icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

vevesh
3. dec 2013

@kuwait ja som si uz vzdy mylila shia a sunna , vedela som k comu patrime ale po nazvoch co je co, to mi neslo(vdaka vam to uz viem naspamet 😉 )
a farsi je strasne pribuzne kurdstine a mm byval niekolko rokov v irane a mame tiez znamych v de, takze preto... 🙂
a v mekke som nebola a ani sa nechystam....jedine zeby ma svokra nejako nakriatla, ale velku sancu tomu nedavam..🙂

alice107
3. dec 2013

@vevesh no to vies,, aj mam vzali v ramci nutenejho vyvastnenia v statnom zaujme. k komunistickom systeme....... nieco zaplatili dodatocne v ramci restitucii.... ale to je nic......

alice107
3. dec 2013

@vevesh ako je mozne,ze kurdi neovladaju jazyk krajiny,ktorej su prislusnikmi? kurdi nemaju ziaden vlastny stat.

vevesh
3. dec 2013

@alice107 ale maju vlastny stat v irackej casti... 😉 uradny jazyk 1.kurdstina 2. anglictina 3. arabsky...

alice107
3. dec 2013

@vevesh ziaden oficialne uznany taky stat neexistuje.len tak v ich fantazii. oni mali maximalne tak samosprvu na urcitom uzemi.nic viac. to je ine,ako samostatny stat a teda aj spravomocami statu.

kuwait
3. dec 2013

@vevesh v Iraku sa hovori arabsky a je nemozne sa pomylit shia-sunna ak v tom zijes,tie dve sekty sa navzajom nenavidia,farsi hovoria v Irane,arab z Iraku ani z Gulfu normalne farsi nehovori pokial odtial nepochadza.Tu sa farsi NEDOHOVORIA a s arabmi musia hovorit ANGLICKY ak arabsky nevedia co vacsinou nevedia len par slov.Kurdsky hovori v Iraku minorita ludi.Oficialny jazyk je arabcina tak hovori vacsina,takze ako hovorim rozumies len par ludom v okruhu tvojho muza a jeho rodiny a ktovie nakolko im rozumies ,keby si denne chodila von medzi cudzich ludi do obchodov,malls,uradov mala by si ine nazory na chovanie tychto ludi. Do Mekky by si ako nemoslimka nikdy nemohla vstupit,ak si moslimka tak chapem ze nepriznas problem lebo to by vrhalo na teba zle svetlo ze niesi poslusna moslimska manzelka.Za dalsie je otazne nakolko chces priznat to ako to v ich spolocnosti chodi.Robis zo seba hrdinku a co z toho?

kuwait
3. dec 2013

Irak a Iran boli roky vo vojnovom stave ,dodnes nemaju normalne vztahy

vevesh
3. dec 2013

@alice107 ale v irackej casti mas samostatny stat v state..s vlastnym parlamentom, zakonmi,financiami, s vlastnou armadou a jazykom...ostatne mocenske staty (eu, usa apod.) neuznavaju kurdistan ako celok (pretoze sa nachadza na uzemi 4 krajin) ale iracky kurdistan je normalne uznavany !!!
tu mas link na parlament:
http://www.krg.org/p/p.aspx?l=12&p=229

kuwait
3. dec 2013

Kurdistan existuje ale sa o nom absolutne nehovori,tak ako o Severnom Cypre

ellise
3. dec 2013

@mariuskaa to že si si spoustu věcí odžila je jen bonus a ne vstupenka do světa těch se správným názorem. já jsem nikdy tady neodsuzovala nikoho dle barvy pleti, ani to že každý muslim bije ženu já jsem vždy tvrdila že islam není mírumilovné náboženství, a že manželství muslimem, obzvlášť v jeho zemi, je několikanásobně rizikovější než manželství s čechem, slovákem nebo jiným evropanem.

Nejsi jediná která jedla s cigánmi za jedním stolem, a co? Já naopak cítím aspoň tady u nás diskriminaci ale obrácenou. Cikání dostanou městské byty a protože nemají na nájem tak dostanou příspěvek na bydlení. Do práce nechodí ale na okenem jsou vidět satelity. Mají příspěvky jako já plat a nemusí vstávat o půl 5, a do práce dojíždět 15 km. těžko mně přesvědčíš že jsou slabší.
Doba strávená na tomto fóru i to že jsem pod jeho vlivem nakoukla na různé stránky , přečetla nějakou knížku, mně naopak v mém názoru utvrdilo.
A představ si , že nedělám v ČNB, a přesto mám názor na intervenci proti koruně, nevystudovala jsem filmovou akademii a přesto mám názor na filmovou tvorbu, nepohybuji se v politice a přesto mám názor na ni, a úplně stejně mám názor na islam.
A že je jiný než tvůj, a že s ním nesouhlasíš, to je už tvůj problém. Ale zaplať pánbůh za jiné názory, jak by to dopadlo, kdyby jsme měli všichni stejný.

alice107
3. dec 2013

@vevesh ved pisem ,samosprava. stat musi byt uznany navonok . ato ten samospravny celok nie je.

vevesh
3. dec 2013

@kuwait ja som nic nespominala o tom, zeby arabi hovorili farsi!! a o kurdstine som hovorila v kurdistane, nie v iraku...uplne je tvoj prispevok od veci, a o niecom o com som vobec nepisala... 😕
nikto v mojom okoli neriesi ci je sunna alebo shia....(a v obidvoch smeroch mame znamych....mne dotycne osoby hovorili len ake su rozdiely medzi nimi) takze som to ani ja nikdy neriesila a preto som sa aj pomylila... 😉 a ty tu na mna ides ako na dzihad, tak v tom si asi mozes podat s tymi ludmi s gulfu ruku (ked su taki ako pises) a ja chodim denne vonku "medzi ludi"...a pravdu povediac problemy mam len s blbcami, co s nabozentsvom nema nic spolocne ale vylucne len s ich inteligenciou... 😎

vevesh
3. dec 2013

@alice107 alice on je uznany...normalne uzatvara ako samostatny stat zmluvy a pod, a robi si co chce ako normalny suvernny stat (a ma aj plne vybavenie vo vsetkych oblastiach od prava, ekonomiky, policiu, kulturu az po diplomaciu)), jedine v com je podriadeny iraku je, ze musi davat 60% zisku z ropy irackym instituciam... 😉 aj nazov mas kurdistan autonomy region....cize stat v state
len si to nikto nepovie na plne usta, pretoze v tej casti sa nachadza asi 10% svetovych zasob ropy.. a je potreba tam spravit obciansku vojnu medzi kurdmi a arabmi😎

kuwait
3. dec 2013

@vevesh Hej a co je teraz preco ten masaker v Iraku?Sunna a shia sa navzajom VYVRAZDUJU.

mariuskaa
3. dec 2013

Len jedno
Ti praví šľachtici o Tom nehovoria co su. Nepotrebujú si dokazovať ze su niečim
Viac práve preto ze to sami vedia. (Jedine ze su hrozne zakomplecovani)
Môj klient je priamy potomok z Habsburg rodovej línii (Rakúsko-Uhorska)
Skromnejsieho človeka nepoznám. Ma kariéru, rodinu. Snaží sa viest normálny život. (Ja som jeho meno poznala, myslela som si ze menovec ale s kým mam docinenia až z Googlu)

vevesh
3. dec 2013

@kuwait no teraz sa nehovori, ale to si nechavaju na neskor...ropa este nie je dost lacna 😉

alice107
3. dec 2013

@mariuskaa slachta nemusi hovorit,ze je slachta .poznat to podla mena,ak sa tomu rozumies....... 😉

alice107
3. dec 2013

@vevesh ja neviem o tom,zeby sk ci iny stat uznal nejaky kurdistan.....

alice107
3. dec 2013

@kuwait uplna pravda.sunna a sia su len odnoze jednej ideologie-islamu. a navzajom sa vyvrazduju a medzitym vrazdia aj ´´nevercov´´....cize europanov.....

vevesh
3. dec 2013

@kuwait ano , lebo to je o niecom inom...vies musis poznat pozadie politiky ze preco...nikto nikdy doteraz nemal s tym problem a zaciatky delenia na sunna a shia je uz od cias smrti mohamedda...zapadne krajiny chcu totiz vybudovat urcity konflikt v danej oblasti (kvoli rope) a nasli super baranky, ktore v mene ani nie tak rozdielov v nabozenstve ale v ramci krvavych pomst medzi rodinami v duchu oko za oko dokazu takto manipulovat...no a co povies do medii??no jasne nabozenske nezhody zrazu po 3 tisicoch rokoch, zrazu im to zacalo vadit.. 😎

vevesh
3. dec 2013

@alice107 ty nie si v diplomacii, takze take infosky mat nemusis... 😉 ale napr. take turecko,, cesko, de a pod. nema problemy s uznanim pokial ziskaju milionove az milardove kontrakty.. 😉 ale aby sme niekoho nenastvali tak aktualne info o stave zirack. kurdistanu je z r. 2008🙂

alice107
3. dec 2013

@vevesh pises od veci. kazde minsterstvo zahranicia kazdeho statu v eu ma dostupne info o tom,ktore staty uznava za suverenne a ma s nimi diplomaticke vztahy nadviazane.
ziaden kurdistan tam nefiguruje.a tvoje teorie o miliardach v kontaktoch su ozaj uplne mimo.
ani CR ani turecko neuznali ziaden kurdistan ako samostatny ,suverenny stat.
preco tak fanaticky obhajujes nieco,co neexistuje v realnom pravnom ponati?

ellise
3. dec 2013

@erjona beru tvoji otázku o jointu jako srandu 🙂 , ale mám na tebe jednu prosbu. Mohla by si mi zjistit zda v rakouském obchodním zákoníku je uvedena nějaká lhůta pro vyřízení reklamace? zda je to vůbec někde ošetřeno?

vevesh
3. dec 2013

@alice107 ty sa v tom absolutne nevyznas...
daj si link ministerstva zahranicnych veci sk a najdi si podmienky na vstup do severnej casti (a budes tam mat napisane ze je to samospravny stat a o podmienkach vstupu na toto uzemie sa musis informovat na ambasade, pretoze su uplne ine ako na vstupe do iraku 😉) na irackej ambasade na sk(ale tak isto je to aj v de) robi min. 1 kurd ( na sk je to kurdkyna) - pretoze je to autonomne uzemie s inymi zakonmi 😉
ten link co som postla hore....skus si tam nieco precitat, mas tam government presne rozpisane (presne kto co kde), medzinarodne uplatnovane dohody, vsetko jasne popisane biele na ciernom...
a len tak napr. CR ma posledne objekt. info z r. 2010!!!a to momentalne uzatvaraju jednu zmluvu za druhou...

alice107
3. dec 2013

@vevesh ty nevies co pises. co je to samospravny stat a co je to suverenny stat? to su dva rozdielne pravne pojmy. ako som pisala,je to samosprava.. nie suverenny stat.a link si najdi sama alebo napis email na ministerstvo a oni ti vysvetlia ako to je.
ja som nenasla ,zeby nejaky stat eu uznal nejaky kurdistat za smostatny stat s pravnou subjektivitou samostatneho ,suverenneho statu. chapes,co pisem?

yanni
3. dec 2013

@mariuskaa moj muz je tiez slachtic. A sme uplne normalna rodina. Chodime obaja do prace, vychovavame deti, robime sice dobru karieru ale to so stavom nic nema spolocne. Mame na to vychodene skoly a tazko makame. Mame sa dobre ale len z vlastneho usilia. Ano je to dlhyyyyy rodokmen, dokonca aj z mojej strany, ale normalnejsiu rodinu ako su svokrovci, surodenci atd. ani asi nenajdes. A keby nebolo toho "von und zu" tak by ani nik nic netusil.

zuzana76
3. dec 2013

@vevesh no pozor, uroven A 2 vôbec nie je aktivne, to su praveze zaciatocnici, urovne su A 1 - A 2- B 1- B 2- C 1 -C 2, takze uroven A 2 je asi taka,ze si vies nieco v obchode vypytat, spytat sa pripadne na cestu a ine zakladne veci, ale nie rozumiet komplexne jazyku

vevesh
3. dec 2013

@alice107 ja chapem co pises, len ty si nechces priznat ze nemas pravdu 🙂
samosprava nevylucuje suverenitu
tak naschval:
suverenita - právo (kohokoľvek) výlučne vykonávať absolútnu politickú moc nad nejakým územím, skupinou ľudí alebo sebou samým; absolútne právo vládnuť; najvyššia, absolútna, nekontrolovateľná moc a to oficialne nazvane "kurdistan autonomy region" ma kedze disponuje vlastnou vladou
znaky statu:
1. statna moc je viazana na st. organy (samostatne) -mas to v linku detailne popisane
2. uzemie a hranice (mas presne stanovene na irackom uzemi co k tomu patri)
3. symboly - takisto ich mas na tej stranke
4. obcianstvo - tak isto mas (tiez ked si posurfujes po stranke, mne sa to tam nechce hladat)
5. suverenita - aj ta je tam, a tiez to mas na tej stranke

je to nieco ako california a usa alebo bayern a de, s tym ze irack. kurdistan ma vacsie pravomoci ako dane staty voci spolku...ale kedze tu nezijes a nepoznas medzinar. vztahy tak nemozes nic o tom vediet... 😉

vevesh
3. dec 2013

@zuzana76 jojo- tak za toto sa budem hanbit ako pes, kedze to mam vystudovane...ma tu niektore osoby dnes doviedli... 😎 😎 😎 idem ja radsej...

demo
3. dec 2013

@alice107 aha, tak som asi urobila chybu, ze som pocas konverzacie prdela a pocas mojho dvojmesacneho pobytu som si nenavykla na osobnu hygienu. Az teraz som pochopila, preco sa ma ta Gudrun, jebakova masnovlasa pytala, ci som uz jedla niekedy banan 🙂. To bola moja chyba. Ja som si doteraz myslela, ze to preto, ze je to jednoducho truba, ktora v zivote necitala nic ine, maximalne ak hamburske lokalne noviny 😀