icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

demo
1. dec 2013

@kuwait zrejme to napisal nejaky kuvajtsky student 🙂

kuwait
1. dec 2013

@demo no lokalpatriot zrejme 😀 diktoval

vevesh
1. dec 2013

@demo noooo jedna strana mojich starych rodicov na sk nezila a ta druha bola v base za protest proti fasizmu.... 😎 a ja som sa o zidoch vobec nevyjadrovala...moje osobne (ne)preferencie etnik su len moje a nikoho co do toho (neber to osobne 😉len ako vysvetlenie... )

vevesh
1. dec 2013

@kuwait vsak som povedala ze sa urcite narodila pred 2 svetovou (a asi aj pocas zila) kedy antisemitizmus bol dost rozsireny hlavne medzi strednou a nizsou vrstvou... 😉 (tieto vyjadrenia o zidoch nas ucili nemci na dejepise, aby sme chapali preco... 😎 )

sisaka
1. dec 2013

@mariuskaa a @erjona
tak v piatok nam nas moslimsky kolega pekne prehovoril do duse ...
Mame kolegynu, ktora nam dost pije krv, velka katolicka, ale teda zabudla sa riadit bozimi prikazaniami, tak sme trochu rozoberali nasu frustraciu z nej a on len pocuval a na zaver nam hovori. Baby, ved sme vsetci ludske bytosti, mali by sme sa navzajom milovat ..... 😔 Tolko k tym hnusnym nevzdelanym fanatickym moslimom ....

kuwait
2. dec 2013

@vevesh praveze medzi vyssou vrstvou bol antisemitizmus preto tak zidia skoncili,nizsia vrstva sa zidom pchala do zadku aj pre pre nich pracovala,bohati ludia videli v zidoch okrem ineho superov v businesse,preto ich pocas druhej svetovej odstavili a chudobni ich pre peniaze skovavali aby sa nedostali do koncentraku takze u nich ozaj antisemitizmus nebol a neskor z chudoby vzisli komunisti a revolucia

kuwait
2. dec 2013

@sisaka nuz vidis ako vie kecat ked treba .v Canade.Toto by ti v Kuwaite nepovedal,podla moslima nemoslim nieje ludska bytost 😀Najcastejsie neveriacich tituluju vyrazom psy alebo prasce. Ty by si tu kecala allahu Akbar ak by si si chcela udrzat teple miestecko, 😉 Niektori su tak servilni ze konvertuju na islam aby sa miestnym do zadku pchali 😉

erjona
2. dec 2013

@kuwait nemyslim, ze sa im chudobna vrstva pchala do zadku - bola nudza o pracu a ked si nechcela vyvandrovat do Ameriky, bola si rada, ze si ju aj od zidov dostala,,, takze ja by som to takto nebrala...

erjona
2. dec 2013

@kuwait Staci ti sa ist pozriet ako tituluju nemoslimovia moslimov na nejaku stranku, pod protimoslimskym clankom - tieto vyrazy su este mierne (ak sa tak vyjadruju) - akymi ich len my slovaci a cesi nazyvame (cest vynimkam) 😉

kuwait
2. dec 2013

@erjona vsak ano nemiluju sa navzajom 😀 nuz ti co vyvandrovali do Ameriky sa mali lepsie ako ti co zostali na Slovensku,taky Andy Warhol alebo Paul Newman co by bolo z nich keby rodicia radsej robili u zida ?Ludia utekali lebo pred 2 svetovou nechceli robit u zida a po 2 svetovej utekali lebo nechceli robit na komunistov,mne pred revoluciou utiekla polovicka maminej rodiny a maju sa dobre a ti co neutiekli ti lutovali,komunisti im znicili zivot.A ja blba som ozaj po `89 nemusela utekat do Kuwaitu 😠 co to bol za blby napad???Vobec som si tu porevolucnu slobodu nevychutnala,z jednej totality do druhej 😖 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠

namornicka
2. dec 2013

@kuwait Keď si zistila, že si tam nespokojná a nešťastná naozaj sa ti nepodarilo za celé roky odísť z tej krajiny (bez manžela alebo s ním)? Radšej žiť v menšom blahobyte ale žiť plnohodnotný život a vychovávať dieťa v kultúre ktorá ti je bližšia? Odtiaľ sa asi nedá len tak ľahko zdrhnúť, ale odísť na Slovensko akože na prázdniny s dieťaťom a už sa nevrátiť. Ja neviem, ale musí to byť veľmi frustrujúce a ťažké takto existovať, nie si tam spokojná, nemáš ich rada, tvoj syn je už tiež tým "nainfikovaný"............. aspoň pre neho, pre jeho budúcnosť, nech vyrastie v eu krajine a nájde si okruh známych aj partnerku odtiaľto keď nemá ich mentalitu rád. Lebo môžeš hovoriť že on je mentalitou európan, možno v porovnaní s arabmi tam u vás, ale v európe sa to už tak javiť nemusí. Ja len teoretizujem, neviem sa vžiť úplne do tvojej kože, iba vidím že si tam nespokojná a nerozumiem prečo si už dávno nezdvihla kotvy, veď cestujete po európe takže utiecť by sa teoreticky dalo.....

kuwait
2. dec 2013

@namornicka ty si myslis ze by mi syna bol dal ?Take sa tu nedeje preto tu vsetky zostavame,niektore drzia hubu a trpia a ja si zanadavam aspon cez net a tym sa vyventilujem 😉 pozri si na medializovane pripady sloveniek ako stratili svoje deti,Azab,Enezi,Hammood tieto tri stratili svoje deti ,manzelia ich maju a ony nemaju ziadnu sancu ich ziskat a tuto co ziju zeny tak ani jedna nieje nadsena ale neodide kvoli detom

kuwait
2. dec 2013

Ako dopadol tento pripad?Uz je tomu 5 rokov
http://www.cas.sk/clanok/81362/matka-unesenych-...

namornicka
2. dec 2013

@kuwait To mi je jasné že z Kuvajtu by si nezdrhla, ale odísť s dieťaťom na prázdniny na Slovensko a už sa nevrátiť? To by už nemal páky. Snáď by ho sem neprišiel hľadať. Je normálne zatúžiť raz za rok po domovine a ísť pozrieť s vnúčikom starých rodičov, no nie? 😀 Keď bude syn dospelý a budete chcieť odísť do Európy to už nebude mať naňho páky? Od akého veku je tam dospelosť a bude sa dať potom legálne odísť? Vieš si predstaviť že tvoj syn povie nič netušiacemu mužovi potom "oci odchádzam do európy alebo ameriky a ostanem tam žiť"? Potom už budeš môcť ísť aj ty? Budeš mať nárok na vysporiadanie majetku alebo nejakú finančnú zábezpeku aby si mohla zabezpečiť bývanie a živobytie?

kuwait
2. dec 2013

@namornicka Ale prosim ta 😀 vsak prave zo Slovenska ti chlapici slovenkam decka pounasali naspat domov,Slovensko nieje Sibir ani Dazdovy prales ze by sa tam clovek dakde zasil ,Moj muz ma kontakty na tych najvyssich miestach,jemu by nebolo problem nielen syna ziskat ale aj mne problem urobit.S nim len po dobrom,ziadne dramaticke triky,zazila som raz ked som maleho brala na Cyprus na tyzden ked on bol pracovne mimo KWT,tak mu z letiska oznamili ze odchadzame ci suhlasi,a to som naozaj isla len na vylet ,nemala som ziadne plany,kontrolovali ma tam na letisku ako zlocinca,toto ozaj mi raz stacilo zazit.Syn dospely uz je a ma svoje plany zit v EU ale otecko sa nechce odlepit uz si planuje ako prezije s nami starobu dakde na juhu Europy.Nuz ak sa tam mieni chovat ako tu tak amen tma 😖

vevesh
2. dec 2013

@kuwait praveze medzi vyssou vrstvou antisemitizmus nebol, pretoze im to bolo fuk...ich zaujimali len tituli a peniaze a ich vzajomne menenie a kombinovanie 😉 a zidia sa vzdy prisne drzali medzi svojimi, inak by ta kultura neprezila ani jedno tisicrocie... 😉
hlavne bol medzi strednou a nizsou z nasledovnych dovodov:
-cirkev (podla biblie) zakazovala akekolvek obchodovanie s peniazmi - a kedze u zidov to nie je nikde napisane a maju na to bunky, zakladali banky a takisto uvery s urokami a pod. ( a hlavnymi "zakaznikmi" boli chudobni a stredna vrstva)....co bolo u krestanov nepredstavitelne a neslychane, ze uroky na urok (ne)blahobytu svojho blizneho....
- oni pre nich pracovali ako sluzobnictvo, notari a pod. (lekarov mali povacsia svojich kvoli ich nabozenstvu) a videli ako praktizuju to ich nabozenstvo (v tamojsej dobe to bolo ruhanie a cely ostatny repertoar k tomu), a kedze krestania/protestanti a co. nemali o tom nabozenstve ani paru (vzdelanost v ramci viery a inych svetovych nabozenstiev neexistovalo) a niektore zvyky a ritualy si nevedeli vysvetlit, tak potom vznikli take povedacky, co si uz vyssie spominala...

vevesh
2. dec 2013

@namornicka no tak uniest dieta im nerobi problemy, pretoze im je jedno ze pojdu do basy (a uz duplom pokial je to kvoli vlastnemu dietatu)

@kuwait mozno ze ty sa vratit nemozes, ale poznam osobne 3 pary on moslim-ona slovenka cca 60tnici, ktore sa vratili na SK (a doteraz tam ziju) aj s detmi a predtym 20-35 rokov v iraku/irane a syrii...a stretla som pary, ktore su stastne tam...ono vzdy zalezi na pare a vztahu ako sa rokmi vyvinie a vybuduje.. 😉
a otecka, teda tvojho mm treba poriadne spracovavat, aby pohol kotvy niekam, kam sa paci obom 😎

kuwait
2. dec 2013

@vevesh nuz ano niektore zeny niesu narocne a je Im jedno kde ziju,hlavne ze maju chlapa 😀 zit v Irane ci Iraku??To jej ozaj bude lepsie dakde na slovenskej dedine,ja by som s clovekom z takych krajin vobec nesla do vztahu,chudakov je dost aj na Slovensku a niesu zatazeni nabozenstvom aspon.(znamy je pripad britky Margret Hasan v Iraku 30 rokov zila a v 2003 ked prisla vojna ju jej muz dal zabit a zvalili to na unos,chudera 30 rokov premarnila v diere z hovadom ktory ju nakoniec zabil,) A s tym antisemitizmom tak prave ti bohati sa zidov chceli zbavit preto bol holocaust 😉 pretoze zidia im v businesse konkurovali,snazili sa v Europe vsetky klucove miesta vlastnit a ovladat tak ich vyvrazdili a chudobni tym bolo jedno u koho robia hlavne ze plati aj ked je to zid,

kuwait
2. dec 2013

@vevesh neviem odkial ty pochadzas ale od cias Marie Terezie fungovalo skolstvo v rakusko-uhorsku ,za dalsie o nabozenstve sa ludia ucili z katechizmu,chodili pravidelne do kostola,mali doma evanjelia.Nenavist k zidom sa traduje od sameho zaciatku krestanstva a bola rozsirena po celej krestanskej Europe,odtial vzisli bajky o zidoch.Nie zo slovenskych lazov 😉 Pozri si film kupec Benatsky (Merchant of Venice)tam je to krasne ukazane aky antisemitizmus tam vladol pred stovkami rokov. medzi bohatymi benatskymi kupcami a zidovskymi obchodnikmi,coho boli schopni z rivality robit,v akom ponizeni museli zidia zit.

kuwait
2. dec 2013

English society in the Elizabethan era has been described as "judeophobic".[14] English Jews had been expelled under Edward I in 1290 and were not permitted to return until 1656 under the rule of Oliver Cromwell. In Venice and in some other places, Jews were required to wear a red hat at all times in public to make sure that they were easily identified, and had to live in a ghetto protected by Christian guards.[15] On the Elizabethan stage, Jews were often presented in an Orientalist caricature, with hooked noses and bright red wigs, and were usually depicted as avaricious usurers; an example is Christopher Marlowe's play The Jew of Malta, which features a comically wicked Jewish villain called Barabas. They were usually characterised as evil, deceitful and greedy

vevesh
2. dec 2013

@kuwait oni maju bunky na obchodovanie ano...ale do cca. priemyselnej revoloucie prave pre antisemitizmus sa utajovali a asimilovali s vacsinovym obyvatelstvom (a su v nom dobri dodnes, hlavne na sk rodinach nemas sancu zistit, ktori su zidia... 😉)
a vsak som napisala, ze to pochadza z cirkvi, ktora hrala v antisemitizme klucovu ulohu (ked chces manipulovat dav, ovladni cirkev....) o skolstve som sa ja nebavila (narazala som na to, ze nauka nabozenstva vtedy znamenala naucit sa naspamet bibliu 🙂 )
a nemas pravdu s tym business...kedze zidia mohli oficialne jedine v bankach a poistovnictve pracovat, tak do 19.stor. to bolo bohatym jedno, kedze oni pre cirkev nemohli... je pravda, ze zidia mali prsty v niekt. klucovych podnikoch, ale nie preto ich dal hitler vyvrazdit (on bol vyborny strateg a manipulator a potreboval sa co najrychlejsie a najjedoduchsie dostat k prachom bez zbytocnych prietahov (kedze nemecko bolo financne v minuse ludovo povedane), tak tlacil kaleraby.. a no nemci maju nieco od natury, nieco od hitlera 😎 ) a bohati v nemecku potrebovali lacnu pracovnu silu a hitlera sa bali, tak drzali hubu a krok, resp. horlivo fandlili....im bolo jedno, ze zidia (keby napr. slovaci mali tie peniaze, tak by uprednostnil ich, a nikto by sa veru nad tym nepozastavil... 😎

vevesh
2. dec 2013

@kuwait k tym parom- vies medializuju sa len tie zle spravy....ale o dobrych vydarenych manzelstvach nie...to, ze u teba to nie je idealne a ze nie si spokojna s tym, aky smer nabral tvoj vztah, preto nemusis ponizovat inych bez toho aby si ich poznala, len preto, lebo im sa to vydarilo.....

erjona
2. dec 2013

@kuwait Ako ktori, respektive, ti co mali stastie, ale väcsina sa vratila este viacej zbedacena, ako odisla 😉

ellise
2. dec 2013

@erjona ale v příspěvcích od Mariusky je často cítit nadřazenost, nikdy o nikom neřekla že je blb, ale často se tu objevovalo, že jen její názor je objektivní, a ostatních ne. jen proto že jsme nezažily to co ona.....
Ale úpřimně na spoustu věcí si děláš názor aniž bys je podrobně poznala. Nebo ty máš jen názor jen na to co ci zažila? To asi těžko. Já si například myslím že drogy jsou nebezpečné, přesto že jsem nevykouřila ani jednoho jointa. Je můj názor proto špatný a neobjektivní?

ellise
2. dec 2013

@kuwait když to tak čtu, tak přemýšlím, čím tě ten kuvajťan tak oslnil? Studovala si medicínu, člověk se konečně mohl nadechnout svobody, cestovat, a ty si se tak zaláskovala?

coexist
3. dec 2013

@ellise Ano, aj mna by velmi zaujimalo co bolo na tom kuvajtskom arabovi take oslnujuce?!

kuwait
3. dec 2013

@ellise zalaskovala do postavenia a penazi 😀 nepocitajuc ze s tym dostanem aj jedneho nechutneho tvora ako bonus 😠 ktory mi bude zneprijemnovat zivot.Na Slovensku je v dnesnj dobe dost lepsich kandidatov (taky Babis toho som mala vtedy stretnut on ma na zeny aj rovnaky vkus ako som ja 😀 ),zrejme som bola prilis ovlivnena mizeriou komunizmu a myslela som si ze lepsie nebude ani po revolucii.Ja nechapem baby ktore si beru azylantov z chudobnych krajin 3.sveta,to by som v zivote neurobila,niet takej lasky(ved ti ludia vyzeraju hnusne,ako sa niekto moze zalubit 😀 )Ked uz takeho nejakeho curaka tak s peniazmi a z bohatej krajiny ale to ti zaruci len financne vyhody nic ine,oni lasku porozomenie respect zene nedaju takze clovek musi urobit kompromis .Je to hnus ako su vychovani v ich hlave je proste natlacene ze zena je nic jej slovo nema vyznam,mozno niektorym submisivkam ci masochistkam sa to paci ze je pod papucou ale mne to vadi 😖

kuwait
3. dec 2013

@vevesh nuz ja tu poznam vela manzelstiev slovenky-kuwaitania,zapadniarky-kuwaitania ale stastne ani jedno.Ano zeny hlavne slovenky sa nestazuju (asi si myslia ze by sa im smiali) ale vidim ako ziju,muzi ich podvadzaju,doma robia muzovej rodine kucharku,sluzku,na letnu dovolenku letenku si musia doslova vyzobrat,nemaju ziadne peniaze,niektore preto zacali robit ale plat taky ako by mala na SK(minimalna mzda) pritom doma sikana jej,decka brainwashed ale bude tvrdit ze ma dobreho muza a stastne manzelstvo.Preco?Ved to nieje Pravda.Naco robi z hovada svatca?Ved takto je na smiech ked vsetci vidime ako ju podvadza a ona tvrdi opak.Tie zeny sa hanbia priznat ze je muz svina ak je moslimka tak to nikdy neprizna lebo vina za zle manzelstvo je na zene,zena je vinna ak muz je k nej zly ak ju bije ak si vezme inu zenu,ako moslimka v manzelstve zlyhala,nebola poslusna preto je k nej zly.Preto sa konvertitky nestazuju aby nevyzerali ze su neposlusne manzelky.Ja moslimka niesom a chovanie burana nemienim tolerovat,nemam dovod vypisovat ake mame stastne manzelstvo aby som posobila ako poslusna moslimska manzelka.Podla mna jeho chovanie je nepripustne lebo nan hladim z pohladu europanky.Ked sme sa spoznali hral sa na europana,poznal zmyslanie a chovanie nasich ludi kedze od malicka cestoval po zapade tak imitoval predo mnou ich chovanie,to robi dodnes ked sme v EU ale ako sa chova tu????Ja som rada ked neni doma a nemusim sa s nim bavit

mariuskaa
3. dec 2013

@elise
Kedze uz 2 alebo 3 dni sa zmienujes o mne, reagujem.
My dve sme mali vymeny nazorov v minulosti na tieto kontroverzne temy a kedze sa ti nie vsetky moje nazory pacili, z toho usudzujem tvoju zaujatost "kedze hovoris, ze citis zo mna nadradenost". Preco? Ze som viac krat poznamenala, ze vacsina prispievatelov si vytvara svoje nazory len na zaklade medii? Vies dobre, ze v TV alebo novinach nic dobre nepisu.. Co sa predava... senzacie a zle sokujuce spravy. Ak mas skusenost s nimi, je to preto, ze si im dala sancu ukazat ti opak? Ludia sa vsetkeho noveho "ineho" boja a radsej strania, preto nemaju moznost mat inu ako neg. skusenost.
O zaujatosti dalej hovorim preto, lebo ja tu nie som ta, co v kuse prebera spolocenske triedy, vrstvy, farby pleti, alebo nadradenost bielej rasy. Ja si nevyberam susedov, stat, mesto kde zijem podla vacsiny bielej niekolkogeneracnej (americkej) bohatej vyssej vrstvy. A pritom stale zijem medzi slusnymi vzdelanymi ludmi. Farba pleti nehra rolu v dobrej stvrti. ;o) Takisto ako ked si v zlej stvrti - farba nehra rolu.
Ja som skor "down to earth" ( "drzim sa pri zemi"). Zazila som aj pychu aj pad. Moje nazory na rozne kontroverzne temy (romovia, homosexualita, rozne etnika, kultury, nabozenstva, lekari) som si odzila. Jeden vikend som bola na party s "osobnostami" , druhy som bola v ciganskej osade "pomahat" a jedla s nimi za jednym stolom. Stale si myslim, ze nie len skusenosti ma formovali, ale hlavny zaklad bola vychova v rodine. Mne mama nikdy nehovorila, on je cigan, radsej sa s nim nebav. Skor mi vstepovala, ze
1. sa musim postavit na stranu slabsieho,
2. nehanbit sa za svoje nazory aj keby boli v rozpore s vacinou a
3. sudit ludi podla charakteru a nie vyzoru alebo spolocenskej triedy.

mariuskaa
3. dec 2013

doplnim:
Farba pleti v NY a okoli nema rolu v dobrej stvrti. (kedze NY je specificky)