Po spoločnom podnikaní mi otec dlhuje peniaze a nechce mi ich vrátiť. Čo by ste robili vy?

samanthapo
4. júl 2019

Ako by ste sa zachovali v nasl.situacii? Po spoločnom podnikaní mi otec dlhuje peniaze za jeden obchod,podľa dohody by dokopy šlo možno o desat tisíc eur,možno viac. Nechce mi ich vyplatiť lebo si sám odôvodnil že na nich nemám nárok. Podľa našej dohody to však nie je pravda. On má ale svoje výhovorky. Vzťahy sme okrem podnikania mali celkom pekné, v podnikaní to troška skripalo. Po tomto obchode som s ním ukončila obchodnú spoluprácu. Mimo podnikania mi pomoc a podporu,aj finančnú, ako otec ponúka,nepreháňa to no ani na mňa nekasle. Ako by ste sa zachovali? Dali by ste to na súd? Nedali by ste to na súd ale prestali by ste sa s otcom stretávať? alebo by ste obmedzili kontakt a navštevovali sa len formálne? Opakovane sa o tej odmene hádame,nemám chuť už mu v biznise pomáhať. Ale v osobnom živote je to stále môj otec ktorý sa o mňa staral kým som vyrástla a nemám pocit že zle. Občas som s ním nesúhlasila ale to mi prišlo ako normálny generačný rozdiel. V zásade ho ale mám rada.

bert22
4. júl 2019

@samanthapo potrebujes surne tie peniaze? mate nejako tu dohodu podchytenu? niekde na papieri napisanu a podpisanu?

sissy27
4. júl 2019

@samanthapo pre mňa by bolo dôležité to, akou formou som mu tých 10 tisíc poskytla. Ak to bola hotovosť, na ktorú som si napr. brala úver,ktorý teraz splácam, tak by som sa ich aspoň zčasti domáhala, ale hľadala by som nejaký kompromis aby to nemuselo ísť na súd. Ak by to bolo tak, že napr. som preňho niečo robila a v podstate ma to stálo len čas a energiu, tak by som to nechala tak. Je to otec, tiež do mňa investoval svoj čas a energiu, tak som mu to vrátila.

akecheta
4. júl 2019

@samanthapo Takže mu pomáhaš v biznise a on tvoju prácu nepovažuje za tak dôležitú, aby ju náležite odmenil? Máš mu robiť zadarmo preto, lebo si jeho dcéra? Tak potom si nájdi prácu a budeš dostávať to, čo si odrobíš...a radšej sa spoliehaj na svoje schopnosti nie naňho, lebo zrejme to aj zneužíva, že si od neho závislá. Každá minca má dve strany.

samanthapo
autor
4. júl 2019

@bert22 mám 2 malé deti,s mužom nezivorime,ale ani veľké úspory nemáme..a výdavky nás čakajú,škôlka, krúžky potom skola. Chceme sa budovať a museli sme si vziať hypo.

samanthapo
autor
4. júl 2019

@sissy27 išlo hlavne o moj a mužov čas.

stela01
4. júl 2019

@samanthapo aká bola tá “vaša dohoda “ ?

Ťažko sa radi keď nevieme to najdôležitejšie . Znenie dohody .

martiwa
4. júl 2019

Vlastného otca dať na súd? Že Vám to vôbec napadlo...

sissy27
4. júl 2019

@samanthapo dobre a dohodu ste mali normálne na papieri, nejakú obdobu pracovnej zmluvy, čo a za koľko preňho spravíte, alebo len per huba ste si povedali, že vy spravíte toto tamto a keď to vyjde tak vám z toho dá nejakú odmenu?

bert22
4. júl 2019

@samanthapo rozumiem, ze by vam peniaze pomohli ale sudom by som to teda neriesila vobec. a neodpisala si mi, ci to mas nejako na papieri podpisane od svojho otca, hm?

sissy27
4. júl 2019

@martiwa tak zase na druhej strane - obtiahnuť vlastnú dcéru a zaťa o 10 litrov tiež nie je maličkosť. Keby vedeli, že robia zadarmo, tak by to možno ani nerobili, alebo by si to zariadili nejak inak, aby im neušiel príjem. Pracovali na niečom s vedomím, že dostanú za to odmenu, nie je podstatné, či u vlastného otca alebo u cudzieho zamestnávateľa.

samanthapo
autor
4. júl 2019

@bert22 dohoda je aj na papieri ale výška odmeny bola vždy ústne dohodnutá podla konkrétneho obchodu. Neviem ako by to na súde prešlo,muž tvrdí že by sa dalo oprieť o bežne dohodnuté odmeny pri obdobných obchodoch. Ja sa v tom nevyznám.

galioska
4. júl 2019

@samanthapo peniaze sú svina, dokážu rozdeliť tu najfunfujucu rodinu, za mňa nechaj to tak, možno má dôvod a časom sa to urovna ...

lubik87
4. júl 2019

@samanthapo no ak on nechce peniaze dať už sa asi nedočkas a súdom úplne zavrieť dvere a či ti to za to stojí...určite do teba ako dieťaťa investoval aj viac peňazí tak to prehltni ak po dalsiej debate neuspejes.uz preňho nerobte z.muzom.nic a keď áno všetko daj podpísať u notára ..ústna dohoda je na figu ....

sense
4. júl 2019

Pises ze ta ako otec podporuhe aj financne... co moze ale nemusi... takze zvaz si aj toto... ja osobne by som.bez zmluvy a presnymi udajmi do biznisu s rodinou nesla....

stela01
4. júl 2019

@samanthapo ty máš na papiery pracujete pre otca ...........po ústne dohodnutej odmene ? To je aká zmluva ?!?

Trosku na prt . Slovo proti slovu

Otec asi vie prečo sa stalo čo sa stalo , smutne je že sa nevyznáš ako sama píšeš , ale manžel vie .
Znie to ako by tá manžel ockoval .
Ak nie ospravedlnenie . 😉

tova
4. júl 2019

Manzela do toho nepustaj. Raz aby si neskoncila rozvedena a nebudes mat ani otca ani manzela.. Ak sa citis sklamana, tak poloz biznis s otcom na bok a radsej majte len rodinny vztah. Ked ta otec podporuje, pomaha atd. pochybujem ze by vas vyuzil, vzal 10 litrov nepravne ked vie ze mate male deti.

evkao
4. júl 2019

@samanthapo neviem si ani predstavit dat otca na sud.... ak by mi dlhoval takuto ciastku, musela by som pre neho robit asi nieco dlhodobo, neviem, na com by som "zarobila" desattisic, mozno viac eur (ten "obchod" ti zabral kolko casu, mesiac, dva, rok, 5 rokov?) ak by to bolo dlhodobe, tak urcite by sme sa museli dohodnut na nejakom priebeznom vyplacani, z coho by som zila medzitym?
a zas ak si dokazes zarobit taku sumu za jeden "obchod", tak kasli na to, s otcom uz do podnikania nechod, a rob sama na seba
nam sa tu zle radi, ked nevidime do vasho biznisu a nevieme, o co ide

janinah
4. júl 2019

Si normálna? otca na súd pre peniaze? to si aj on potom ma vysúdiť všetko,čo do teba vrazil počas výchovy? prepánakráľa,to kde žijeme....vyznelo to skôr,že manžel na teba tlačí.tak použi vlastný rozum...a aj srdce.........zaujímavé by bolo vypočuť si toho otca,držgroš to zrejme nebude,možno sa pán zaťko pti tom biznise až tak nenarobil,odmena 10tisíc to už jaká makačka by tomu mala predchádzať....

patka06
4. júl 2019

Ak nie je na písomnej dohode určená výška odmeny, či investície do obchodu, tak to pred súdom neobstojí
Povedala by som to asi tak, že ste sa s manželom nechali nachytať a boli lacná pracovná sila

marseillefan
4. júl 2019

Určite sa s ním nesúď, zarobili by na tom len právnici. A ak to dokážeš, tak s otcom pokračuj v normálnom vzťahu. Samozrejme, biznis s otcom už nerob žiaden, kým ti nevyplatí čo má. Čo sa tých peňazí týka, tak to ber ako v tej rozprávke o troch grošoch... otec do teba určite "vrazil" viac ako tých 10 tisíc, takže sa na to pozeraj tak, že si mu ten groš teraz vrátila.

bert22
4. júl 2019

@samanthapo noo tak mozno by ste mali sancu ale to by si uz s otcom dobry vztah veru nemala. a este si premysli, ze ci ti tie peniaze pomaly otec aj nedava, ked ti financne pomaha

thoughtfulweirdo
4. júl 2019

Ja osobne si neviem predstavit vzdat sa 10 tisic, ktore si podla dohody zasluzim. Otec-neotec, toto je tak strasne nefer, ze by ma asi roztrhlo, pokial by som bola naozaj 100% presvedcena, ze by som ich mala podla dohody dostat. A uz absolutne si neviem predstavit, ako by som s nim dokazala udrzat dobre rodinne vztahy, ktore su sice asi dolezitejsie ako peniaze, ale nedokazala by som v sebe oddelit biznis partnera dlziaceho peniaze od otca.

lilitela
4. júl 2019

@samanthapo Zalezalo by na dohode, teda o com to cele bolo, preco si tvoj otec mysli, ze si tu odmenu nezasluzis. Pretoze na tom by ma najviac mrzelo, ze si nevazi moju pracu, potazmo teda asi aj mna, podcenuje. A ten cas, ktory je spomenuty. V dalsom kole by som sa podla toho rozhodla, co dalej. Na sud by som nesla, podla toho, ako opisujes ten vztah. Ukoncila by som s nim spolupracu, ak teda nie som na nom zavisla. Zhodnotila by som, ci by si cosi take dovolil k niekomu cudziemu. On si kludne moze mysliet, ze ved uz vas v zivote podporil dost, nic sa nestane, ak vam neda - avsak moj nazor je, ze je ine dat peniaze "len tak" - vznika tam pocit vdacnosti, a ine si ich poctivo zarobit. Takze by zalezalo, ci je tam tendencia manipulovat z otcovej strany. Osobne by som asi obmedzila styky.
A inak, ostatne spolocne biznisy vam vyplatil?

sasanka605
4. júl 2019

Asi to nechaj tak, ono neviem ako si tvoj otec ospravedlnil, možno tiež tak ze do teba za tvoj život vrazil dosť peňazí. Je to svinstvo od neho, lebo ak by to bol povedal hneď možno by ste do toho nešli, nouž je pozde. V budúcnosti s ním žiadny biznis nerob aby sa to neopakovalo.

hettinka
4. júl 2019

@samanthapo nechala by som to tak a s otcom sa stykala len súkromne, žiadne spoločne obchodné záležitosti.
A máš poučenie do života, že najhorsie je podnikať a obchodovať s rodinou. To prináša len problémy.

bibistec
4. júl 2019

Nuž keďže presne nevieme o čo sa jedná a podľa popisu nie.je. Nič zrejmé asi by som sa poradila s právnikom, ukázala mu zmluvy a čo si o tom myslí a podľa toho sa zariadila. Ono možno právnik bude mať rovnaký názor ako tvoj otec a vysvetlí ti to alebo dá za pravdu tebe v každom prípade vedela by si na čom si a ak by si to prípadne chcela dať na súd vedela by si či máš šancu. Po druhé existuje aj mimosúdne riešenie mediátor. No v každom prípade by som na tvojom mieste chcela vedieť či som právne poškodená. No a aj keby som nešla na súd určite by som otcovi povedala že u právnika som dopadla tak a tak a nech sa teda zariadi. Ale tie vzťahy by boli určite narušené. Tak či tak. Ťažká situácia.

xxxkatka
4. júl 2019

Po overeni, ci som naozaj v prave by som to asi nechala tak, ale vztahy by boli dlhodobo velmi narusene, nakolko by ma sklamal ako clovek...

natuska87
4. júl 2019

@martiwa ? Kuk teraz Súdnu sieň...Otec dal k súdu syna...Nemyslím, že rodinné vazby by mali ospravedlniť nejaké príkorie...😢

mondolina
4. júl 2019

@samanthapo
Ani za milión € by som nedala vlastného otca na súd, preboha....hlavne keď sa staral a pomáhal, vieš raz tu ten tvoj nepodarený otec nebude a nejakých 10 000€ ti bude ukradnutých.

amelia000
4. júl 2019

@samanthapo skus mediatorov, su ovela rychlejsi ako sud a aj to bude menej stat 🙂