Plánujete odchod do zahraničia so školopovinnými deťmi?
Dievčatá, absolvoval to niekto? Do cudzej krajiny? Zväzujeme Rakúsko, Holandsko, Svsjciarsko. Mame školopovinné deti. Práce sa nebojíme. Skôr už to na Slovensku nevidíme reálne.
@autorka napisem osobnu skusenost. Znama sa pred nedavnom zo svajciarska vratila a hovorila, ze to bol masaker. Neviem, ci natrafila na zleho zamestnavatela ale strasne tam vyhorela. A to je bezdetna.
Mam tam aj dalsich znamych, ktori tam odisli s detmi a su tam spokojni.
Prezisti si pracovne podmienky danej krajiny o ktorej uvazujes. Je to potom mensi sok, ked zistujes ako kde co funguje 🙂 co sa tyka dovoleniek, nadcasov, pracovnej doby, vypovednej lehoty.
Osobne by som najskor riesila pohovory online, pockala si na to, ci bude vobec praca ista a az nasledne riesila rady ohladom deti.
S najvacsou pravdepodobnostou by ti poradil najlepsie buduci zamestnavatel. Ohladom skol, ubytovania...
Ja by som len tak nikam s detmi nesla. Mimo to som v zahranici zila 2x v rozdielnych krajine a ja tam jednoducho neviem vydrzat. Aj ked sa mi tam pacilo. Mne chyba ta nasa mentalita.
Mam tu kamaratov, rodinu, znamych, ja to tu mam jednoducho rada.
Ak ti za tym nebude smutno, vyber krajinu, vyries si pracu, ubytko, skoly a chod.
@konikmodry111 Preco je to vo Svajciarsku s rodinou/detmi tazke a radis jej inu krajinu?
@beloved lebo sme tam zili cez 10 rokov. Je to proste nerodinna krajina, to ti povedia aj sam svajciari. Deti chodia v skolke/ skole cez obed domov, potom naspat do skolky/ skoly. A platis tam pomaly aj za vzduch. Zdravotku si platis sama, + ked ides k dr, platis zas. Zvysuju ju kazdy rok o par %. A mohla by som pokracovat do vianoc. Takze za mna nie
@konikmodry111 V kazdej krajine je nejaky system. Ja mam uz 17 rocne deti a vela peknych slov na nas system tiez nemam, preskakali sme si naozaj vselico...
@autorka ja co poznam ludi, ktori odisli, tak vsetci isli tak, ze najprv mali pracu, potom si nasli byt a tak isli. Nik z nich sa uz nevratil a vzdy to bolo poradie, ze najprv praca v ich obore. Ale teda deti boli maximalne skolkarsky vek, alebo este boli bez deti. Ti co mali uz deti, tak si muz nasiel pracu a ten "prerazil" cestu.
Autor - si ma normálne rozosmiala. Ste podnikatelia a makáte tak, že by ste v zahraničí boli miliardári? 🤣
No jasne, lebo tu stačí ledva prstom pohnúť a si za vodou a tí čo robia 10-12 hodín denne sú rovno miliardári…. Ty máš fakt reálne predstavy o zahraničí …
Mimochodom na vysťahovanie nepotrebuješ, aby ti tu niekto vypísal kde išiel, ako prihlásil deti do školy, ako si otvoril účet v banke, prenajal byt a ako si hľadal prácu. Kto ide do zahraničia a chce byť úspešný sa v prvom rade musí spoliehať sám na seba. Všetky informácie o krajine, ktorá sa vám najviac pozdáva nájdeš online. Od registrácie do škôl, zdravotného poistenia, nájmov, pracovných ponúk, vybavenia živnostenských listov, výšky daní, odvodov, DPH…. Ľudia, ktorí čakajú, že ich niekto za ručičku prevedie, všetko vybaví to zväčša ďaleko nedotiahnu, ak by ste naozaj boli takí úspešní podnikatelia boli by ste schopní zistiť a vybaviť si tieto veci sami, bez asistencie neznamych ľudí z MK.
Svajciarsko nie je kinder freundlich a ano, povedia ti to aj domaci. Take nepisane pravidlo hovori, ze ak chces dieta vychovat v dobrych podmienkach tak od narodenia az po 18. rok veku sa pocita milion frankov. To si nerobim srandu. Kolko to realne je neviem, ale lacny Spass urcite nie.
Odhovarat ta samozrejme nebudem ak chcete hladat stastie za hranicami krajiny, ale na tvojom mieste by som dobre zvazil do ktorej krajiny chcete ist a do ktoreho regionu pretoze aj taky Berlin a Mnichov je znacny rozdiel. Nie je vajce ako vajce.
Rozumiem tej frustracii, ale suhlasim s @petamich .... od problemov sa vecne utekat neda a ked vsetci odideme tak co z tej krajiny ostane?
Ak by sa naozaj nic nedialo tak fakt nic nepoviem, ale ludia chodia do ulic vyjadrit svoj nesuhlas. Lekari, psychologovia, zamestnavatelia, ludia z kultury, ZMOS atd. vsetci hromzia co ta luza hore stvara.
Je treba snazit sa veci robit lepsie a nie tolerovat takichto farizejov co sa tu ukajaju na ukor celeho naroda.
Ak aspon troska sledujes spravy tak ti mozem povedat, ze ta frustracia z migrantskej krizy na zapade rastie. Mnohi uz neselektuju na zaklade toho odkial ides. Si migrant = si viac ako domaci. Hlavne v UK to zacina byt zle.
Poriadne zvaz kam sa chcete vydat.
Vela stastia a nech sa Vam dari.
@beloved Švajčiarsko je je prorodinna krajina, materská 96dni, následne od 4 rokov povinná školská dochádzka s tým že dieťa ide do školy doobeda alebo poobede, nie každé mesto alebo dedina má aj mimoškolské zariadenia alebo jedálne kde dieťa môže ostať a keď tak miest je málo a cena sa odvíja od platu, následne máš síce rodinné prídavky tie sa rátajú k platu a zdaňujú sa. Ďalšie napr zdravotné poistenie kým na SVK platí zdravotné za dieťa štát vo Švajčiarsku ho platíš ty. A musíš mať sakra malý plat aby ti niečo prispela socialka
Ďalej napr už v 6 triede by malo dieťa vedieť ktorým smerom sa bude uberať a sú kategorizovany podľa známok
Ale ako všade platí každá krajina má svoje pre a proti.
@sisaka Presne tak. V zahranici ludia makaju 12 hodin denne aby mali aky taky priemer. Co poznam pristahovalcov, tak skoro kazdemu sa tu zije horsie ako bolo doma, ale robia to pre lepsi zivot svojich deti.
Autorka, ak budes mat stastie, tak v zahranici si budes zit nadstandartne mozno po 10 rokoch tvrdej 12 hodinnovej makacky.
Nejdete lebo sa neviete rozhybat? To je cudne pocut od ludi co makaju tak tvrdo ako vy. Nie je to preto, lebo mate strach sa vzdat toho pohodlia v ktorom zijete? Podla mna nemate dostatocnu motivaciu. Musite cinny tych blbych politikov pocitit na vlatnom zivote (a to nie tak ze sa vsetko zdrazuje, lebo to nema nic spolocne so slovenskou politikou). S detmi je to urcite ovela narocnejsie, ale to ako ich zapisat do skoly ti staci riesit ako posledne az ked tam pridete.
Fakt je, ze vy nemusite riesit vobec nic. Mate financie a tym padom vam staci si zohnat informacie, vybavit papiere a ist.
Autorka keď máte časť rodiny vo Švajčiarsku viete perfektne jazyky, tak smelo do toho, máte informácie z prvej ruky a aj niekoho kto vám pomôže. Deti si zvyknú a keď tam máte rodinu až také cudzie to tam pre nich nebude, obzvlášť ak ts rodina má aj deti.
Plus ak ste zvyknutí makať na Slovensku , budete makať aj tam a nebudete sa mať zle....
Ako som písala v prvom príspevku, v každej krajine sa ti bude žiť dobre ak jej máš čo ponúknuť a vieš sa prispôsobiť danému systému
@kittykat22 ja sa pohybujem viac menej medzi svajciarmi, slovenské komunity nevyhľadávam nakoľko skúsenosť je taká že skôr ťa podrazi Slovak ako svajciar, len aby si sa náhodou nemal lepšie ako oni. Ak keď mám pár známych slovákov ale ani s jednými som sa neoznámila cez komunitu ale bola to nahoda. A čím dlhšie tu žijem tým menej mám potrebu na SVK chodiť, žiaľ práve kvôli určitým charakterových vlastnostiam niektorých slovákov (samozrejme nehadzem všetkých do jedného vreca)
Ďakujem za rozumne názory. Chcela som citat reálne skúsenosti. Vážim si vás čas a záujem. Je zaujímavé sledovať, čo všetko sa tu prebralo a ako ste mnohé nasu rodinu zosmiešnili. Možno je pravda, že sa tu mame až moc dobre, preto to neriešime tak akútne. Na druhej strane vidím, koľko sa musíme narobiť aby sme zili tak, ako žijeme. Sme féroví a poctiví, odvádzajúc každé jedno euro. A presne ako píšu diskutujúce zospodu, tato Slovenska odsudzujúci nátura mi už lezie krkom 😒
sak ak ti tam zije rodina co sa nespytas ich? ved tonzavisi aj od konkretneho kantonu (skoly skolky poistenie) ved ak chces odist tak chodte dnes je volny pohyb osob v eu
zabezpecte si tam pracu byvanie a v lete sa prestahujte
@aniss257 kamarátky sestra bývala v dedine, kde boli iba 4 rodiny nerómske. Tak sa jednoducho museli odsťahovať. Ako ty Rómovia im nijako neubližovali. nekradli, keď potrebovali aj im pomohli. Ale mali zlý pocit v tej dedine. Dom samozrejme predali pod cenu a samozrejme Rómom. Veľký dom z 80 rokov, pekne prerobený na veľkom pozemku predali za 50 000. No povec, kde ten východ speje. Syn je v zahraničí, on sa už nevráti, a niekedy mám pocit, že aj my budeme musieť ísť za nim.
@autorka vykašli sa na komentáre, ktoré ti nič nedajú😉 Choď do školy, kam chodia deti a spýtaj sa ako by reálne vyzeralo, keby ste sa presťahovali. Keď sme sa sťahovali my, tak dcéra musela do udelenia TP chodiť každý rok na SK na preskúšanie, pretože bola len "uvoľnená na štúdium v zahraničí". Nebol to problém, pretože si vlastne iba predĺžila prázdniny u prarodičov. Ale je to už dávno, tak netuším, či tieto pravidlá platia aj dnes. Inak by som sa nebála. Deti tieto zmeny zvládajú oveľa ľahšie než rodičia... Ak máte plán, peniaze a prácu by ste si zohnali, tak niet nad čím váhať. Držím palce👍
Autorka - píšeš, že podnikáte? Viete v tomto podnikať aj v tom Švajčiarsku či Holandsku? Viete a môžete z pohľadu tamojšej legislatívy? Ak nie, viete si nájsť kvalifikovanú dobre platovo ohodnotenú prácu? To sú prvé 2 podstatné otázky.
Oba prípady predpokladajú, že v prípade Švajčiarska ovládate plynulo nemčinu, v prípade Holandska holandský jazyk. Jedine pri určitých typoch pozícií v korporáte stačí angličtina, inak je potrebný jazyk domácich.
Máš prelúskané informácie, koľko peňazí potrebuješ na bývanie v jednotlivých krajinách a máte tieto prostriedky k dispozícii? Máš prelúskané, ako funguje zdravotníctvo, školstvo?
Toto sú za mňa podstatné informácie, ktoré by si mala mať vyriešené a až potom začať premýšľať nad potenciálnym odchodom. A za mňa ešte jeden koment - vyše 2 rokov sme kvôli mužovej práci boli v Stockholme, som šťastná, že sme sa vrátili domov do Bratislavy. Mesačne lietam priemerne 2x pracovne mimo SR, rôzne krajiny, máme apartmán pri mori, kam chodíme v zime, na jar aj v lete. Ale mimo SR by som žiť nechcela. Áno, situácia je tu tragická aktuálne, politicky, ekonomicky, tie vášne medzi ľuďmi sú úplne zlé. Napriek tomu si neviem predstaviť domov nikde inde. Ale chápem, ak to niekto cíti inak. V takom prípade ale je potrebné si zodpovedať všetky vyššie uvedené otázky a až potom začať premýšľať nad možnosťami.
@melanta tak v prípade Švajčiarska to nemusí byť nemčina, vzhľadom na 4uradne jazyky. Dokonca aj sú IT sektor alebo bankovníctvo a robili by vo veľkých firmách a oblasť Ženevy, či Zurichu vystačia si aj s veľmi dobrou angličtinou a slabšou nemčinou, nakoľko svajciarii aj tak používajú spisovnu nemčinu malo, a používajú tu ich "chrchlavu".
By si sa čudovala koľko samotných svajciarov má problém s nemcinou
Mnohi maju mylnu domienku, ze teda zbalia kufre, odidu a hned od prveho dna to bude blahobyt a vsade naokolo krasa. Sounds good, doesn't work.
Ano, mam aj ja kamaratov ktori si ziju fajn, ale roky tomu tak nebolo. Mnohi dlhe roky pracovali v gastre, muklovali, popritom studium atd. Tie vysledky sa samozrejme dostavili, ale az po rokoch.
Netvrdim, ze sa tu budes mat zle. Aj ked zacinas tak stale to staci na to aby si viedla slusny zivot, ale ak ocakavas, ze to vsetko pojde ako po masle tak jedina vynimka bude ak si neskutocna kapacita v oblasti IT, farmacie alebo vyskumu.
Ak by si sla pracovat do CERN-u tak to by si zrejme naozaj dostala full servis.....dobry plat, zabezpecene byvanie, relocation assistance atd., ale ak ides do bezneho sektora ako gastro, obchod a sluzby, stavebnictvo tak si budes riesit vsetko sama.
Nezabudaj, ze budes v podstate znova zacinat od nuly. Aj keby si pracovala v nejakej dobre firme, predpoklad je, ze ti budu sefovat ovela mladsi ludia ktori uz maju roky vo firme odpracovane.
Ahoj absolvovali sme Swiss celá família, kľudne napíš s.správu...
@beloved to mi je jasne, ja pisem z osobnej skusenosti. Poznam aj vela svajciarov co odisli 🙈
Autorka, ak je hlavny dovod to ze sa musite nadriet aby ste zili tak ako zijete, tak to nad emigraciou urcite neuvazuj. Po prichode do inej krajiny budete musiet driet ovela viac ako teraz a budete zit horsie ako teraz minimalne 10 rokov a mozno aj cely zivot.
Urcite nemate spravnu motivaciu na odchod.
Ja mam len velmi povrchne informacie o Slovensku, ale ak by som tam zila, tak by som sa bala ze sa to tam skor alebo neskor moze zvrhnut do totality a zavru hranice (ak to vobec este je mozne dnes) alebo to bude velmi komplikovane odist, alebo si nebudete moct zobrat uspory pri odchode.
Mňa by teda do multi kulti západnej Európy v dnešnej podobe nikto nedostal a určite by som tam netahala svoje deti. Pracujem pre zahraničnú firmu a mohla by som žiť aj v zahraničí, aj som tam nějaký čas žila, ale niet nad moje zlate Slovensko.

@kittykat22 ja pochádzam z východu, z nášho mesta odchádza ročne približne 200 ľudí preč, a nehovoriac o tom že 200 pribudne rómov.Tak kde to podľa teba bude spieť ?