icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
5. dec 2013

@yanni Vies, ked niekto napise, LEN Juhoslovan, sa to velmi zle cita - a s tymi potkanmi - no mozu byt na farmach ake chcu byt, ja by som to veru do ust nedala.. pretoze sme ina mentalita a mohli by ma aj na 30 fariem taiwaicania zaviest, aj tak by ma nepresvedcili... tak ako aj moslima nepresvedcis...
Hovor si co chces o mojich detoch, ja to vidim, ze z nich ani albanske a ani slovenske deti nevyrastaju - prostredie velmi ovplivni osobnost - my nebulikame detom do hlavy, aky su velky slovaci, ci albanci, aby sa prisposobolili prostrediu v ktorom ziju - ked tebe nacionalisticky poukazovali na tvoj nemecky povod, tak sa samozrejme ako Slovenka citit nebudes.

Inak paradoxne sme sa bavili o tomto asi na 10 stranach a bolo tu vycitane turkom ako sa mozu citit ako turci, ked su narodeni v Nemecku, alebo v RAkusku... tak tu maju priklad teba, ked maju presne taketo zmyslanie ako ho mas ty, tak ano, mozu sa tak citit... 😀 😀 😀

kuwait
5. dec 2013

nechapem preco pan am serial tak rychlo skoncil
http://www.dailymotion.com/video/xlw234_p-a-n-a...

yanni
5. dec 2013

@pred sefom sme mali sefku, cize ZENU. Nemali ziadny respekt. Za jej chrbtom ju ohovarali a ze zena, co si dovoluje atd. A neboli to len juhosi. Aj afganci, iranci. Aby nebol tvoj muz ukrivdeni. Boli tam aj poliaci, nemci, dokonca Slovak a zaujimave ze ini s tou LEN zenou problem nemali. Bola to sefka a fakt super clovek, ze davat rozkazy, to nie, jednoducho co bola napln nasej prace, to sa muselo urobit. Ked povedala, ze tam doplni alebo to urobit, zaujimave, ze ten Poliak to urobil bez reptania a Afganec si najskor ponadaval, ofrflal a pod. Toto vrodene nik nema, boli tak vychovani, ze zeny, matky, boli nic, len sluzky muzskeho pokolenia a samozrejme, ze sa tak spravaju aj ich synovia, krori to väcsinou podaju dalej na svojich synov a tak dokolecka. Ano su vynimky a moze medzi ne patrit aj tvoj muz, ja sa nehadam.

mariuskaa
5. dec 2013

@yanni vela caribskych ostrovov, ktore patria francuzku, tam su vacsinou mixnute/full ine rasy, a su to francuzi, obcania. (alebo?) Francuzi to myslim beru normalne, nediskriminacne... su to francuzi

yanni
5. dec 2013

@erjona booooze zeno, co to stale melies. Citi a byt su dva rozne pojmy. Citit sa ako rakusan sa moozu, to im nik neberie, ale povod maju niekde inde. Ja sa citim aj ako Slovenka aj ako Nemka. Keby som zila dlhsie trebars v tom hotentotsku, tiez by som sa mozno po case citila ako hotentotka, ale hotentotka nikdy ja osobne nebudem, lebo nemam ani starocia dozadu ziadneho hotentotskeho predka.

kuwait
5. dec 2013

a star is born.Babis v dnesnych kuwaitskych novinach*(arab times)

alice107
5. dec 2013

@yanni to zene muza z takeho etnika nevysvetlis. skoda namahy. nechcu tie zeny prjat fakt,/hlavne verejne,lebo neverim,ze by boli tak naivne,ze to nevidia,ked s tymi muzmi ziju/ze ich muzi maju inu mentalitu, myslenie a rebricek zivotnych hodnot ,aj vychovu,ako europski muzi. nezalezi,ci ziju v eu,ci maju eu pas.
stale si budu budu tie zeny/cest vynimkam /´ tvrdit svoje,ze ten ich ´´je iny´´.
ale nie je. 😀

alice107
5. dec 2013

@kuwait komercia fumguje dokonale. 😀 t u nas aby sme neurazili moslimov dobreze nezakazujeme aj betlehem.. 😝

yanni
5. dec 2013

@mariuskaa to je ine. Kolonie boli aj budu a je to totalne pomiesane. Vlastne vsade na svete sa rasy, narody uz vselijako miesaju. Ale je ine sa citi a byt. Jasne, ze su to francuzki statni prislusnici. Ved maju francuzske pasy.Ale vela z nich maju s francuzskym povodom velmi malo spolocneho. Tu nejde o obcianstvo, to nik nespochybnuje. Vytrcis pas a je. Ale dajme tomu kolko Turkov v DE s nemeckym pasom maju nemecke korene? Este ich nie je az tak vela. Aj ked uz sa to tiez miesa a vela deti je zo zmiesanych vztahov/manzelstiev
Napr. praveho Slovaka tiez skoro nenajdes. Kto sa moze nazvat pravym Slovakom. Kolko generacii musi byt len sami Slovak. Ved aj my Slovaci sme vselijako po starocia pomiesani. S nemcami, rusmi, madarmi, rakusanmi atd. Tazko sa nieco dokazuje, ked nie je rodokmen. Ved si vygugluj nejake slachticke rodokmene. Uvidis co kto s kym je tam pomiesany. Francuzi s Nemcami, Talianmi, dokonca aj Asiati, atd. Jedine len ked sa pozrieme na posledne dve tri generacie mozes trvrdit ze to je Francuz, to Nemec atd.

@erjona ja nie som nacionalista ani rasista ani som tak nebola vychovana. Nikto mi moj povod nevstepoval, sama som sa o to zaujima a studovala nas rodokmen, nas povod. A ti poviem, je to velmi zaujimave. mala by si zacat aj ty svoj povod studovat. Mozno si potomok aj nejakeho bohateho slachtica s v´lastnym ostrovom😉

alice107
5. dec 2013

@mariuskaa velmi sa mylis. ja ma vo francuzku rodinu aj priatelov.a ver,ze francuzka biela spolocnost nema rada tych´´ z kolonii´´ ako ich casto volaju.......ja som bola vo francuzkej polynezii.. ked maju tam polynezku sluzku,tak len z dovodu,ze je lacnejsia..... tam bieli ma ponuku pracovat/je na to napriklad v skolach je nabor a velmi dobre platene pre bielych ucitelov/ tak veru nechu ist tam zit.... a dovod? nechu sa miesat s nimi......
ty si ozaj velmi naivna co sa tyka myslenia europanov . lebo je rozdiel v mysleni europanov a politikov navonok.

mariuskaa
5. dec 2013

@alice107
Takze ty stale rozdelujes ľudí podľa farby pleti a nie podľa charakteru áno?
Byt bielym je podľa teba vždy viac. Nastastie nie každý je bigotny ako ty.
A pritom bigotnost je charakteristika nevzdelaných ignorantov co ty by si nemala byt.
Však si študovala na škole ktorá neprijíma len bielych študentov ale vyberá si podľa mozgu (alebo $) z celého sveta. Dúfam ze ti nevadi ze dostali rovnaké vzdelanie ako ty. Ak si tam vôbec študovala.
Kedze môjho manžela starí rodičia tam boli obaja profesori vela rokov,
(Este stale tam pouzivaju väčšinu štatistických kníh a skript co napisal jeho dedko) a vždy to bola medzinárodná univerzita a nie pre len bielych Francúzov.

alice107
5. dec 2013

@mariuskaa ja nic nerozdelujem.ja pisem,ako vidim realitu v praxi. ty si dala tam nejake foto. ani tusenia nemas o zivote vo francuzku anzmyslani francuzkeho majoritneho obyvatelstva.ja som napisla,ako som to v praktickom zivote videla a vidim vo Francuzku.
coht zit medzi majoritne obyvatelstvo v eu a ci usa . a tam poznas,ake maju nazory. ty zijes v multi-kulti spolocnosti.a preto nevies,aky nazor maju majoritni obyvatelia v usa ci eu na tento tebou poukazany fakt.alebo nechces vediet ci vidiet?
takze ty sa zobud s toho svojho sna o tom,ako sa vsetky rasy a narody spolu v mozu zhodnut a maju sa radi . pretoze realita je ina.

erjona
5. dec 2013

@yanni Mam si zacat robit rodokmen? Co ak zistim, ze som nejaka slachticna 😀 Este mi do nosa naprsi 😅

erjona
5. dec 2013

@alice107 Ale moj muz nie je iny - ja som to nikde nepisala, moj muz je normalny chlap, nic mu nechyba, ja som si nezobrala muza z marsu, ze by som tu mala byt senzacia pre teba... Nechapem, co stale tocis do okola tie iste tezy???

erjona
5. dec 2013

@yanni Povod rodicov je jedna vec a krajina a narodenie sa v nejakej krajine a prislusnost je druha vec... Takze su Rakusaci, ci sa ti to paci, alebo nie, su v Rakusku narodene, od narodenia maju rakusku pas, vyrastaju tu, tak su Rakusaci a uz sa nemienim dotahovat s tebou o tomto, jednoducho sa nezhodneme, tak si tocme dookola kazda to svoje a myslime si svoje, aj tak sa nezhodneme 😀

alice107
5. dec 2013

@erjona a ja nechapem,preco mi stale pises,aky je tvoj muz. ja nepochybujem ,ze je to pohlavim muz.a viem,ze neprisiel z marsu,ale z kosova. ina vec je je ho rozdielna mentalita od tej europskej ,moslimske korene a teda ai ideologia ,ktoru vyznava. ak sa ti paci s nim zit, tak je to na tebe.
takze o co ti ide?

erjona
5. dec 2013

@alice107 Ja nechapem, co si ty vobec myslis pod pojmom ina mentalita.
Mentalita mojho muza je v poriadku - jeho deti a ja sme pre neho vsetko, aj cela rodina drzi pokope, maju respekt pred starsimi osobami a hlavne jeden pred druhym, nenadavaju si medzi sebou a patricne ukazuju respekt, kazdemu, kto pride do ich pribytku, pomahaju si navzajom, drzia spolu v dobrom aj zlom, takze aj my Europania sa mame co ucit od tejto mentality...

mariuskaa
Odpoveď bola odstránená
erjona
5. dec 2013

@mariuskaa Moja, co chces, aby skolabovala za pocitacom? Ona jednoducho nechce pozriet pravde do oci, ze aj ine zmiesane manzelstva ako aj to jej moze fungovat bezproblemovo - teda o jej sa nevyjadrujem, to vynechavam, aby som zasa nespekulovala nad sukromim pisatelov 😀 😀 😀

alice107
5. dec 2013

@erjona nedavno zatkli v o francuzku jedneho kosovcana a tiez sa dovolavcval svojej mentality, ca sposobu zivota z ktorej by si mali brat priklad europania. tiez hovoril,ze ma uctu k starsim, ,u nich je rodina sudrzna/mimochodom to je to spajanie sa do klanov,pretoze u nich rodina znamen iny pojem ako pre europanov/ vraj moslimska krv je vzacnejsia ako ´´nevercov. chcel na nich spachat a tentat . nastastie je chyitili skor,ako sa ta jeho super mentalita a spoosby ´´lepsie/z ktorych si my europania mozeme vziat priklad/ mohli prejavit v podobe zivotov nevinnych ludi.

ina mentalita znamena ´´ina´´. to znamena, ze su viac hlucnejsi/a nepis ,ze nie.vidim aki siu ti kosovcania /.casta zmena nalad, rodina zije pohromade/od surodencov,cez sesternice ci tektky ci strykov neviem z akeho kolena/ ,ze casto sa zgupuju a zabavaju spolu.a to europanov vyrusuje, pretoze o oni su schopni stolovat aj na ulici pred domami. a to ,co pisala aj yanni,ze maju slabu pracovocnu moralku.a takto vy som este mohla pokracovat dalej.
ale ja nechapem jedno.naco stale mas potrebu pisat o tvojom muzovi. 😉
mne nemusis pisat o jeho mentalite.ja ju vidim tu v de na turkoch/s a rabskymi krenmi/,egyptanoch,kosovcanoch,macedoncanoch ,marocanoch..a romoch.. .... vsetci tie zakladne znaky maju rovnake..
naposledy ti pisem,ze ak sa tebe paci jeho mentalita,tak je vsetko v poriadku. ty s nim zijes.a ak neohrozuje svojim zmyslanim a sposobom zivota inych obyvatelov,tak kazdemuu je lahostajne,aku mamentalitu ma ,aj mne.

alice107
5. dec 2013

@mariuskaa co to pises za nezmysly? citas to po sebe? 😀 mne je srdecne jedno, z akej spocenskej vrstvy pochadza tvoj muz. no mozno je pribuzny osmanskeho knizezata,ze? 😀 prepac mi,ze sa smejem ,ale je na com,naozaj. 😀
no a kosovcan ,co zije v rakusku je stale len kosovcan svojim povodom nikdy z neho memoze byt rakusan.amni mentalitu rakusana mat nikdy nebude.
a nemec povodom mnohych generacii stale zostane nemcom,ak keby zil na pustom ostrove ci na marse.
ak toto nechces chapat, ci skor si priznat, tak to je na tebe. 😎
inak,uz to vysvetlovala aj yanni.a stale to iste obe otvarate. akoby ste necitali,co obe piseme. co to znamena? pocit menejcennosti,? o co ti ide? 😉

erjona
5. dec 2013

@alice107 Tieto tvoje historky, ktore tu chrlis, aby si si tvoje tezy podlozila, ti mozem, ale aj nemusim verit - kosovcan chcel spachat atentat na nevercov - uz to vazne prehanas, neverim ti ani pol pismenka, kosovcania nemaju v nature presadzovat svoje nabozenstvo tymto sposobom.... a co sa tyka pracovnej moralky, no ja v mojom okoli nepoznam ani jedneho na urade prace, pracuju durch a ked sa im v jednej praci nepaci, tak maju pravo, ako kazdi ini, si hladat inu, ty naozaj nevies okrem kritiky nic normalneho napisat, aspon vidim, ze tuto mentalitu vobec, ale vobec nepoznas 😀

erjona
5. dec 2013

@alice107 Pocit menejcennosti? Ja som hrda na to, ze mam muza Albanca a nepocitujem menejcennost, nechapem, o com tu tocis... ono sa treba na tvoju otazku z inej stranky pozriet - ty nas vidis menejcenne, inak by si to nenapisala, ale ja nepotrebujem mat nemca, za muza, aby som sa tu nad kazdym vyvysovala, mne vyhovuje ten moj albanec - nadradeni ludia, respektive, co si to o sebe myslia, ze su nadradeni, su pre mna hlupaci!!! 😝

mariuskaa
5. dec 2013

alice107
Píšeš tak aby si menejcenost v ľuďoch vyvolala. Ale nie u každého sa ti to darí.
Správas sa k tak ze z 50 prispievateliek prispeva len 10 a ostatne uz nie, lebo boli šikanované (neviem nájsť správne slovenské synonymum slova "harass", "bullied") a preto neprospievajú len čítajú.
Prirodzená inteligencia, taktnost a hlavne Ľudskosť sa nedá ani kúpiť ani vyštudovať.
Vyjadrit si svoj názor neustálym ponizovanim a robenim rozdielov nie je dobrou vizitkou ani pre Slovákov ani Nemcov. (Nemci sa skôr hanbia za fasisticku a rasisisticku minulosť)
Mna sa tvoje urážky nikdy netykali ale mnohé prispievatelky si veľmi ranila, aspoň v 30 témach dokonca prosili adminov aby ta blokli. Zamysli sa.

erjona
5. dec 2013

Idem pripravit balicky, deti si uz cizmicky poctivo umyli a dali na okno... sa tesim, ako sa rano budu vytesovat cokoladkam 😀

kuwait
5. dec 2013

My uz sme doniesli stromcek,zajtra ho ozdobime ked prideme z vianocneho bazaru.Aj u nas ako kazdy rok bude chodit Mikulas dnes v noci

mariuskaa
5. dec 2013

@kuwait
Pekný veľký. Ja mam umelý posledné 2 dni. Ozdobili sme 1.december s malým.
Tvoj syn je uz veľký. Stale dostáva Mikuláša? Milé.

kuwait
5. dec 2013

@mariuskaa a nielen syn ale aj muz,normalne si nadiktoval ze chce lebkuchen (to dostava kazdy rok)a amaretti kolaciky (to tu mali v Marks@spencer ale tento rok nemali tak som vymyslala nahradu)a ja hadam tiez volaco v pancuske(stocking tu to volaju) najdem 😀

mariuskaa
5. dec 2013

*posledne 2 roky oprava.

kuwait
5. dec 2013

@mariuskaa My vzdy zivy tento rok mame zas z Kanady krasne vonia,ten minulorocny z Holandska vonal ako fertilizer 😀