icon

Pomáha vám partner s domácnosťou?

28. jún 2020

Ahojte, pomaha vam vas partner s domacnostou, ked on sa stara o vsetko okolo domu?
Mam pocit, ze nic ine nerobim, len varim a upratujem a varim a upratujem a stale dokola. Uz mi to leze na nervy, najradsej by som utiekla niekde, kde by som aspon tyzden nemusela nic robit.

autor
28. jún 2020

@daganov lebo on na to nie je, je mu dobre doma a pri svojich cinnostiach okolo domu...ja chodim sama, to mi nevadi

mmoni89
28. jún 2020

Chápem, držím silno palce. Možno treba len trochu zmeniť stereotyp a nemyslieť len na to že sa nedarí

zuzka251
28. jún 2020

Pomaha tak, ze ked ho vo stvrtok poprosim, aby povysaval, tak povie, ze do nedele povysava. Proste vsetku pracu si nechava na cas, ked on bude mat chut.

daganov
28. jún 2020

@zuzka251 rob to isté, ak bude on niečo chcieť

kubkovamama
28. jún 2020

My mame 3 deti z nasich predchadzajucich manzelstiev,4te cakame,sme na dome.Resp.dom nedorobeny zvonku vobec,zvnutra este detaily(co ma neskutocne vytaca,lebo o to horsie sa udrziava poriadok).Chcem mat upratane,ciste,upravene,v ramci moznosti...nedá sa aj keby som sa na hlavu postavila.Pubertak co to pomoze,ale ako chalan nie je to tak ako ja chcem.😁Plus robim este z domu po troske.Chlap ma stavebnu firmu,v praci od 7mej do cca 20tej.Nedele nepracuje a to doraba dom,vsetko od prvej tehly robil sam.Ja tiez strasne by som potrebovala pomoct aj vnutri od neho,ale casovo je to bez sance a tiez si aj porevem v kombinacii s tehu hormonmi som na palicu.Ako dom je fajn,ze vyjdes von a nemusis sa nikam trepat,ale ja sa ventilujem prave tak,ze idem von a trepem sa.Upracem co to da den pred.Rano sa upravim,hned je mi lepšie ako v starych handrach na dvor..nalozim deti a idem sa len tak previezt,kupit nieco mimo potravin,drobnost co potesi,vezmem mamu na nákup apod.Musis aj vypadnut,si tak trochu prevalcovana stereotypom v domacnosti.Problem je hlboko skryty asi v tom,ze nemate este deti,ty asi aj velmi tuzis..Niekde si sa zasekla a chyba ti pocit stastia,ocenenia,spokojnosti a chlap "co nepomaha" je skor ten vedlajsi mensi problem

daganov
28. jún 2020

@kubkovamama nabrali ste si toho na seba priveľa, ale je to dočasné, bude lepšie, aj dom dokončíte, aj deti podrastú, ale dávajte veľký pozor na to, aby ste si našli vy dvaja aj kúsok času pre seba. A presne tak, ako to píšeš, treba sa vytrepať von, lebo doma vidíte stále to, čo nie je urobené a deprimuje vás to a nevidíte to, čo ste už dokázali, lebo ste unavení. Ale vypadni občas aj s mužom a deťmi, aj keď len opekačka, alebo ZOO

kittykat22
28. jún 2020

Ja som mala problemy udrzat domacnost, vztah a rodinu 🤷‍♀️ po narodeni syna. Manzel na upratovanie moc nie je. Robi to tak naoko, ja to neznasam. Nakoniec po hadkach sme sa dohodli ze budeme mat pani na upratovanie 1x do tyzdna na 3 hodiny. Upratovala len kuchynu, obyvacku, wc a kupelku. Spalne a detska izba ostala len pre mna. Ulavilo sa mi, prestali sme sa hadat. Ja neviem ako to robia ine zeny ze vsetko stihaju. Ja na to nemam talent.

evita2222
28. jún 2020

Čo tak skúsiť hľadať novú prácu, ktorá Vás bude napĺňať.

jaja23
28. jún 2020

Môj nepomáha. Dakedy aspoň riad umyl. Teraz nič. Ale rada uprace a mam čisto a varenie je relax, ale varím tak na 2-3 dní. Tiež občas hromzim, ale on sa zase postará o malého keď niečo robim.

rybkoava
Autor odpoveď zmazal
sante81
28. jún 2020

Môžem sa ťa spýtať co upratujes keď nemáte deti? Ja som rozvedená a žijem sama s deťmi, práčka ide nonstop, hlavne keď prídeme z ihriska, navariť musím tiež, hlavne keď bola Corona a boli sme doma. Exmanžel sa nestara, zaujem minimálny. A to som na domácnost pedant, keď nieje upratané , tak si nesadnem a mám pocit že sa to všetko dá zvládnuť

katinka71
28. jún 2020

ja robim okolo zahrady kosim,polievam ,periem umyvam dlazky,zehlim,upratujem mm vari,nakupuje,upratuje riady ,sporak ,triedi smeti,domace ulohy so synom si delime kedzepracujeme na striedacku,cez tyzden som taxik pre syna do skoly,na terapie,,sport

autor
28. jún 2020

@sante81 tak bordel urobime aj my dvaja, varim denne/jeme denne doma..snazim sa varit na viac dni ale aj tak castejsie varim denne ako menej, kedze sme obidvaja doma, tak sa zje na obed/veceru dane jedlo...furt je tu vela prachu, chlpy zo psa, povysavat gauc/za nim/pod, takisto s postelami, roznymi rohmi kade-tade ale cas mi tak leti, ze mam pocit, ze to robim furt dokola....nas barak ma cez 250m2, keby som pravidelne neupratovala aj izby, kt.sa zatial nepouzivaju, tak mame hned pavuciny, lebo sme pri lese.

Ale uz mi je lepsie, hovorim, ze rada upratujem, ale tak mala som slabu chvilku, ze ci nerobim zle, ze ho neprosim o pomoc aj tu vnutri...

Dakujem dievcata za povzbudenie.

autor
28. jún 2020

@evita2222 robim si kurz + sa sama ucim, len to este potrva, kym budem hodnotna na trhu. Aj preto ma to mozno tak vytocilo, ze by som radsej venovala tomuto cas ako nonstop varila a upratovala

daganov
28. jún 2020

ale no tak, tiez mam rodinny dom a sme v nom momentalne dvaja a pocas korony sme boli obaja doma, ale ze by som bola frustrovana z varenia a upratovania? Pri dvoch ludoch bez deti? To ako chces zvladat pri dvoch malych detoch? Ja som dost pedant, ale so zasadou domacnost musi sluzit mne, nie ja jej. Chces mi povedat, ze v iznach, kfe nie ste treba castejsie upratovat ako raz tyzdenne zotriet prach a podlahy? A kvoli comu? V nedelu navarim aj na ponfelok. Vecera - kto si co ulovi. V utorok aj na stredu, vo stvrtok si objednam obed, v piatok navarim aj na sobotu. Ak nechcete vzdy jest jedlo dva dni, su jedla, ktote mas za par minut a varia sa same - segedinsky, pecene kura, pecena ryba, spagety...A ak mas moznost, objednala by som si obedy ns cely tyzden. Za 9 eur sa najete dvaja, doma ta to az tak lacnejsie nevyjde, lebo energie, voda, tabletky, utierky. Ako si zatiadis, tak mas

krisbar
28. jún 2020

Ja mam tiez rada upratane, ale nerada upratujem. Preto som si spravila taku "sablonu" kedy co. Samozrejme, kuchynu spratavam kazdy den, vysavam tiez skoro kazdy kedze mame psov, ale ostatne robim len podla twj sablony. Cize: kupelne, len v sobotu, periny 1x mesiac, prach 1x mesiac, okna 2x rok, atd. Na vsetko mam taketo casove pripomienky. A aj keby kupelna v stredu bola uz zahunusena, nedotknem sa jej do soboty. Proste nechcem byt otrokom. Druha vec co mi dost pomohlo je minimalizmus. Mat co najmenej veci, ktore sa obchadzaju, prasia, utiera prach, pouzivaju. Mne to brutalne zjednodusilo zivot. A mam ovela viac casu na knihy ktore milujem alebo zahradu.

bettie
28. jún 2020

Neda sa vam objednavat obed? Mne tym, ze cez tyzden nevarim, odpadol stres. Deti su doma, uz si vedia aj nieco uvarit, ale aj si objednavaju. Tam kde objednavame varia vyborne a usetri to kopec casu. Mne sa po praci uz varit nechce, normalne nechapem kamosky co este kazdy vecer aj varia na druhy den. Upratujeme priebezne. Okolo domu tiez podla potreby. A ked som unavena, tak sa na vseto vykaslem a oddychujem 😉

autor
28. jún 2020

@bettie da, obcas si objedname pizzu, ale tak financne to vyjde ovela drahsie ako ked si to uvarime. Uz som povedala drahemu, ze nech sa naje niekedy vonku, ked ide za klientom :D nech sa usetri jedna porcia, ale tak nechce no...

No ja tiez by som to tak robila, len mam potom vycitky, ze nic nerobim...keby som zila sama, tak mi to je jedno, ale drahy ma obcas blbu poznamku alebo ked mi povie, kde videl prach alebo pavucinu, tak ma ide rozdrapit :D

laila22
28. jún 2020

Nesťažuj sa, ste dvaja dospeláci a neviete udržať poriadok? Počkaj, keď príde dieťa... Koľko bude v domácnosti roboty. Ja som sama na dom domácnosť aj dieťa. Nikto za mňa nič neurobí.. Kým upracem dnu, operiem, navarím, poobede idem von, pokosit trávu, vyplet zelinku zo záhonov, obrat ovocie, treba tu zelinu povyvážať na zberný dvor, teraz som maľovala, bolo treba vypratat, po odtahovať nábytok, dat na miesto.. Prosím ťa nenariekaj nad smuhou na umývadle a rozhadzanou kuchyňou.. 😂 😂 😂 A to ešte nepíšem, že bolo dištančné vzdelávanie, trebalo dat prezut gumy na aute, treba ísť do servisu a co ja viem na čo všetko musím myslieť a zariadiť.. 🙂

autor
28. jún 2020

@laila22 no vidis, ani za mna nikto nic neurobi ;) robim vsetko co si napisala (okrem malovania). Nikde som nenapisala, ze neviem udrzat poriadok, prave preto uz mam toho cez hlavu, lebo je udrzany (mojou dennou cinnostou)
A ked sa potrebujem postazovat, tak sa proste postazujem, neviem co ta to irituje...ci ty si nikdy nemala slabu chvilku? Blby pocit?

laila22
28. jún 2020

Nemyslela som to zle, ani ma nič neirituje, len som Ti chcela povedať, že keď prídu deti, budeš mat toho oveľa viac, že teraz to je malina.. 🙂. Nezastavavam Tvojho priateľa, pekne ho zapriahni, keď vidí pavucinu a upozorňuje na ňu, nech ju dá dolu.. 🙂. Jasne, ze mam aj ja slabú chviku, niekedy nadavam aj sa sťažujem..😂

cervenaruza123
28. jún 2020

Ahoj. My sa doma snazime obaja jak to vyjde 😀 . Akoze jasne, ze ja robim viac co sa tyka domacich prac, ale zase zeby on sedel, lebo ma svoje hotove alebo sa venoval konickom, kym ja by som mala prace vyse hlavy, to zase nie. Ked sa tak parkrat stalo, sadla som k nemu a potom mu doslo 😀 . Spravodlivost musi byt. A maval obcas poznamky, ze preco toto alebo hento som neupratala. No ale som mu jasne povedala, ze s takym nech na mna nechodi, ked sa mu nieco nepaci a som to nestihla, ma ruky a nohy, nech to uprace on, kto mu brani? Jasne, kebyze sedim cely den a nic nerobim, to by bola ina vec, ale ked makam, tak ocividne som to iba nestihla. Ked chce tip top domacnost, navrhni mu, ze das vypoved a budes sa starat len o domacnost a on nech zaraba. Za mna pokial aj zena pracuje a venuje teda tomu cas (uz ci pracuje z domu ci niekde inde), tak domace prace by mali byt rozdelene medzi oboch priblizne spravodlivo. Preco by chlap mal po robote si robit co chce, co ho bavi, pripadne oddychovat a zena by mala tahat vsetky domace prace a nemat pravo na rovnaky oddych, aj ked tiez pracuje? Ale uplne ta chapem, pravidelne sa mi stava, ze na mna vsetko dolahne a zacnem robit dramu z toho, ze domacnost sa proste neda zvladat, ze je to nekonecne a ze mi musi manzel viac pomahat 😀 . A potom to prejde.

laila22
28. jún 2020

Jaj ešte Ta podpichnem, stihla som aj samozber jahôd, varila som džem.. A zavarila som višne 45 fliaš a 20 fliaš čerešní, stihla som uvariť aj visnovy džem... 🙂 Nemusela som to robiť, ale ja to mam rada 🙂

karolinakr
28. jún 2020

@laila22 nam zavaraniny vždy skysnú aj ked to utesníme napevno.Maš nejaku fintu ako neskysnut? Väčšinou uhorky, ale aj ostatné veci.Ja to nechápem

lucyluv
28. jún 2020

Pomaha mi, ked mu poviem, s cim potrebujem pomoct, inak pomaha len s detmi. Ale o zahradu sa staram aj ja. Nejak sme sa nad tym nezamyslali, proste takto prirodzene to vychadza. On pracuje aj 12h v praci, ale nie fyzicky. Ja som na materskej

laila22
28. jún 2020

@karolinakr hm, fintu nemám zavaram rovnako ako mama, nikdy nič neskysne. Uhorky naloží do umytych fliaš na dno dám plátok cibule, koprovu vňať, zarobím zelko zalejem. Naložím fľaše do hrnca na sporak zalejem vodou tak do polovice a sterilizujeme, keď vidím, že vo fľašiach vybiehaju bublinky k viečku, nechám ešte 10 min a hotovo. Džem náplním do umytych, suchých fliaš, zatvorím suchým viečkom, obrátim na 10min hore dnom, potom po 10 min dolu dnom..😂 Zakryjem utierkou a nechám vychladnúť. Ja používam iba fľaše so šrobovacim viečkom. Ovocie zalievam 1kg cukru rozpustím v 2l vody.. Iný grif nemám.. 🙂 sterilizácia ako u uhoriek.. Po vybratí fliaš, položím na fľaše mokru utierku a nechám vychladnúť.

karolinakr
28. jún 2020

@laila22 diky

laguna28
28. jún 2020

Prácu si delíme tak ako v domácnosti (varenie, upratovanie, deti) tak aj okolo domu na dvore

autor
28. jún 2020

@laila22 nemusis ma podpichovat🙂 tiez som spravila ceresnovy, visnovy a ribezlovy dzem 🙂

autor
28. jún 2020

@cervenaruza123 som rada, ze nie som sama, na ktoru to obcas dolahne 😄 uz som v pohode, len rano bolo blbe...pms no