icon

Počúvať svokrovcov alebo nechať dcéru rozhodnúť?

virginnia
8. máj 2024

Ahojte, Čakáme dcérku a o chvíľu rodím svokrovci sa ma neustále vypytujú či malá bude kresťanka lebo zevraj keď nebude farár bude nahnevaný a podobne.ja osobne som ateistka ale rodicia ma nechali si vybrať a mňa neskutočne štve ze to je moje rozhodnutie a všetci sa pýtajú mňa ako keby tu manžel nebol .A že keď dám malú na etiku budú sa jej deti smiať. Nonsens chodila som na etiku a nikdo sa mi nesmial. A hlavne tam nikto nespochybňuje vieru . A ja nechápem prečo tak predbiehajú ja som v strese s pôrodu a ešte na mňa tlačia z krstom z vierovyznaním. A ja vážne neviem pre nich bolo neskutočne tažké
prijať svadbu na radnici a nie v kostole zevraj hanba ale to im manžel hneď vysvetlil.Oni nemajú v rodine žiadne dievčatá takže ti ze čakáme dcérku je pre nich wow a chcú pre ňu to najlepšie ale ja osobne chcem nech sa malá rozhodne sama ale svokrovci vážne veľmi chcú nech verí v Boha. Aký na to máte názor?

oliolijanka
8. máj 2024

@virginnia Cristianne alebo Cristianna alebo akakolvek ina skomolenina slovenskeho mena Kristina s akymkolvek poctom "n" urcice nie je obycajne meno.
Ale vsetky znamenaju jedno... KRESTANKA, Kristovi zasvätena.
Cize menom si ju Kristovi zasvätila sama.

O pocte "n" vies viest siaholdlhe diskusie, ale..
Panna Orleanska je stale Pannna Orleannska a hovnno je stale iba hovnnno.
Je jedno kolko n v mene pouzijes.

oliolijanka
8. máj 2024

@letfenixa Prepac, az neskor som si vsimla, ze si rovno predo mnou napisala to iste, co ja🙂

syslik81
8. máj 2024

slovenske mena boli vacsinou odvodene od svatych ludi.. to by ateisti nedavali uz pomali ziadne meno lebo vsak zhovadia vieru- daj si meno ake chces a aj vieru aku chces-aj ked ziadnu..svokrovcom povedz hned a razne ze ziaden krst nebude,ze pozdravujes knaza,ale az sa dieta rozhodne niekedy v buducnosti same comu chce verit potom sa ozvete ..dovtedy ich vyslovene poziadaj aby na tuto temu uz neskusali rozhovor lebo materstvo si chces uzit aj bez takychto reci ...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
konikmodry111
8. máj 2024

@syslik81 Ešte som nepočula že sa meno vyberá podľa viery 😅

syslik81
8. máj 2024

@konikmodry111 na konovy je vsetko mozne ..

konikmodry111
8. máj 2024

Autorka rob ako uznáš za vhodne, svokrovcov je do toho nič. Ja by som tiež nechala na dieťa či chce byt pokrstené. Mame syna, ma 16 a tiež sme to nechali nanho. A že sa farár nahnevá? A nech, i keď nevidím dôvod 😅 skôr svorvovci nenašli lepšie argumenty

oliolijanka
8. máj 2024

@konikmodry111 Tu nejde o to, ci vsetky Kristiny musia byt pokrstene krestanky.
Ale o to, ze si tu z vas nejaky trol/troll/trolll robi dobry den.

zoja1234
8. máj 2024

@autorka ok ty si ateistka, a manzel je veriaci? Ak ano, mali ste sobas v kostole, ak ste vobec mali?

katulienocka999
8. máj 2024

@virginnia rozhodla by som sa podľa seba a nie podľa nich..keď sa zmierili s radnicou tak sa zmieria aj s týmto.. možno by som im keď aj povedala ak nebudeš proti a ani oni,že kľudne môžu potom malú niekedy bravat aj do kostola aby jej ukazali svoju vieru..nikde nie je napísané,že keď nebude pokrstena,že nemôže ísť do kostola so starými rodičmi keď bude chcieť 🙂

petradenis
8. máj 2024

Ja som kedysi pribudla do rodiny ako čierna ovca,lebo ateistka,našťastie nikto z toho nerobil vedu. Ale keď sa deti narodili,prišla za mnou svokra s tým "a čo tak pokrstiť a kedy", vravím jej nech sa páči nech sa spýta svojho syna (on vôbec nechodil do kostola,ani som ho nevidela modliť sa,skrátka nič) a on mykol plecom,keď s tým prišla za ním.Pokiaľ otec katolík nevedie deti k viere a absolútne ho to netankuje,nie je o čom. A ja som si z toho nerobila ťažkú hlavu,čo si kto bude myslieť,atď
Ty sa tiež dohodni s mužom a nenechaj si do toho kecať,pevné nervy prajem 🙂

virginnia
autor
8. máj 2024

@konikmodry111 ďakujem veľmi pekne ved kde sme čakám prvú dcérku a vždy som chcela toto meno vážne som nečakala že to budú ľudia spájať s krestanstvom🤦‍♀️

virginnia
autor
8. máj 2024

@zoja1234 nemali sme

virginnia
autor
8. máj 2024

@petradenis ďakujem tie nervy asi budem potrebovať ❤️ a z manželom sa skúsim dohodnúť snáď už prestane hovoriť ze je to na mne 🤦‍♀️ občas sa cítim ako by ta malá bola iba moja.

denithestrange1993
8. máj 2024

@virginnia nie je to ich dieta. Rob ako to citis ty a manzel. A manzelovi odkaz nech si ich spacifikuje a nestvu ta takto pred porodom. Potrebujes teraz klud a nie dristy ohladom krstu.

virginnia
autor
8. máj 2024

@oliolijanka prepáčte keď si toto myslíte ale chcela som sa poradiť a s tou Christiannkou neviem prečo to zbudilo toľko nenávisti. Chcela som len názor ako sa vám to meno páči a keď som videla ze veľa mamičkek mi veľmi pomohlo tak som sa chcela opýtať aj na toto.este raz prepáčte ak toto celé vyzerá ako keby som si z vás robila dobrý deň ale som bezradná manžel mi vraví ze je ti na mne ze ma podporí v akomkoľvek rozhodnutí svokrovci na mňa tlačia z vierovyznamim malej,ja nemám skoro žiadne kamošky, Z maminou nemam dobrý vzťah,sestra nebýva na Slovensku a nevidela som ju už dobré 3 roky, a som v strese s pôrodu a zo všetkého. A myslela som si ze mi aspoň pár názorov od iných mamičiek pomoze ale už o tom pochybujem 😞

virginnia
autor
8. máj 2024

@denithestrange1993 ďakujem vám za podporu bodaj by to bolo z manželom také ľahké 🤦‍♀️ od nervov a od stresu obcas vraciam 😞

denithestrange1993
8. máj 2024

@virginnia snaz sa byt v klude,eliminuj komunikaciu s nimi do porodu.

virginnia
autor
8. máj 2024

@denithestrange1993 ďakujem za rady vidím že ste skúsená ❤️ ja čakám prvé a teda je to ťažšie ako som myslela .vážne ďakujem skúsim teraz odpočívať a neriešiť to ja už som im svoj názor povedala nemajú nič iné na výber len to akceptovať ❤️

denithestrange1993
8. máj 2024

@virginnia praveze nie som 😂 ale ako nezaujata mi toto pride ako fajn rada, mali by respektovat tvoj klud pred porodom,nie riesit co bude potom.

maja22
8. máj 2024

@virginnia Z coho mas naozaj stres? Ze pojdes proti svokrovcom? Alebo ze pojdes proti sebe? Alebo z toho, ze sa vam snazia zasahovat do zivota? Ja som katolicka, verim v Boha, milujem Ho a poznam vyznam sviatosti krstu. Chapem, ake je to pre rodicov tazke, ked ich deti od viery odpadnu. Ale toto by mali riesit v pokoji a s vami oboma, nie je spravne, ze tlacia iba na teba. Pravdepodobne preto, ze muzovi je to jedno a asi sa aj pred rodicmi vyjadril, ze bude, ako ty povies. Lenze on je hlava rodiny. On ma prevziat zodpovednost za teba a aj za deti. On ma zastresit vsetky rozhodnutia, ktore ako manzelia spolocne urobite. Problem je, ze necitis v nom dostatocnu oporu. Ponechava alibisticky rozhodnutie na teba a ty to bremeno nevladzes sama niest. Porozpravaj sa s nim otvorene o tom, co od neho ako od manzela ocakavas. Ze potrebujes istotu, potrebujes jeho ramena, o ktore sa mozes kedykolvek opriet. A spolu sa dihodnite a spolu dajte svokrovcom odpoved.

virginnia
autor
8. máj 2024

@maja22 toľko krát som mu to hovorila povec mi čo chceš ty chcem počuť tvoj názor aby sme sa nehádali keď tak sa porozprávajme otvorene s vašimi nie on sa do našich veci zapájať nebude do našich veci proste aké naše veci je to snáď len moje dieťa ? A on ze ved ti to zvládneš sama 🤦‍♀️ale predtým taky vôbec nebol ja už neviem snáď to je len chvíľkové lebo sa správa jak teenager. A už ma to nebaví. Ale zároveň viem ze vie byť aj iný aké neviem co má teraz priznám sa som teraz občas nepríjemná ale je to všetko pre mňa ťažké a nemám nikoho kdo by mi proste poradil 🤦‍♀️asi pôjdem sama za svokrou a vysvetlím jej ako sa cítim snáď to pochopí.

maja22
8. máj 2024

@virginnia budem ti drzat palce, ale nie som si ista, ci u svokry najdes take porozumenie, po akom tuzis.Tvoj muz sa aktualne sprava zbabelo. Nema vlastny nazor, nechce ist proti vlastnym rodicom, pricom asi vieru sam nezije a nepraktizuje, inak by svadbu na urade nechcel, chce byt za "dobreho" pred nimi a aj pred tebou, ale taketo spravanie nie je spravne. On nechce prist s nikym do konfliktu, ale ublizuje tym hlavne tebe. Ako manzel ma prevziat zodpovednost, kazde vazne rozhodnutie prediskutovat s tebou a vysledok ma prezentovat on. V kazdej situacii. On vie, ze rodicia ten krst chcu. Ale nema guraz im razne povedat svoj nazor a schovava sa za teba, aby si si to vyzrala ty... Je to prejav jeho slabosti, musi na sebe pracovat, aby bol dobry, charakterny, zasadovy a milujuci manzel a otec. Obom by sa vam hodili nauky, ktore sa robia pri predmanzelskej priprave pre katolikov, kde sa preberaju aj tieto veci, kto ma aku ulohu v manzelstve a ako sa vzajomne doplnat a zaroven si naplnat vlastne potreby.

jamimo
8. máj 2024

@virginnia aký mám názor? Že v niektorých rodinách a hlavách stredovek neskončil a stredovek trvá. Pre mňa osobne krstiny a náboženstvo v žiadnom prípade, ak sa jedná o pokrytectvo a neúprimnosť. Ja som tiež krstená a nechápem na čo. Mama mi povedala, že sa mi to raz zíde, keď sa budem vydávať v kostole... Tak to mi je fakt vážny dôvod 😄 Ako dieťa som tvrdo bojkotovala a odmietala náboženstvo, 1. sv. prijímanie, to vôbec.... A tu som, a nič mi nechýba. Vieru v niečo vyššie, rešpekt a úctu k životu a prírode mám v sebe, nepotrebujem k tomu černokňažníkov v kostole 🤨 Svokre by som povedala, že sa chystám konvertovať na islam, alebo vstúpiť do spoločenstva Jehova a bola by vybavená 😉 Dovidenia, dopočutia.
PS: Keď ti každý takto začne dirigovať život v každej oblasti poslúchneš? 🤷‍♀️

jajanka31
8. máj 2024

Hmm no moja skusenost je taka: tiez daj pokrstit daj.. tak si vravim ok. Ked farar zistil ze moj manzel pokrsteny nie je a ja mam anulovany sobas a s novym manzelom sme sa nevzali v kostole odmietol nam pokrstit dieta. Tak sme skusili susedneho farara a ten povedal no viete co ludia povedia, viete vy zijete v hriechu, a ked tak to musime spravit cez tyzden po omsi ked uz tam nikto nebude, a to vy vlastne nemusite ist ani do kostola. To aj ked tam ste to je zbytocne akokeby ste tam ani neboli. Tak vravim ako nerozumiem mam dat pokrstit syna a nemam tam ist? A on: no mozte ale to akokeby ste tam ani neboli tak mu vravim. Ked nema zmysel aby som tam bola ja a moj manzel tak potom ani nas syn. Dakujem dovi..( a to obaja fararkovia boli s dedin kde zije po 500 ludi aj s navstevami. Ja v tej dedine nezijem uz 17 rokov ale co ludia povedia. Povedala som mame. Ze krst nebude lebo farar odmietol a vybavene.

nataly420
9. máj 2024

To že sa bude učiť o náboženstve neznámena že tomu musí aj veriť 🙂 ale bude rozhľadená o to viac

kristiii
9. máj 2024

@virginnia keď nie si veriaca a mužovi je to jedno, tak by som krstiť určite nedala. Svokru nerieš, nie je to jej vec. Ak už jej to má niekto vysvetliť, tak tvoj muž. Keď sa k tomu nemá, ty to zaňho nerob, svokru, keď sa bude starať, odkáž na neho.
A to s tým menom ma pobavilo. Veriaci to možno prežívajú inak, ale nekrestania si vyberáme meno podľa toho, či sa nám páči. Mne tiež moje meno nepomohlo k tomu, aby som bola reálna kresťanka a to ma naši aj pokrstiť dali.

majka99999
9. máj 2024

Moje nepokrstene deti chodia na nabozenstvo, len aby si vedela, nie je to problem.

rorino
9. máj 2024

@virginnia máš sa dohodnúť s manželom,názor svokrovcov,či rodičov je ich názor,nič viac.Asi sa zabudli v niektorom storočí,tak 3-4 dozadu so svojimi názormi .My sme rodina s dvomi vierovyznania mi,dieťa chodí na etike a nik z rodiny to ani s nami neriešil Naše dieťa,naše rozhodnutie.A chodiť do kostola,len preto ,že to niekto chce,je o ničom.Viera je v srdci človeka,nie v kostole 😉Nedaj sa,rozhodni sa podľa svojho ❤️,

virginnia
autor
9. máj 2024

@rorino ďakujem ❤️