Podľa svokry mám zaostalé dieťa aj manžela
Ahojte maminky, mam taky maly-velky problem. Nas syn bude mat v juni tri roky, od septembra nastupuje do skolky, je velmi bystry, pohybovo aktivny - az privelmi niekedy 🙂 miluje knihy, skladacky, puzzle, vlaciky a zeleznice, auta ... a vsetky ostatne veci ako bezni chlapci v jeho veku. Jedinym nedostatkom je, ze menej rozprava. Slovnu zasobu ma nieco cez 50 slov, najcastejsie samozrejme mama, tati, babi, babo (cakame druhe babatko), dedo, ano, nie - nie je asi najcastejsie pouzivane slovo, auto, klasicke slova na ukazovanie - tu tam toto, jedine ked vela rozprava je pri "saleni" sa s tatikom - stale opakuje tati pod ma tocit, teraz, este a podobne.Mimo domu a pred cudzimi ludmi nerozprava, resp. iba najnutnejsie veci. Rozumie vsetkemu co mu povieme, urobi vsetko o co ho poziadame, vsetko co chce nam vysvetli svojimi slovami alebo gestami, dohovori sa vzdy, pomaha v domacnosti takmer so vsetkym - varenie, pranie, vesanie pradla, upratovanie - samozrejme vsetko v jeho moznostiach. Konzultovali sme jeho rozpravanie s pediatrickou, volali s logopedickou, debatovali s priatelmi co maju deti, sledovali ine deti v detskych centrach, studovali fora tu na MK aj na inych diskusnych skupinach. Zhodli sme sa s manzelom, ze pockame, ci sa nerozhovori v skole, predsa len kolektiv deti robi zazraky 🙂 a ak by nahodou nezacat tvorit rozvite vety, tak by sme to riesili logopedickou - urcite este do konca tohto roku. Najnovsie vsak moja svokra vyhlasila, ze mam zaostale dieta, lebo uz mal davno rozpravat rozvite vety, dokonca vyhlasila, ze kedze aj moj manzel zacal rozpravat az na 3,5 roka, tak je podla nej zaostaly a ona to podcenila v minulosti - manzel je inteligentny, podnikatel, skonceny III. stupen vysokoskolskeho studia. Takze podla nej sme nechopni rodicia, ktori neriesia vazny zdravotny problem svojho syna. Myslite si, ze mam zaostale dieta? Ako rozpravaju Vase deti, hovorili rozvite vety a suvetia pred nastupom do skolky?
@elizabethia svokre nabuduce povedz, aby nastartovala metlu a odletela 😉 Mas zdrave a sikovne chlapca. Chlapci su celkovo lenivi....vsetko je strasne individualne. Poviem ti priklad z mojho okolia. Su to sice mladsie deti, ale ide o to, ze vsetky idu svojim tempom. Moj Alex ma skoro 20 mesiacov a brbloce jedna radost. Sice vacsinou len zaciatocne pisemna, ale rozumieme sa a teraz sa snazi uz cele slova. Smejem sa ze je ukecany po mamicke 😀 kamaratkin maly je o mesiac mladsi a ten len pisti...povie iba mama, inac nic....
Takze hlavu hore, ked zacne chodit do skolky, rozrecni sa a uz sa nikdy nezastavi 😀
nebrať si to k srdcu, niektoré svokričky toho vedia narozprávať, každé dieťa je iné, aj môj syn sa rozhvorila ža v škôlke, dovtedy tiež veľmi málo rozprávala, občas aj vo mne hrklo, že niektorí jeho rovesníci už používajú rozvité vety... treba to sledovať a počkať čo spraví škôlka, uvidíš po polroku, osobne si myslím, že sa rozkecá, že ho budete prosiť, aby bol ticho. 🙂
Ahoj, mne sa zdá , že máš zaostalú svokru 😒
Nie sú všetky deti "tabuľkové" . Keď rozumie a rozpráva, aj keď málo tak to chce čas.
Máme jedného chlapca v susedstve a ten nerozprával vôbec do 4 rokov, a potom jedného dňa
spustil ako tank... Keď sa pýtali, prečo predtým nič nepovedal , tak odpovedal, že nebolo čo. 🙂
@elizabethia No na to by som jedine odpovedala ze ak je taky zaostaly ako tvoj manzel ze si uplne kludna lebo v tom pripade sa nemate coho bat. 😀
@elizabethia 🙂)) ak tvoj syn rovnako zaostalo zacal rozpravat ako jeho tato, tak predpokladam ze bude aj v buducnosti rovnako ,,zaostaly,, clovek, schopny prerazit v tomto svete, zarabajuci, so skolou a krasnou rodinou 🙂 bodaj by tvoja svokra mala pravdu ze je ako tato 🙂))
kazdy sme na nieco ine....niekto skor cika do nocnika, iny skor papa, niekto skor rozprava, niekto skor beha, iny skor maluje.....
ak to priebezne konzultujete s pediatrickou a logopedickou, robite maximum 🙂
ps: myslim si ze mas doma normalne dieta
moja mala pred nastupom do skolky vedela zo 20 slov,dnes po roku a pol,aj s prerusenim skolky hovori uplne plynule,dokonca suvisle vety v anglictine.vsetky farby,zvieratka v anglictine...pocita do 20,proste sikulka.tiez zacala neskor a dnes predbehla 4rocne deti v jej veku.nerob si z toho nic,dieta potrebuje svoje tempo......a nepocuvaj bludy od inych.......
@elizabethia Nejdem citat predosle prispevky, bo tolko casu nemam, ale - svagrina pracuje v skolke. Sama hovorila nie raz, ze im tam prislo dieta, ktore vobec nerozpravalo a behom par mesiacov sa rodicia nestacili divit. Jednoducho bolo hodene do vody a plavalo. Vy mu rozumiete, vy viete, co od vas xce, ked rozprava/nerozprava s vami. V skolke to bude ine. A na svokru sa vykasli, ak toto jedna matka povie o svojom vlastnom dietati, hovori to vela o jej charaktere a zaostalosti v istych sferach. Maly urcite nie je nijako zaostaly, to sa prejavuje aj inak ako len oneskorenym nastupom reci. Drzala by som sa toho planu, ktory popisujes v uvodnom prispevku. Ak sa to v skolke behom par mesiacov nezmeni, ries to s logopedickou.
Aj moj syn malo rozpraval v troch rokoch. Povedz svokre, ze kedze aj jej syn bol zaostaly, ze asi to bude dedicne, nech sa nad sebou zamysli, naco vrhala tak neschopna osoba, ako je ona,deti a teraz ti nadava 😀
Ja si myslím, že to skôr svokra nedomyslela, keď povedala na vlastného syna, že je zaostalý :D ale späť k veci, moja dcéra hovorí síce až moc od 1,5 roka hovorí rozvité vety, príčinu-dôsledok...ale kamarátkina dcéra napr.nerozpráva vôbec a pritom vie to isté čo moja, hrať všelijaké hry, má nejaké logické myslenie, vedia sa spolu zahrať...len proste sa jej nechce kecať a to je všetko 🙂 netreba sa báť, ono to záleží aj od povahy, tak isto ako niektorí dospelí radšej rozprávajú a iní skôr len načúvajú, tak isto je to aj s deťmi 🙂
Mate inteligentne dieta.Nasa dcera ked mala 3 roky,rozpravala ale nebolo jej rozumiet vsetko.A vela ludi vravelo musite ist k logopedovi.Ako nahle chodila do skolky postupne sa to upravovalo a aj velmi suslala ale stale sme ju opravovali a teraz je uz 8 rocna slecna 😉 Vobec sa tym nezatazuj a teste sa spolu ze uz mate velkeho skolkara🙂
povedz, že zaostalosť je podľa posledných štúdií nákazlivá, tak nech niekoľko mesiacov k Vám radšej nechodí🙂
@elizabethia podla mna je chlapec uplne v poriadku, nerobte si starosti, predpokladam, ze zacne rozpravat zo dna na den a vela 🙂, k svokre sa nevyjadrym- nepokladam to za potrebne
pre porovnanie, moj brat zacal rozpravat ako patrocny - suvisle vety, dobra vyslovnost, krasna slovna zasoba,
cize, vsetko, co pocul vstrebaval, rozumel, len si to nechal " na potom" 😀
@elizabethia ahoj, necitala som vsetky prispevky, ale podla mna je to v pohode. Kazde dieta je ine, potrebuje cas na svoj osobny rozvoj,
U nas to bolo tak, ze nehovoril skoro nic, obcas mama a pod. Inak bol sikovny vo vsetkom ostatnom, pred nastupom do skolky par tyzdnov to zacalo v podstate zo dna na den z nicoho nic a v kuse 🙂 🙂 aj teraz rozprava stale 🙂
prestan si robit starosti,nas syn bude mat teraz 4 a na 3roky nehovoril ani tolko ako tvoj.....chodime k logoped ale najviac nam pomohla skolka!!!drzim palce a hlavu hore 😉 este budes syna aj umlcovat aby bol chvilu ticho 😀
@elizabethia Tvoja svokra je priserna. Stara sa do veci do ktorych ju nic. Podcenuje vlastne dieta a vnuca - coz je uplne tragicke. Ba co viac...ona ich uraza. A hlavne sa stavia do pozicie odbornika hoci na to nema pravo.
Pocuvaj svoj instinkt a ber si priklad z manzela. On dokazal dost vela. Tvoj syn podla mna dostatocnu slovnu zasobu ibaze mozno nevidi dovod ju pouzivat alebo aktualny sposob komunikacie mu vyhovuje viac. V kamaratkinej rodine maju babo, ktore najskor posobilo ako autista - jak ho posadili tak sedel pokial mal moznost sledovat okolie. Bol az neskutocne kludny. A teraz? Ziadny rozdiel - santi ako kazde ine dieta. Takze pokial odbornik nepovie ze zaostava tak neries.
@elizabethia môj brat začal rozprávať az v škôlke. Mal 3 roky a dovtedy len 5 slov. A je najmúdrejší z nas 7 súrodencov 😀😀 tvoja svokra dobre trepe. V škôlke sa rozkeca.
Ahoj, prepáč nestíham čítať ostatné príspevky, ale predpokladám, že aj ostatné baby Ti napísali niečo v podobnom znení...podľa mňa je to normálne a hlavne u chlapcov. Staršia dcérka mala v 1. tr. aspoň 3 chlapcov, čo vôbec nerozprávali. V neskorších ročníkoch sa rozrosprávali a nevšimla som si, že by sa líšili od iných detí. Všetci nastúpili do školy a tak. Mladšia má aspoň jedného spolužiaka o ktorom viem.
Možno ich je aj viac, len chodí skoro a neskoro odchádza, takže moc tie deti nepoznám.
Nerob si z toho ťažkú hlavu. Podľa všetkého čo si napísala, je to šikovný, vnímavý chlapček 😉
Maminky dakujem Vam, ukludnili ste ma, s manzelom sme nevideli problem, hlavne kvoli tomu, ze maly je cisty tatino, vyzorom, povahou, pohybovou aktivitou, je mierny introvert ako tatik (moj manzel hovori iba k veci a iba vtedy, ked ma potrebu k niecomu sa vyjadrit, zatial co ja som ta, ktorej sa usta skoro nezavru 🙂 ), maly je velmi bystry, vnimavy, inteligentny, pohybovo zdatny, sikovny a navyse sme si s manzelom vsimli, ze bude asi aj pedant - pokusa sa povedat slovo a ked zisti, ze ho nepovie spravne, tak ho nehovori - povie ho az o tyzden dva neskor, ked si ho v hlavke ulozi a povie ho spisovne a spravne. Takmer vobec nepoziva zdrobneniny a vonkoncom nemame problemy s detskymi "hatlaninami", ktorym nikto nerozumie. Ak uz nieco povie, tak tak, aby to bolo spravne - mozno aj z tohto dovodu neblaboce ako ine deti, ale pouziva iba slova, v ktorych si je isty. Dakujem za podporu, velmi ma potesili vase prispevky, vdaka vam maminky som spokojnejsia. A so svokrou momentalne nekumunikujeme vobec, vzhladom k tomu, ze sme nezodpovedni rodicia, ktori nevidia vaznost zdravotneho stavu svojho dietata 🙂
@elizabethia Aký zlatý....... Nebuď zase zlá na tú svoju svokru, ber to s rezervou, možno je sama na seba naštvaná, že to mala riešiť a neriešil, tak nechce aby sa to opakovalo. Povedz jej, že ste sa radili s odborníkom a ak to bude potrebné tak to budete riešiť.
@elizabethia aspon mas klud , ked nekomunikujs so svokrou 🙂 ja so svokrou nekomunikujem uz vyse mesiaca , nepovedala som jej ani slovo a ani nepoviem . Proste urazat sa nenecham 🙂
Nečítala som celú diskusiu, ale pridám za seba...môj syn rozprával svojou hatlaninou asi do 3,5 roka, potom išiel do škôlky a za pár týždňov sa pekne rozrozprával...dnes má 7 rokov a rozpráva plynule anglicky aj slovensky. Každé dieťa je iné ako aj každý dospelák, nemám rada tabuľkové porovnávanie...a ked Tvoj malý je šikovný, rozumie veciam atd...aj rozprávanie príde časom, samo alebo s pomocou logopéda, ale určite príde🙂

@elizabethia Mas krasne, zdrave , šikovne dieta. Je to maly chlapec, dajte mu cas. S manzelom uvazujete velmi rozumne, maly potrebuje klud a podporu, nie ze ho svokra bude pri kazdom stretnuti kontrolovat ako rozprava.
Z opisu tvojej svokry odhadujem, ze ma minimalne doktorat z pedagogiky, logopedie a psychologie 😀 😀 😀 Nie som za branenie stretnutiam deti so starymi rodicmi, ale pokial by sa svokrine vyjadrenia - bozechran v pritomnosti maleho- opakovali, obmedzila by som stretnutia s nou na nevyhnutne minimum a nenechavala maleho s nou bez vasho dozoru. Deti sa len tvaria, ze nepocuvaju, pocuju vsetko a ukladaju do hlavicky.
Drzim palce, maly bude urcite este tolko hovorit, az vas bude hlava boliet 🙂