Pomáha vám manžel/partner/priateľ v domácnosti?
Dievky, zaujima ma ci mate podelene domace prace..ci vasa polovicka prilozi ruku k dielu alebo to nehava vsetko len na vas? Lebo u nas robim vsetko ja.. teda tak 99%..akoze najde sa taky den, ked umyje riad.. alebo navari...len co sa tyka toho varenia, tak mam niekedy pocit, ze viac skody ako osohu, bo celu kuchynu mozem potom umyvat..a ked vari obed v nedelu, tak ho jeme o piatej podvecer.. :D Ako je to u vas?
Moj manzel prisiel o 14:30 z prace, isiel do fitka, prisiel z fitka mozno pol hodku sa pohral s malym prip.vyvalil pred telku alebo bol na PC a isiel o 20:30 spat...prvy rok zivota maleho bol v zahranici, chodil domov na vikendy, ktore presedel na navstevach alebo sme sa flakali po nak.centrach.Doma nepohol prstom.Nakupy potravin neznasal to som musela absolvovat ked bol v praci a upratovanie detto.Syna kocikoval az raz.
@ustrachana Nosí prachy domov?
@wolfkris U nás je gro pratania na mužovi. Občas, keď mám dobrú náladu mu pomôžem a utriem aspoň prach. Takže muž vysáva, zmýva dlážku, umýva okná, občas žehlí, a podobne. Sám sa rozhodol, že isté činnosti bude robiť on, a niektoré ako napr. varenie, pranie, ... zase ja. Funguje to už zopár rokov a obaja sme spokojní.
u nas mat spolocnu domacnost znamena aj spolocne viest domacnost a spolocne sa starat o domacnost, aj o dieta....
Ja sa sťažovat nemožem,prace mame rozdelene,varenia tak isto,niečo uvarim ja,niečo on.Aj riad umyje on,ja vačšinu utieram,povysava,koš vynesie,dlažky umyje,ja utieram prach umyvam wcko,zrkadla a spol.
@natalym domov uz nie, uz nie sme spolu lebo ani nie prachy mi nestali zato zit taky zivot 😉
@ustrachana Tak už to máš vyriešené. 😉
My chodime zatial obaja do prace (zatial, lebo za par mesiacov ma verim ze caka materska 🙂..), manzel zarobi viac ako ja a vzdy sam od seba pomohol aj teraz pomoze s cimkolvek, neriesime "zenske a muzske prace", co potrebujeME, to si spraviME... ale je fakt, ze co sa tyka kuchyne, tak tam nezavadziam, ked potrebuje pomoct, nemam problem, ale na jeho skill sa nechytam 🙂))
Ale hej. riad vie dat do umyvacky a zapnut ju, a uz aj pozehlil sam od seba..vecer kupe deti a hracky uprace , ked sa mu chce...a inak ked ho poprosim a nieje zrovna uplne unaveny z prace porobi da sa povedat vsetko, aj ked mu to dlhsie trva a nieje to uplne dokladne, ale velmi sa tesi ze pomohol ...ja som spokojna🙂
Vzdy som si všetko robila v domacnosti sama..vlastne to tak zacalo ,že sme byvali u nasich a dve zeny v dome 🙂 tak muz nemusel nič..po 10rokoch ,ked sme sa odstahovali to stale ,tak ostalo..takze doma neurobi nic 🙂 sem tam nejaku prazenicu na večeru 🙂
@natalym ano mam a nelutujem...byt s chlapom len preto, ze ked idem do obchodu nemusim sledovat stav uctu mi zato nestoji...
@wolfkris ovláda našťastie všetky domáce práce okrem žehlenia, aj to by možno zvládol, ale na čo riskovať, že? 😀 😀 😀 Varím väčšinou ja, lebo ma to baví, neberiem to ako prácu, ale ako zábavu, ale keď mám toho veľa, nemá problém navariť aj on. Ostatné v priemere na polovicu, podľa toho, kto je ako momentálne v práci vyťažený. Partner včera odišiel do práce po piatej a vrátil sa po ôsmej večer,tak by bolo asi choré odo mňa, keby som čakala, že ešte sprace riad, najmä keď som bola asi od tretej doma. Keď mám ja toho veľa a pracujem niekedy aj v sobotu, je normálne, že viac práce urobí on. Som vďačná jeho mame, že ho tak vychovala, aj jeho bývalej žene, že doma nič nerobila, venovala sa kariére a tak bol nútený všetko sa za pochodu naučiť. 😎 😎 😎 😎 😎 😎 Môj syn vie variť, piecť, operie si,v zfalstve aj ožehlí, tak ma hádam budúca nevesta neprizabije, že nič nevie.
Tak ono je pochopitelne, ze ked som doma-nepracujem, tak porobim co treba.. a bolo by to nefer a chore chciet od muza nech drhne riady, vysava a vari, ked pride vecer utahany z roboty.. 😉 to je pravda.. mne skor ide o take drobnosti.. vsak hadam si moze sveter odlozit do skrine... a pozametat po macke... to su neni ziadne obrovske ulohy.. 😠 len ja neviem, tak je asi lenivy... 🙄 len neviem ako to bude, ked budeme pracovat obaja..lebo on pride z prace, sadne na gauc a za 5minut chrape jak drevorubac... 😖
moj muz vynasa smeti (je to vysostne jeho uloha, ja uz ani neviem kde mame smetne kose vonku, haha), nakupuje vyhradne manzel (nemam sajnu co stoji chleba, zabite ma)...do obchodu idem s nim len ked sa mi chce aj to zakotvim v oddeleni oblecenia. obcas operie, cez vikendy vari len on (sice zasvini aj susedovie kuchynu ale vysledok stoji za to). ak chcem nieco navyse/ine, musim mu povedat. ale spominane robi automaticky.
plus a to je pre mna naj, dokonale sa postara o malu! a venuje jej veeeeeela casu. neexist aby po robote vykotil vajka na gauc a zena staraj sa...ked aj vykoti, popritom cita knizky malej a tak..
spociatku bolo vsetko na mne, ale ked videl, ze pomaly ale isto sa zo mna stava unavena furia, sadli sme si, dohodli sa a aha ho...funguje. a vseeeetci su spokojni.
u nas priatel len smeti vynesie, a donesie nakup , ale aj na to su dovody, preco prave on nakupi. inak doma nepohne prstom. som na materskej, mam to robit ja. on robi zas ine veci 🙂 este som nezistila ake, ale tak raz sa dozviem 🙂
Moj mi pomaha uplne vo vsetkom. Jedine co nerobi je nevysava a neutiera prach koli alergii. Aj co sa tyka deti je super.
moj mm vie vsetko akurat s nastahovanim si ma do domu "zabudol" prat a zehlit 😉
ale ostatne zvlada, aj okna umyje, aj vari pravidelne su veci co mame podelene su veci co robime na striedacku a niekedy robi jeden vsetko ked ten druhy z nejakych dovodov nemoze...
ja mam v tomto smere doma poklad, riad umyva na 75% on, nema s akymikolvek domacimi pracami problem.. jedine nevie roztriedit pradlo na pranie ale uz aj v tom sa zlepsuje..:D..do nicoho ho nenutim, ked vidi ze treba pozehlit tak vytiahne dosku a zacne zehlit bez toho aby som ho o to poziadala, alebo povysava, pouriera prach, aj okna mi pomaha umyvat.. dvom sa domace prace robia rychlejsie takze som rada ze mi vo vsetkom pomaha a ze ho nemusim nahanat aby mi s niecim pomohol
Hm, tazko sa to tu niektore prispevky citaju. Moj manzel vyrastal nie na Slovensku a je vychovany robit vsetky domace prace. Nikdy by ho ani vo sne nenapadlo, ze doma si ma valat gule a nic nerobit. Nemame podelene ulohy, ale spravidla vie urobit vsetko. Jeho domenou je varenie, lebo je to jeho relax a aj ked ja rada varim, spravidla ma vypoklonkuje z kuchyne. Prat perie pracka, zehlicku nepozname..., ked sa upratuje, upratujeme spolu. Okrem toho na velke upratovanie mame pani na upratovanie a nam ostane cas na seba.
Ja mozem svojho muza len chvalit 🙂 smeti vynasa len on, nakupy spolu, aj upratuje ked treba, ale to menej, mna to bavi 🙂 varime na striedacku, vonku sa motame rovnako, zvery opatrujeme na striedacku, s malym mi tiez pomaha, okupe, nakrmi, kocikuje, hra sa, akurat neprebaluje, nevie ho do toho zamontovat 🙂 je to taky moj sikovnik orechovnik makovnik 🙂
@wolfkris ja to neberiem tak, že či mi môj pomáha - ja to nepokladám za pomoc, ale samozrejmosť. Nie sme v stredoveku, aby som iba ja mala na starosti domáce práce a on zárobok 😉 Obaja pracujeme, on bežne navarí, poupratuje,povysáva, umyje zem, vyleští kuchyňu, smeti takmer výhradne on, takisto aj umývanie okien je jeho záľuba 🙂 Ja častejšie umývam kúpelku a WC, ale keď je treba spraví to aj on. V podstate, kto má čas, tak ten spraví čo je treba. Žiadne delenie, žiadne dohadovanie. Sme spolu viac ako 10 rokov, deti nemáme, obaja pracujeme. Ani jeden sa nesťažujeme. Vždy sa pýtame, či netreba tomu druhému pomôcť. Sem tam máme svoje lenivé dni, kedy sa nám nič nechce, ale to je asi normálne 🙂 Ale keby chlap prišiel po robote domov, sadol ku gauču, čakal aby som mu naložila jedlo a umyl by si tanier iba po sebe - tak by som nabudúce ja navarila iba sebe :D
my to mame tak nejako podelene na muzske a zenske prace, ja sa nehrabem odpratavat sneh, ani cistit gril, ci kosit a manzel mi nezavadzia v kuchyni, kedze ani jeden z nas uz nakoniec nic nestihal, mame obaja vypomoc, on v zahrade a ja v dome, riesime si uz len kazdy svoje drobnosti a sme ovela pokojnejsi a spokojnejsi akoby sme si mali vycitat, kto komu kedy a v com pomohol/nepomohol
Ked tu čítam,ze chlapi varia..my bývame rok a pól..otázka minuly týžden,kde mame olej? 😀..tak asi tak vari 😀..ale nevadí mi to kým som doma,len si neviem predstaviť,ze by mi s ničím nepomohol keby sme obaja chodili do prace..sak ale aj to raz bude,tak som zvedavá..
@wolfkris samozrejme.Ved to nieje len moja domacnost,nech sa podiela 🙂 ..Nie,nemusim ho ani extra prehovarat,rad vari,radsej ako ja,obcas to po sebe aj umyje,poutiera aj prach,umyje podlahu,nema problem s nicim,len stlacit ten spravny gombik na pracke 🙂 ..pomaha ako sa da kedze mne sa uz horsie ohyba,ale to aj keby niesom tehu..Dobre som si vybrala 😀
tato pomaha jedna radost... niekedy sa mi dokonca zda, ze viac je to na nom ako na mne... horsie je, ze on ma rad poriadok, takze vacsinou vsetko "uprace" ale ani za ...... si nevie spomenut kde co dal a potom sa obaja hrame na detektivov aby sme nieco nasli :D :D :D ale vari fantasticky a dokonca si aj kuchynu po sebe uprace - milujem ho :D :D :D

@mima4 Neviem ako si to myslela, ale to by sa mi páčilo. Ja mám rada svoju robotu, nájsť tak navarené a upratané, jéééj.