icon

Po autonehode - manžel sa hnevá

bellugia
14. mar 2023

Ahojte, neznáme...
Idem si po povzbudenie.
Dnes slabo pršalo, šla som po dcéru do školy, bežná záležitosť na otočku. Na hlavnej ceste v obci som zabrzdila, pretože na zastávke stál autobus a oproti išla dodávka, neprešla by som pomedzi nich. A vtom do mňa zozadu napálilo auto. BENG! Hneď som zaparkovala na krajnici pri chodníku ako sa dalo, auto za mnou tiež... Riešili sme. Auto zozadu nabité, kufor sa zle zatvára, plechy posunuté. On mal ešte horšiu škodu, predok roztrieskaný, kapota pokrivená... Pán sa veľmi ospravedlňoval a bol ochotný hneď mi škodu nahradiť. No, to je jedna vec. Druhá vec je, že môj muž sa hnevá na mňa. Ja som nehodu nezapríčila, ale vraj často chodím autom hore dole. Čím viac chodím, tým väčšia pravdepodobnosť (akože, kebyže ma na prechode zrazí auto, tak provokujem, bo veľa chodím pešo? Alebo si zlomím nohu po páde z bicykla, lebo provokujem, veľa bicyklujem??)... Veľmi som smutná, pretože škoda na aute bude preplatená z poistky vinníka, ale je to proces, nové dvojročné auto, ale čert to ber! Môj muž sa hnevá na mňa, že nie som opatrná. Že som to mohla predvídať, kukať do späťáka, nebrzdiť... Ale kua, keď vám odrazu skočí pod auto chodec, pes, lopta, nebudete brzdiť?? A oveľa prudšie, než som brzdila dnes ja... Pred dvoma rokmi som mala autonehodu tiež. Auto predo mnou sa rozhodlo v križovatke otočiť, nedal mi prednosť a vošiel mi do cesty, nabúrala som do neho. Airbagy, auto na totálku (bolo to staršie auto). Chyba na jeho strane.... Musela som to rozchodiť a fungovať s novým autom. Mám mať výčitky svedomia? Hnevám sa na muža, že sa nezaujímal, ako ma seklo v krku, dcéru tiež. Kebyže tam nie sú hlavové opierky, tak neviem, dosť silný náraz to bol... Neriešil ako prvé, či sme v poriadku, jeho zaujíma škoda na skoro novom aute! Lebo som urobila vraj znova chybu ja. :( Povzbuďte ma... Neviem, či máte podobné skúsenosti... Muž sa vzdal toho, že mi bude pomáhať s riešením papierovačiek a všetkého, musím to riešiť ja... Plakala som, pretože mi to je veľmi ľúto a sere ma, že mám takú smolu na idiotov... Poraďte...
Ďakujem za každý koment....

sticker
Strana
z13
natalienka12
19. mar 2023

@vroni Nie, ak nemôže bezpečne predchádzať, tak si dá smerovku a počká kým bude môcť bezpečne obehnúť. Týmto končím debatu s tebou, pretože neverím že ty reálne jazdíš. A ak áno, dúfam, že ťa nikdy nestretnem, sliepka.

vroni
19. mar 2023

@natalienka12, 🤣🤣🤣 Aj ja dufam, toxickych ludi stretavam nerada.

charliee1980
19. mar 2023

@natalienka12 Dat smerovku doprava a cakat pri krajnici, ked nechce obiehať 🤣🤣🤣🤣🤣🙇🏽‍♀️🙇🏽‍♀️🙇🏽‍♀️🙇🏽‍♀️ Mna ……ebne 🤣🤣🤣🤣
Cize vsetci ti, ktori nevieme prave obehnúť, tak sa stiahneme so smerovkou vpravo na krajnicu 🤣🤣🤣🤣🤣
Tebe ani kolobezku do ruky 🤣
Ak vodic nie je z nejakeho dovodu schopny obiehať, da smerovku doľava a caka.

natalienka12
19. mar 2023

@charliee1980 Vsak to pisem, ze mala mat smerovku dolava a cakat kym prejde dodavka!!!!!!!!! Ale @vroni zacala rypat, ze to nebola jej povinnost, ze mala cakat bez smerovky! S tou smerovkou doprava to uz bolo iba na dokreslenie situacie, lebo uz som bola zufala, ako sliepke vysvetlit, ze stat bez smerovky nesmie.

natalienka12
19. mar 2023

Toto napisala expertka vroni: Stojím, nehybem sa. Nevyhadzujem smerovku, lebo vidim prekazku a obiehat sa nechystam. Smerovka nie je cierna skrinka, aby ukazovala, co som mala povodne na mysli.

charliee1980
19. mar 2023

@natalienka12 Pozri, ja som smerovku mala, pretoze som potrebovala odbočiť do jednej firmy. No bolo ich viac vedla seba, a tak som tu smerovku mala vyhodenu dlhší cas, pretoze som hladala, kde presne ta odbočka je. No a vodic za mnou sa spoliehal, ze pravdepodobne este neodbocim, chcel ma obehnúť a vtedy som sa rozhodla odbočiť. A praskol do mna zozadu, napriek mojej smerovke. Nebolo to v mojom meste.
Mam teraz sediet doma ?

natalienka12
19. mar 2023

@charliee1980 Ak si mala smerovku, vodic vzadu ta nesmie predchadzat. Jeho zavinenie.

natalienka12
19. mar 2023

@charliee1980 Precitaj si rannu diskusiu s vroni. Podla jej teorie si moze vodic iba tak zastavit vo svojom jazdnom pruhu. A ked sa jej snazim vysvetlit, ze musi mat smerovku aj ked momentalne caka, kym v protismernom pruhu prejde dodavka, tak to nepochopila. Akoby si jej to vysvetlila? Ja som to vzdala. Ty si to sice svojim prispevkom vzala “utokom na mna” ale napisala si presne to iste, co ja, len si bola nastartovana zautocit na mna a toto ti nedocvaklo. Ale som rada, ze sa nasiel niekto, kto jej konecne napisal to iste co ja.

vroni
19. mar 2023

@charliee1980, hovorila som o tom, že ked predo mnou stoji autobus, oproti sa v zakrute objavi auto, je viac nez pravdepodobne, ze ten autobus proste neobehnem (teraz sa nezmestim a potom sa autobus pohne a ma prednost). Cize pockam za autobusom, kym sa pohne, neobieham a teda nevyhadzujem smerovku lebo sa nechystam menit smer. Tu stoja autobusy na zastavke maximalne 20 az 30 sekund, autobus nie je vlak, aby stal na zastavke dve minuty.

charliee1980
19. mar 2023

@natalienka12 Ak premavka neprebieha plynule, tj. na poslednu chvilu sa rozhodnem neobiehat, pretoze oproti sa rútil rychle (napr.), verim tomu, ze cas na smerovku nebol. A teda vodic za nou musel vidiet aspon brzdové svetla. Ak ich videl. Ale asi nevidel, inak by do nej nenapalil. Keby bol dodržaný odstup, nestalo by sa tak. Ked odstup nebol, nepomohla by ani ta smerovka (za predpokladu, ze autorka ju nemala).

natalienka12
19. mar 2023

Pomoooooc toto je beznadejny pripad. 🤦‍♀️

natalienka12
19. mar 2023

@vroni Ty zijes na Slovensku? Na dedine v ranajsej špičke bezne nastupuje na zastavke 15 ludi a kazdy si kupuje u sofera listok. Ale aj keby to bolo povedzme 45 sekund, tak bez smerovky za nim stat nesmie. Ja uz fakt neviem ako to vysvetlit. Vodic za nou vinu uznal v plnom rozsahu. Keby neuznal, policia to uzavrie ako spoluzavinenie. To je vsetko. Smerovku mat mala. Ak nemala, porusila predpisy.

natalienka12
19. mar 2023

@vroni Vysvetli preco si zrazu zmenila teoriu…kolko sekund stoji autobus, ci bol cas na smerovku…ked rano si sa so mnou hadala, ze tu smerovku nemala mat. A zrazu teda mala mat, ale nebol na nu cas.

natalienka12
19. mar 2023

@vroni TVOJ prispevok 6.32
co je toto za sprostost? Preco by mala mat vyhodenu smerovku, sk STOJI za autobusom, vo vlastnom pruhu?

charliee1980
19. mar 2023

@natalienka12 Nezmenila nazor (zatial). To som ti pisala ja, ze mozno nebol cas.
Myslim si, ze nikto neuvažuje v momente, ako dlho ludia budu nastupovať alebo ako dlho bude ten autobus stat. Kazdy vidí len prekážku v okamihu sekundy, ked treba brzdiť.

natalienka12
19. mar 2023

@charliee1980 Jaj sorry, takze ona si ide stale svoje ako buldozer. Mozno na smerovku nebol cas, v takej chvili clovek mohol urobit chybu. To je vsetko v poriadku. Vodic mal v kazdom pripade brzdit skor a nie zozadu napalit. Ak to bolo v obci, nemohol ist viac ako 50 km/h cca. Aj tak neubrzdil. Zavinenie je na nom, ale keby boli volali policiu a on argumentuje, ze porusila predpisy lebo nemala smerovku, on porusil predpisy o prisposobeni jazdy stavu a povahe vozovky atd. policia by neuznala jednoznacne vinu len vodica, ktory narazil zozadu, ale spoluzavinie.

vroni
19. mar 2023

@natalienka12, nebývam na dedine, nikdy som nebyvala. V meste autobus stoji na zastavke cas v sekundach. A vacsinou ani nemas pri premavke sancu obehnut. Takze stojis za autobusom, bez smerovky, bohujes ako pako, ale proste neobehnes. Jasne ze ked obiehas, ja neviem pokazeny autobus, ktory sa sam od seba nepohne a ty cakas, kym budes moct obehnut, tak mas vyhodenu smerovku. Autorka píše o hlavnej ceste v obci, takze som ratala so "sekundovym" autobusom a nie niekolkominutovou dedinskou pauzickou. Hovorime o dvoch rozdielnych situaciach. V situacii, ked cakala, ze prejde dodavka a ona bude obiehat, mala mat smerovku. V situacii, ze sa autobus mal do par sekund pohnúť a ona chcela pokracovat v jazde za ním, smerovku mat nemala.

natalienka12
19. mar 2023

Tak uz zmenila nazor, no ja mam dost. 😂😂😂😂 potom policajtom vysvetluj, o aky autobus ide, ci taky, co stoji 10 sekund alebo dve minuty. A podla toho sa rozhodujes, ci das smerovku. Panenko marie podsrpenska 😂😂😂

natalienka12
19. mar 2023

@vroni Zajtra dam precitat tvoje perly chalanom v robote, uz ich teraz pocujem, ako ta nazvu 😂

vroni
19. mar 2023

@natalienka12, nie. Rozhodujes sa podla toho, ci ten autobus obehnut chces alebo nie. Na nic som nazor nezmenila.

moonlight1210
19. mar 2023

@natalienka12 ked uz sme celkovo pri autobuse na zastavke, tak vodic ma zacat spomalovat, pretoze moze pocitat s tym, ze autobus da smerovku a bude chciet zastavku opustit. Tak aby vedel zastavit a dat mu prednost.
A je na to i vyhlaska, ze mu musi v obci v takom pripade dat prednost.
Takze ma byt pripraveny zastavit.

Logicky to neplati absolutne. Ak by vodic, aj iduci pomaly, ocakavajuci, ze autobus moze chciet vyjst zo zastavky, medzitym dosiel na uroven autobusu, napr. niekam do polky jeho dlzky, tak ho autobusar, ktory az vtedy vyhodi smerovku, nemoze arogantne vytlacit do protismetu, lebo: “vsetci z cesty, teraz idem ja.” Musi si samozrejme aj on skontrolovat bezpecnost zaradenia sa do premavky. Pretoze vodic zas, na druhej strane, nesmie zbytocne spomalovat prud premavky. Teda, ze pre istotu ostane stat za kazdym autobusom, kym ten nevybavi cestujucich na zastavke a neodide.

Autorka sice zastavila z inych pricin (prekazka v jazdnom pruhu + ine vozidlo v protismere), no vodic za nou sa neriadil ani existenciou autobusu (ktory musel vidiet, ak autorka nemala plachtovu dodavku) a moznosti jeho vychadzania (teda preventivne neznizil rychlost vopred), ani dodrzanim odstupu, ani prisposobenim jazdy aktualnym podmienkam (je dost pravdepodobne, ze jeho brzdnu drahu predlzila mokra vozovka, kedze prsalo. Uplne stacilo, ak mu ju predlzila o meter-dva.).

Celkovo v tejto situacii vodic druheho auta premavku videl, prekazku (autobus) videl tiez, nemohol sa spoliehat, ze aj keby autorka stihla pohodlne a bezpecne autobus obehnut, on to da tiez, pretoze dodavka mohla ist v protismere az v case jeho obiehania. Musel byt pripraveny pribrzdit, az zastavit, lebo si to vyzadovala jednak vyhlaska (autobus na zastavke v obci), jednak bezpecnost situacie (aj on by ho musel obiehat) a jednak predvidanie (teda nie ze sa rutim dalej okolo prekazky nezmenenou rychlostou, lebo vsak co by tak mohlo oproti zrovna teraz ist. Proste neobieham, ak to nie je bezpecne.)

Nerozumiem za co v tejto situacii vobec kritizujes autorku.
Vodic za nou mal 3 dovody, preco mal zacat znizovat rychlost vopred sam od seba (a byt pripraveny na mozne zastavenie), bez ohladu na to, ci autorka zastavi, alebo nie.

Podla sily narazu neratal ani s pribrzdenim, nieto moznym zastavenim, ak by autobus zacal vychadzat zo zastavky. Iba brzdil na poslednu chvilu a nedobrzdil.

vroni
19. mar 2023

@natalienka12, tazko mi je slovami vyjadrit, ako hlboko mi je fuk, co si myslia tvoji kolegovia

natalienka12
19. mar 2023

@moonlight1210 Suhlasim. Iba ju kritizujem za to, ze mala mat znamenie o zmene smeru jazdy. Nic viac. Inak nijako nepochybila. Mozno by vodic za nou spozornel skor. V kazdom pripade zrazku zavinil takmer vylucne vodic jazdiaci za nou. Za normalnych okolnosti si neviem predstavit ako sa to mohlo stat. Bud pozeral do mobilu alebo bol vazne opity. A tejto chyby si bol urcite on vedomy.

andreatytler
19. mar 2023

@natalienka12 Myslim ze nemas pravdu.
Smerovku musis vyhodit len v kratkom case pred tym ako sa chystas menit pruh (smer jazdy)... mozno 5 sekund pred tym.
Ak je moj pruh ciastocne zablokovany a nie je bezpecne prejst do protismeru, jedinne co mozem robit je zastavit za prekazkou a cakat kedy bude protiphuh volny. Cakam bez smerovky, lebo sa nechystam menit smer. Moj zamer je smer nemenit a tak nesmiem vyhadzovat smrovku. Je mozne ze vodic co pride za mnou vyhodnoti situaciu inac a podla neho nie je problem prejst ciastocne do protismeru. On ma mozno mensie auto, mozno motorku, mozno je len odvaznejsi a vie ze sa tam zmesti a tak obehne autobus a aj moje auto stojace za autobusom. Ak by som mala vyhodenu smerovku (ako ty navrhujes) musel by cakat kym najskor ja pojdem. Toto by bolo zdrzovanie premavky.

vroni
19. mar 2023

@andreatytler, to nevysvetlis, zbytocna namaha.

wewerka01
19. mar 2023

@bellugia raz sme mali podobnú nehodu. Pred nami na diaľnici stáli autá a manžel neubrzil. Tukesik auta na kufri mi svetlá rozbité atď.
Vinnik je ten čo zapríčinil nehodu. Šoféri musia dodržiavať odstupy hlavne kvôli tomuto. Vinník je ten čo za vami neubrzdil NIE VY!
Vášho manžela trápia plechy a nové auto a je nahnevaný zbytočne.

bellugia
autor
19. mar 2023

@natalienka12 K tej SMEROVKE! Autobus sa už chystá pohnúť, nemusím dávať smerovku, lebo ho viem obísť, ak by mi nešlo široké auto oproti, nemusím dávať smerovku. Ani v inej situácii, stojím za autobusom, kde je plná čiara, nemusím dávať smerovku, proste brzdím. Chápem, že myslí, že nemôžem bezdôvodne stáť a robiť prekážku v ceste, bez blikačiek, ale tu som smerovku dávať nemusela... A šofér za mnou mal vidieť, že brzdím, nenarazil hneď v sekunde. Mal ma vidieť. Mal ísť tak, aby vedel reagovať. Nie som na dialnici, že odrazu stojím bez blikačiek atd... Nemôžem to ale vysvetliť, ty si tam nebola, aj keď sa tak tváriš. Znalosti máš. Príklad človeka, ktorý teoriu ovláda, ale prídu na určitú situáciu, kde treba rozmýšľať v stotine sekundy, tam to už ujde... A posledná vec. Vodič za mnou nebol opitý. Bol schopný normálne odpovedať, písať, rozprávať.... Stretla som sa s ním xkrát a bol rovnaký. Je to starší pán.

bellugia
autor
19. mar 2023

@moonlight1210 Ďakujem za tvoj komentár, veľa správne vysvetlil "natalii" , ušetril mi čas, dík, bolo to tak.

bellugia
autor
19. mar 2023

@andreatytler Takisto súhlasím za názor a komentáre, stotožňujem sa s tým, rovnako
@vroni :P Vďaka.

Naozaj, nemusela som dávať smerovku, vošla by som sa tam normálne, ale oproti šlo širšie auto, radšej som sa rozhodla počkať, potom by som prípadne vyhodila smerovku, alebo len tak prešla, ale nechcela som sa trieskať medzi 2 velké vozidlá! Bolo to rozhodnutie , ktoré chcelo kalkuláciu. Stále vidím tu bielu dodávku, viem, ako lietajú tie kuriérske spoločnosti, cesta tam nie je široká, radšej som zastavila, náraz prišiel do 2 sekúnd, čiže nie hneď, vozidlo za mnou, nevidel ma, nebrzdil, mokro, nepredvídal, nezaujíma ma to. NEVYŠETRUJEME TU NEHODU! Chápem, že k postoju môjho muža môžu viesť analýzy o konkrétnej nehodovej situácii, či jeho reakcia bola primeraná, ale ani on tam nebol, aj on mudroval ako krásna Natália, ale záverom: NIČ SA NIKOMU NESTALO, VODIČ SI VINU PRIZNAL BEZ VÁHANIA A DISKUSIE, UŽ SA RIEŠI POISTNÁ UDALOSŤ A ON BUDE PLATIŤ, PLECHY SA OPRAVIA, VZŤAHY TREBA UDRŽIAVAŤ ZDRAVÉ! tHATS ALL.... A už som túto diskusiu ukončila, tak je máááárne v tom pokračovať, čo a ako bolo...
@natalienka12 Vďaka za tvoje komentáre, chápem, že si to myslela dobre, ale fakt odporúčam kuknúť film Zázrak na rieke Hudson. Pilot tiež pristál na rieke , lebo mal problém s lietadlom. Zničil auto, ale zachránil ľudí... Čo mal urobiť inak???

bellugia
autor
19. mar 2023

@wewerka01 áno, trápia ho plechy. Všetko sa dá vyriešiť. Auto už nie je nové, má viac ako 2 roky a 16 tisíc km, 12 tisíc som na ňom najazdila ja... Je to vec bežnej spotreby, hoci je krásne, chceme ho uchovať v čo najlepšom stave... Keby sme ho predali a že budem chodiť na rachotine, ako ma častoval... by ničomu nepomohlo. Staré autá sú po mnohých nehodách rovno na odpis... :/ Ďakujem za koment .)

Strana
z13