icon

Pohrebné zvyklosti

24. máj 2025

U nás v meste začali pochovavat nejako priskoro po úmrtí. Povedzme ze vo utorok v noci pacient zomrel v nemocnici a v stredu o 14tej už aj mal pohreb. Nie je to priskoro?

Strana
z2
zuzanockamt
24. máj 2025

Je to skoro.

frflos_nespokojny
24. máj 2025

vsetko je o dohode. naklady za chladnicku, pripadne volny termin u knaza. vlastne vsetko zalezi od zosnulej rodiny.

viestta
24. máj 2025

Ked to pozostalym tak vyhovuje tak co na tom riesit?

zuzanockamt
24. máj 2025
@frflos_nespokojny

vsetko je o dohode. naklady za chladnicku, pripadne volny termin u knaza. vlastne vsetko zalezi od zosnulej rodiny.

@frflos_nespokojny Podľa zákona je možné pohreb vykonať najskôr 48 hod. po úmrtí.

cyberk
24. máj 2025

Vies, ze marnica je ako hotel, za kazdu noc platis… ale ja som sa nestretla s tak skorym terminom pohrebu po umrti

viestta
24. máj 2025
@frflos_nespokojny

@frflos_nespokojny rodina nie je zosnula, zosnuly je ten co zomrel

kavasmliekom
24. máj 2025

Si si istá, že do 24hodin?

frflos_nespokojny
24. máj 2025
@zuzanockamt

@frflos_nespokojny Podľa zákona je možné pohreb vykonať najskôr 48 hod. po úmrtí.

@zuzanockamt vsak autor dal iba priklad a ja netvrdim, ze nemas pravdu a nakoniec je to co uviedol autor nerealne 😉

maranco
24. máj 2025

Pozri si § 3 odsek 3 zákon 131/2010 o pohrebníctve
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

zuzanockamt
24. máj 2025
@frflos_nespokojny

@zuzanockamt vsak autor dal iba priklad a ja netvrdim, ze nemas pravdu a nakoniec je to co uviedol autor nerealne 😉

@frflos_nespokojny Neviem si to takto expresne predstaviť. Ešte je možnosť po 24 hodinách, ale do 24 hod nie. Aj keď zomrel v nemocnici, tam je to asi urýchlené ten administratívny proces. Lebo len na obhliadajúceho lekára sa čaká aj 11 hodín.

frflos_nespokojny
24. máj 2025
@viestta

Ked to pozostalym tak vyhovuje tak co na tom riesit?

@viestta mas pravdu napisal som komplotinu a neda sa to uz prepisat

prasiatko30
24. máj 2025

U nas bezne - zomrie napr o 20.00h a na druhy den o 12.00h omsa a pochovany. Ani ochladnut nestihne.

frflos_nespokojny
24. máj 2025
@zuzanockamt

@frflos_nespokojny Neviem si to takto expresne predstaviť. Ešte je možnosť po 24 hodinách, ale do 24 hod nie. Aj keď zomrel v nemocnici, tam je to asi urýchlené ten administratívny proces. Lebo len na obhliadajúceho lekára sa čaká aj 11 hodín.

@zuzanockamt neviem si ani ja predstavit 24 hodin. dnes ti vlastne pohrebna sluzba urobi vsetko.

miskakyska
24. máj 2025

..tomu neverím... za tak krátky čas nemajú pozostalí ani šancu vybaviť všetky formality

miskakyska
24. máj 2025
@prasiatko30

U nas bezne - zomrie napr o 20.00h a na druhy den o 12.00h omsa a pochovany. Ani ochladnut nestihne.

@prasiatko30 farár bežne nechá všetko tak a beží bez dohody pochovávať,hej??... určite to není bežné.. skôr len jbp

abbey1
24. máj 2025

Úprimne tomuto veľmi neverím. Je treba objednať truhlu, vykopať hrobové miesto, vybaviť kňaza a úrad, objednať kvety, obvolať rodinu.

prasiatko30
24. máj 2025
@miskakyska

@prasiatko30 farár bežne nechá všetko tak a beží bez dohody pochovávať,hej??... určite to není bežné.. skôr len jbp

@miskakyska no co ti budem hororit. Je tiez pravda, ze je designovany jeden farar na sluzenie omsi v tanatoriu. A ked ten nemoze tak ma zastupcu. A potom ak je clovek z urcitej farnosti tak ano farar si musi najst cas na pochovanie svojho farnika. Malokoho som videla cakat na pohreb viac ako 24-36h a teda prakticky vsetci su pochovavani rimskokatolickym ritom

no_predsa_ja
24. máj 2025

Podľa židovského zvyku majú byť ich veriaci pochovaní do 24 hodín, ideálne ešte v deň úmrtia. Nepraktizujú to vtedy, keď by mal byť pohreb v sobotu, čiže v deň šabatu. Takže je možné, že spomenutý zosnulý bol Žid.

maranco
24. máj 2025
@no_predsa_ja

Podľa židovského zvyku majú byť ich veriaci pochovaní do 24 hodín, ideálne ešte v deň úmrtia. Nepraktizujú to vtedy, keď by mal byť pohreb v sobotu, čiže v deň šabatu. Takže je možné, že spomenutý zosnulý bol Žid.

@no_predsa_ja Ak sa vykonala pitva, mŕtveho možno ihneď pochovať; to neplatí, ak bola pitva nariadená v trestnom konaní.

cacianka
24. máj 2025
@miskakyska

@miskakyska ani civilný pohreb nejde tak rýchlo, veď ani starosta/primátor/ poslanec nie je zavesený na vešiaku a stačí zvesiť.

bielasovicka
24. máj 2025

Je to skoro😕

viestta
24. máj 2025

Pohreb nemusi byt cirkevny, dokonca ani ziaden obrad byt nemusi, ani nemusi byt telo ulozene do hrobu a prebehne len obrad a odvoz do krematoria, alebo len telo odvezu na kremaciu, ktora moze byt o tyzden ale aj na druhy den. Moznosti je tolko...

bielasovicka
24. máj 2025
@abbey1

Úprimne tomuto veľmi neverím. Je treba objednať truhlu, vykopať hrobové miesto, vybaviť kňaza a úrad, objednať kvety, obvolať rodinu.

@abbey1 tiež som na to myslela

bielasovicka
24. máj 2025

Keď ten pacient zomrel v noci, rodine dajú vedieť ráno o 8.00. Ako by vybavili pohreb ešte na ten istý deň na 14.00? Viem, už som 3 pohreby vybavovala.

martinkatinka
24. máj 2025
@bielasovicka

Keď ten pacient zomrel v noci, rodine dajú vedieť ráno o 8.00. Ako by vybavili pohreb ešte na ten istý deň na 14.00? Viem, už som 3 pohreby vybavovala.

@bielasovicka mne volali rano 6:30, a umrtie bolo 22:30.
A teda, fakt tak skoro sa to neda.

bielasovicka
24. máj 2025
@martinkatinka

@bielasovicka mne volali rano 6:30, a umrtie bolo 22:30.
A teda, fakt tak skoro sa to neda.

@martinkatinka ôk ved to už je jedno chápeš, ale aj tak

sara07
24. máj 2025
@cacianka

@miskakyska ani civilný pohreb nejde tak rýchlo, veď ani starosta/primátor/ poslanec nie je zavesený na vešiaku a stačí zvesiť.

@cacianka načo potrebuješ na pohrebe z tých čo si menovala ???

sara07
24. máj 2025

dá sa to tak skoro, truhlu najčastejší model maju predsa väčšinou skladom, a ked ide na kremaciu ešte aj rychlejšie sa dá
a už som zažila že išiel rovno z nemocnice na kremaciu odvoz, a potom pri vkladaní popola sa zišla rodina , rozlučila sa a bolo malé posedenie , ale tam proste neboli € a požičiavat si zrejme nechceli nemohli neviem to som sa nestarala
a prečo nie ....aj takto,

dankamg2
24. máj 2025

Teraz v januári som zažila, že pani zomrela ráno o 6 hod. a ďalší deň o 12 hod. bol pohreb. Bola to rómka a vraj rómovia sa veľmi boja mŕtvych, tak preto ten rýchly pohreb.

cacianka
24. máj 2025
@sara07

@cacianka načo potrebuješ na pohrebe z tých čo si menovala ???

@sara07 žeby na civilný obrad na dedine ???

Strana
z2