icon

Pomáhajú vám rodičia po finančnej stránke?

dada1212
23. mar 2012

nielen financiami ale aj inak materiálne? kúpili vám niečo hodnotnejšie , prípadne prispeli na niečo vyššou čiastkou? ak máte aj manžela alebo partnera, môžete napísať ako je to zo strany jeho rodičov?
zaujíma ma to preto, lebo u mňa nejaká väčšia materiálna pomoc od rodičov nehrozí, ale poznám dosť ľudí, čo im rodičia kúpila auto, postavili dom, dávajú im dosť peňazí a podobne.
preto sa chcem opýtať, že ako je to inde? nezávidím nikomu, len ma to zaujíma. ja som taká, že som rada ak si všetko kúpim za svoje a nie som nikomu nič dlžná, ale na druhej strane, žilo by sa mi lepšie, keby že mám aspoň istotu, že ak by sa niečo nepredvídané stalo, má mi kto finančne pomôcť.

julma
Autor odpoveď zmazal
doly7
6. okt 2018

@lula313 Ked si isla do tych 700 eur mesacne bol to risk. Na to by som sa asi nedal.

zafir01
6. okt 2018

@dada1212 napisem to takto, manzelovi rodicia mu povedali kedysi nieco v tom zmysle, ze ma uz 18 a je na case aby sa zacal starat on o nich . alebo teda aspon pomahat... teraz ma o 20 rokov viac, pomahame rodicom, uz dlhe roky . hoc, ked muz chcel ist na vysku ako mladý , tak " nebolo penazi " . a musel ist zarabat aby " pomahal " . no su to rodicia. neviem z akehoí titulu by som si id nich mala pytata uto,a lebo vobc chciet aby mi na nioc prispeli . rovnako akos vadbus me si platili sami, ked maju anse deti sviatky, nedostavaju a ani encheme aby dostavali extra hodnotne darym stacia nam alickosti,a by sa vedelo, ze nezabudli na ich sviatok . radsej si na tieto veci zarobim sama

lula313
7. okt 2018

@doly7 išla som do toho po 10rocnom vzťahu s frajerom, dnes už manželom, každý si platíme svoju polovicu(mame 2 hypotéky, ešte nám zostava 140tisic). Som zvedava, ako nám pôjde teraz splácanie, keď som od včera na rodicaku.. ale v hypotekárnej zmluve si žena na materskej môže na tri roky pozastaviť splatku(predpokladám, že by som platila len úrok a nie istinu), takze toto má ukľudňuje.. samozrejme, sama by som do toho nesla, ale v Ba a okoli sú tie ceny nehnuteľnosti vysoke.

filipenka
8. okt 2018

.... som rada,ze tu niekto spomenul povestne 3 groše, ze mnohi povazuju za normalne,ze preco by mali pomahat...? Ved nas vychovali a uz sme dospeli ludia.Napriek tomu rodicia svojim detom pomahaju,lebo ich lubia,chcu im dobre...
Vtipne je,ze je samozrejme,ze sa nemaju starat do zivotov deti, staci ak povaruju vnucata 😁
Bola by som zvedava,kolki co maju za samozrejmost,ze sa "MA POMAHAT" sa neskor postaraju o rodicov, lebo aj to "SA MA" a raz budu oni stari a budu potrebovat pomoc 😉
Podla vsetkeho nasledujuca generacia to bude mat super, rodicia im nakupia byty,auta... 😁
Ja mojim detom budem pomahat,ak budem moct, no moje deti nedostanu byt...raz zdedia dom,ktory snad stihneme dosplacat 😀
@dada1212 myslim,ze ak sa stane "nieco nepredvidane" bezny normalny rodic sa vzdy bude snazit pomoct,ako len bude vediet... Ak ma niekto zle vztahy v rodine,to uz je na inu temu a to by som pochopila skor,ze niekoho trapi...

doly7
8. okt 2018

@filipenka Samozrejme,ze pomoc detom je urcite vec ktoru neodmietam,ale ani mna nikto nerozbiehal tak to beriem tak.Myslim,ze kazdy z nas ma narok na oddych a to ci sa moje deti o mna postaraju je na ich svedomi.Nemam pocit,ze cely zivot musim zivit deti aby sa na starobu o mna postarali.

plutvonozec
8. okt 2018

@doly7 Moje deti už teraz vedia, že robíme všetko preto aby mali aktívne a zážitkove detstvo, postaráme sa aby mohli vyštudovať bez finančných stresov. No to je všetko. Už ďalej nie sme s manželom ochotní prispieť na auto či byt. Nech sa postarajú o seba. Aby sme sa my v dôchodkovom veku tiež mohli o seba postarať a nevyhádzali sa zo všetkých peňazí, len aby si deti nemuseli brať hypotéku.

doly7
8. okt 2018

@plutvonozec Ano to bolo pekne povedane aby sme sa nevyhadzali so svojich uspor.Obcas je to tak ,ze mladez to ocakava to ci ma doopatruju je na ich svedomi ked som ich rozbehol.

doly7
8. okt 2018

@doly7 Pozri je uzasne pomoct svojim detom,ale mat pocit,ze to robim na ukor seba ved aj ja si zasluzim dal som dost a to neznamena dozivotne.

filipenka
8. okt 2018

@doly7 Nikde som nenapisala,ze rodicia musia/maju zivit svoje dospele deti.Narazka na pomoc v starobe bola na tych,ktori maju za SAMOZREJMOST,ze im rodicia "MAJU" pomahat... Ani mna nik nerozbiehal a staram sa o mamu, je to moje slobodne rozhodnutie, co robia druhi ma nezaujima, kazdy robime podla svojho svedomia..
A "pomahat na ukor seba" ? Bud pomaham,lebo chcem,a teda to ani nemam potrebu opominat,ze to JA som pomohla alebo jednoducho nepomaham,tiez kazdeho slobodne rozhodnutie..

janette321
9. okt 2018

Mna len zaujala ta obhajoba , ze moji rodicia mi dali byt a auto a pomahaju financne . A preco by som nebrala ved sme ich deti a my zasa takto pomozeme nasim detom .... ked vas vasi rodicia musia dotovat , kde potom vy vezmete byty a auta a peniaze zasa pre vase deti ... ?

sisaka
9. okt 2018

@plutvonozec presne to robíme aj my. Investujeme teraz do deti, cestujeme, platíme synovi šport, dcére univerzitu, to sú pre nás desaťtisíce dolárov ročne. Určite ich ale nemienim v dospelosti zivit, kupovať im byty, prispievať na dovolenku, či dopĺňať chladničku. Mne to príde úplne choré, takto sa mnohí rodičia vysypú z peňazí a potom v 60tke lamentujú, že musia žiť z nízkych dôchodkov. Ja teda nemienim svojim deťom darovat byty aby sme potom my na staré kolena museli pomaly do 70tky makať a snažiť sa vyžiť z dôchodku. Mladi, zdraví dospeli nepotrebujú, aby ich rodičia do 40 finančne podporovali. My mame svoje investície, ktoré nám budú prinášať zisk a z čoho budeme žiť na dôchodku, v konečnom dôsledku deti o nič neprídu - všetko zdedia, keď raz zomrieme. Ja tie pomyselne groše beriem skôr ako záujem a dúfam, že na staré kolena nám deti splatia groše tým, že nestratia o nás záujem, že mi príde dieťa povedzme upratať, odvezie ma niekde, keď nebudem môcť šoférovať, pozve ma na obed, do kina atď. Skratka všetku pozornosť, čo sme my investovali ked boli deti malé nám raz naše deti vrátia tiež pozornosťou, ktorú budú oni ďalej odovzdávať svojim deťom. Peniaze by som do toho neplietla, nebudem im predsa hovoriť, že som do nich vrazila co ja viem pól milióna keď boli deti a je na čase, aby mi ten pól milión teraz splatili ....

najk
9. okt 2018

@kapustovafliacka99 ja som od rodicov dostala v 20tke nove auto a potom aj byt, ktory som neskor predala a kupili sme uz s manzelom drahsi a vacsi. A stale sa stava, ze mi mama da nejaku stovku pre syna, aby sme mu kupili, co potrebuje. A predstav si, ze mame vyborne vztahy, financne sme na tom ok, nefnukame ako je vsetko drahe. Sme sebestacni, zarobili sme si znacne sumy aj sami, ale aj tak budem rodicom do smrti vdacna, ze mi pomohli osamostatnit sa a nemusim byt zadlzena na dalsich 30 rokov, ale byvam vo svojom.. Co nasetrim samozrejme raz s rovnakou laskou dam svojmu dietatu (pripadne detom, to sa uvidi, ci sa podari viac) a urcite mu nebudem vyhadzovat na oci ako som mu pomohla.. Budem to brat ako normalnu vec, presne ako to brali moji rodicia

najk
9. okt 2018

@janette321 prave vdaka tomu, ze nemusim dalsich 30 rokov platit hypoteku, kedze mi rodicia pomohli s byvanim, mozem setrit pre svoje deti a raz im takisto financne pomoct ako pomohli rodicia mne. Cista matematika..

janette321
9. okt 2018

@najk jasne . Jedni rodicia nam dali byt , auto . Druhi nam k tomu kupuju stravu a pomahaju platit ucty ... takto odkazani na pomoc a nasetrim pre svoje deti na byty a na auta ...

najk
9. okt 2018

@janette321 predstav si, ze ano.. dali byt a auto pred 15 rokmi. Na vacsi byt a nove auto sme si nasetrili sami. Teraz si hladame stavebny pozemok do 40tis.. A vsetko sami. To, ze obcas daju stovku urcite nespravi dalsich 40tis. Takze ano, dali vela ako start, ale obrovske peniaze si uz setrime sami. Staci vediet zarabat a hospodarit, co dnes moc ludi nevie, kedze je v SR milion exekucii. Ale u nas to ide.. Never, ked nechces 🙂 Svokroci nam mimochodom nepomohli vobec.

janette321
9. okt 2018

@najk tak uz mate dva byty ( z toho jeden darovany ) plus budete mat dalsi dom . To je super uz mate co dat detom . Uz len auto ... ja viem ze sa da setrit ked je dobry plat a rozumne hospodarenie . Ale ked sa mi este aj o ucty musia starat dedkovci tak co nasetrim pre tie deti ...

xxxkatka
9. okt 2018

@najk a co si dala rodicom ty?

doly7
9. okt 2018

@najk Je to asi vec nazoru

poisonblu
9. okt 2018

financne nam nepomahaju, iba ked sme potrebovali pozicat, kym nam pustili peniaze z hypo, ale teda ze by sme od nich nieco hodnotne dostali, to nie...a ani to necakame, kedze obaja pracujeme a mame na to, aby sme sa zabezpecili sami..sice s uverom na krku, ale nie sme dlzni rodine

wieruska1
9. okt 2018

Ti co nedostali maju pocit ze su viac ..... ja mam vsak pocit (cerpam len z tejto diskusie) ze ti co dostali su omnoho prajnejsi, chapavejsi, menej zavistlivi. Tak a teraz babo rad ..... dat ci nedat nedat? Kym to nie je na ukor zivotnej urovne rodicov nevidim na tom nic zle....

terezka1947
9. okt 2018

@najk lenze,inak by ste uvazovali,keby ste ten zakladny start nemali
Je super,ze si uz na seba zarabate sami,setrite,sporite...idete dalej,zveladujete,ale boli by ste tam,kde ste bez toho "startovneho"?od rodicov?
Chapes...tak sa na to pozri.

janette321
9. okt 2018

@wieruska1 áno podľa komentov sú prajnejší tí čo dostali . vraj dajú oni tiež svojim deťom . ja som sa práve na to pýtala že ako dajú svojim deťom tiež byty a autá ked im podľa toho čo je tu popísané ešte k tomu rodičia pomáhajú s účtami a so stravou a podobne . vraj ľahká matematika - ked dostaneš od rodičov tak neplatíš hypotéku a namieto toho tie peniaze čo by mali ísť na hypo odkladám deťom . 30 rokov šetriť jednému dieťaťu na byt . alebo neviem ak majú aj dve deti ako si vyberú ktorému z nich z toho kúpia byt a auto . a to teda 30 rokov si nedopriať a šetriť deťom na tieto veci alebo to musí byť tedariadny plat aby sa dalo urobiť to o čom tu píšu že urobia - vrátia na svojich deťoch ...

wieruska1
9. okt 2018

@janette321 myslim, ze si ma nepochopila a ani vacsinu. To ze rodicia pomahaju nie je preto, ze oni nie su schopni si to zabezpecit. Vies su rozne modely rodiny. Niekde daju rodicia len tak zavaraniny, niekde knizku a niekde samozrejme nieco hodnotnejsie. Nie kazdi tu na slovensku trie biedu. Proste rodicia pomozu lebo si to mozu dovolit nie preto, ze musia pre neschopnost. Rodiny funguju rozne a ano aj nezistna pomoc existuje. K tomu ako daju svojim detom je jednoducha matika. Nieco dostanem, nieco zdedim, nieco si platim na hypo. Ostanu po mne 3 nehnutelnosti a nie jedna . Auto je pre mna spotrebna polozka.

janette321
9. okt 2018

@wieruska1 ja zasa myslím že vy ste nepochopila . nie každý kto dostal od rodiny byt a auto si to aj bez nich kúpi . ak tak na hypotéku . ved to tu aj píšu . aj to že dostali od rodiny a oni zasa budú šetriť deťom .... nevšimla som si že niekto písal že mám na účte peniaze na nový dom a auto ale nekúpila som si za svoje ale dostali sme do daru ...

wieruska1
9. okt 2018

@janette321 tak ako nie kazdy co nedostal si kupi 😉 z jednej strany extrem a z druhej nie? Co tak z oboch median? Ak moji rodicia maju na byt dom preco by nedali? Nie kazdy musi silou mocou setrit na pohreb pripadne predat byt po babke a peniaze “rozflakat” vies vacsina ludi kopuruje model z rodiny tzn. Dostal som dam nedostal som ani ja nedostanes ani ty. Ziadna z tychto veci nie je zla a ani dobra. Vzdy su neschopaci a sikovnejsi, ale treba brat nejaky median a ten hovori o tom ze aj z mala sa setri jednoduchsie ak nemusim mysliet na to ci mi ostane pri pn strecha nad hlavou

janette321
9. okt 2018

@wieruska1 tak ja som z tých čo dá deťom aj posledné . pozastavila som len nad tým čo sa tu popísalo . z čoho to všetko dajú tiež svojim deťom ked sú odkázaní na pomoc od rodiny ( nie všetci samozrejme aby ste sa toho zasa nechytila ) . a áno tak to niekde ide ako ste to opísala že zostanú po vás 3 nehnuteľnosti . vlastne len jedna ked sa to tak vezme ktorú budete splácať na hypo a až ked zomriete v dedičstve . ostatné sa u vás len odovzdáva po predkoch . ak nemáte ale 5 súrodencov na jeden barák na dedičstvo tak to bude vašich detí . alebo sú vaši predkovia bohatší a nechajú nehnuteľnosť každému . ale to asi tiež každý v tejto debate nemá takých predkov ...

tinka.binka
9. okt 2018

Poznám neskutočne veľa ľudí, takmer vlastne všetci v našom okolí, komu rodičia pomohli. Či už išlo o darovanie pozemku, domu, bytu, auta a ďalších "maličkosti". My sme tuším jedini, čo sme si na všetko zarobili sami. Vždy to hovorím... Najlepšie sa stavia tým, čo dostanú od rodičov pozemok, vinicu, alebo stávajú u rodičov na záhrade. My sme si na ten pozemok išli zarobiť do UK, na všetko ostatné máme úver, je to ťažké... Ale pevne verím, že raz sa dostaneme tam, kde budeme schopní svojim deťom pomoct "aspoň" bytom.

janette321
9. okt 2018

@wieruska1 vy vlastne tiež nič nemáte ak by ste nemala ten dar a nezdedila . jedno bývanie na hypotéku . ktoré by ste nechala po smrti deťom ( neviem koľko ich máte a ako by te to riešila zanechať . či by vás najprv museli dochovať a pochovať a bývať s vami ) . to je tá šikovnosť ktorú spomínate ... ?

wieruska1
9. okt 2018

@janette321 ja stale nechapem co je zle na tom ak niekto dostane? Nerozumiem tomu . Neviete co mam a co nemam a ani to ako som k tomu dosla alebo nedosla. Stale poukazujete na to ze trn co dostal je “zly” pritom rovnako maka setri snazi sa ako ten co zacinal s holym zadkom len ma bons k tomu nieco navyse ...... nie deti pre mna nic NEMUSIA spravit . Ak im nieco dam bude to preto ze chcem a nie preto ze za to nieco ocakavam. Poculi ste uz nieco o nezistnisti? Ano rodia mi pomohli zo startom a ja nevidim dobod preco ak to bude v mojich silach im ten start nezjednodusim. A ci predaju nechaju vezmu nevezmu hypoteku zveladia ci nezveladia je na nich. Bol to dar. Ked niekomu darujete knihu tiez ho nenitite ju nasledne citat a pusat z nej referat pripadne ho nenutite vam knihu pri najblizsej moznosti darovat. Predstavte si ze pre toho lepsie situovaneho rodica je byt iba kniha.