Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@alice107 ano pisala som o tom, ako ma brala jedna Gudrun 🙂 Pisala som predsa o tom, ze predsudkom sa clovek nevyhne. pretoze obycajne nie je v kontakte iba s ludmi "na urovni". ze predsudky su a budu a to, akeho su charakteru casto suvisi skor s tym, ako vnima svet okolo seba prave ten clovek s predsudkami. A nesuvisi to s tym, ako sa clovek, voci ktoremu niekto prechovava predsudky prezentuje ci akeho je nebodaj povodu. Ja som sa tam stykala skutocne s kadekym. Nezvyknem pred svojim triumfalnym prichodom posielat posla, aby mojich buducich znamych upovedomil, s kym budu mat tu cest 😀. Cize pointa je v tom, ze predsudky si ludia pestuju ako vzacne rastlinky a mne osobne to vobec nevadi 🙂
@demo aha. takze vidis, nemas sa stykat s ludmi,co nemaju uroven. ta pani urcite nemala patricne vzdelanie a uz vobec nie vedomosti o sk. boli sme za zeleznym murom a ludia bez väcsieho vzdelania nevedeli nic o pomeroch u nas. ale napisem to natvrdo a neber to v zlom.ale tak ,ako to vidim ja..ak by ta zena videla,ze ty si na vyssej urovni /aj materialne/ ako ona,tak by vo svojom usudku, ktory mala by ti nic take nepovedala.
takze ako pisem,je to o prezentacii osoby tiez. . ona mala ten zauzivany stereotyp a ty si jej do neho zapadala.ak by nie,tak sa chova inak.
@ellise 2 roky mas zarucnu dobu,,, pokial sa ti nieco pokazi, musia ti to opravit, vies nieco blizsie o tom napisat? O co ide - v pripade, ze ide o vadu, ktoru si nezapricinila sama, mas narok do 2 rokov dat tuto vadu odstranit - priklad ( v obchodaku kupis telku, ktory tam ide prefektne, prides domov a nejde - nejaky kontaktny kabel sa ti povolil - je to skryta vada, ktora tam bola este pred kupou) je povinny predajca tieto zavady odstranit, v pripade, ze sa to neda, musi to nahradit inym pristrojom. Ak mas aj garanciu (garantie), to je bonbonik od predajcu, si na tom este lepsie, zarucna doba (gewährleistung) je dane zakonom - to je to co som ti vyssie opisala...
Cize zarucna doba 2 roky je na vsetky pohyblive veci - ako auto, spotrebice, elektornika atd...
3 roky je zarucna doba pri nepohyblivych veciach - ako centralne kurenie, dom atd...
1 rok mas zarucnu dobu v pripade, ze si kupila pouzitu vec ale podmienka je B2C - to znamena, ze privatna osoba kupuje od predajcu...
V pripade C2C (predaj medzi privatnymi osobami)- nemas narok na zarucnu dobu - jedine, ak privatna osoba zamlcala vady pri predaji a ty to vies dolozit... pri kupe auta najlepsie ak mas kupnu zmluvu, kde su vymenovane vady... v pripade, ze nie su, vies dokazat zamlcanie vady... v tom pripade mas narok na vratenie penazi...
@alice107 uz sme totalne mimo temu, ale este zareagujem. ked nad tym tak uvazujem, snazim sa posobit dobre najma na pracovnych stretnutiach a v pracovnej komunikacii - vtedy viem zo seba vydolovat aj to, co vo mne nie je 🙂 . inak nad svojou prezentaciou neuvazujem a ani nestracam cas s uvazovanim o tom, ako ma vnimaju ini ludia a to najma v pripade vselijakych gudruniek...
@alice107 Nuz moja, kazdemu podla gusta, ja by som nemca napriklad nechcela, ani keby mi zlate tehlicky doma doloval, jednoducho to nie je typ pre mna - asi tak - ja potrebujem mat v zivote sviezost a nie sa nudit 😉 Takze ked sa ti tvoj zivot paci, ja ti ho neberiem a prave preto ani ty nevies pochopit zeny, ktore si napriklad zobrali kosovcana - ja potrebujem mat pocit lasky a vediet, ze moj muz ma miluje a je ochotny pre mna vsetko urobit a nie mat studeny kamen doma ... 😝
@erjona prave pre tu pricinu som si ja vzala nemca. aby som mala nielen pocit lasky/ale realnu lasku/ ,ktoru mi dava kazdy den uz roky manzelstva. doslova ma nosi niekdy na rukach.neviem,o akom studenom kameni pises 😉 ,ale privandrovaly kosovcan v eu veru ani jednej slovenke ci vychodeuropanke co som videla,lasku nedaval. len dlhy narobil a macho .kulturu presadzoval.
takze asi ty budes mat takeho ´´moj je iny´´. 😀
@erjona sorry ale ty velmi pausalizujes. Moj muz je nemec ales s nim som sa nikdy nenudila. To skor s tym Slovakom. A nemam doma ani kamen. Viac lasky a neznosti clovek asi ani dostat nemoze. Dokonca ani teraz, kann d je na dva tyzdne sluzobne v Saudi, tak nemam pocit, ze som niecoho ukratena. Akurat ta telesna laska nie je momentalne mozna.
Mala som tu Nedavno kamosku na navsteve. Slovenka, ma muza Slovaka, ziju uz min. 15 rokov v DE, zial dost dalekk od nas, a ta by tiez mojho chlapa brala. Ten kamen ma skor ona doma.
@mariuskaa no lenze Habsburgovci nevladnu,zamky nemaju,ti dopadi tak ako nasi za komunizmu,vo Francuzsku Bourbonovci detto.Marina vyraba parfemy,jej pribuzni lacnu modu BOURBONESE,chudaci,na Versailles sa mozu len divat,su to sice aristokrati ale bez moci.Na slovensku pan Andrassi v TV ludi zabava 😢 toho sa urcite nechceli dozit.Palffy beha z hokejkou 😖 A tu v Kuwaite niektori su royals a nemaju meno lebo ak matka bola royal a otec nie,deti maju meno po otcovi,v Saudi detto.Takze ani nevies podla mena ze sa bavis s princom.Kuwaitski royals maju zeleny pas,podla toho spoznas(diplomati,politici maju cerveny)
@yanni to ti verim,mojho otca mama bola rakusanka a on bol teda po nej typicky nemec(rakusaci su nemci)organizovany,dosledny,starostlivy,svedomity,zodpovedny,precizny,super clovek jeho synovia a vnuci to iste,zdedili tu mentalitu ,ja by som rakusaka alebo nemca z de veru brala,clovek ma pri nom pocit istoty a opory .Farebni su oplaseni,nesustredeni,nekoncentrovani,nesvedomiti,lahkovazni to mi vadi.
Nabila is dreaming 😀
http://news.kuwaittimes.net/domestic-tourism-way/
Je pravda, že na Slovensku ten fenomén spoločenských vrstiev už nie je veľmi aktuálny, hoci je pravda že každý z nejakej pochádza, málokto to rieši alebo si je toho vedomý. Nie sú z toho výhody, nepožívaš úctu na základe toho ako kedysi, možno si rodina z bývalej vyššej vrstvy drží nejakú kultúru, tradíciu, dbá na vzdelanie, možno bývalí aristokrati o sebe vedia, ale to je celé. Ja nemám potuchy o tom kto z môjho okolia pochádza z akej vrstvy, nehrá to v našej kultúre všeobecne rolu. Skôr pozerám na to akí sú to ľudia, aké majú vzdelanie, či sú slušní, rozhľadení. V niektorých európskych krajinách, hlavne v monarchiách si na to ešte potrpia, napr. v takom Španielsku ľudia vedia kto je aký vojvoda alebo šľachtic, dokonca poznajú aj potomkov šľachticov z bývalých krajín východného bloku (lepšie ako sami krajania), len som otvárala oči keď som v nejakom časopise videla ako "bulharský princ trávi leto na svojej jachte 😀 ". U mňa ľudia "môjho rangu" sú ľudia s ktorými si rozumiem, žijú podobným životným štýlom, tým pádom majú podobné sociálno ekonomické zázemie, nenapadlo ma riešiť ich pôvod.
@erjona myslela jsem do kolika dnů musí prodávající vyřešit reklamaci. U nás je to do 30 dnů, buď věc opraví, nebo ti dá jinou nebo vrátí peníze. A to ve výše zmíněné lhůtě. ale jak je to v AT. Naše výrobky dodáváme do AT a když je reklamace tak jen slyšíme rychle rychle, ale ono to nejde vždy. tak jsem chtěla vědět zda je tam nějaká lhůta.
já teda rakušáka v žádném případě, 🙂
@kuwait noooooooo tak ja nehadzem vsetkych do jedneho vreca, nepausalizujem ale geny casto nezapries. Tiez zalezi aj na tom, kde kto vyrastal a kto ho vychovaval. Aj taky nemecky slachtic, ktoreho by vychovali od narodenia nejaki posledny Iranci (len priklad), tak by bol viac-menej taky isty ako oni.
Co je vlastne typicky Nemec, Slovak, Jugos? Zovseobecnovat sa da ale v kazdom narode najdes aj takych aj takych. Aj ked zase na druhej strane, ked sa na to pozera historicky, spätne, na tychto "klischees" je vela pravdy. Moj davny Slovak to bola jedna hruza. Vychovali z neho macha, co sa chcel dat len obsluhovat. Mala som este velmi davno jedneho Nemca, ten zase dal len na slova mamicky a jeb....sestra (sorry za vyraz).
Moj muz je uplne iny. Nechcem povedat typicky Nemec. Je pozorny, ziadny kamen, pomoze, nema problem vygruntovat cely dom, ked nie je na cestach, tak vari len on atd. Jasne, ze my zeny sme ine, chlapi nemyslia ako my. Tiez mu musim obcas povedat, ze to ci ono, nadiktovat co ma nakupit ale to su malickosti. Ako clovek je uzasny. Ja som s nim spokojna, aj ked kazdy z nas ma tie svoje muchy. Ja nie som vynimka.
POcas studia som robila hlavne s cudzincami. Nevyhladavam cudzincov ani Slovakov, poznam tu fakt len par, s ktorymi sa obcas stretnem, ale v robote si vybrat nemozes. Hlavne ako ja vtedy brigadnicka. Tak mala som tam vselico za tie roky. Polky to sa dalo aj Bulharky, zeny vlastne takmer vzdy boli ok, len arabky by som pobila. Tie jedine zo vsetkych moslimiek vzdy fujkali na bravcove a isli ta presviedcat ake je to hrozne mäso atd. Muzi to uz je ine kafe. Rusi lenivi ako vsi, Afganci, Irak, Iran vsetci na jedno kopyto-machovia co zeny nemali za nic, len by rozkazovali a nic nerobili, sa len ponevierali. Som ja jednemu aj tak vypapulovala, ze ked ma problem, tak moze ist domov do svojej krajiny atd. Poliaci, no dalo sa, nemala som s nimi problemy ale jugosi, jedno ci Srbi, Chorvati, Bosniaci, Macedonci, Kosovaci...fuj vsetko pliaga (sorry nikoho nechcem urazit).
Mozno ze ti vzdelanejsi, s VS, co sa pohybuju v inych kruhoch, ti su ini, kultivovanejsi, civilizovanejsi. Zial po vystudovani som sa v mojej robote a ani v muzovej s tymito narodmi uz nestretla. V Saudskej Arabii v sportovom klube, kde je aj moj muz je jeden myslim Chorvat, stavebny inzinier, spoznala som ho v Dubaji cez muza, tak ten je OK. Ono to ma to spravanie a vystupovanie aj vela s tym spolocne, v akych kruhoch sa pohybujes. Len z casti je tam ten povod a vychova a geny.
@ellise preco?Kolkych si videla?
@yanni oni su posadnuti s tym bravcovym pritom je to najchutnejsie maso.Ako sa oni budu napchavat ryzou varenou s baraninou ked to vidim tak sa mi zaludok zdviha 😀 .Kazdy narod je specificky svojou mentalitou,ked si vezmes talianov a francuzov velky rozdiel,su vychovani priblizne v rovnakom systeme hodnot ale ta ich mentalita je velmi odlisna.
@yanni Som ja jednemu aj tak vypapulovala, ze ked ma problem, tak moze ist domov do svojej krajiny atd. Poliaci, no dalo sa, nemala som s nimi problemy ale jugosi, jedno ci Srbi, Chorvati, Bosniaci, Macedonci, Kosovaci...fuj vsetko pliaga (sorry nikoho nechcem urazit). - No vidis - ja som mierne este napisala, ze nemca by som nechcela - ani do pliag som nikomu nenadavala a ako sa ta to hned dotklo - a co si myslis, manzelky tychto etnik, ktore si tu pliagami nazvala, teraz maju do teba zacat skakat? Moj je kosovcan a ubezpecujem ta, ze tiez nema problem vygruntovat cely byt a navarit - co ti dava pravo, si mysliet, ze etnika tvojho muza je nieco viacej ako toho mojho - nic... chlap je chlap a bud mas stastie na chlapa, alebo nemas... BODKA 🙄

@vevesh nemusis mi pisat pravne pojmy,co sme mali uz v prvom rocniku pf. 😉 ziaden stat kurdistan nema pravnu subjektivitu suverenneho statneho celku .. takze pravne ako suverenny stat neexxistuje. bodka. 😎
@demo preboha, to aku konverzaciu si vytiahla? 😕 ja neviem,s kym si sa ty stykala.a uz vobec nechapem,o com to pises. o tom, ako ta v zapadnej eu brali? ci o com?