icon

Peniaze za to, že dieťa spalo u starých rodičov

30. mar 2025

Je to podľa Vás normálne, aby starý rodičia dávali 4 ročnému dieťaťu peniaze napr. 15e za to, že tam spalo? Alebo aj za, že tam išlo na návštevu? Mam aj staršieho syna a on tam veľmi nechce ísť a potom iba doma počúvam cirkus, že Samko dostal peniaze a ja nie. Potom sú medzi nimi rozbroje. A ešte muž povie, že tak chod aj ty ku starkej a dostaneš aj ty. Je to podľa Vás normálne? Lebo podla mňa nie.

Strana
z4
colsami
30. mar 2025

Nie je normalne dostat peniaze ZA TO, ale zas bohvie aka je realne situacia, proste su stari rodicia co pri kazdej navsteve vnucatam strkaju peniaze takze 🤷 az tak dramaticky by som to nevidela, skor Ti vadia svokrovci ako taki, podla charakteru prispevku.

cyberk
30. mar 2025

😂 ty ked si chodila k babke tak ti nedala len tak 5korun? Vzdy to tak bolo… nemam problem, vyrobim si

kopytko03
30. mar 2025

Nám babka tiež vždy pri návšteve strkala peniaze, väčšinou drobné ale aj tak potešilo, ale nebolo to za to že sme k nej prišli, bolo to "len tak".
Na druhej strane si na tom ešte dobre, druhá možnosť by bola keby si starí rodičia pýtali peniaze od teba za to, že tam deti prespia (zažila som)

autor
30. mar 2025

@colsami ja so svikrovcami problém nemám. Len mi toto vadí, že napr. Staršieho syna vydieraju, že keď neprídeš tak ti nedáme.

glorikarebeka
30. mar 2025

Dajú peniažky zle je,nedajú zle je.....

klarolinne
30. mar 2025

Tak dedkovci si čas strávený s deťmi kupujú. Je to smutné, ale tak mňa by to netankovalo. Ich peniaze, ich vec. Navyše babky proste dávajú peniaze vnúčatám. A muž dobré poradil synovi, veď čo iné mal povedať? Či babka má poslať eurá aj druhému vnukovi, aj keď tam nechce chodiť?

autor
30. mar 2025

@cyberk áno dala mi. Ale dala aj sestre bez rozdielu toho ci tam bola so mnou alebo nie. Muž s bratom sú oohadany kvôli tomu už pomaly 7 rokov že jeden dostával viac a druhy menej. A aj teraz mužov brat príde pozrieť svoju mamu(svokru) iba vtedy keď potrebuje peniaze

cyberk
30. mar 2025

Tak starsi tam nechce ist, ale peniaze by zhabal 🙄🫣 pekna vychova

autor
30. mar 2025

Ale mne ide o to vydieranie. Ze ty nedostaneš lebo nejdeš. Starší syn je citliví...

hedviga2
30. mar 2025

Bože ja by som skončila ako bezdomovec. Boli časy ked traja vnuci každy piatok u mňa spali. Chorá doba

mamamasama
30. mar 2025

Moja babka mi strka na navsteve peniaze aj teraz. 🤣🤣🤣

akvi
30. mar 2025

Podľa mňa záleží, akk je to odkomunikovane. Ak je to vyslovene vydieranie a manipulácia, že teda ak prídeš/neprídeš dostaneš/nedostaneš nič, to by sa mi nepáčilo. Ale ak je to o tom, že babka dá vnukovi peniaze, keď tam je, to mi príde ok. A že teda druhý vnuk nedostane, lebo tam nebol, to mi príde tiež ok. My sme tiež dostávali od babky peniaze a logicky, ak sme neprišli, nič sme nedostali, neposielala nám po rodičoch, proste nebol si, nemáš. Nám starí rodičia dávali tie peniaze štýlom, starký vysypal vrecká a dal nám, nech si ideme kúpiť malinovku a pod. Takže fakt je dôležité, ako je to komunikovane.

jana_eyre_2
30. mar 2025

No moja svokra často nejaké 5-10€ strčí do ruky mojím deťom.. ju to veľmi teši, síce jej vravím nech si nerobí výdavky, lenze ona má argument, že je s nimi menej a nemôže sa im tak venovať ako ostatným vnukom tak chce aspoň takto.. neberiem jej to..

Inak moje deti tiež nejako extra nebaví chodiť k babke, pretože veľa rozpráva o svojich druhých vnukoch, je to proste tak - ale vždy idú, lebo je to ich babka, inu nemajú a ja chcem aby mali nejaký vzťah a spomienky.. keď raz máme naplanovanu návštevu tak proste ideme všetci..

tým chcem povedať, že keď je syn citlivý, treba mu aj vysvetliť že tým že ignoruje svoju babku môže zraniť aj jej city.. on pozerá na peniaze a nie na to, že babku vôbec nevidi? Ty sa na to tiež nepozries z tejto optiky?

kleopatra114
30. mar 2025

Prečo druhý syn nechce chodit k babke ? Spravila mu niečo ?

jamimo
30. mar 2025

@autorka... ja rozumiem ako to myslíš a vôbec by som do toho neplietla pár drobných s milou pozornosťou od babky a dedka. Poznám pár takých= nechutne pchajú vnúčatám peniaze v štýle- lebo JA chcem a som povedal! =chcú si kúpiť svoju nadradenú, direktívnu, rozhodujúcu pozíciu, pocit výnimočnosti, pozornosti a falošného pocitu obľúbenosti a "lásky" vnúčat. Choré a nešťastné osoby ak si myslia, že za peniaze a s peniazmi zmôžu všetko. 🤷‍♀️ Vôbec im nedochádza, že týmto krásne prispeli ku krivým vzťahom. Starí rodičia môžu vytvárať úplne iné vzťahy a hodnoty s vnúčatami.

autor
30. mar 2025

@kleopatra114 áno urobila.

gribka1
30. mar 2025

No už by tam dieťa nespalo.

kleopatra114
30. mar 2025

Aj nám povieš , čo mu urobila ? Lebo chlapec babku rad nemá , nechce k nej chodit, ale peniaze od nej chce . Tak neviem …

kandelabra
30. mar 2025

Mam taky pocit ze tu bude problem niekde hlbsie. Tie peniaze su uz len taky vrchol ladovca. Zaujimalo by ma, ako sa stari rodicia k detom spravaju, a preco tam vlastne starsi nechce chodit.
Co sa ale tyka samotnych penazi, nevadilo by mi, se dietatu daju, ani to, ze ten co neprisiel nedostal nic. Vadila by mi ta formulacia, ze to je za to, ze prisiel, ze tam spal. Deti tam maju chodit, lebo chcu a je im so starkymi dobre, nie preto, ze je to lahky sposob ako si zarobit. A presne to ich starki ucia.

jana_eyre_2
30. mar 2025

@kleopatra114 mňa by tiež zaujímalo čo urobila, lebo ak to bolo niečo vážne, nepustila by som tam ani mladšieho syna, ale ten ten tam chodí aj spavat...

autor
30. mar 2025

@kleopatra114 robila mu zle keď bol malý. Stále bol najlepší len jej prvý vnuk (mužovhi brata). Keď ten druhy urobil niečo zlé tak bol na vine môj syn. Huckala ho. Ze ja ho neľúbi, že už keď sa nám narodil mladší syn že už len jeho budem ľúbiť. Dlho mi trvalo aby som sa cez to preniesla a išla ďalej. Odpustila... Ona stále mu robila napriek.

autor
30. mar 2025

A týmto mu len dokazuje že ho nemá rada. Ona je taky typ ženy, u nás na dvore s deťmi nebude. Ale musia ísť k nej, aby na dedine videli, že deri sú u nej. Bývame v tej istej dedine.

ivik4
30. mar 2025

To isto nieje za spanie, je to len tak. Moj syn dostava skoro pri kazdej navsteve svokrovcov peniaze. To by mi tak nevadilo, skor mam problem s tym ze su to velmi velke peniaze a moc si na to zvyka. My ako deti sme dostavali drobne

gribka1
30. mar 2025

No a ešte raz, prečo tam syna samého púšťaš? Pristúpili ste na hej hru a teraz sa čuduješ. Keď ich chce vidieť, nech sa páči na návštevu k vám.

lenkakravcova
30. mar 2025

Aké vydieranie?
Keď ideš pre odmenu za niečo tak je to vydieranie?
Áno, nemusí ísť. Nemusí sa potom hnevať že nič nedostal.
Je prirodzené a bežné, že starí rodičia dávajú vnúčatám peniaze. Nie žeby to od nich niekto požadoval, ale Dana generácia to má nejako tak zafixované, že návštevy odchádzajú s vysluzkou. Či už je to 5-10€ alebo kilo platených buchiet, 3 lekvare a zaváranina na cestu 😄 a nezmeniš to. Pre nich je to akoby časť slušnosti voči návšteve.

petulda333
30. mar 2025

Vies co,moji rodicia tiez davaju,ale nie preto,ze tam boli. Len tak. Ak pride iba jedno,tak daju jednemu. Ak obaja tak obom,ale zas nedavaju vzdy.

nikoleta999
30. mar 2025

Ja som to tak mala tiež ... Moja sestra bola varená pečená u starkých a jej dávali vkuse peniaze, ale nie za spanie, ale len tak, lebo ju rozmaznávali a mne nič, lebo som tam nechcela ísť, necítila som sa tam jednoducho dobre ... dokonca mojej sestre starká kúpila vtedy aj telefon na paušál a to chodila na základu a samozrejme to bolo niečo waaau a mne samozrejme nič, lebo tam nechodím ... Ale ja som sa pre peniaze a mobil nedala zlomiť, že zrazu tam naklušem a budem sa tváriť, ako mi tam je super, len aby som niečo vydrankala... Mala som svoju hlavu. Prešlo asi 20 rokov a ja mam teraz lepší vzťah so starkou ako moja sestra a moja starka so mnou, ako s mojou sestrou a nepotrebovali sme na to materiálne veci ...

domcatko1811
30. mar 2025

Podľa mňa nie, ale je to ten lepší prípad, keď dostanú peniaze 😅 Veď to tak aj bývalo, a asi aj teraz je, že niekedy dávajú starí rodičia pár korún vnúčatám do vačku, aby si kúpili keksík alebo cukríky. 🤷‍♀️
Moja babka bola zas opačne, keď som u nej bola na prázdniny (pričom chcela, aby som tam šla kvôli bratrancovi, aby sa mal s kým hrať) tak potom mojim rodičom vyfakturovala veci, čo na mňa musela spotrebovať. (guličky do mlieka, múku, mlieko a pod. 😆) Od bratrancovej mami si samozrejme nič nepýtala. No čo, tiež obľúbené vnúča 😅😆 Ale prežili sme to všetci, a moji rodičia nad tým väčšinou už len mávli rukou a nechali to tak.

pribinak
30. mar 2025

Myslím že máš problém so svokrou a veľmi úspešne to prenasas na deti.

jamimo
30. mar 2025

@autorka... presne som si myslela, že to tak u váa bude. Rozdiely medzi deťmi a "odmena" za to, lebo JA, JA a všetko podľa mňa (babky....) Chorý zvyk a povaha, ak podmieňujem lásku a pozornosť, uspokojujem svoju nehodnotu na úkor vnúčat.
Ja poznám 2 sestry. Sestra č. 1 oblúbená, babkin miláčik. Vždy ju uprednostnila, podporovala vo všetkom...Sestra č. 2 nič... Sestry to doma vždy komunikovali, vedeli ako to je. Jedného dňa sestra č. 1 dostala vyššiu tisícovú sumu. Babka jej povedala so zdvihnutým prstom 👆: Ale nehovor sestre č. 2. Rozumná sestra č. 1 prišla domov, vyložila 💰 na stôl, citovala a babku a povedala: Sme sestry, polovica patrí aj tebe, neviem prečo je babka celý život mnou taká zaslepená, nemôžem za to a mrzí ma to voči tebe... Sestra č. 2 bola hrdá na sestru č. 1, avšak horká slina pri spomienke na babku ostala 🤷‍♀️
Fakt, niektoré vnúčatá cítia a chápu súvislosti lepšie ako starí rodičia. (alebo majú viac rozumu)

Strana
z4