icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
30. nov 2013

@fidka79 Nie len moslimsky extremisti, ale aj katolici, len tych nazyvaju potom inak a to politickymi extremistami a radikalmi - nie su svojim sposobom aj zmanipulovani moslimovavia politickymi extremistami? Ved ti co ich manipuluju - maju svoje ciele - ide im o vladu nad nejakym uzemim, trosku sa zamysli...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
erjona
30. nov 2013

@fidka79 A to mas odkial taketo informacie? Akoze nie? Ved v EU najviac atentatov je prave krestanmi robenych - len ako som pisala - bojuju o politicke vyhody a vtedy ich nazyvaju politickymi extremistami - toto iste robia aj moslimovia, respektive manipulatori s najnizsou nevzdelanou vrstvou ale tu sa uz nazyva moslimsky extremizmus,,,

mariuskaa
30. nov 2013

@fidka79 Preco si napisala, ze to nechcem pochopit?
Predmetom diskusie bolo nieco ine, neviem, ci to chapes ty.
A mylis sa, su rozne "odnoze" nabozenstiev.
1. katolici Takisto ako niektori katolici chodia do kostola kazdy den, ini len 1 do tyzdna, alebo VOBEC... niektori sa spovedaju fararovi, niektori sa priamo modlia k bohu. Niektori sa klanaju k socham, k obrazom, bozkavaju sochy... ini vobec.
2. Zidia - niektori su ortodoxni zeny nosia parochne alebo satky, muzi klobuky, druhy nie su ortodoxni a ani ich nerozoznas od inych ludi
3. Moslimky niektore nosia satku niektore vobec. TOto na fotke je moslimka.. 😕 Myslim si ale ze si na prvej fotke robila trosku srandu, lebo takto na verejnost nechodi.

mariuskaa
30. nov 2013

toto je tiez velmi zaujimave
1. Reagans
2. Obama
3. Bush
pri navsteve katolickeho papeza.

nymeria
30. nov 2013

A tu fotku v plavkach robili v Saudskej Arabii? 🙂 🙂 🙂 asi nie, ze..... Nechapes, co ti chcu povedat? Ze zeny v Europe si mozu vybrat, co budu mat na hlave..... ale moslimky nie, maju na to zakony.... nie etika, zvyk, ale zakony!!!! a tresty....

@mariuskaa

vevesh
30. nov 2013

@nymeria to all...........preco vsetci beru za vzor saudi, ked to je to posledne medzi vsetkymi moslimskymi statmi...???okrem saudi a iranu sa v inych moslimskych krajinach mozes rozhodnut ci satku nosit budes alebo nie....

domique
30. nov 2013

@alice107 Odlietali sme z Bruselu, tam to kontroluju ale to co som napisala, sa stalo v Kahire na Kahirskom letisku. Takze ju nekontrolovali lebo ved bola pani domaca 😝 Dost ma to rozculilo. Nie aby si vazili turistov a zvlast v takej situacii v akej su ale este budu provokovat.

vevesh
30. nov 2013

@domique ale to je vsade tak....kedze my sme mix...v eu krajinach ja prejdem vzdy v pohode a mm kontroluju od hlavy po paty a naopak ked sme v moslimskych krajinach ja som ta kontrolovana a mm nema ziadne problemy 😀 ide o medzinarodne dohody - kedze ako prislusnik moslimskych krajin prejdes nimi (moslimskymi) jednoduchsie a naopak prislusnik eu/usa nemas problemy so "svojimi" krajinami...

domique
30. nov 2013

@fidka79 ale teraz vazne, to mi chces tvrdit ze si vazne myslis taku hlupost, ze KAZDA moslimka chodi zahalene alebo ba minimalne ma na hlave satku????

domique
30. nov 2013

@vevesh Ale mne vadilo len to ze ju nekontrolovali VOBEC. Ved je predsa bezne ze ked prechadza moslimka so zahalenou tvarou tak ju pride skontrolovat zena. Ale tu bol za prepazkou chlap a asi bol hnily zhanat nejaku kolegynu 😀

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
mariuskaa
30. nov 2013

@fidka79 vidim, ze mas svoje nazory vybudovane na zaklade medii a stereotypov

domique
30. nov 2013

@fidka79 mnoo taka co zije v EU alebo amerike je tam narodena a ma pod 10r nie emoticon pokial ma striktnych moslimskych rodicov tak od 1vej menstruacie ano emoticon
Myslis tymto, ze si musi zahalovat celu tvar? Alebo len musi zacat pouzivat satku na hlavu? Lebo ak si myslis ze sa musi zacat zahalovat cela, tak sa strasne mylis. Vacsina moslimiek, teda aspon v Egypte v Kahire, si nezahaluje tvar vobec.

pokial je to zmiesany par katolocka moslim tak mozno nie ale otec po case docieli ze ano...je to ich nabozenstvo a odhalena zena je nieco ako pokusitelka len jej manzel ma pravo vidiet ju v celej krase zato on moze aj harem opichat emoticon
......Tak tu sa mylis urcite, pretoze nie otec ale manzel ma hlavne slovo! A ked sa mladi pred svadbou dohodli, ze sa zena zahalovat nebude tak sa nebude a basta! Otec sa moze aj na hlavu postavit.

ak ma matku europanku americanku ta tlaci namuza aby sa nemusela zahalovat aj dcera ak sa dostanu naspat do otcovej krajiny tak sa v 12-14 vyda za neakeho dedka o 20r starsieho a bude drzat hubu a krok emoticon matke urcite nedoolia aby ju z krajiny zobrala spat...
.......Tak toto je cista paranoja. Napisat ze matke urcite nedovolia aby ju z krajiny zobrala je dost uletene. To je ako napisat ze na Silvestra bude 100% snezit len preto ze sa to stava.

mariuskaa
30. nov 2013

Uz som to tu raz dala.
Tmavozelene su take "prísne" štáty o ktorých rozprávas. Lebo su riadene islamom
Kolko ich je? 6 Islamic states have adopted Islam as the ideological foundation of state and constitution.

Afghanistan[112]
Iran[113]
Mauritania[114]
Pakistan
Saudi Arabia[115]
Yemen[116]
http://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_world

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
domique
30. nov 2013

@fidka79 Ja nevravim ze sa veci nedeju tak ako si ich pisala, len neznasam to zovseobecnovanie.

demo
30. nov 2013

@mariuskaa spominas si, na co som reagovala? prispievatel @pnm pisal alici a spajal zaciatok nosenia satky s krestanstvom. citujem:

"Trochu sa mýliš. Nevieš ako vznikla šatka. Takže vysvetlenie: Tradičné kresťanstvo odporúča vydatým ženám zahaľovať si hlavu. Pôvodne si ženy zahaľovali hlavu závojom, no z toho vznikla aj tá šatka, šatka je taký miniaturizovaný závoj, šatka je praktickejšia než závoj, tak sa rozšírila hlavne medzi ženy, ktoré manuálne pracujú, - šatka sa i lepšie drží na hlave než závoj. Šatka je skutočne súčasťou našej tradičnej kresťanskej kultúry.!"

A ja pisem, ze satka, resp. zahalovanie hlavy tu boli davno pred krestanstvom. zeny si zahalovali hlavy v staroveku, pozri na anticke sochy. aky to malo dovod neviem, ale myslim, ze podobny ako v krestanstve: znamenie pokory, cudnosti a bazlivosti. to nie je o krestanstve, to je o MRAVOCH a ZVYKOCH. Prostovlase zeny byvali povazovane za pobehlice, zeny s vlasmi ukrytymi pod zavojom, satkou a pod. boli povazovane za cnostne. Toto su hodnoty nie vylucne krestanske. Toto su hodnoty, ktore tu boli uz pred krestanstvom. to ze sa zahalovanie spomina v biblii z neho nerobi symbol krestanskej vierouky. Ak mame uvazovat o tom, ake miesto ma satka v nasej tradicii, tak je to predovsetkym sucast ludoveho odievania - nosili ju deti, stare i mlade zeny a vyvinul sa z nej zdobeny cepiec - ktory takisto nema nic spolocne s krestanstvom. Ten konkretne je skor akymsi animalnym oznackovanim terenu manzelom. Cize zvyk, tradicia, rec odevu, symbol socialneho statusu... nie nabozenstva. podla satky ktoru ma zena na hlave nevies, ci je krestankou. pred sto rokmi by si podla takejto satky vedela identifikovat kraj z ktoreho pochadza, spolocensku triedu ktorej je prislusnickou, rodinny stav. Nie jej vierovyznanie.

Takymto znakom je ked uz nosenie kriziku na krku, ruzenca omotaneho okolo ruky, tilak na cele hinduistov, vrkoc na temene hlavy u krsnistov.

mariuskaa
Odpoveď bola odstránená
demo
30. nov 2013

pozor na slova @mariuskaa, nie je to tak davno, ked mi moje jazykove okienko, kde som ti vykladala vyznam slova "dogmaticka" ako o.i. "zadubena" vymazali s poznamkou, ze je to urazanie a provokovanie.

demo
30. nov 2013

@mariuskaa vies aky je rozdiel medzi extremistom a nenavidiacim slovakom? islamsky extremista (lebo ved o nom je asi rec) travi cas tym, ze s kamosmi kuje pikle v mesite alebo nejakej madrase. nenavidiaci slovak sedi doma v papuckach pri telke a pocituje hnev. Tato emocia v nom doznieva este asi 5 min po dopozerani TV sprav. Potom zabudne, je neskodny ako holubicka. Citis ten rozdiel?

domique
30. nov 2013

@demo Satka na hlave sa inak pouziva aj dnes na svadbach. Je to tradicia na Slovensku. Nevesta prestane byt nevestou a stava sa zenou. Vid slova piesne spievanej na kazdej dedinskej svadbe: Dneska nevestaaaaa zajtra zenaaaa, dnes vecer budeeeee zacepcenaaa....

demo
30. nov 2013

@domique tak isto odčepčenie. ci to je vlastne tusim o inom, teraz neviem. vlastne by to malo byt začepčenie, ci ako.

kuwait
1. dec 2013

@mariuskaa ale pre krestanov plati LEN novy zakon,stary zakon ani necitaju,ten plati VYLUCNE pre zidov.

ellise
1. dec 2013

@erjona já si nemyslím že by media přeháněli, prostě jen informují o skutečném stavu. Mají snad mlčet? to už tady bylo například když komunisti zakázali vypustit do světa zprávu že bouchl v 1986 Černobyl a lidi pěkně nahnali na prvomájové průvody ( nevím jestli si to pamatuješ). Tenkrát jsem žila 40 km od ruských hranic (vzdušnou čarou)., a až později mne došlo jak hrozná byla komunistická propaganda. Tak toto zažít už nechci..

ellise
1. dec 2013

@fidka79 ono je to tak že mariuska žije v multi- kulti NY azná spoustu indů, pakistánců, venezuelanů, a jiných různých národností, takže má na problematiku ten správný názor. Kdežto my ostatní, které prostě žijeme tam kde žijeme, nemáme ten správný názor, protože si ho formujeme jen na základě pochybných medií, jako je televize, denní tisk ( a tím nemyslím Blesk , ani nevím co je slovenská varianta bulváru). Navíc jsme v zajetí stereotypů, nepřemýšlime a tím pádem tomu nerozumíme.

kuwait
1. dec 2013

@ellise 😀 no jo my sme vsetci blbi len ti v Amerike su genialni a vsetko vedia 😀