Pochopenie vo vzťahu

29. mar 2021

Ahojte,
potrebujem pocut iny nazor a to, ci som prepnuta alebo nie este uplne.

S partnerom mame jeden a pol rocne dieta, drvivu vacsinu casu som s nou sama a fungujem v klasickom kolotoci. Vela krat som mu vravela, ze aspon raz tyzdenne by som chcela mat hodku pre seba - zacvicit si a osprchovat sa v klude.
Kedze este dokoncuje dom, hoci teda od jesene to stoji a teraz zacal robit v zahrade nechcem od neho hory, vzdala som sa aj tej hodiny cvicena a vlastne stale cvicim si s malou, pri nej sa osprchujem a neriesim ho.

Ked uz je s malou tak bud u neho fici telka, alebo roznasanie na rukach a ked ju polozi mala stale iba mrnci, nejake hranie sa s nou nefunguje moc.

Na dohovaranie ohladne hrania som uz rezignovala tiez, ale kedze byvame v dome, chcela som si aspon urobit maly kvetinovy zahon, hoci zahradnicenie ma nebavi, ale aspon trochu vypadok zo stereotypu. Chcela som aby strazil malu, lebo porylovat nemozem s nou, vsade chodi a nechcem aby padla napr na staru ruru od plynu a tak podobne a bolo to ako vacsinou... zas bolo treba robit nieco ine ako som chcela ja, hoci mu to omielam aj mesiac dokola a mna vytaca jeho hlaska, ved ryluj, ked pride tvoja mama postrazit malu. Xkrat sim mu vravela, ze to je nase dieta a nie dieta mojej mamy, jeho mamy.
Ja uz fakt neviem, ci chcem tak vela... ono stavebne prace stoja, nerobia sa, v domacnosti od neho nic nechcem, ak tak taz za 2 tyzdne mu poviem nech povysava namiesto mna a mam taky vnutorny pocit, ze to co chcem ja sa odklada stale.

pininka1
29. mar 2021

Toto ke klasicky problem a vidiet to velmi casto, hlavne u chlapov ktori takto vyrastali,ze babka sa starala a rodicia chodili do prace, resp robili na zahrade a pod. Taky to takzo pochopi. A fakt je ja to,ze maloktory chlap sa dokaze zahrat s tak malym dietatom. Potom uz ked su starsie je to lepsie. Ja som mala to stastie ze moj muz bol vzdy radsej s detmi, bavil stale vsetky deti dookola, ale u mojich kamaratok som presne toto videla, daj decko babke, ja nemam cas a pod.

ivkazba
29. mar 2021

Problém je, že od neho v domácnosti nič nechceš. Chyba. Je rovnakým členom domácnosti ako ty a to, že si na rodičovskej neznamená, že máš robiť všetko. Normálne kľudne, bez emócií si treba sadnúť a rozdeliť si činnosti, vysvetliť mu, že aj on je rodič a čakáš od neho, že sa tam bude správať. Ak by nesúhlasil, tak by som povedala že okej, ale teda ani ja nebudem robiť všetko a reálne by som prestala robiť aj ja niektoré veci, napríklad varenie pre neho, pranie jeho vecí. A ak by súhlasil ale aj tak by to svoje neurobil, tak zase ani ja by som neurobila niektoré svoje činnosti. Ak nie je dostatočne rozumný, tak asi iné riešenie neexistuje. Ale môže sa stať, že nech urobíš čokoľvek, tak sa to nezmení. Buď má takú výchovu alebo je debil. A v takom prípade buď sa zmieriť s takýmto životom alebo...

jvasenka
29. mar 2021

Sama si sa dala do pozicie sluzky co vsetko urobi nic nechces od neho stale sklonis hlavu...ved to potom mozes byt sama ked vsetko robis ty a on nevie ani s dietatom byt par hodin..mam cca rovnako stare dieta a teda ked potrebujem muz vezme malu aj na cely den -nachystam oblecenie, papanie a uz ju berie a pridu vecer co ide rovno do pyzama a spat...aj ked nieco robi (tiez prerabame dom) a potrebujem aby na chvilu s nou bol nema problem..jasne ze neurobi o co ho poprosis ked ty nakoniec ustupis a zariadis sa sama ale potom ozaj nevidim zmysel takeho vztahu😏

autor
29. mar 2021

U neho je to velmi aj vychovou, u nich doma mama robi vsetko, aj to co by nemusela, viem ze kym boli mali, tak im nejaky cas vypomahala babka, ale ta byvala 10 min cesty, to u nas je 6 hodin alebo 1 hodina cesty.

On malu nakrmi, prezlecie, okupe ked mu poviem, aj s nou travi cas nosenim na rukach najma alebo ju vezme aj von, kde ju tiez nosi na rukach najcastejsie a ked s nou potom ide dnu tak ma mala vyslovene hystericke zachvaty. Ja ju necham tapat, ked uz ideme domov tak sa jej nechce samozrejme, trocha vyvadza ale nie tak ako pri otcovi. Myslim, ze jeho rodicia sa s nimi nehravali, alebo fakt nechapem ako sa nedokaze zahrat aspon pol hodku, ale zas jeho brat sa vie prehrat s dietatom 🤷‍♀️

Ja od neho nechcem aby robil v domacnosti, lebo mi ho je luto, ked sa natahuje s tazkymi kvadrami a podobne, ked mu uz poviem tak povysava, pozbiera hracky po malej, utrie stolicku, ked ju dokrmi, len proste v globale ked sa na to pozriem, mam dojem, ze to co chcem ja sa odklada, alebo mam zavolat moju mamu, nech je s malou a ja mozem robit, lebo on ma na starosti prerabku... ktora cez zimu takmer nepokrocila.

dankanka
29. mar 2021

Ja som robila vsetko popri malej.. Musis ju niecim zabaviť a rylovat si. Hoc aj na etapy.. Casom to bude lepšie. Vydrzi ti v piesku sa prehrať aj hodinku kym si porobis (to uz aj o rok)..

jvasenka
29. mar 2021

No ale uz nebyva pri mame, nie je dieta a ty nie si jeho mama ale partnerka a matka jeho dietata..takze obcas by ti mohol pomoct ak ho poprosis -aspon vtedy ked uz nie sam od seba...ak sa nevie s dietatom hrat nech je pritomny ked sa s nim hrajes ty, ukaz mu nauc ho, vysvetli mu co a ako alebo co by mohol robit lepsie a mozno ked bude vediet ako na to bude s dietatom aj viac casu travit..pri tvojom sirsom opisuje vyzera ze sa vcelku angazuje ale asi ti chyba cas pre seba - skus mu vysvetlit ze aj ty potrebujes priestor na svoje aktivity, dohodnite sa na nejakom dni kedy bude mat na starosti dieta hlavne on, s cim bude treba pomoz mu, ukaz (potom nech uz to robi on), bud na blizku pre pripad ale nech sa uci postarat aj sam a casom mozno bude vediet cely den byt s dietatom a ty mozes vypnut...a co vlastne teda robil cez zimu ked sa nevenoval domu?

autor
29. mar 2021

@dankanka teraz je to uz “brnkacka” co sa tyka varenia, upratovania a podobnych veci v domacnosti. To zvladam v pohode, obcas ma prepadne depka, ze je to vkuse dokola to iste, ale mam to zorganizovane celkom a partner mi nepinda, ako niektorym inym manzel, co citam na MK.
Nepocitujem to ako fyzicku zataz, skor psychicku niekedy zo stereotypu.

autor
29. mar 2021

@jvasenka je to asi skor o tom, ze fakt potrebujem aspon hodku tyzdenne pre seba, byt sama so sebou a nikto nikde. Ja som zacala cvicit pol hodku doma sama v spalni, on s malou v obyvacke, ale do 5 minut boli pri mne, lebo ona mu stale odbiehala... to je to, co pisem, ze sa s nou nevie moc zahrat. Tak som sa potom na to vyprdla a zacala som cvicit 20 min pri malej.
Nebudem pisat, ze neprelozi ani slamku doma, ked on sa zapoji, teraz uz zacal robit v zahrade posledny mesiac, takze malu vyhradne kupem ja, lebo ju davam spat o 19:00-19:30, on jej aj mlieko urobi ak je vnutri, kym ju ja kupem.
Cez zimu... dorobil sadrokarton v podkrovi, este mu chyba tmelenie celeho podkrovia, a inak vlastne asi nic, este dotmelil vstupnu chodbu. Teraz to je tak, ze sa musi hore vybetonovat, aby sa mohlo pokracovat dalej... cez zimu sa aj viac venoval malej, kupal ju castejsie aj ju vecer ukladal castejsie.
Vies, mne vlastne chyba asi naozaj byt hodinu tyzdenne sama so sebou. On to ma aspon pri ceste do/z prace, vonku a v podkrovi pracuje sam, ma svoj klud. Asi mi zacina prepinat 🤦‍♀️

grandzero9
29. mar 2021

poviem ti, ze tiez som vsetko doma robila sama, furt mi omielal muz, ze to je moja robota starat sa o domacnost, potom som odisla na mesiac, lebo som mala nejake zdravotne problemy a ostal na vsetko sam a kedze bol zvyknuty mat upratane tak ked to chcel mat teraz musel sa cinit a vtedy pochopil, ze nema to byt vsetko na mojich pleciach, ze predsa je rovnakym clenom rodiny ako aj ja

jvasenka
29. mar 2021

Chapem a poznam to prepinanie😂 tak jedine s nim dat pokec ze proste potrebujes cas pre seba skusit to postupne nech je s nou pol hodinu-hodinu a zvysovat..skus mu ukazat ako na nu, ako ju zabavit, co ju bavi, s cim sa rada hra (nech je pri tebe ked sa s nou hrajes aby videl ako to robis ty) a ked odbieha tak nech ju chyti urobi s nou lietadielko napr a uputa jej pozornost prip sa s nou zavrie do izby a tam sa spolu zahraju...drobec asi tiez rad chodi tak nech ju vezme na prechadzku nech si pobeha...da sa to len musi chciet🙂 musis ho zaskolit😂

11mirka22
29. mar 2021

@dankanka ja som si tiež popri malých deťoch všeličo na záhrade podrobila... Doslova vyrastali na stavenisku, relatívne nebezpečný dvor, určitý čas sme boli aj bez brány.... Muž robil na turnusy v zahraničí, nejaký čas na dvojtyznovky chodil, nemala som na výber a sedieť v dome ma nebavilo... Bolo to ťažké obdobie... Keď začal robiť normálne 8 hodín denne, tak po fajronte robil doma v garáži... Nemal ani čas a ani chuť venovať sa normálne rodine, domácnosti.... Dokonca som si vysokú školu externé spravila, keď už chodili do škôlky a do školy, to som ich ale sestre väčšinou zverila, lebo nemal záujem sa postarať o nich... Áno, ono sa to dá, ale načo ti je potom taky chlap? Aby peniaze nosil? Tak ako deti odrastali, zostala som v podstate dosť osamelá... Ako domáci spotrebič, multifunkčný 😁.

elizabet173
29. mar 2021

na jednej strane riešiš somariny - porýľovanie záhrady, aj keď ťa záhradníčenie nebaví - na to by som sa vybodla a na druhej si nedokážeš presadiť svoje. Raz týždenne budeš mať večer dva krát hodinu IBA pre seba a počas víkendu dve hodiny. Potrebuješ čas aj pre seba, nie mať stále dieťa obesené na sebe. Je otec, tak ako ty matka. On sa na prerábku len vyhovára, tak je najvyšší čas mu to zatrhnúť a nie po ňom v domácnosti nič nechcieť. Keď muž makal na stavbe, nemusel si po sebe ani tanier odložiť, lebo okrem toho chodil do práce. Keď v zime nebolo až tak čo na stavbe robiť, tak normálne fungoval, či už domácnosť alebo dieťa.

dankanka
30. mar 2021

@11mirka22 tak.. Ja chodím aj do prace :D.. No naco mi je muz. Ved tiež maká.. Ono su ťažšie a ľahšie obdobia. A tie s malymi deťmi tazke sú.. Ale rýchlo prejdú..

autor
30. mar 2021

@elizabet173 partner je tak trochu Virginia Woolf, odhadne, ze nieco bude trvat pol dna a ja realne viem, ze to bude trvat jeden a pol dna.
Ten cas pre seba som zacala praktizivat zatial raz do tyzdna, ale vonku mimo domu, lebo inak za mnou vzdy prisli do 10 minut.
Ako som pisala, v zime sa viac zapajal do cinnosti s malou, domace prace teda nie, ale sama viem, ze to chce zmenu.

ketrint
30. mar 2021

A nemôžeš si ukradnúť ten čas na seba keď uložíš dieťa? Tak si porob, že keď Ti o tej 19-19:30 zaspí, tak potom si rob niečo svoje. Pokojne si pol hoďku odcvič, umy sa a čítaj knihu. Alebo sa choď prejsť, už je pekne a dlho svetlo... Pusti si seriál alebo niečo, na čo budeš mať náladu...
Viem, že je to také riešenie z núdze cnosť, ale ja som s malou 6r sama (od začiatku), fungujem takto a úplne mi to stačí... A kiežby chodila tak skoro spať 🙂 Keď bola v kočíku, rada som ju večer uložila spať do kočíka a ešte som sa išla prechádzať, prípadne sa staviť na terasku 😉 (viem, teraz sa nedá)

borkaki
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
makova333
1. apr 2021

Predplat si hodiny jogy (alebo ineho cvicenia alebo sa tvar, ze si si predplatila 😀) a povedz, ze v tomto konkretnom case mas hodinu s lektorkou cez zoom. A nechces byt rusena, bo ked ti vtrhnu do izby ked cvicis budu rusit aj lektorku. Alebo sa tam aj zamkni a neries, co je za dverami. Bodka. Otec si poradi 🙂

danulicek
1. apr 2021

my zeny si to zvycajne robime samy, tym ze nic nepotrebujeme, nic nechceme, nebudeme ho obtazovat, ved pracuje, robi nieco pre nas... pripadne si to vieme urobit najlepsie... a potom pride cas, ked nieco chceme a... nechape, co vlastne od neho chces... :D

u nas to bolo o tom, ze sa nevedel s takymi malymi detmi zabavit a jednoducho nevedel, co s nimi - kedy jest, ako strazit, ako sa hrat, co ked budu revat, pocuraju sa a podobne... aj moj manzel samozrejme sem tam strazil deti, to nemozem povedat, ale v 100% tak, ze isiel s nimi k svokrovcom, kde sa starala svokra, obcas svagrina. a manzel mal frei 🙂 A potom som tu bola ja, ktora od neho nieco "stale" chcela a pritom som chcela len to, aby napriklad isiel s nimi na ihrisko alebo kocikovat, ked boli mensi :D

Nepomoze asi nic, len si to bud zariadit po svojom a najst si cas pre seba aj pri dietatku alebo si manzela posadit a povedat mu to narovinu, ako sa veci maju a co od neho chces. mozno raz, mozno desatkrat... ste rodicia obaja a tak by bolo potrebne k tomu pristupovat. on na to pride, len otazne je kedy 🙂 mojmu to bliklo az ked ostal s nimi celkom sam, normalne sa o nich jeden den staral od rana do vecera s tym, ze nemusel ani varit, ani nic doma robit, len sa im venovat, zabezpeciť ulohy a podobne. vela veci pochopil, ze byt rodicom nie je byt prilezitostnym babysitterom 🙂

autor
1. apr 2021

@makova333 zacala som behavat so psom, zatial raz tyzdenne... uvidim podla situacie ako to upravim

autor
1. apr 2021

@danulicek mas uplnu pravdu v tom, ze si to casto robime my zeny samotne. Ja uz vlastne fungujem tak ze upratujem, umyvam zem, vesiam, skladam pradlo vsetko s malou. Robi to tak mnoho zien, ale osobne potrebujem chvilu pre seba a nie na to, aby som si v klude poskladala pradlo, ale aby som bola sama so sebou.

On sa o malu vie postarat, aj ju vie obliect a zobrat von do zahradky, ale zeby ju siel kocikovat to sa stalo raz. Hlavne v zime ju aj kupal, aj uspaval, z coho teraz zislo, lebo robi viac okolo zahrady. Jedine co nevie, tak je hranie, postavi vezu a ked mu ju mala zhodi 2-3x uz ho to nebavi a berie ju na ruky. Mne by vlastne ani nevadilo, ze ju roznasa na rukach, ale mala je uz “rozmaznana” a ako ho vidi, hned sa pyta na ruky a ked ju nevezme, alebo polozi tak place akoby jej prsty krajál niekto. Ja ju tiez ponosim, maznam sa s nou, ked sa nahneva ze jej nieco nedovolim, sklonim sa a snazim sa jej vysvetlit a objat ju. Tam je prave ten rozdiel, on je iba s nou, nemusi popri tom navarit, upratat, je iba s nou.

Teraz na jar/leto by som bola rada, keby sa trochu pohol s domom, preto sa mu snazim aj dat co najviac priestoru a snazim sa doma si porobit vsetko sama, len vzhladom aj na situaciu pandemicku mam pocit ze som na vsetko sama a s nikym sa nestretavam. On tiez potrebuje pomoc, lebo betonovanie nevie urobit sam a s inym mu tiez moc neviem pomoct, lebo nemozem nechat behat malu na poschodi, kde je to vlastne stavba a drot tu, vrtak tam, a tak podobne.