Podnájom nie je choroba

20. dec 2023

Castokrat tu citam prispevky v duchu, ze nechceme ist do podnajmu, radsej budeme trpiet to a to...preco sa podnajom vnima ako choroba? Samozrejme chapem, radsej splacat hypoteku ako podnajom, ale podla mna to nie je vyhadzovanie penazi do vzduchu. Clovek ma v podnajme byvanie, psychicku pohodu, klud ( v porovnani s byvanim u rodicov atd.) Celkovo ta flexibilita ohladom odstahovania, nie je podnajom podla mna az taka katastrofa. My byvame v podnajme a ano, planujeme kupit vlastnu nehnutelnost. Ale mne dava podnajom slobodu, mozeme sa kedykolvek odstahovat atd. V zahranici je uplne bezne byvat v podnajmoch. Preco sa to na Slovensku vnima takto negativne, akoby to bola choroba?

dadka1997
20. dec 2023

Pretoze su podnajmy velmi predražené.. a samozrjeme ze su to zbyotcne vyhodené peniaze... nie kazdý si to moze dovolit .. ked som chcela ist byvat do podnajmu ceny boli 600+ pri zarobku 930 € by som nezvladla uzivit 2 deti, ani si auto natankovať a to som ešte nejedla čiže nie kazdy si ho moze dovolit

anjelicek26
20. dec 2023

Choroba to nie je, ale skutocne je to vyhadzovanie penazi do vzduchu, s ktorych ste uz mohli splacat nieco vlastne... psychicku pohodu mas vo vlastnom aj cudzom byvani v rovnakej miere, len bez toho rizika, ze ti prenajimatel da vypoved a kam ty s detmi...

tenerifka
20. dec 2023

doba sa za posledne roky zmenila, za prenajom bytu sa oproti minulosti plati naozaj velke % z platu, ak sa jedna o ludi s priemernymi platmi, no a pre cloveka samozivitela s detmi je to takmer nerealne. Nie je tomu tak len na Sk, ale uplne vsade.

marsmykkok
20. dec 2023

Lebo Slovák potrebuje niečo vlastniť, hoci je to jeho len na papieri ak má hypotéku... To je proste slovenská nátura. Pričom ak človek zoberie si hypotéku a platí ju napríklad 350 eur, 200 eur náklady na energie, 100 eur mesačne rezerva na opravy je na tom rovnako ako v podnájme s tým, že ak príde o prácu, je viazaný nehnuteľnosťou, pri podnájme môže ísť ľahšie do iného mesta a nájsť lepšiu prácu.

lalilla
20. dec 2023

Lebo sme tak nauceni, ze musi mat kazdy nieco vlastne.
Aj tak nehnutelnost v ktorej clovek byvs nie je jeho ale banky, po 30 rokoch pred smrtou to akurat splati
V zahranici je dost bezne praveze zit v podnajme a nie vo svojom.

reanda
20. dec 2023

@lalilla no aspon po tridsiatich rokoch to bude jeho.. a mozu zdedit deti.. ked platis podnajom, tvoje nebude nikdy nic

amelia89
20. dec 2023

Ja neviem ale ja som s priatelom byvala v podnajme ked sme koncili skolu a prve pracovne roky kym sme nasetrili na 15% z hypo. Neviem ako inak by sa to dalo poriesit kedze zijeme v inej krajine ako obaja nasi rodicia a s rodicmi po vysokej skole byvat je tiez troska od veci. Najom bol vysoky asi ako aj potom ta hypoteka - aspon sme si vyskusali ci tu financnu zataz zvladame.
Ale byvame v Prahe a poviem tak ze keby sme ten byt pred 4 rokmi nekupili tak napriek dobrym prijmom by sme v tom podnajme boli aj dneska lebo uz sa v podstate byt kupit ani neda. Ale podnajom beriem uplne normalne, to skor ludia co maju byty,pozemky, a domy podedene a neziju vo velkom meste kde normalna nehnutelnost 3kk sa blizi k 500 000€ proste nemaju poňatia a tak to odsudzuju… Proste je lepsie z financneho hladiska mat vlastne, aj do buducna a aj ako investiciu lebo ved ta nehnutelnost na cene naberá, ale netreba sa ani z podnajmu rutit.

madeincssr
20. dec 2023

Lebo tu nemáme dostatok štátnych/obecných nájomných bytov za rozumné nájmy. Aj preto je napr. Viedeň už roky rokúce najlepším miestom pre život nielen v rámci Európy.

monikkatt
20. dec 2023

@lalilla v zahranici su uplne ine podmienky na zivot. Ine dochodky, ine najomne byty... u nas co bude robit dochodca bez vlastneho bytu? Z mizerneho dochodku platit podnajom kde ho mozu kazdu chvilu vystahovat?

vroni
20. dec 2023

Na toto nie je odpoveď áno alebo nie. Keď mám platiť identický vysoký nájom ako je splátka hypotéky, tak sa mi nájom neoplatí. Ale úplne najzákladnejši problém na sk je, ze neexistuje zákon o prenajímani bytov. Takže sa obe strany pohybujú v šedej zóne tipov, dohadov a rôznych zmlúv, co môže znamenať fiasko pre jednu i druhú stranu. V zahraničí, kde je nájom bežnou a prevažnú formou bývania, zvykne byt zákonný rámec daný.

galioska
20. dec 2023

ja odporucam zit v zahranici, kooec ludi zije v podnajme a neriesi. Kazdy ma ine priority.

valeria_h
20. dec 2023

Na nejaký čas je to fajn, lepšie ako pri maminej sukni, ale z dlhodobého hľadiska je to nevýhodné, peniaze vyhodené von oknom. A to som sama v nájme bývalá roky. Chápem ale, že nie každému dajú hypotéku a človek niekde bývať musí.

cimage
20. dec 2023

Ja s tym nemam vobec problem. My sme 7rokov zili v zahranici v podnajme a bolo to super. Ak nas uz omrzela lokalita, tak sme sa stahovali do inej a stale sme boli v tom istom meste a spoznavali nove miesta.
Slovaci su celkovo ina, zvlastna natura oproti zahraniciu.

hiro
20. dec 2023

Ano, pocas produktivneho zivota su tie naklady na prenajom zvladnutelne a da sa bavit co je lepsie.
Ale prenajmy su vyssie ako hypoteky + energie (aspon tipujem ze to tak este plati) a tak po rokoch - pre ludi na dochodku je daleko lahsie prezit kde uz maju platit len najom za ich byt +energie ako platit o niekolko stoviek eur mesacne vyssi prenajom...

reanda
20. dec 2023

ja, ked som pred cca 25 rokmi zacala chodit do prace a chcela som sa odstahovat od rodicov a najst si podnajom, tak som zistila, ze tolko, aby som si ho mohla dovolit, ani nezarabam 😀 a to som bola skromna, hladala som medzi garsonkami .. dokonca som v meste, kde som byvala, ani ziadny nenasla, musela by som sa prestahovat inam.. doteraz nechapem, ako niekto dokaze z bezneho platu zaplatit najom, reziu na byvanie a este aj setrit, aby raz mohol mat vlastne.. mne je to zahadou..

amelia89
20. dec 2023

@reanda ked je clovek sam je to urcite tazsie nasetrit na vlastne popri plateni podnajmu a veci okolo, ked su dvaja da sa to. idealne kym nie su deti 😅

bp123
20. dec 2023

Cisto iba stereotyp a potreba nieco vlastnit. Pri sucasnych cenach aj urokoch podnajom vychadza lacnejsie ako splacat hypo (viem, lebo sme to riesili) a aj tak ludia za kazdu cenu chcu kupit vlastnu nehnutelnost. Ludia porovnavaju iba splatku hypoteky s najmom ale neberu do uvahy, ze ked byvaju vo vlastnom maju mnoho dalsich vydavkov: energie 200e, opravy (no, treba ratat aj s 200e mesacne ak clovek byva na dome, v byte tiez min.100e mesacne), wifi 30e, dan z nehnutelnosti (moze byt v stovkach eur rocne), poplatok za odvoz odpadu (v zavislosti od mesta. V meste, kde som byvala sme platili 90e rocne pred 10mi rokmi), poistenie nehnutelnosti (minimalne 120e rocne). Pokial clovek splaca hypo, tak je idealne mat aj zivotne poistenie - my sme na istinu 100tis (co pri sucasnych cenach by bol 2nasobok) platili 70e mesacne….

Ludia toto vsetko nevedia spocitat a porovnat s najmom. Prisli by na to, ze najmy su podstatne lacnejsie. To, co usetria vedia investovat a zhodnotit. Na zapade ludia takto ziju, viem, lebo tam mam rodinu a tiez v zahranici uz nejaku dobu byvame… tam ludia uz takto rozmyslaju a sumu, co usetria tym, ze byvaju v najme investuju. Vdaka tomu si ziju pekne na dochodku. Deti mozu dedit aj podiely vo fondoch alebo nasetrene peniaze a nie iba nehnutelnost.

Tam ludia nemaju problem prestahovat sa 100km za lepsie platenou pracou, pretoze su v podnajme a vedia sa dostat na lepsie miesta a karierne rast…

U nas clovek cely zivot zije niekde v hornej dolnej, stazuje sa, ze ma vyplatu 500e a neprestahuje sa, lebo si tam postavil dom a je tym viazany….

valeria_h
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
reanda
20. dec 2023

a ano, je to aj povahou... su ludia, co si chcu vybudovat vlastny domov a chcu v nom ostat.. tak sa citia dobre.. nevyhovuje im sa cely zivot stahovat hore-dole ako cigani.. neviem, preco aj toto niekto berie ako chorobu 🙂 .. a 'hlupu slovensku naturu'

nikpa
20. dec 2023

Presne ako píšeš, v zahraničí je bežné bývať v podnájme aj s detmi a celý život. Tiež na tom nevidím nič zlé. A v dnešnej dobe predražených hypoték je to dokonca lacnejšia verzia a plus bez stresu, ci zvládnem platiť banke aj po ďalšom zvýšení úrokov.... Lenže kde je Slovensko oproti západným krajinám...

beronsche
20. dec 2023

V zahranici to je bezne, pretoze to je zvycajne aj dostupnejsie ako vlastna nehnutelnost.
U nas nie su podnajmi takto vyhodne. Plus najst niekedy vhodny podnajom s detmi, prip.domacim zvieratom je nadludska uloha...
Dlhodoby podnajom u nas tiez velmi neleti.. a stahovat sa s rodinou kazdych par rokov, lebo majitel si zmysli to ci ono, nuz nic moc vyhliadka..
A ze je to vnimane ako choroba mi pride ako dost hlupe prirovnanie. .. samozrejme plati, ze kolko ludi, tolko postojov.

sasa1310
20. dec 2023

@marsmykkok ako je viazaný nehnuteľnosťou? Nehnuteľnosť môže predať, kolkokrat je to za drahšie ako kúpil. Vyplatí hypo a ostanú mu €. Nehovoriac, že aj pri kúpe treba vlastný zdroj peňazí, ktoré sa pri predaji vrátia. A normálne zmýšľajúci ľudia na Slovensku vedia, že z dôchodku bude ťažké splácať podnájom

la_dolce_vita
20. dec 2023

Tesne po rozvode som isla do podnajmu, majitelka sa dušovala, ze nadlho, platila som jej 3 mes.vopred. A potom zrazu zo dna na den chcela byt predat, ze dcera potrebuje peniaze. S 2 malymi detmi to nebola sranda. Tak som si kupila vlastny bytik, uz ho mam splateny... a o tom to je, o neistote, o zavislosti na niekom inom. Lacne to tiez nebolo. Za mna teda nie.

sasa1310
20. dec 2023

@nikpa si vies predstaviť našich dôchodcov teraz platiť podnájmy?

reanda
20. dec 2023

inac a co majitelia tych bytov, co ich prenajimaju? tiez maju blbu naturu, ze potrebuju nieco vlastnit? 😀

valeria_h
20. dec 2023

@nikpa V zahraničí to ale inak funguje. Tam máš zmluvu na XX rokov. Tu keď si majiteľ zmyslí, že ideš preč, tak ideš. Nemáš pocit domova, stability. A ďalšia vec, z dôchodku platiť nájom? Nereálne.

sasa1310
20. dec 2023

Ja ti to napíšem z pohľadu majiteľa, ktorý prenajíma byt. Nájomník nám platí hypo na ten byt + energie, ktoré míňa a za ten čas, čo tam býva nám hodnota danej nehnuteľnosti stúpla o 100% na hodnote. A to je ešte spokojný lebo v dome sú iné byty o 100€ mesačne viac

marsmykkok
20. dec 2023

@sasa1310 Len koľko trvá nehnuteľnosť predať? Nie vždy máš kupcu do dvoch mesiacov, plus riešiť to s bankou ak je hypotéka, plus koľko prerobíš na zaplatených úrokoch. A čo sa týka staroby, naša generácia bude robiť minimálne do 70tky a potom je lepší domov dôchodcov, ak človek už nemá psychické alebo fyzické sily postarať sa o seba.

amelia89
20. dec 2023

jediny problem vidim v dlhodobom podnajme prave to ze na dochodok je nerealne to platit.
moji svokrovci su spanieli a su na dochodku,svokra bola 40 rokov ucitelka v specialnej skole, keby som vam napisala vysku jej dochodku tak mi asi ani neuverite… to sa neda porovnat zahranicie a slovensko co sa tyka podnajmov a dochodkov no…

bp123
20. dec 2023

@reanda nie je to nevyhnutne stahovat sa stale hore dole. To, ze zmluva konci o rok, to este neznamena, ze sa neda predlzit. V zahranici ludia ziju v jednom podnajme dlhe roky. Zariadia si to podla seba, mozu robit drobne upravy a prisposobit si to sebe a svojmu vkusu. Clovek sa tam citi fakt ako doma. Moze si vymalovat, vrtat lustre, vrtat obrazy, policky, cokolvek okrem velkych stavebnych uprav a burania. Tu su bezne zmluvy 3,6 a 9-rocne s tym, ze samozrejme ak najomca chce, moze to aj pred touto dobou ten najom vypovedat a prestahovat sa.