icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

kuwait
6. dec 2013

@mariuskaa Pekny mas,ja sa bojim ze svetla mame kratke ze nebude na cely strom,vlanajsie sa pokazili a tento rok mali len stovky,ked kupim dva sety to asi bude blbe ked bude blikat vzdy pol stromu 😀

erjona
6. dec 2013

@mariuskaa Krasny je - si sikula, mas z nas prva vyzdobeny stromcek, ja ho kupim, az ked nam v parku budu predavat stromceky - nemam rada tie lacne z baumaxu, tie rychlo opadavaju, som jeden rok kupila a nadavala som pri jeho likvidovani, ihlicie som mala vsade, tak kupim od rakusakov, tie nosia cerstve a este aj punc k tomu dostanem 😀

yanni
6. dec 2013

@ellise dobre ranko babule.
Nooooo leti az dnes v noci, vlastne to zz bude zajtra, a cez Frankfurt, tak dufam, ze nezavru letisko ako v Hamburgu.ale dnes od obeda sa to ma vraj upokojit, tak uvidime.

Ani nevrav, gulaaaaaas, moj muz by to jedol aj kazdy tyzden. Ale vie ho uvarit fakt dobry, len keby sa ra hovädzina tak dlho nekuchtila.

yanni
6. dec 2013

@ellise dobre ranko babule.
Nooooo leti az dnes v noci, vlastne to zz bude zajtra, a cez Frankfurt, tak dufam, ze nezavru letisko ako v Hamburgu.ale dnes od obeda sa to ma vraj upokojit, tak uvidime.

Ani nevrav, gulaaaaaas, moj muz by to jedol aj kazdy tyzden. Ale vie ho uvarit fakt dobry, len keby sa ra hovädzina tak dlho nekuchtila.

nivi
6. dec 2013

@alice107 ty mas nejaky zvlastny meter, tak ty sa tu mozes vyvrsovat nad arabmi, turkami, albancami a pod. hoci si v zivote v danych krajinach nebola. sudis na zaklade nejakej malickej sorty pristahovalcov. Ale
@mariuskaa sa uz na stranu nemcov vyjadrit nemoze? a co ty vies, ci tam zila alebo nie aj keby nezila. ma take iste pravo povedat svoj nazor. narozdiel od teba ona je schopna akceptovat, ze nie vsetci su rovnaki.

demo
6. dec 2013

myslim, ze kazdy moze formulovat svoj nazor na ine narody. pokial to robi iba verbalne a nie je v tom prilisna nenavist, tak je to jednoducho normalne. nikto z nas nemoze s kludnym svedomim povedat, ze nema predsudky. na co sa to tu vlastne podaktore prispievatelky hraju. ved ista miera nedovery k cudziemu je ludska! vidite to dokonca aj v zivocisnej risi ci u prirodnych narodov. takze teraz sa tvarit, ze vsetky etnika a nabozenstva budem v mojom prostredi vitat s otvorenou narucou je troska teatro 🙂 . Dôraz davam na to "svoje prostredie".

demo
6. dec 2013

a rovnako sa to tyka aj spolocenskych tried. kazdy si mysli svoje. pokial kvoli tomu nevypukne obcianska vonja, tak je to ok. o slachte si myslim svoje rovnako ako o proletariate - presnejsie o monarchii a vladnucem proletariatu - ani za jedno ani za druhe by som teda na barikady nesla 🙂.

kuwait
6. dec 2013

tak sme sa vratili z mikulasskeho bazaru,fotky som tu dala do albumu,pozrite sa 😉

ellise
6. dec 2013

@kuwait já nevím přijde mi to takové divné když v kuwaite se slaví něco co ani není jejich tradice, tak stjeně mi přijde hloupé slavit u nás Haloween, nebo Valentína, je to byznis, ale je to směšné

@yanni, tak guláš je na dlouhé lokty, ale vždyť u něho nemusíš celou dobu stát, já zapomněla dopoledne koupit maso, a teď se mi nechce do obchodu, jsem celá kropenatá, jak jsem malovala strop,
no a teď půjdu sádrovat díry 😀

kuwait
6. dec 2013

@ellise ale vsak to zapadniari a krestania slavia a moslimovia bud zo zvedavosti tam idu pozriet,nakupit alebo tam predavaju,co by si chcela aby tu bolo ako v saudskej ze vsetko nemoslimske zakazane?

alice107
6. dec 2013

@nivi nepis mi prosim take nezmysly.

nivi
6. dec 2013

@alice107 Nemusite sa obavat mila pani, Vam ja uz nenapisem nic. Je to strata casu.

alice107
6. dec 2013

@kuwait ja som si to aj myslela. 😉 pretoze v eu/napriklad v De/ ten standart hvezdiciek je ozaj vysoky. ked ma tam hotel 5 hiezdickovy,tak je to poznat aj na urovni ubytovania.
my ked sme niekde v eu,tak mame v hoteli nie jednu izbu tiez. ale je to vlastne taky apartman.
ale v tych moslimskych krajinach co maju skusenosti zmami,tak uroven tych hviezdiciek je ina tam,ina v eu.
my ked sme boli na svadobnej ceste ,tak sme boli aj v benatkach.a tam sme maliu hotel na kanal de grande,kde to bol vlastne apartman.sutuovane to bolo ako byt ci dom s poschodiami.. cizze spalna hore,obyvacia miestnost dole.a zahrada k tomu..... ..
takze je vysoky pocet hviezdiciek,tak to ozaj bolo aj poznat.
mrkla som na ten bazar. 🙂 je to vidiet,ze je to ozaj pre tych europanov, ,co tam pracuju a ziju. komercia ako vysita.asi sa boja,zeby im experti usli....... je to pr enich otazka priorit pre ich ekonomiku.
aj tam pozru nejaki miestni zo zvedavosti?

kuwait
6. dec 2013

@alice107 miestni to tam organizovali aj predavali,Mikulas bol nemec a vacsina zapadniarov nakupujucich anglicania,americania,a krestania arabi a cernosi.V Saudskej nic take nieje nepovoluju sa ziadne nemoslimske oslavy a zapadniarov je tam este viac ako tu,pre nich je rozhodujuci plat aky im tu daju,vsak mikulasa maju aj doma a za peniaze idu robit sem.Ked inzinier tu zarobi 3 krat Tolko ako v EU tak coby nesiel 😀

alice107
6. dec 2013

@kuwait ano, idu tam pre prachy,to je jasne. 😉 a ako si vysvetlujes fakt,ze v kuwaite toto je take volne a v SA nie? ci zalezi to od zmyslania vladcov?

kuwait
6. dec 2013

@alice107 jasne keby nie nasej liberalnej vladnucej rodiny tak tu mame dalsiu saudsku,oni su v tej vladnucej rodine mnohi polovicni zapadniari,mamy maju americanky,anglicanky tak su nakloneni nasim zvykom 😉

alice107
6. dec 2013

@kuwait tak som spravne typovala. 😉 to maju zapadniari stastie v tomto u vas....asi je to aj tou politikou,ked usa tam maju svoje zaujmy...

erjona
6. dec 2013

@demo Tu nejde o nedoveru, ale zaskatulkovavanie kazdeho jedneho, len preto, ze je moslim - doveru si musis v normalnom zivote ziskat - a v tomto pripade je jedno, ci ide o katolika, moslima, alebo budhistu 😉

kuwait
6. dec 2013

@alice107 no ved aj v saudskej americania maju zakladne a nepohnu s islamistami ani sa nesnazia,ak mas vo vlade ludi ktorych mamky su zapadniarky tak jasne ze inklinuju k zapadu a ovlivnuju vsetko

zuzana76
6. dec 2013

baby, ja len na pobavenie a odlahcenie atmosfery, aj toto je moslim, straaaasny fesak 😀

kuwait
6. dec 2013

@zuzana76 nuz na nom je to aj vidno ze nieje slovak

alice107
6. dec 2013

@zuzana76 to je otazka vkusu. 😉 ja ked vidim ten jeho pohlad uz,tak sa mi nepaci. 😀

zuzana76
6. dec 2013

@kuwait
@alice107 ved ja viem, ze je vidno,ze nie je slovak, mne sa zase ten jeho pohlad paci, inak je to herec, ma arabske korene, to je podla mna vidno, ale je Turek

alice107
6. dec 2013

@kuwait ano,to mas pravdu. zvlastne,te v kuwaite tie miesane deti teda vo vo dlnych kuhoch tiahnu skor k zapdnej kulture svojej maty,ale u vychodoeuroaniek co maju zmiesane deti v drvivej väcine to tak nieje. tie deti su velmi ovplyvnene kulturou a vychovou ich otcov .

zuzana76
6. dec 2013

@alice107 no my sme dost poddajny narod a celkovo postkomunisticke staty, vzdy nam niekto " sefoval" takze podla toho je to aj v tomto dost vidno

kuwait
6. dec 2013

@alice107 lebo slovenky si vacsinou beru beduinov,to by si zapadniarka nevzala a bedu ti su strasne ovlivneni islamom preto sa tie zeny museli prisposobit ale su tu aj slovenky co maju liberalov a nezahaluju sa aj tie vianoce oslavuju ale je ich strasne malo,spocitas na prstoch jednej ruky

alice107
6. dec 2013

@zuzana76 takyto pohlad ja vidavam tu v De na uliciach.a casto prave takyto turci /presne s takymto vyzorom/ sa spravaju k nemkam hrozne. ten zasmuzily pohlad takyto maju.

demo
6. dec 2013

@alice107 vkus nevkus - je to archetyp 🙂

alice107
6. dec 2013

@kuwait ano, suhlasim.presne je to ako pises.

alice107
6. dec 2013

@demo 😀 presne.