Po 20. rokoch spolužitia priznávam, že manželstvo má veľkú váhu
ahojte, chcem vam napisat moju skusenost po 20 rokoch spolocneho zitia, a tiez, poukazat na to, ze mnoho veci by som dnes spravila inac, a ze od zaciatku to bolo cele zle, len som o tom nevedela,
s mojim terjasim akoze partnerom sme zacali spolu chodit pred 20 rokmi, vtedy som mala malu dceru 1 rok, zial, jej otec tragicky zahynul, nestihli sme sa vziat, onedlho sme zacali spolu so sucasnym priatelom zit u mna. Velmi vela pracoval, nemal cas cez den, prichadzal domov unaveny az neskoro vecer. ospravedlnovala som jeho nevsimavost voci rodinnym zalezitostiam jeho pracovistostou. bol zodpovedny, pracovity, vsetko, co trebalo opravit opravil, rad varil, ked chodil domov, robil nakupy, aby uvaril to, na co o mal chut, udrzbarsky zabezpecoval chod domacnosti. Ale, vobec sa nevenoval mojej dcere. akoby neexistovala. chcela som tomu nechat cas, kazdy mi vravel, ze on si musi zvyknut. a ze co chcem, vsak je zaneprazdneny, musi predsa pracovat. no a ten cas privelmi rychlo letel. dnes ma dcera 22, a su si cudzi. to je prve, co bolo zle. cele roky som cakala, ze on mi navrhne, ze chce mat so mnou rodinu aj s mojou dcerou. ale nikdy nebol cas a ja som mlcala, cele zle. potom kupil velikansky stary dom, ktory prerobil. myslela som, ze tam si zalozime rodinu. izieb tam bolo vela, no nestihli sme, dcera dospela. dom je velikansky, ale ja byvam sama s dcerou u mna a on byva sam a neustale mi vycita, preco neidem ku nemu. druhe cele zle, moja dcera stale studuje, nechem ju este opustit a odist byvat inde.
a to tretie uplne zle, sme spolu 20 rokov, financne sa kazdy stara sam o seba, ja som ho setrila, bola som voci nemu ohladuplna, nemala som naroky, myslela som si, ze to robim pre nas, a zmanipuloval ma az do takej miery, ze on mi vobec nic-nic nedal na narodeniny, meniny, ani na terajsie a minulorocne vianoce, a bral to uplne v pohode, lebo vsak zariadoval akoze nas dom pre nas, kupoval do vsetko zariadenie, kttore sa mi pacilo, a planoval ma zobrat v lete na dovolenku, vsak vsetko investoval do nasho domu (smiesne, ako to vyznie, ked realne je vsetko jeho), a to je upne zle, vlastne, ja som ho vobec nic nestala, vobec nemusel na mna nic minat okrem udrzbarskych oprav, co vedel spravit sam
o svadbe sme sa zacali na moj podnet bavit az minuly rok, dovtedy som cakala na jjeho podnet, ale neprichadzal, pri rozhovoroch o svadbe povedal, ze si ma chce zobrat a tam to aj skoncilo. nevrtala som sa dalej v tej teme, cakala som na jeho aktivitu, a cakala som pridlho. nasilu som nemala zaujem, ho do svadby dotlacit, co by som aj dokazala, dnes na neho pozeram inac, a ak by som mohla vratit cas, po roku spoluzitia by som sa rozisla, tento rozchod robim po 20 rokoch, a aj ked na moj podnet by som ho dnes do svadby dotlacila, pre mna to uz nema vyznam, vnimam ho uz len ako manipulatora, vypocitavca, a aj ked ho mam rada, uz pre mna stratil cenu, tym som chcela povedat, ze ak obaja sa netesia na oficialny spolocny zivot, dnes uz by som neverila, ze to casom pride
@mawka mne to je jasné, čo píšeš, aj s tým rozvodom, to neni o čom, ja súhlasím s tebou....len tak rozmýšľam nad životom a celkovo tieto názory tu... tak som ťa oslovila, ty to máš také špecifické 😀 by som povedala...ale aj tak nerozumiem tomu odlúčeniu...to je aká doba? akože odlúčení....(aj ked s nespálenými mostami)
@katarinapekna pol roka
@katarinapekna a sme v kontakte, samozrejme. u nas je to specificke aj v inych veciach, tiez moja praca je taka aka je. no cele divne. som si tiez uvedomila nejake veci, ze by som mala robit inak. a tak. sak sme ludia 🙂
ale boli sme spolu aj po vyletoch s detmi a tak. zavola, spyta sa co nove, akurat neriesime vztah a co bolo, lebo ku koncu to bolo strasne vela hadok, vycitiek, uz som bola na hrane smerom k nenavisti. az tak to bolo zle. ale mozno to bolelo tak, ze sme sme vypustali paru, vela emocii. uvidime, sak iste sa pochvalim, co nove 😀
@mawka chápem, u mna rovnako, preto sa pýtam...dokonca hranica smerom k nenávisti tiež 😀 tak ti držím palce 😎
@katarinapekna dakujem. neda sa vobec predpokladat, ako to cele skonci a preto je to dost zaujimave. cista zvedavost 😀
Čo ti nedal mimo manželstva, nedal by ti ani v ňom. S tvojim stavom manželstvo nesúvisí. Zatvárala si oči a čakala, že sa niečo zmení... RAZ. Už na tvojom mieste, ak ho teda naozaj ľúbiš, by som sa to po 20 rokoch snažila skôr "zachrániť" a udržať tak, aby ste boli konečne šťastní spolu a nie každý sám.
A dcéra je už veľká. To, že nebudete spolu žiť v jednej domácnosti neznamená, že ju opustíš.
@alicka850 je to aj podľa toho, kto čo preferuje, jasné, že vizuálna stránka je dôležitá, že musí fungovať chémia, že poteší, ak je ten druhý finančne na tom dobre, len netreba prehliadať absenciu slušného správania, úcty, schopnosti postarať sa sám o seba, pomôcť.... Uznávam, že chýba, veľmi chýba na druhom stupni a na stredných školách predmet - rodinná výchova, kde by bolo zahrnuté všetko od psychológie, cez starostlivosť o dieťa, vzájomnú komunikáciu až po finančnú gramotnosť. Väčšinu z toho, čo sme sa v škole učili, nikdy nebudeme potrebovať, ale s týmto sa stretáme všetci. Aj tí, ktorí sa rozhodnú žiť single. Predpokladám, že by sa v menšej miere potom stávalo, že človek márne očakáva, že sa ten druhý po svadbe, z lásky, príchodom dieťaťa a pod. zmení, že by bolo ženám aj mužom jasné, s kým do vzťahu určite nie.
@timea7 ked niektore vlastnosti cloveka na svetlo sveta vyplavaju az spoluzitim,pripadne narodenim dietata. Mas pravdu,taky predmet by sa zisiel ako sol. Niektori .maju to stastie,ze to supluju rodicia. Ja som mala v rodicoch dobry vzor vzajomneho spoluzitia a napriek tomu som pochybila pri vybere partnera. Moj terajsi partner tak isto. My sme zazili obaja velku zmenu k horsiemu po svatbe- nasi zakoniti zrazu nadobudli pocit,ze uz nas maju v hrsti a mozu uz cokolvek. Aj preto s tou svatbou tak otalame ☺
@alicka850 príchodom dieťaťa sa život mladého páru mení, ale nie úplne zásadne, vzťah partnera k deťom bolo u mňa jedným z najdôležitejších kritérií, ktoré som si všímala pri výbere partnera. Deti milujem, od partnera očakávam, že sa nie len o ne dokáže postarať, ak ja nebudem môcť, ale že bude ich parťákom pre hry a vylomeniny. Ja som ale mala výhodu, že som to zažívala v mojej rodine, že muži sa o deti nie len dokázali v prípade potreby postarať, ale vymýšľali pre ne hry, súťaže, výlety....
vcera som si pozrela film 50 ODTIENOV SIVEJ,okrem tej erotiky,mal ten film pre mna ponaucenie-ze chlap sa dokaze ponizit,zmenit,prisposobit....,ale my zeny sme niektore take,ze nemame ziadne naroky...jednoducho sa spravame ako lahka korist,,,,,a myslela som na tento prispevok 😉
@bozskypalo kde si tam toto videla?
@bozskypalo ved ten film je totalny brak. vypovedna hodnota nula.
videla,ale dievca odislo cim skor....od takeho exota,hoci bol aj bohac....ano tej erotiky je tam dost,ale mna to oslovilo takto
@bozskypalo erotika tam nie je skoro ziadna okrem par scen, ktore su aj tak o nicom a maju pramalo spolocne s hlavnou temou resp. s tym, co autorka knihy opisovala. je to obycajny americky brak, ktory s realitou ma spolocne mozno len nejake promile. citala si knihu? ma tri casti. nakoniec to dievca dolezie za nim aj tak 🙂
mawka,ano dolezie za nim???,echhh,necitala som knihu,ano je to brak,pozerala som to z dlhej chvile v praci,nu co dodat,zivot sa zije,robia sa chyby,a este horsie ako zakladatelka urobila, 😎
@bozskypalo hej, ma to tri casti, aj sfilmovane budu vsetky tri, uz tocia myslim dalsie diel. autorka knihy brnkla na citlivu strunu, je to obycajny sladak a la holywood, spravanie sa u hlavnych postav da predpokladat a vsetko skonci happy endom. no ked uz mam porovnat knihu a film, tak kniha rozhodne lepsia, film je otrasny. nudny, nezazivny, nevypoveda o nicom. mozno tvrdsia verzia steelovej. ale aj tie praktiky vo filme, ved komunita BDSM ludi sa na tom zabavala 😉 v ksutocnosti to je trosku o inom. ale tak dobre, zarobilo to slusne prachy a zo zeny v domacnosti je milionarka no 😀
🙂 kiezby tie manzelstva trvali dokonca zivota
Dobrovolne priznavam, ze som si kupila 1. diel, aj som sa v priebehu 2 rokovi 2x dostala po nejaku stranu 100, ale jednoducho taku debilinu nedam a zalozila som to za gauc, aby som sa nehanbila pred navstevami, aka som trapka. Takze keby niekto chcel pospinit svoju kniznicu, osobny odber v BA 😀 😀
@romanovic osobne som to citala v pdf v pc, chvalabohu v robote, kde sa cely mesiac na turnuse nudim jak hovado, no horkotazko som to docitala, druhy a treti diel este horsi ako prvy. no otras. americky brak. a potom som aj tak furt rozmyslala ze ako zavadza ludi s tym BDSM. lebo fakt hovadina na hovadinu, az urazka tejto komunity 😀 😀
si sa dostala tam, kde jej vytiahol tampon a pretiahol ju? som zirala v nemom uzase. chcela by som vidiet chlapa, ktory to urobi 😕 😅 😀
@mawka jj, ja tiez. Strasne cakam na noveho Harryho Hola, teda verim, ze Nesbo sa k nemu vrati. Ale napr. obom starym mamam (87 rocnym) kupujem cervene kniznice. Lenze kym jedna to chce s jemne nabozenskym podtonom, druha ide po sexe ako diva. Normalne ma zalozky na stranach, kde je sex a tie cita pravidelne 😀 Ked som jej kupila Cizinku od Diany Gabaldon, tak na slavnostnom narodeninom obede (ked mala 85) nahlas meditovala, ze akeho obrovskeho mal nejaky lord... 😀 😀 😀
@romanovic umrela sooooom 😀 jaka super babka. tak ale nie je sa co cudovat, dedko, ktoreho opatrujem (93) minule prisiel na to, ze nielen krestanske noviny sa daju pozerat online. velmi expresne prisiel na to, co vsetko este 😀 😀 sm ho prisla volat na obed a cez cely monitor vycapeny rozkrok na nejakej xxx stranke. a sak nech sa pozrie, co uz moze on ine, nie? 😀

@katarinapekna Však on mal byť aj úsmevný. 😉