icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
4. dec 2013

@kuwait Ja osobne jem bravcove, ale to, ze bravcove mäso ma najviac bakterii, tak v tomto maju pravdu a o parazitoch sa nejdem ani vyjadrovat - ja mam epikator doma a nechcela by si vidiet, co ti vsetko vyleze von a toto vsrtko mame z bravcoveho mäsa!!!

kuwait
4. dec 2013

@erjona no ani by som nepovedala kedze osipane sa chovaju v specialnych podmienkach a jedia len to cim ich nakrmia 😀 Aj baranina ma plno bakterii ktore maju otrasny dopad na cloveka ak ochorie 😉 a jedia to..Aj Hovadzie maso kuracina vsetko moze mat bakterie ak nieje dobre upravene,staci maso dostatocne uvarit 😉 Moj muz ma stale zaludocne problemy ked je v EU lebo sa len kurencami napchava,kuracou,morcacou sunkou a nam s bravcovym nic nieje.Ten uz dostal Tolko krat salmonelu z tych jeho kurciat ze sa divim ako to moze este dat do huby.Clovek si so surovym kuracim masom zatiahne bakterie do kuchyne a ako su prespikovane hormonami,antibiotikami,o tom ich zrejme Koran neinformoval 😀

yanni
4. dec 2013

@erjona a preto som napisala, ze hadzat vsetkych do jedneho vreca sa neda. Ale Mne stacilo, com som si s nimi za 10 rokov zazila. Prave ludi z byvalej Jugoslavie sa tam za tych 10 rokov vystriedalo na stovky. nechcelo sa im robit, vkuse mali len same vyhovorky, zens´ke mali drzat len hubu a krok, po 2-3 mesiacoch ich bus vyhodili alebo dali sami vypoved. "najlepsi" boli ti, co jednoducho jedneho dna neprisli do roboty. Cize ti, co tam robili na plny uväzok, to museli tahat za nich. Pracovna moralka ziadna a este boli aj drzi.

A este k tomu "vypapulovaniu". Nejaky priblbly Afganec co ma tri ludove a nevie ani riadne po nemecky, hlavna vec, ze ru zije 20 rokov a pisat nevie vobec, mi predsa nebude nadavat a rozkazovat (to by mohol len ako moj nadriadeny)a este davat rozumy, ze ja muz ty LEN zena. No kde sme.

A stale vravim, vynimky potvrdzuju pravidlo. Tak bud rada, ze mas takeho chlapa akeho mas. Neviem aky vplyv rodiny tam je, ale chod k nim do Kosova na dlhsiu dobu a uvidis ako ta zacnu manipulovat. Aspon nevzdelani, na dedinach. Presne tak je to aj v Turecku, Maroku atd. V mestach je uz dost zapadne ale dediny a aj to myslenie ich obyvatelov je dost obmedzene. Ved to mas podobne aj v zapadnej Europe. Cim vyssie vzdelanie, cim je clovek rozhladenejsi, scitany, scestovany, tym ma iny, sirsi rozhlad. A samozrejme nedat sa ovplyvnovat rodinou.

kuwait
4. dec 2013

pasomnica je specialitou nedovareneho hovadzieho ,takisto e-coli,listeria😀 scrapies a maltezska horucka su domenov baranieho,salmoneloza kuraciny.Kedze bravcove maso sa najrychlejsie uvari riziko nakazy z nedovareneho masa je minimalne 😉

erjona
4. dec 2013

@kuwait Aty si myslis, ze bravcove mäso nepapkas s hormonami a antibiotikami? 🙂 Tvoj muz ma zaludocne problemy? Tak nech sa da vysetrit, ja by som to hned mäsu nepripisovala... To si teraz akoze chcela napisat, ze bravcove je najzdravsie mäso, prave bravcove je najskodlivejsie - my kupujeme bio potraviny, tam som si ista, ze nepapkam hormony a mäso nie je vhodne jest 7 krat v tyzdni, ale 2 -3 krat a dost, ak sa tohoto bude tvoj muz drzat, tak zaludocne problemy prestanu... Prave v horucich oblastiach je nebezpecne jest bravcove,,, ale to ty ako studentka mediciny uz urcite vies, aj ked to nechces priznat... 😉

kuwait
4. dec 2013

nedohadujme sa radsej si pozrime film 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=L70xdqLCx9Y
yanni
4. dec 2013

@erjona @kuwait tak k tomu mäso. To nie je o bravcovom. Vsetko moze byt niecim nakazene. Kazda potravine, nie len mäso. Jeden ma dobru imunitu, mikrofloru a nic nechyti, iny z toho isteho jedla moze aj zomriet. Ja, muz, deti jeme vsetko, rada v zahranici vyskusam speciality, viem, ze velmi korenene ma prezenie ale to uz viem. Tie pri stredozemnom mori, kolegovci kupovali vodu, prevarali, ovocie umyvali len v kupenej atd. Ja som to po par dnoch vzdala, ma to otravovalo. Povedala som si, skusim, ak ma prezenie, viem z coho. Mozno skoncim aj v nemocnici, ved uvidim. A predstavte si, za dalsie 4 tyzdne sa nic nestalo. A pila som vodu z vodovodneho kohutika. A toto leto tak isto.
Takze co je nakazene, to je nakazene. To mozes mat aj v jogurte, syroch ale aj v chlebe....

ellise
4. dec 2013

@kuwait vidím je každý den, bydlím 12 km od rakouských hranic, potkávám je v obchodech, teď už méně, ale hned po revoluci jich tady bylo neúrekom. Byly z Horní Dolní a mysleli si že když mají šilinky tak mají vše. Tady na jednom náměstí je socha ruského vojáka s kulometem v ruce, a v devadesátých letech se povídalo ( jako vtip) že místo vojáka tam dají rakušáka s taškami.
V Rakousku máme obchodní kancelář, takže jsem v kontaktu s nimi každý den. A to je jiné kafe než sedlácí z dolního rakouska. Povýšení, arogantní, nafoukaní, samé rozkazy, naše námitky vůči čemukoliv je nezajímají. Dnes například nešel v práci proud tak jsme doma, E-ON něco dělal na sloupech, odříznuta celá oblast. Ale je to nezajímalo. Nemůžete dodávat? Váš problém, zařiďte si to jak chcete.

Tak proto 🙂

erjona
4. dec 2013

@yanni Vies, napisat, ze nehadzes vsetkych do jedneho vreca a v zapäti, ze vsetci su plagi bez vynimky mi akosi nejde dokopy... ja som bola aj v kosove a nepocitovala som rozdielne spravanie mojho manzela... na mna posobia nemci chladno, ale len dovtedy, pokial clovek nespozna blizsie tych ludi asi tak... Mam kamosku rakusacku, ktora sa najlepsie citi u mna - sme cudzinci obaja a teraz co... no co sa tyka tvojej praci, neviem nic blizsieho o podmienkach, ale ked odtial ludia utekaju, asi maju na to dovod. A to, ze ta nejaky Afganec nechcel pocuvat - no ktovie akym tonom sa bavis s ludmi, takze nejdem si ich tu zastavat, ale pokial nepoznam pracovne podmienky a teba osobne ako cloveka, tak neviem posudit situaciu,,, palica ma vzdy 2 konce. A ty nevies posudit aki su manzelia doma, alebo ako sa spravaju doma... asi tolko

kuwait
4. dec 2013

@erjona salmoneloza je choroba z kurciat 😀 a on mava salmonelozu,hlupak 😀 hovoris ako typicka moslimka 😀 pozri si ako sa osipane chovaju,nie dakde v spine na pastviskach ako moslimovia tvrdia 😀 bravcove je ciste maso,kontrolovane zverolekarom a v zivote nikdy mi z neho nebolo zle ani som v nom nevidela ziadne mrviace sa cervy ako dali moslimovia video na youtube.Cervy z muchy 😀 keby mucha zasrala baraninu tak tie cervy su aj na baranine aj na Bio mase 😀 Bio je pestovane na prirodzenych hnojivach,preto tak casto ludom sposobuje e-coli,a hnacky 😀 Ja som videla take cerviciska na baranine mrviace sa lebo to mesiar nechal vonku,mucha oblozila a zasadila cervy,to som mala nafilmovat a dat na youtube pre moslimov? 😀 Bravcove je najcistejsie !!!

ellise
4. dec 2013

@erjona co je epikator?

kuwait
4. dec 2013

@erjona v Bahrajne,Dubaji som sa napchavala bravcovym a nic mi nebolo 😀 alebo myslis na bioteror ze v moslimskej krajine nam to maso otravia?Nuz myslela som aj na to,predsa len nikto iny ako nemoslimovia to tam nejedia ale zatial nam nic nebolo

erjona
4. dec 2013

@yanni Pocuj, tema bola bravcove mäso, samozrejme, ze to je o mäse - mne toto povedala studovana lekarka - moja kamartka (rakusacka - krestanka) - ta napriklad bravcove mäso ani do ust neda - robi v laboratoriu, tak vie o com hovori - a ten epikator mi poradila ona kupit, ked som sa nan napojila,nechci vediet ako sa mi vyhadzali ruky, som myslela, ze si ich do krvy rozskriabem... asi tolko

erjona
4. dec 2013

@kuwait Toto nemam od moslimov - ja sa napchavam bravcovym dalej, ale s mierov - toto mam od vystudovanej lekarky, ale ty nemas dokoncene, tak mozno preto o tomto nevies 😉

kuwait
4. dec 2013

@erjona a ta doktorka bola urcite moslimka.Ziadna ina doktorka by take blbosti nikdy nepovedala,pretoze zakladom bezvadneho masa je DOBRE TEPELNE SPRACOVANIE!Bakterie a cervy mozu byt na hocicom aj v mlieku aj v zelenine ak neboli zachovane hygienicke zasady.Chod sa pozriet v akej cistote su osipane chovane,nie ako ovce a kravy ktore zeru suchu spinavu travu pri dialniciach znecistenu z vyfukov.Vsetok shit zo vzduch pozeru s tymi bylinami.Este aj vlastne hovienko co sa na travu prilepilo 😀 bleeeeeeeeeee 😅

erjona
4. dec 2013

@ellise Vola sa to Golden Stream - je to pristroj, ktory pracuje na urcitej elektrickej frekvencii - zabija bakterie a parazity v tele - pretoze frekvencie su nastavene na nich... Ten kto ma napriklad migreny, to moze mat prave s bravcoveho mäsa, lebo sa v tele nachadzaju nejake larvy, co migreny sposobuju. Ak mas zacinajucu chripku a napojis sa nan, tak ti garantujem, ze na druhy den ti nic neni - mam to osobne vyskusane - ma program aj na cistenie krvy atd... no len neni najlacnejsi, ale zasa ani hroza to neni, si ho moze kazdy dovolit, ma aj rozne ine chipy, tie sa daju zakupit osobitne....

erjona
4. dec 2013

@kuwait Moja, ved teba uz prenasleduje riadna paranoja z tych moslimov 😉 Aka moslimka? Sak som ti napisala, ze je rakusacka a este ktomu aj krestanka 🙂

kuwait
4. dec 2013

@erjona ako mozes zjest larvy v mase ZIVE ak maso UVARIS alebo UPECIES??? Ako mozes kupit maso postihnute larvami ked zvierata su prehliadnute zverolekarom? Zijes v EU nie v Centralnej Afrike 😀

kuwait
4. dec 2013

@erjona ale o bravcovom hovoris presne to co iba moslimovia hovoria,nikto iny s bravcovym problem nema 😀

yanni
4. dec 2013

@erjona nooo niekedy je to doma horsie ako navonok. Ved staci citat a pozerat spravy.
Nie je to moja praca. Pocas studia som brigadovala kde sa dalo, ked ti treba prachy a nemas ineho sponzora (a prezit v Mnichove ako student bez podpory tretej osoby je fakt dost tazke, neostava ti nic ine len popri skole robit) robist v noci, cez vikendy, cez prazdniny a stretavas sa s vela ludmi, rozneho pstavenia, narodnosti atd. A nie len jednym z tej ktorej krajiny ale s viacerymi, takze po case si mozes urobit obraz. Vystudovala som, mam dobru pracu ale nadalej som ostala este roky po univerzite brigadovat v tej danej firme. Zaujimave ze ja som tam dokazala robit 10 rokov, 3 ludia na plny uväzok tam robia stale plus veduci. Takze az tak zle tam nie je, ked nezdupkali. Ide tu jednoducho o pracovnu moralku a chciet robit.
Inak vystudovala som pravo. A mam prebehnutu v praxi aj prokuraturu aj strestne na Amtsgerichte a Langerichte. A su statistiky (z prvej ruky), ktore dokazuju, ze najviac trestnych cinov pachaju cudzinci, mladi ludia, ludia s nizkym vzdelanim, vychodna Europa je zastupena dost vysokym percentom. Najviac rodinneho nasilia je prave v rodinnach tureckeho, arabskeho povodu. Dlhe roky funguji ako "vzorna" rodinka a potom sa to prevali. Jasne, stava sa vselico aj v "europskych" rodinach. Ale statistiky a percenta nepustia.

Ja ta chapem, a nechcem sa hadat, kazdy si obhajuje to svoje. Bud rada, vlastne budme rady, ze mame takych chlapov akych mame. Jedno odkial pochadzaju 😉
Ja zial vsetko vidim aj z inej strany. Tej profesionalnej, nie len osobnej. Niekedy sa mi az rozum zastavuje, co obcas citam, ked otvorim nove spisy. Novy pripad. A takmer vzdy su to Turci, Juhoslovania, vychodni Nemci, Poliaci (aj ked pomenej). Nemci statisticky velmi male percento a Slovaka som tu mala za poslednych 6 rokov asi tak 3 ci 4 razy.

erjona
4. dec 2013

@kuwait Prave v bravcovom mäse mas bakterie, ktore tepelnym spracovanim neznicis - hovorim preto o tom, lebo som informovana od odbornicky - ja si len tak lahko nenecham nahovorit od moslimov, ze bracove nemam jest, ani od Indov, ze sa nemam kravy dotknut asi tolko... Pocuj ako sa dostal alkohol na pulty do ciech, kde ludia pozomierali - to si vazne myslis, ze kazdy jeden kus je kontrolovany? to kde zijes - jedna vec je ako by to malo byt a druha ako to funguje... 😉

alice107
4. dec 2013

@erjona presne ako pise
@yanni ,mentelita obyvatelstva byvalej juhodlavie je presne taka,ako ona opisala. a ti kosovcania,co su v de su toho krasnym prikladom. takze ja neverim,zeby ten tvoj mal inu mentalitu ako oni. moze mat vyssie vzdelanie,a mentalita nepusti.
a ozaj? ked uz pisew s,zeby si nemca nechcela,mala si uz navrh na manzelstvo od nemca? 😉
dala si mu kosom a vzala si si privandrovaleho kosovcana?
alebo je to co pises len vysledkom tvojej uvahy a nie realneho skutku?
prepac mi,.ale ja som nikdy nevidela europanku na urovni,aby daal pre nemcom ci inym europanom prednost nejakemu migrantovi z kosova.
ty ty budes asi taka netypicka europankyaco sa ti pacia maniere macho.kultury, hlucni ludia.
pretoze ti kosovcania tak sa v de chovaju.ani jednu vynimku z pravidla som nepostrehla
ja ma rada jemnu konverzaciu,nehlucne a distingvovane chovanie sa muza.

takze ak ty si spokojna so svojim muzom a jeho mentalitou,ja so svojim.

lenze ja na rozdiel od teba zijem v jeho krajine,nemam s tym problem .ale ty vchudobnom,zaostalom kosove s nim nezijes. a dovolujes si posudzovat mentalitu eu obyvatelstva. inak upne neprvdivy postreh mas. je vidiet,ze si nikdy nemala docinienia s nemcom .
ja by som v kosve nikdy nezila. prve pre tu mentalitu toho naroda. le ty zijes v eu,a mentalita ti zrazu nevadi? lebo muzi ci zeny z at maju vlastne totoznu mentalitu a sposby ako v de.
tak ako kosocsania maju rovnake sposoby chovania sa ako egyptania ,vi ine podobne etnika.

inak,co sa tyka toho bravcoveho mäsa, ani ja ho nejem. len velmi prlezitosatne.ale v ideologii islamu je nejedenie bravcoveho podmienene ideologicky .
v ewu kulture si kazdy je ,co sa mu zachce.ale v ilame je bravcove mäso zakazane.a o to ide. o neslobodu v konani a rozhodovani.

erjona
4. dec 2013

@yanni To co tu vypisujes, nema s etnikou nic spolocne, ale so vzdelanostou, mnoho krat prave cudzinci nedostanu sancu sa prejavit - vies dobre ako to funguje v nemecku, ja to vidim v rakusku - a samozrejme, ze potom nemaju takyto ludia perspektivu a casto koncia pri kriminalite. Jeden priklad ti dam - svagrinin maly si podaval prihlasky na XY mies, hladal praktikum ako programator. Jeho kamarat, co nemal ani polovicku vedomosti a este aj priemer znamok daleko horsi ako on bol na spolocne miesto zobraty a on nie... Takze kedze sa mu nepodarilo najst praktikum zmenil plan, dokoncuje si maturitu na gymnaziu a chce byt ucitelom jazykov, kedze ovlada 5 jazykov a dalsi sa uci asi tolko. Len on je velmi rozumny chlapec, ale mnohi cudzinci nemaju inu moznost a ked miesto nenajdu, tak co s nimi, aku maju buductnost???? Aj toto si treba uvedomit!!!

kuwait
4. dec 2013

@erjona ake bakterie varenim nezabijes???Indovia nejedia kravy lebo je to ich POSVATNE zviera 😀 Ranc zo zvieratami je ine ako sklad kde plnia flase,ak by bolo maso zle kontaminovane tak CHEMIKALIAMI ktore sa varenim nestratia ale to by moho byt aj hovadzie,baranie.ZIADNA BAKTERIA NEEXISTUJE KTORA BY SA NEZABILA PRI 200 Stupnoch varenia 😀 Preto nikdy nikto nebol z bravcoveho masa chory ak ho uvaril alebo skladoval mrazenim.Ine je ked nedopecies kura a vnutry je maso este krvave alebo zjes krvavy hamburger z hovadzieho masa.Bravcove sa vari velmi rychlo preto s nim nieje problem.Daj si na olej sniclu 1 cm hrubu hovadzieho a opraz ho 6 minut z kazdej strany a potom rozrez,vnutry bude krvave ak toto iste urobis s bravcovym zisti s ze je uplne prepecene,nieje v centre nasurovele ako hovadzie.Preto je bravcove maso najbezpecnejsie jest a je mi jedno co o tom hovoria bigotni ludia z 3.dimenzie 😀

erjona
4. dec 2013

@alice107 Ci ty mi veris, alebo nie, mi zily teda vazne netrha, ja ti tiez nemusim vela veci verit, pokial nepoznas mojho manzela, tak si ho laskavo neber do uvahy, mna tvoje uvazovanie vazne nezaujima... My mame iny styl zivota, ktory nam vyhovuje - a tvoj ma vazne nezaujima....

alice107
4. dec 2013

@erjona takze ziadna ponuka nemca nebola 😀 jasne.
no , mne vadi,ak kosvcania ziju v eu a chovaju sa tak,ako sa chovaju.
ale pokial nebyvaju vedla mna/a dam si pozor ,aby sa to nestalo/ ,tak mi to zatial sily tiez netrha. ak su hlucni na ulici,volam vzdy policiu. nenacham sa otrvovat ich hlucnostou.ani sposob zivota ,aky vedu ich slovenske manzelky s nim mi nevadi.. pokial nezacnu otravovat so svojimi problemami v manzelstve vsetky dostupne statne organy.a nechu vyuzivat soc davka daneho statu.
vela stastia.

erjona
4. dec 2013

@kuwait Moja, ale to vie aj moja dcera v 7 rokoch, ze mäso sa musi dobre prepiest a hovädzie potrebuje dlhsie ako bravcove a to nepotrebujeme byt ani v 3 dimenzii... o to tu nejde - ide o to, ze ked bravcove mäso uvaris - kedy ho konzumujes... my slovaci mame tendenciu davat navarene do chladnicky a tam sa bakterie pekne rozmnozuju... ak jedlo len zohrejes na vlazno mas to vyhrate, konzum + zvieratka navyse - ja osobne nejem nic z druheho dna, radsej navarim menej a na druhy den cerstve... 😉

erjona
4. dec 2013

@alice107 Kto vyuziva socialne davky - chod sa pozriet na urad prace - prave nemci - hlavne asociali a alkaci si tam hompalaju nohy a prave cudzinci, co ta tak otravuju na nich platia asi tolko k tomu...
Nechapem o akej ponuke nemca tu tocis...

yanni
4. dec 2013

hihi az sa smiat musim, ked o tom bravcovom handrkujete. Tak takuto debatu som uz zazila ale live, nie virtualne. Väcsinou takto su proti bravcovemu, jasne, ze samotni moslimovia, ale ti s tym vyrasli, ale hlavne zeny, ktore maju muzov moslimov. Strasne sa davaju ovplyvnovat.
Ved si uvedomte co sme cele detstvo jedli. Väcsinou to bolo to bravcove. A zijeme. A ani z krasy nam neubudlo. Za komacov sa do tych zvierat este viac svinstva pumpovalo. Teraz su tie kontroly o nieco prisnejsie. Kto mal/ma moznost tak to bio, popripade z vlastneho dvora. Zabijacky boli hlavne na dedinach a su doteraz velka akcia. Dokonca aj moj muz ako dieta zazil kazdy rok zabijacku.
Som rada, ze mi nik netlaci kaleraby do hlavy. Ci uz priamo alebo nepriamo. Ja mam svoj rozum, svoju mienku a nedam sa ovplyvnit. Tak ist sa predsa nepovolim muzovej mienke. On keby nechcel bravcove tak ok, ale tiez mi nebude zakazovat (priamo alebo len poznamkami) aby som si dala alebo aj detom bravcove. Vdaka bohu takyto problem nemame. Pestra strava, z kazdeko rozku trosku.

Poviem priklad, ja cely moj zivot nejem paradajky. Jednoducho ma z nich natahuje, smrdia mi, je to pre mna fakt to najhorsie co moze byt. Aj ked ako vzdelana a inteligentna zena viem, ze su velmi zdrave. Ale kedze ich ja nemam rada, alebo ich nemozem, zakazem ich aj muzovi, ktory ich miluje a detom? Alebo bude stale na tu zeleninu "fujkt", juuuuj ako to mozte jest?
Moja mama izde z bananov odpadnut. Ale banany vzdy kupovala, lebo ich mame vsetci radi. Ju z nich tiez nataku, z chuti aj z vone ale nikdy nepovedala, ze je to nieco, co nam nekupi lebo...:Jedno aky ma clovek dovod.

erjona
4. dec 2013

@alice107 Inak paradox - cudzinku otravuju cudzinci 😉 ten bol vazne dobry 🙂