icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
1. dec 2013

@kuwait No neviem, ci to je len v tom???

kuwait
1. dec 2013

@erjona absolutne,ved ti su radi ze tam su a boja sa o svoju poziciu,ked su tu v moslimskej krajine tak sa citia silni a otvorene preukazuju svoju nenavist voci bielym,ale teda v Amsterdame som podobne chovanie u farebnych zazila,cernosi,pakosi otvorena nenavist voci bielym,zrejme mali papiere iste 😠 a vidim to tam ze ludia bieli domaci farebnych nevyhladavaju a ked vidia zmiesany par tak sa tvaria dost rozladeno

demo
1. dec 2013

@kuwait nechcem to tu uplne rozmazavat. problematika zidov je o inom. Nenavist k nim ludia citia nie preto, ze ukrizovali Krista, ale preto, ze su obdobia, ked im ide karta, maju medzi sebou mocnych bankarov, financnikov, pretoze su to vychytrali obchodnici atd. V historii su epochy, kedy to tak nebolo a momentalne zijeme v dobe, kedy to takto zasa je, zidia sa pozbierali a uz idu 🙂 . Ja im to nezazlievam, mna nikde netlaci, ze prave oni ovladaju biznis ci hollywood.

vevesh
1. dec 2013

@erjona
baby..pri tej diskusii o zidoch ste zabudli ze babka kuwait bola rakusanka a zila urcite pred a za 2 svetovej...viac nemusim hovorit.. 😀 😀 😀 😀

erjona
1. dec 2013

@kuwait Co by nie, s diplomatickymi pasami by mohli este viacej vystrkovat rozky,,,, a nerobia to 😉

erjona
1. dec 2013

@vevesh 😀

demo
1. dec 2013

@vevesh kuwaitina babka bola rakusanka a co tvoji stari rodicia? ak zili na slovensku, boli statni prislusnici fasistickeho statu 🙂

mariuskaa
1. dec 2013

@kuwait mas polovičnú pravdu.
- Ano, židia uznávajú (riadia sa, uplatňujú) len starý zákon nakoľko nový zákon je písaný od Narodenia Ježiša Krista ktorého zidia neuznávajú ako mesiáša a stale cakaju na príchod bozieho syna na zem. Nakoľko Ježiš sa narodil v maštali v chudobných podmienkach očakávajú ze Boží syn ešte len príde nakoľko Ježiš ním nie je. Preto neuznávajú nový zákon!

- kresťania uznávajú aj starý zákon aj nový zákon. Čítajú si z oboch (väčšina kresťanov ma obidve časti v jednej knihe) farari a ostatní duchovní pastora "kažu" v nedeľu z oboch časti nie len z nového ale aj zo starého zákonu. Niektore reformy z NZ si krestania viac prebrali a riadia sa tym viac (ako povolenie jesť "nie len KOSHER mäso, a väčšie zrovnoprávnenie postavenia žien a mužov v novom zákone) a samozrejme ze uznávajú - Ježiša ako bozieho syna napriek tomu ze , čítajú a kážu ..... Obidve časti v kresťanstve.

mariuskaa
1. dec 2013

@kuwait NY,NJ a CT je velmi odlišný.
Ja tu čisto biele štvrti nepoznám hlavne v okoli manhattan neexistujú.
Tu su dobre a zle štvrti. Bohate a chudobnejsie (áno Harllem, Bronx viac chudobnejších roznych farieb pleti a viac kriminality) slušne a neslušné. Ale neexistuje nájsť slušnú, drahú a čisto bielu štvrť v Manhattane a okoli. Neexistuje! Nie žeby ma to napadlo vôbec hľadať pretože vsetci v mojom okoli aj domáci Američania aj emigranti su slušní, neproblematicki, dobre zamestnania, skoly.... Na farbu pleti sa nepozerá lebo s charakterom človeka NEMÁ nic!!!! A v tych horších štvrtiach su aj biely rovnaki darebaci ako ine etnika. A preto ina ako biela farba pleti pre mna nic neznamená!!!! nerozlišujem.
Ak poznáte v okoli manhattan - do 10-30 minút cesta nejakú čisto americkú (najlepsie niekolkogeneracnu - to je vtip teraz) bohatú, čisto bielu štvrť zo zaujímavosti napíšte ZIP code (smerové číslo) chcem si to kuknut.
(Od Manhattanu pisem preto ze práca je na Manhattane)

kuwait
1. dec 2013

@mariuskaa NY ano v hlavnom meste sa vzdy zgrupuju emigranti najviac ale v inych statoch je situacia ina.V Californii tam mas pol na pol spanielov-anglicanov ale tam su stvrte kde ziju len bieli ak uz farebny tak je bohac,potom Dallas tam su stvrte s cisto bielymi americanmi a multi kulti stvrte su skor periferie,takze podla NY nemozes sudit cele USA a viem ze bieli americania preferuju zivot svojej komunite nie medzi emigrantmi ak na to maju tak si kupia vilu v cisto bielej stvrti

kuwait
1. dec 2013

@mariuskaa zas posudzujes podla USA ale tam mas vselijake sekty krestanov,my sme doma nemali bibliu ale svate Pismo a evanjelia ako kazdy katolik

kuwait
1. dec 2013

@vevesh to bola babka mama mojej mamy ta bola slovenka a ano narodila sa pred 120 rokmi vtedy ludia inak hladeli na vec a zid bol pre nich vrah Jezisa a o politike zidov sa vtedy este nehovorilo

kuwait
1. dec 2013

@erjona ale veru robia svinstva,saudsky princ zabil v UK svojho homo milenca a dostal tam dozivotie,katarsky sejk znasilnoval v Prahe dievcatka dostal basu,saudska princezna v USA mucila sluzky,dostala tam basu,mojho muza kolega navrieskal na zenu a deti musel utiect aby ho v nezavreli za tyranie deti,dalsi kuwaitan dostal 3 roky lebo sluzke svojho retardovaneho syna dal facku a oplul ju,tito ludia mali diplomaticke pasy,(specialne pasy pre prislusnikov vladnucej rodiny)chovali sa zle a zavreli ich zato,kto vyskakuje rozky pojde brucat a nezalezi ci ma aky pas a ak pracuje na ambasade tak ho ODVOLAJU ak by nanho dosla staznost tak ten si nedovoli rozky vystrkovat.

mariuskaa
1. dec 2013

@kuwait
Absolútne nesúdim cele usa
Aj (Ako sa vyjadrujes ty) bieli bohatí Američania bývajú na Manhattane. Svetové a nielen americké hviezdy, politici, finanční magnáti, umelci.... si kupujú na Manhattane byty, (ako trvale alebo prechodne sídlo) v okoli Manhattanu domy! NY je jedna z top najdrahších realestate na svete!!! Ako Sa hovorí
Everyone wants to own a piece of manhattan!!!!
Kto robi uzko specializovane finančne práce v IT, Financií, realestate, trade, fashion, design....
Určite nie nevzdelani, chudobní imigranti!!!! Preto úroveň tristate je neuveriteľne vysoká.
Manhattan (alebo) tristates (nyc, nj, CT) neveľmi špecifická situácia.
Vacsina miluje manhattan. Niekto ak chce si kúpiť byt v dobrej štvrti sa nepozerá na to ze jeho sused ma inu farbu pleti. A prečo vyšlo s a mala sťahovať, hľadať prácu niekdevcisto bielej komunite niekde v Texase?
Chcela som príklady z Manhattanu a okolia? Neexistujú tu take štvrte o akých hovoris.

kuwait
1. dec 2013

@mariuskaa v Manhattane bohaci vlastnia penthouse byty ale nieje to ich primarna a jedina destinacia,kto ma business centrovany v NY tak tam nejaky byt ma ale kto ma business v Dallase na kieho by potreboval byt v NY.No a nemyslim si ze by som videla v takom cinziaku nejakych pakosov emigrantov ked tie byty tam stoja okolo 7 mil $.V jednom takom zije Princ Alwaleed a ma priserne problemy s bielymi susedmi pre svoj extravagantny zivotny styl,dokonca ho chceli odtial dostat,dalsi sejk Faisal z Kuwaitu mlady chalan ten mal na Manhattane penthouse,skoro kazdy tyzden nanho susedia policiu volali,vzdy si nieco vymysleli,vela ludi k nemu chodi boja sa ze teroristi ,prilis velky smrad z varenia ryze po cele dni ide z jeho apartmentu a podobne somariny.Chlapec sa na to vykaslal a byt predal,teraz ma vilu v inde a ma pokoj.Takze ak vidis v luxusnom cinziaku farebneho nieje to emigrant,ten si to nemoze dovolit a tam kde ziju ti farebni emigrant no kolko je tam najom ci cena bytu???

kuwait
1. dec 2013

Prichytila som kuwaitsky par ako kupuju vianocne ozdoby v Kuwaitskej ikei 😀 taki rozpaciti boli ale vsak museli vediet co to je a naco to je

mariuskaa
1. dec 2013

@demo co sa tyka mojho vcerajsieho prispevku uz som si ho oznacila 2 krat, za being out of line, ale admini su busy. Proste kazdy z nas sa necha niekedy vyprovokovat.

mariuskaa
1. dec 2013

@kuwait
o tej biblii, viem to presne lebo som sa zaoberala Bibliami, prvych xx rokov mojho zivota plus rozdiely medzi nabozenstvami. Katolici predsa preberaju zo stareho zakona vsetko, svorenie sveta (genesis), .... 10 Bozich prikazani ....prislovia .... (ale rozdiel medzi zidmi a krestanmi som uz napisala skor)
Ale tu mas vygooglovane presne linky.

Krestania, Katolici, Greek Ortodoxny maju rovnaku bibliu Stary zakon ma 39 knih (casti), Novy 27.
Vsetko je rovnake, aj v pouzivani tejto biblie, pre vsetkych troch, az na to, ze Katolici maju plus navyse knihy (casti) ktore nie su uznane Kresnanmi... ttoto su tie navyse casti, co maju katolici...
http://www.bible.ca/b-canon-orthodox-catholic-c...

v slovencine:
http://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_kníh_Biblie

mariuskaa
1. dec 2013

@kuwait

(hovoris ze si tu zila 6 rokov, neviem v ktorom state, clovek by si myslel, ze sa ti zmenia nazory aj po 1 roku, , ale zase si ovplyvnena zlym prostredim a v krajine kde zijes vacsinu zivota, takze chapem)
vygoogluj si adresy tychto ludi ( a to su len niektori famous new yorkers), kde byvaju, alebo v ktorych stvrtiach, ved tych penhouses zase nie je tak vela... Niektori maju byty aj v inych statoch, pre inych je NYC primary residence. NYC je atraktivny aj pre international kupcov z celeho sveta. Stale jedno z najdrahsich miest a realit na svete.
https://www.google.com/search?newwindow=1&biw=9...
takisto si pozri http://www.nytimes.com/2013/11/04/business/stra...
Ak by si chcela porovnat:
Priemerne sa cena pohybuje na manhattane $1290/sq foot cize priemerny velmi malinky byt s 1000 sq.feet a viac je od $1.290.000 co su aj tie priemerne o dost vacsie.
Luxusne byty okolo $11.000/sq foot. - luxusne byty su vacsie pri 2000sq feet to mas hned $22 milionov.
Ako som uz davnejsie hovorila One57 - nova luxusna budova ma len penthouses za $115 milionov

kuwait
1. dec 2013

@mariuskaa no v tom prvom linku mas aj ludi 50 rokov mrtvych a ti co zivi su tak ja o mnohych tych hercoch viem ze maju mansions kdekade po US hlavne v Californii.Predsalen byt je byt a v rusnom meste ako NY 😅 no thanx,niet nad mansion kde nemas ziadnych susedov a pol km drive od brany k vile.Krasny vlastny park ,bazen,atd atd,ti co kupuju penthausy to nemaju ako na stabilne byvanie ale skor reprezentaciu a business meetingy,parties s business partnermi 😀 Mne sa teda NY vobec nepacil ja by som tam nechcela zit ani za nic uz aj preto ze je tam Tolko farebnych emigrantov,mne sa ani Pariz nepaci prave preto ze vsade sami cernoch,arab a ich sproste chovanie plus kriminalita.Doma sme mali katechizmus ,evanjelia a svate Pismo,bibliu nie a boli to nabozni ludia,katolici Taki ktori maju papeza vo Vaticane a nie nejakeho Shenudu ci koho,tych sekt je velmi vela aj biblii aj jehovosti maju svoju bibliu aj ortodoxni maju svoju knihu aj kopti,zato som nemala potrebu toto vsetko citat mne stacilo ze to za mna precitala mama 😀 to nase svate Pismo a nakolko je taka nabozna nemam pocit ze by bola lepsim clovekom ako ateista skor viac predpojatym a bigotnym ako kazdy clovek ktory ma viery plnu hlavu namiesto vlastneho rozumu.

mariuskaa
1. dec 2013

@kuwait
Vsak presne NYC nie je pre kazdeho, a nie kazdy je ochotny alebo si moze dovolit vyhodit tolko penazi za stvorcovy meter.. A aj ti co si kupit byt mozu, nie vsetci maju na 10.000 sq. feet aby sa nemuseli tlacit v 1000 sq f byte. Ale Je to uplne iny zivot. Kazdemu sa paci nieco ine, jeden preferuje ziadnych alebo ak uz tak urcite LEN bielych susedov a pol km od brany k vile, iny preferuje pristup k 5.000 restauraciam, vsetko walking distance, auto nepotrebujes, za tym ruchom ulic vidia caro a atmosferu. New york je stredisko mody a umenia. Nie nadarmo sa hovori, ze NYC je greatest city in the world. Pre vacsinu, ale nie pre kazdeho.

mariuskaa
1. dec 2013

@mariuskaa
Svate pismo je synonymom pre Bibliu. Ostatne synonyma su Pismo a Svata Biblia
Takze ak ste mali Pismo Svate, je to Biblia... Len podla katolikov maju navyse casti... ktore som ti uz pisala vyssie

alice107
1. dec 2013

@domique hned som myslela,ze nepises o letisku v eu.ked si spomenula to ´´okienko´´ 😉 no,vy ste boli obcania eu. a ta zahalena asi nie..... v tom to bolo cele....
a co sa tyka kontoly,tak ako vies, v eu je prisna. nemozes mat nic na hlave,aj cizmy ,kabat ci sako musis zlozit......

alice107
1. dec 2013

@kuwait presne mas pravdu s tym rozvrstvenim obyvatelstva v usa....ja mam tu istu skusenost odtial..
a tiez by som nechcela zit v NYC .
a pariz zalezi na stvrt ia oblasti. su stvrti,kde akoby ani neeixtovali ini ludia len bieli.tam nevidis ineho obyvatela a to iste aj urcite restavracie v parizi... no ale ako nahle vojdes na bulvar,tak je to uz ine.
a to iste aj De je tak....... berlin je plny pristahovalcov a su tam hrozne geta..ale existuje luxusna stvrt,kde ani bohaty arab by nemal sancu byvat.... ako si pisala o tom arabskom princovi..... ide o mentalitu tych ludi a sposob ich zivota. a ti bieli co si mozu dovolit zit v luxusnej stvrti ci regione, nepozeraju na to,ci ten arab je bohaty..... ale ako sa chova,ci budu s nim problemy.a väcsinou aj su.

kuwait
1. dec 2013

@mariuskaa nuz ja veru preferujem pokoj,svoju vlastnu zahradu do ktorej si vyjdem zo spalne,ziadne schody,vytahy,pochodove cvicenia okolo ulic,ziadny ruch mesta s kopou ludi,preto si vyberam aj dovolenku bud mensie mesta alebo mimo sezonu ked je malo ludi,ruch velkomesta nieje pre mna 😀
To Pismo svate bolo evanjelium podla nejakych chlapkov uz si nespomeniem na mena,ja som skor zastanca vedeckeho svetonazoru ako starych bajok

mariuskaa
1. dec 2013

@kuwait
Evanielium Svataho Matusa, Marek, Lukas, Jan .....
Novy zakon... kazda z nich popisuje narodenie, zivot Jezisa Krista...
Stary zakon je od Genesis (opisuje stvorenie sveta.....), tiez v katolickej biblii je

kuwait
1. dec 2013

@mariuskaa ano toto sme mali doma
Marka,Lukasa Jana http://sk.wikipedia.org/wiki/Evanjelium_podľa_M...

demo
1. dec 2013

@kuwait vidis, keby si sa viac zaujimala o nabozenstva, mozno aj na ukor toho vedeckeho pohladu, dva krat by si si rozmyslela svoje presidlenie do oblasti Perzskeho zalivu 🙂

kuwait
1. dec 2013

@demo nuz lenze vtedy Koran na SK nebol k dostaniu v knihkupectvach aj v kniznici som hladala a nic,nasla som tam taky bedeker o Kuwaite kde ho prirovnavali k Svajciarsku stredneho vychodu 😀 Tolko blabolov v tak tenkej knizke 😀 ten co to pisal bud mu dobre zaplatili za reklamu alebu tu nikdy nebol 😠

kuwait
1. dec 2013

Inak je to srandovne pozorovat na jednej strane horlivu katolicku (moja mama) a horliveho moslima (nejakeho imama) co dokaze nabozenske vymyvanie hlav 😒