Sedemnásť ročná dcéra chodí do autoškoly, o 2mes má mať skúšky. Dnes doobeda spôsobila dopravnú nehodu, šla s vozidlom autoškoly s inštruktorom. Na zložitejšej križovatke jej vybehol akýsi chlapec so slúchadlami na ušiach ktorý sa pravdepodobne ani neobzel, donáškar z boltu obiehal ďalšie auto, a dcéra sa mu chcela vyhnúť a neubrzdila. Naťukla do druhého auta.
Dostala hubovú od inštruktora, moja otázka však je...nemal dávať pozor , brzdiť inštruktor? Dcéru som s klepajúcimi kolenami odviezla do školy, lebo nechcela vynechať písomku. Čakám akú to bude mať dohru.
@nasasa_1 aj si myslím že zodpovednosť má v prvom rade inštruktor, ale dcéra to psychicky znáša veľmi zle, večer dlho nevedela zaspať. Ona je veľmi citlivá a všetko si berie k srdcu. Ako ju poznám opakovane jej zneli v ušiach slová inštruktora. Obávam sa že nebude chcieť pokračovať.
môj kolega rozbil auto v autoškole a neodradilo ho to vôbec, na to je tam inštruktor, aby zasiahol
Zodpovedný je inštruktor, škody na vozidlách uhradí poisťovňa.
Dcéra nech sa nenechá odradiť, aj nehody sa stávajú, dôležité je, že sa nikomu nič vážne nestalo. Na budúce bude viac predvídať, ale to chce samozrejme cvik
A to by bola škoda ♥ Ale poviem ti, tiež sa mi stalo, že som v autoškole ťukla auto predo mnou (prudko zabrzdil, bola to moja druhá jazda v živote, takže o predvídaní sa mi mohlo akurát tak snívať), inštruktor bol takisto strašný idiot, vykričal si na mne hlasivky. Po skúškach som za volant sadla len párkrát, aj to so stiahnutým zadkom. Prešlo skoro 10 rokov, kým som začala šoférovať zas.
Zodpovedna je autoskola. Maju mat na to poistku.
Instruktor jej miesto nadavania mal vysvetlit, ako ma taku sitauciu riesit.
Takato havaria je ako pad z kona. Naopak mala by pokracovat, aby to prekonala.
Ahoj, či nehodu spôsobí frekventant kurzu vedome, či nevedome, za všetko je zodpovedný inštruktor. Ak nestihol zareagovať na zlý manéver dcéry, on znáša následky. Dcéra aspoň má skúsenosť, bude opatrnejšia. Mladí vodiči, v jej veku, majú pocit, že im sa to nemôže stať a jazdia veľakrát rýchlo, sebavedomo, arogantne a vôbec nepredvídajú.
@nasasa_1 niečoho podobného sa obávam aj ja. Mám kamarátku ktorá s čerstvým vodičákom viezla mamu na pohotovosť a cestou sa zdravotný stav jej mamy zhoršil a oni havarovali, jej mama neskôr v nemocnici zomrela, ale nie dôsledkom nehody. Prešlo 30 rokov a ona už nesadla za volant
Za nehodu je zodpovedný inštruktor, na to tam je.
Instruktor nesie 100% zodpovednost.Mohol jej vypapulovat ale to je vsetko.
Dnes sa to stalo a večer nevedela zaspať?
Zodpovedný je inštruktor, ale ona musí dávať pozor tiež na všetko blba náhoda...
Posad si poobede dcéru a úplne pragmaticky jej povedz že ju chapes že ma z toho celeho zlý pocit, stres ALE take veci sa stavaju, nikomu nebolo našťastie ublížené, ide iba o hlúpe plechy na autách. Pokial nejde o život, nejde o nič. Škodu preplatia poisťovne. A vinný je v prvom rade inštruktor, na to tam sedí aby daval pozor. Predvídať mal on. A že sa vykričal na ňu, normálne dcere povedz že mal iba nervy a ona bola po ruke. Absolutne nech si to neberie k srdcu. On mal davat pozor, veď ona sa ešte len učí. Navyše keď to bol taký ten typ ako som mala ja inštruktora, lokeť z okna a kukal po krátkych sukniach, tak sa nečudujem…Hlavne nech pokračuje ďalej, prinútila by som ju aj dokončiť a prvé jazdy s ňou absolvovala, lebo akonáhle chyti strach a ty jej v tom strachu nepomozes, tak dosoferovala…
@luccija mala menší incident s týmto inštruktorom minulý štvrtok.
ja som tiež mala nehodu na prvej jazde. Do mňa vpálil chlap, ktorý nezastal na stopke. Nič som s toho nemala, inštruktor bol zodpovedný za mňa. A ako sa to doriešilo priznám sa netuším, už je to viac ako 20 rokov.
Ale dodnes si pamätám, ako som sa klepala a musel prísť pre mňa otec. Trvalo skoro mesiac, kým som sadla do auta.
nesúhlasím s ostatnými, ZODPOVEDNÁ JE ONA a ako budúcich šoférov by to mali učiť každého študenta. po získaní vodičáku sa už nebude mať na koho vyhovárať 😉 nehody sa stávajú 🤷 ale môžeš byť kľudná, právne je zodpovedný za dnešok (či včerajšok či kedy sa to vlastne stalo lebo píšeš klamstvá) inštruktor takže tvoj nepozorný vyklepaný miláčik z toho nebude mať žiadne problémy 🤭 o to ti hlavne išlo zistiť, však?
@zuzanka.zuzu ty si ale brzda. inštruktor spal či čo robil? Ak videl, že sa deje niečo mal jej vysvetliť, alebo brzdiť..
spoluziak zrazil takto chodca a nic...
Inak ano, kedze autoskola je proste na to ze tam jazdia amateri, ucia sa, ma instruktor davat pozor. A rovnkao na autoskolu ma davat pozor kazdy iny vodic a prisposobit tomu jazdu okolo. Celkovo ta situacia je chaosne aj na opis a nie to na zvladnutie.. chodec, obiiehajuce auto.. co v zlozitej krizovatke ma co bolt obieat, a co sa ma ona uhynat.. nechapem... a mal to prave instruktor korigovat a reagovat na to. na to tam je, nie aby si rit vozil a obzeral sa.
Tiez som zato ze netreba to ofukovat, treba si dceru posadit s tym, ze ano je citliva, ale taketo veci sa stavaju, za volantom a aj pri takychto veciach si treba chladnu hlavu udrzat, kopa veci sa stane.. niektore prvykrat, a posledny... je uplne normalne ze po nehode ma stres, treba sa oklepat, dat si zmrzku a klud, mohlo to skoncit aj uplne inak a hrosie. Hlavne je, ze sa nikomu nic nestalo, plechy sa "vyklepu" :DDD ako sa hovori.. ked nejde o zivot, ide o h***o.
@anickaaa6aaa tvoja maminka kde urobila chybu vo výchove že hneď začínaš reakciu urážkou? 🤔 snáď syna vychováš lepšie než si ty sama
@zuzanka.zuzu a teba kto nevychoval? Ci empatia len presla okolo?
@deedol vodič je vždy zodpovedný či nie? čo to má s empatiou? nepouzivaj cudzie slová ak nepoznáš ich význam 😉
Nepochopila som komu/comu sa chcela dcera vyhnut?
Az sa dcera oklepe bolo by fajn tu konkretnu situaciu s nou prejst. Nemaju v aute autoskoly kameru?
Co sa tyka viny, instruktor mal davat viac pozor a lepsie predvidat. Na to tam v aute sedi.
@zuzanka.zuzu a ty si kto mamička inštruktora, a tvoj miláčik sa si stihol už vysťažovať?
@zuzanka.zuzu empatia s tou mladou buducou vodickou. Len potvrdzujes moje slova. Aj tebe pekny den.
@zuzanka.zuzu, netrep. Takže ak sa ti na plaveckom utopí dieťa, tak je zodpovedné ono, načo liezlo do vody? To je rovnaka logika. V autoškole je zodpovedny inštruktor, osoba za volantom ešte nie je vodič len žiak. Preto má inštruktor aj brzdu (a spojku) pod hnatou, aby mal auto pod kontrolou.
@vroni vo vode môže dieťa ublížiť len sebe, tu môže (budúci) šofér zabiť, chápeš rozdiel? ako som napísala, právne zodpovedný za dnešok je inštruktor, ale nič to nemení že zodpovedný je VŽDY VODIČ
ale v pohode, o pár mesiacov jej to vysvetlia policajti keď niekoho naberie 😉 vtedy by som bola zvedavá koľko empatie by mali druhé komentujúci pre ktoré som brzda 😜
@zuzanka.zuzu, preto má učiteľ plávania aj päť detí naraz a inštruktor len jedného žiaka. Nič to nemení na fakte, že je právne i moralne zodpovedný inštruktor. Ak dievča v zlozitejsej križovatke panikári, je tam inštruktor na to, aby s ňou jazdil na cvičisku a trénoval situácie. Presne na to autoškola slúži (ok, dobre, mala by slúžiť). Prípadne ju nepripustil ku skúškam, ak samostatná schopnej jazdy nie je. A tiež by mal byť schopný sa ovládať a nie hulákať po žiakoch. Že sa aj skúsenému šoférovi môže stať, že na ceste zazmatkuje, to už je potom na jeho vlastnú zodpovednosť. V autoškole je za nezazmazkovanie zodpovedný inštruktor.
@zuzanka.zuzu v autoskole je zodpovedny instruktor, pretoze student este nema vodicak. Ked vodicak mat bude, samozrejme bude zodpovedny vodic. Treba rozlisovat.
@zuzanka.zuzu ak o pár mesiacov už bude mať vodičák tak bude môcť šoférovať výlučne v sprievode rodiča, a rodič bude dávať pozor... teraz by mal dávať pozor inštruktor
Autorka, urcite nech dcera pokracuje v jazdach. Ak to necha teraz tak, tak ten blok jej ostane. Treba ho prekonat. Odporucaju psychologovia sadnut za volant aj skusenym vodicom po havarii.
Ak nedoveruje instruktorovi, chodte do autoskoly, vysvetlite situaciu a poziadajte o vymenu instruktora.
Moja mladsia ma vodicak 2 tyzdne, tak ti rozumiem 🙂
Zodpovedný je inštruktor. Tie prirobené pedále a zrkadlá tam nemá pre srandu, mal zabrzdiť. A okrem toho oni majú na autá, ktorými jazdia žiaci aj vyššiu poistku, lebo takéto veci sa proste stávajú častejšie. Nech si z toho nič nerobí. Od nervov na ňu mohol zhúknuť, to sa človek neovládne, ale ako už písali vyššie, to je tak všetko.
Nemyslím si, že ona z toho bude mať reálne nejaký problém, nakoľko zodpovedný je v aute za všetko inštruktor. Všetko berie na seba.