icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
4. dec 2013

@yanni Tak a teraz je vidno ako nepoznas ich kulturu, im je od malicka vstepovane, ze prasata jedia aj vlasne vykali (mozno sa mylim) ale ja som to takto pocula a ked im povies, ze si im dala prave jest bravcove mäso, mnohym sa veru zdvihne zaludok a vsetko ide von... ked jes u cinanov nakrajane mäso 3 druhy, tiez nerozoznas, ktore je ktore chutovo - pretoze su tam prisady, ktore potlacaju prirodzenu chut mäsa, normalne, nie?

yanni
4. dec 2013

@erjona ano mas pravdu, prostredie v ktorom vyrastas popripade zijes ta ovplyvni. Ale tvoj povod, korene a narodnost to neovplyvni. To sa pri narodeni len tak vybrat neda. Tvoje deti sice maju rakuske obcianstvo ale z inych dovodov ako povod. Ked ty si len Slovenka, muz len Juhoslovan, tak maju povod tam. To ze uz maju aj rakuske obciantvo je v tomto pripade len plus.

Ked ja mam z jednej strany slovenke korene, zdruhej nemecke, zijrm s tymto vedomim od narodenia, nic na tomto povode nezmeni krajina, v ktorej dom vyrasla popripade zijem. Aj keby som bola hotentotka a ziskala hotentotske obcianstvo, jedno z akeho dovodu, moje korene budu az do smrti slovenske a nemecke. Ten hotentotsky pas je len ceresnicka.

yanni
4. dec 2013

@erjona kto tu hovori o cine? Tak ug je to prekorenene. Ale aj tam sa da to mäso, ked ho mas na tanieri visualne rozoznat. O chuti radsej pomlcim. To sa neda porovnavat s obycajnym sniclom, sekanou, pecenym, ked to plava
V omacke.

yanni
4. dec 2013

@erjona nechcem obhajovat chudatka prasce, ale to je to, ze osipane nedrzua, tak nevedia a rozpravaju a rozsiruju take bludy. Vsetkoblen v rozpravkach, ze si lahnu aj do vlastnych vykalov. Osipane su napr. Sehr ucenlive tvory. Starki mali Bauernhof, uz ako dieta dom videla, ze vzdy obisli a isli len na ciste. A jedli zasadne len z valova. Aj ked sa starkej nieco vykydlo mimo, toho aa ani nedotkli. To skor jeavy sa vedeli dosrat. Uff

alice107
4. dec 2013

@erjona mentalita je nieco,co sa ovplyvnit neda a. ako sledujem arabov, , prislusnikov z byvalej juhoslavie, perzanov ci romov, maju rovnake znaky mentality a reakcii v urcitych situaciach. /hlucnost, zgrupovanie sa do skupin a klanov, istu lakkomyselnost , rychle zmeny nalad a pod.
no preto su ozaj v ´´jednom vreci´´ ja ich tam nedavam,oni tam su . 😉
a ta macho kultura tiez patri k spavaniu sa tych etnik. a ideologia islamu len tu mentalitu este prehlbuje.a prehlbuje rozdiel v mysleni medzi europanmi a nimi.
to su fakty,ktore kazdy clovek,ktory videl ich spavanie sa vie.
europania maju inu metalitu,sposob myslenia spravania sa.

u boch skupin ide len u jednotlivcov o rozne odtiene tej mentality.ale zaklad vzdy zostava.

apreto ja viem zo skusenosti,ze ziadne zmiesane manzelstvo ci vztah nemoze byt uspesny.
aj ked sa zena prisposbi,stale je europanka a jej muz nie je europan.a to robi prblemy.ako pisala yanni, velmi zalezi na korenoch,odkila ten ktory clovek pochadza. takze mozu mat tvoje deti at obcianstvo,ale mentaliu zdedeli po orcovi koosvcanoci a matke slovenke.
mnohe tie miesane deti maju velke prblemy s adaptaciou sa v europe ci v krajine jedneho z rodicov. lebo su miesani v genoch aj vo vychove.
take su moje realne poznatky,co poznam vela miesanych deti z takeho vztahu. a preto by som nikdy neodporucala ,aby sa jednotlive mentality tak rozdielne spajali.

ale komu niet rady,tomu niet pomoci.len potom je uz neskoro nariekat....

yanni
4. dec 2013

@erjona zi a nevhaj zit. Mne vobec nevadi, ze nejedia bravcove ale vela moslimom vadi, ze mi bravcove jemeca daju ti to patricne najavo.
Zaujimave, ze Indovia takyto cirkus koli hovädzine nerobia. Tiez ich poznam par ale poznamky nikdy nemali. Ale musim podotknut, ze Indov poznam len vysoko vzdelanych. Ako sa spravaju ti z nizsich vrstiev neviem.
Aj moslimovia co poznam z nasich kruhov nemaju problem. Tieto moje poznatky a osobne skusenosti mam este z cias Uni, ked som brigadovala s kadekym. Väcsinou ti na pevny pracovny úväzok boli ludia z nizkym vzdelanim.

yanni
4. dec 2013

No baby, balim, urobim si fajront a prcham domov venovat sa rodine 😉 mozno neskor, ked dom utichne 😉

ellise
4. dec 2013

holky to je sranda, maminka byla češka, otec je maďar a já jsem slovenka 😀

zatímco jste řešili vepřové já napekla 4 plechy kokosových pusinek, ale vepřový řízek je vepřový řízek

ellise
4. dec 2013

@erjona to je nějaká podivnost, nenašla jsem žádný odkaz na golden stream, aspoň ne na seznamu... ale i tak, na takové pochybnosti já nevěřím,

kuwait
5. dec 2013

@erjona presne,bulikuju im do hlavy hluposti o prasatach ako sa valaju v hovne,pritom prasce nazivo ani nevideli,ja som mojho zatiahla na farmu osipanych v Taliansku tam kde sa vyraba prosciutto ,mali otvoreny den,to tam byva a ked to videl ako sa o ne staraju tak to nazval HOTEL pre prasiatka 😀 Kupili se si tam cele prosciutto s tym ze on jest nebude a veru som ho v noci pristihla ako si ukrajuje a potom hovoril,preco my nemozeme jest bravcove vsak je to najchutnejsie maso tie zvierata si ziju jak v hotely 😀 a ovce su cele spinave a to jeme????
@ellise presne nieje nic chutnejsie ako fajnovy rizek a zemiakovy salat alebo knedlo zelo vepro jaj az mi slinky tecu 😀
@yanni My ked sme boli na tej policajnej stanici v Nice ohlasit lupez tak ja som mala v taske velky sendvic sunkovy,vyhladla som a zacala som to tam jest ked sme spisovali staznost,moj policajt bol biely francuz,tmavy francuz nechcel prebrat staznost(tmavy vedel dobre aglicky biely horsie 😀 ) Tmay tam stal a pozeral na nas ale ked so vytiahla sendvic a zacala jest tak on pozrel videl ze bravcova sunka,OTOCIL SA od nas chrbtom aby nemusel vidiet ako to jem 😀 a biely policajt nic ze aj on si pojde dat snack ked skoncime,ten tmavy tam zapasil s pocitmi a nakoniec si chytil usta a odisiel prec.2-ci 3 generacia emigrant (kedze robil policajta musel byt rodeny francuz)to bol tak vychovany ze nezniesol POHLAD na cloveka jediaceho sunku 😅 Nad Francuzsom sa definitivne zmraka ked ich tam bude viac tak francuzom bravcove zakazu 😀

kuwait
5. dec 2013

@yanni tak to ma muz stastie ze mu bravcove nevzali v Saudi,nam vzali ked sme isli autom z Bahrajnu,oni velmi kontroluju auta a poznaju co je bravcove tak vsetko nam vyhodili a este sa divali na mojho muza co to pasuje 😖 Potom ked sme isli zas sme si dali v Bahrajne v obchode napisat ze VEAL to je podobne bravcovemu a ten predavac hovori ze do Saudskej beriete?Oni to tam ludia chodia kupovat a predavaci uz vedia ako to oznacit 😀 v Kuwaite nevezmu ked ma clovek diplomaticky alebo nemoslimsky pas tak nechaju ale stalo sa ze sa tam dovalil kuwaitan s kuframi plnymi prosciutto(to aj s kostou cely kus) a tomu to vzali ale to je skor zalezitost policajta islamistu ze urobi moslimovi problem 😀 Treba kamuflovat nalepkami VEAL alebo turkey ham.Pritom v Bahrajne a Dubaji bravcove predavaju a ake fajne z Holandska,madarsky Pick salam,suncicku 😝

erjona
5. dec 2013

@ellise Ja to mam vyskusane,,,, je to super...
http://www.goldenstream.info/

kuwait
5. dec 2013

@erjona o tomto som este nepocula ani som to nevidela v obchode.Kde si to kupila,to by bolo mozno pre moju mamu dobre

yanni
5. dec 2013

@kuwait no ti "Francuzi" to je tiez nie bohvie co. Tam uz poriadneho Francuza ani nenajdes. Ved staci ist v Parizi na Letisko. Tak tam len tmavi alebo este cernosi. Ale Nemecko tiez nedopadne dobre. Aj tu uz pomaly nemcinu alebo aspon peknu spisovnu nemcinu na ulici takmer nepocujes. Samy turek, arab... Ono by to nevadilo, ved sa migruje, ale prave takito maju najviac deti, cize sa premnozuju. Podobne ako nasi cigani. Akurat, ze tu ziju trosku slusnejsie.

Inak s tymi klobaskami za 5 rokov vobec nebol problem. Mozno, ze to na letisku az tak nekontroluju. Ked ides autom cez hranice, predsa si asi daju viac zalezat.
A v Emiratok, ako vravis, fakt nie je problem. Neviem ako v lacnejsich hoteloch, my byvame vzdy v 4-5 hviezdickovych a tam suncicka, salamka atd nie je problem.

Erjona spominala, ze v tem mojej byvalej brigadnicke robote asi nebolo vsetko v poriadku, ked jugosi a im podobni odtial zutekali po 2-3 mesiacoch alebo ich vyhodili. Prdlajz, vsetko OK. Jednoducho su nespolahlivi. Ved preco vsade v Emiratoch, Saudi su Europania hlavne Nemci ale ak Cesi a Slovaci, Briti atd. taki ziadani? V Dubaji bol manazer hotela Nemec, v Abu Dhabi Rakusan, v Saudi ma muz kolegovcov len samych Nemcov, Amikov, Anglicanov, Cechov. Vela Arabov je sice vzdelanych ale su nespolahliví. Maju same vyhody, 5 krat za den sa modlia, dovolenku oficialne nemaju ale ked je nejaky ich den "sviatok", tak jednoducho do roboty nepridu. My mate tiez tu tie nase krestanske sviatky, ale ked treba robit, tak sa robi od nevidim do nevidim: Jedno ci piatok, sviatok, Vianoce....

yanni
5. dec 2013

@kuwait ozaj ma napadlo. Mojho muza asi vobec nekontroluju. On ma saudi ID. On len prejde. A lieta len s prirucnou batozinou, ziadne velke kufre, kedze ma komplet zariadenu domacnost so vsetkym v Ryiadhe.

erjona
5. dec 2013

@kuwait Toto ani nekupis v obchode...da sa to len objednat... a dost dlho na yo cakas...ja som dkoro 4 tyzdne cakala...ak chces najdem ti stranku a hodim to sem...

kuwait
5. dec 2013

@erjona a kde vsade dorucuju,da sa poslat na Slovensko?
@yanni klobaska ma na scannery taky neurcity tvar,najhorsie je ked sa prevaza maso s kostou,tam vidia ze je v kufri maso,tu hlavne po flasiach idu alcohol.V Dubaji si mozes bravcove kupit v supermarkete v spinneys,choitrams,waitrose,ja tam kupujem cele stangle pick salamu,my ked tam ideme tak si prenajmeme hotel apartment aby som si mohla navarit co chcem.knedlo,zelo,a snicle ti tam neuvaria v hotely.Je tam nemecka restauracia Brauhaus ale tam maju len varene udene koleno,to nieje moj favorit.

kuwait
5. dec 2013

v Carrefoure tu v Kuwaite predavaju aj betlehem

mariuskaa
5. dec 2013

POznate niekto comedy show
"Curb your enthusiasm"? (Larry David producent)
V tejto časti zidia kamosi idu do palestínskej restiky na kuriatko, tvrdia ze je najlepšie.
http://touch.dailymotion.com/video/xk4309_2011-...

erjona
5. dec 2013

@kuwait To ti neviem povedat, ale ked ja som to z Nemecka objednala do Rakuska, tak by to v ramci EU aj na Slovensko mali dorucit...

http://medi4life-shop.de/shopping_cart.php - inak cena neklesla, aj ja som to pred 4 rokmi kupovala za tuto istu cenu...

yanni
5. dec 2013

@kuwait hihi betlehem. To v Saudi zabudni.No len klobasky trepe. Inak ked mäso griluju tak len steak a to je hovädzina.

erjona
5. dec 2013

@yanni No tak skus ist do indie a objednaj si steak v restike 😀

erjona
5. dec 2013

@yanni Ano spomenula som to, len ty sa neporovnavaj s robotnikmi, ked tvoja napln prace je rozkazovat a oni museli makat - takze samozrejme ako pani sefova zostanes v pozicii aj 20 rokov - a ked vam tak robotnici utekaju, naozaj by ma zaujimali pracovne podmienky... 😝

erjona
5. dec 2013

@yanni moj muz je LEN Juhoslovan? To sa ako vyjadrujes - je to CLOVEK ako aj ty si LEN CLOVEK a nic menej a nic viacej si neni ani ty... Ci si myslis, ze ako polonemka si nieco viacej? No poviem ti to z mosta do prosta - nie si nic viacej ako moj manzel, mozno si to namyslas, ale v realite si len jeden jedinec a je tri pät ake mas korene, ci pasy... 😝

erjona
5. dec 2013

@kuwait No a preto ich viem pochopit - keby to mne bolo vtlacane od malicka, ze ake to je necistotne zviera, tiez by som bravcove do ust nedala.
Priklad - mame na AJ v kurze jednu z Taiwanu - co vies o podkanoch - su to nechutne zvierata, ktore roznasaju choroby, chvost je jedovaty, hnus... ona ho opisovala ako najväcsiu delikatesu, este aj kompletnu pripravu a ako ho pecu v trube, skoro som sa pototo,,, hnus, len chvos nejedia vraj, lebo ten je hnusny --- asi tolko k tomu... 😉

yanni
5. dec 2013

@erjona a kto kde pisal, ze ja som bola sefova? Vsetci sme robili tu istu robotu a kazdy musel makat ako nam NAS SPOLOCNY sef rozkazal. Ja som tam mala najhorsie miesto ake mohlo byt. Ja som bola LEN ta briganicka. Ostatok (samozrejme okrem dalsich studentov brigadnikov) pracoval bud na plny alebo polovicny uväzok, ti mali ine vyhody. Takze kde aka sefova a akych 20 rokov? Citaj poriadne. Pisala som, ze som v tej firme brigadovala pocas studia na Uni a po skonceni studia este dalsich par rokov pocas vikendov viac menej len koli Ausgleichu k sedavej kancelarskej robote. Aj ked som mala uz zamestnanie na plny pracovny uväzok primerane mojmu vysokoskolskemu vzdelaniu, stale som tam aj po dokonceni Uni bola LEN brigadnik a LEN robotnik ako vsetci ostatni.
Ale komu sa nechce robit, tomu niet pomoci. A to nema so vzdelanim alebo ci cudzinec ci nie nic spolocne.A neboj sa, aj lenivych nemcov sme mali. A ci cudzinec ci domaci, ked zacnes v novej robote, hned s tym nazorom, ze sch...Job, dostanem sice viacej prachov ale musim skoro a dokonca kazdy den do tej roboty vstavat a dokonca aj nieco robit, tak to radsej budem HArzt IV, dostanem takmer 400 stovky na ruku, najomne mi zaplati stat, ale mozem sa vyvalovat v posteli aj do obeda a kukat cely den telku....

erjona
5. dec 2013

@alice107 No tak moj muz nie je hlucny, nezgrupuje sa v ziadnych klanoch, ani nasi znami, sme uplne normalna rodina, akosi sa snurka na tom tvojom vreci povoluje... Pokial nepoznas, nesud a neposudzuj, aby si ty nebola sudena a posudzovana - zakony vesmiru 😉

kuwait
5. dec 2013

@mariuskaa super 😀

erjona
5. dec 2013

@yanni Ty si pisala, ze nemaju radi, ked im zena rozkazuje - z toho som vydedukovala, ze ty si bola ta sefka - aj ako brigadnicka mozes dostat poziciu, v korej rozdavas prikazy, nie? a tych 20 rokov bol ako priklad uvedeny, nepisala som, ze ty si v tej praci 20 rokov, takze ano, citam poriadne, len asi ty necitas ako by si mala...

yanni
5. dec 2013

@erjona ty uz fakt nevies co by si vypisovala. Povedala som, ze tvoj muz je LEN Juhoslovan? Necitaj len slova ale celu pointu. Ja som sa vyjadrila k trym korenom. Tvrdis, ze tvoje deti su povodom Rakusania. To ze maju rakusky pas, narodili sa a vyrastaju v Rakusku z nich este ein zdaleka Rakusanov nerobi. Rakusky povod nemaju. Ty si LEN SLOVENKA je myslene, ze mas pravdepodobne LEN slovenske korene (aj ked musim podotku, vela ludi ani nevie, aka je ta rodina po starocia uz pomiesana) a tvoj muz je LEN Jugoslovan, myslene, ze ma LEN juhoslovanske korene. Cize tvoje deti maju korene a povod slovensky a juhoslovansky, ale v ziadnom pripade Rakusky. Samozrejme ak su tam este nejake starocia stare korene niekde v madarsku alebo aj inde, to b´vynechajme, kedze viem len to, co si sama napisala.
Tu neslo o to, ze tvoj muz je ako clovek LEN Juhoslovan. Islo o tu narodnost, rodinne korene a povod. Spominala si, nieco s Albancom. Ano ak je juhoslovansky Albanec, tak ma este aj tie korene. Takze povod tvojich deti z casti siaha aj do Albanska.

Mam tu napr. jedneho kamosa, on je Macedonsky albanec, vyrastal v moslimskej viere, prisiel studovat do DE, a ako inteligentny clovek sa nikym neda ovplyvnovat ani nabozenstvom, co mu bolo cele detstvo a mladost nabulikovane. Uplne sa prisposobil zapadnemu svetu, bez problemov zje bravcovy rezen, poznam ho 13 rokov a ani jediny raz nespomenul, ze bravcovina bäääh lebo to a to....Urobil si vlastny obraz. Presne ako @kuwait pisala, ze zaviedla muza na farmu osipanych, a muz sa presvedcil na vlastne oci, ze su to nie spinave tvory.

A tiez nemozes porovnavat asiatske potkany a nase potkany. Potkany u nas ziju v spinavych stokoch, potrubi, ppodzemi, casto nakazene z nasich ludskych vykalov a prenasaju choroby. Takych potkanov by ani ta tvoja Tajvancanka nejedla. Oni tie ich "jedle" potkany chovaju tak ako u nas osipane, kravy, kurence atd. V cistom, hygienicky nezavadnom prostredi. Nechodia po podzemi a chytaju potkany do siete ako ryby v mori. Boooooze dievca....