icon

Pomáhajú vám rodičia po finančnej stránke?

dada1212
23. mar 2012

nielen financiami ale aj inak materiálne? kúpili vám niečo hodnotnejšie , prípadne prispeli na niečo vyššou čiastkou? ak máte aj manžela alebo partnera, môžete napísať ako je to zo strany jeho rodičov?
zaujíma ma to preto, lebo u mňa nejaká väčšia materiálna pomoc od rodičov nehrozí, ale poznám dosť ľudí, čo im rodičia kúpila auto, postavili dom, dávajú im dosť peňazí a podobne.
preto sa chcem opýtať, že ako je to inde? nezávidím nikomu, len ma to zaujíma. ja som taká, že som rada ak si všetko kúpim za svoje a nie som nikomu nič dlžná, ale na druhej strane, žilo by sa mi lepšie, keby že mám aspoň istotu, že ak by sa niečo nepredvídané stalo, má mi kto finančne pomôcť.

janette321
9. okt 2018

@wieruska1 ale ja nikde nepíšem že je to zlé . a ani nič z toho čo ste mi popísala do komentu . a len som odpovedala na to čo ste vy osobne napísala čo máte ... mne je to jedno , len sa tu hráte na bohatú a šikovnú a koľko je exekúčiek a delíte to tu na rôzne modely rodiny . a pritom by ste sama tiež nedokázala deti zabezpečiť ale žila by ste len na hypo ako tí druhí ...

laska201
9. okt 2018

Ja vzdy vravim a aj tu su presne 3 tipy ludi.1.dali rodicia 2.makali roky v zahranici a setrili a 3.zobrali hypo a splacaju.budte vsetci stastni s tym co mate nezavidte a radsej doprajte.

fefe123
Autor odpoveď zmazal
wieruska1
9. okt 2018
tinka.binka
9. okt 2018

Inak ja ziram, teda, keď citam tie príspevky. Wow baby, za tolku pomoc musíte byť rodičom neskutočne vďačne... Byty, auta, potraviny, každý deň varená strava... Keď sme sa vrátili z UK (išli sme tam po mojej vs), tak som sa veľmi čudovala, ako si všetci žijú... Oveľa lepšie ako my, čo sme 5rokov s vysokou školou obsluhovali ozranov v londýnskych baroch. A stále sme sa pýtali s mm, ako je to možné? Wow, teraz to už začínam chápať 😉 Viem si predstaviť, že by sme nemali hypotéku, by sa nam dýchalo oveľa lepsie 😇

kathhii
9. okt 2018

Nás nepodporujú, teraz pomáhame my im...

kapustovafliacka99
9. okt 2018

Niekde som tu precitala od niekoho, kto dostal byt aj auta od rodicov nieco v style: ..a ano platime si ucty a uplne sami. A ano stravujeme sa a uplne sami.
Ja som sa usmiala ked som to citala. To je ako keby dospely napisal; ano uz si viem natriet maslo na chlieb uplne sama. A ano uz si aj viazem snurky na topankach uplne sama 🙂
Neviem preco tu spominate zavist, ak nesuhlasime alebo nepovazujeme za normalne, aby dospeli a zdravi zarabajuci ludia prijimali dar v takejto hodnote. Toto nie je o zavisti ani nahodou. Nehovorim, ze neexistuje nezistna pomoc od rodicov ci deti.Ale to je fakt minimalne v dnesnej dobe. Vsak niektori sa tu v manzelstve hadate aj na tom ci kupit 5 ci 10jogurtov obrazne povedane. Denno denne su tu temy, kde si neviete prist ani na meno s manzelom ci partnerom, ked ste na rodicaku. Tak preco teraz tocite o tom, ako uzasne a nezistne si pomahate, reps. ste prijali pomoc od inych? Treba zlozit okuliare, svet sa netoci iba okolo vasich darov a aut. A ci je to pomoc pre zacinajucu rodinu, je to diskutabilne. Obvykle mam skusenost, ze ti co si vsetko zadovazili sami su tvrdsi v zivote. Kym ti, ktori dostali su pohodlnejsi. Opat hovorim, vacsinou a nie KAZDY JEDEN JEDINEC. Ale ja osobne nepoznam nikoho, kto to dotiahol karierne na spicku z takych, co podostavali ale mozno som len obklopena neznamymi ludmi.

sisaka
9. okt 2018

Boze, to sa tu píšu iné rozprávky. Koľko je prosím vás na Slovensku rodičov, ktorí môžu rozdávať byty ako knižky a ani si nevšimnú, že im z ich kolekcie nehnuteľnosti ubudlo? Opak je pravdou, väčšinou sú to ľudia, ktorí tvrdo makali a odtrhali si od ust, aby svojim deťom takýto dar dali. Kým kedysi to bolo ešte ako tak reálne, pri dnešných cenách nehnuteľnosti sa budú musieť rodičia inak obracať, aby v tejto rodinnej tradicii mohli pokračovať a možno si zoberú na to aj hypotéku, lebo “deťom” zdravým, plným energie a schopným pracovať treba takto pomôcť, aby oni chudatenká si ju nemuseli brat (sem niekde patrí prezehnanie sa, lebo na Slovensku je slovo hypotéka horšie ako kliatba)
Gratulujem pani, ktorá si sama platí účty a aj sa sama stravuje bez pomoci jej rodičov. To je normálne úspech hodny spomenutia...
ale kto chce kam pomôžme mu tam, miesto toho, aby sa ľudia zabezpečili na starobu, tak radšej dajú “deťom” a potom na dôchodku ešte behajú do práce aby mali čo do ust a čím účty platiť, či nariekajú, že z 300 eurového dôchodku nevyžijú, hlavne nech mladi nemajú hypotéku, lebo to je koniec sveta, keď si človek musí platiť vlastne bývanie.

najk
9. okt 2018

@janette321 Nie, nemame dva byty. Ten od rodicov sme predali a kupili sme vacsi a drahsi. Cize mame jeden. A ten planujeme casom predat a postavit dom..
Pozri sa na to z druhej strany - rodica. Mas povedzme 100tis eur na ucte, ktore si nasetrila, ale nepotrebujes ich. A mas tri deti, ktore sa idu osamostatnovat. Co urobis? Nechas si 100tis a budu TA tesit na ucte, alebo ich prepijes? Prehras na automatoch? Nakupis oblecenie? Rozflakas ich na dovolenkach? A budes sa pozerat ako sa vsetky Tvoje deti musia zadlzovat? Alebo si proste nechas dostatocnu sumu, aby si mala slusny zivot a zvysnymi peniazmi detom pomozes? Ak odpovies cokolvek ine ako poslednu moznost, tak si pomyslim svoje. Ja by som svojim detom tie peniaze urcite rozdelila ako to spravili moji rodicia, ktorym budem za to vzdy vdacna a budem si ich neskonale vazit a snazit sa rovnako pomoct do zivota vystartovat mojmu synovi (pripadne viac detom ak budu). Chapem, ze pre niekoho je predstava, ze ma niekolko desiatok tisic na ucte, ktore nepotrebuje, ako scifi. Ale takmer kazdy kto by tu moznost mal, by detom ten byt kupil. Ale tu sa budu hrat na to ake je to scestne. Mne pride scestne drzat prachy na ucte a neinvestovat. Preto aj zvazujeme ten pozemok.. Ako inak nalozit s peniazmi? Drzat ich na ucte, kde iba stracaju hodnotu?
A nie, naozaj nam teraz rodicia ziadne ucty platit nepomahaju. To, ze obcas daju nejake peniaze k narodeninam, alebo na Vianoce je ich volba. V zivote som si od nich nevypytala ani euro, ale co mam robit, ked proste obcas najdem stovku odlozenu u seba v kuchyni, ked mama odide? NIektori stari rodicia kupuju detom hromady hraciek a sladkosti a citam tu diskusie ako to rodicov hneva, lebo maju len vacsi a vacsi bordel doma. MOji rodicia mojmu synovi nekupia za cely rok nic. Namiesto toho mi daju peniaze, aby som mu kupila co potrebujem. Je to snad zle?

najk
9. okt 2018

@xxxkatka Materialne nic, lebo viem, ze moji rodicia maju dostatok financii. Ale davam im svoju pozornost, lasku, neskonalu vdaku. Snazime sa im s manzelom pomahat ako sa da. Aj ked viac pomaha brat, ktory ostal v rodicovskom dome so zenou byvat. Nic viac im dat nemozem. Ci mas nejaky napad? DAj, znesiem im kludne modre z neba 🙂
Momentalne mam stale v hlave ideu, ze by som tatovi zaplatila let v balone. Kedysi o nom snival..

najk
9. okt 2018

@terezka1947 neboli a to je to, co celu dobu hovorim. Ze im za to budem do smrti neskonale vdacna a ze sa budem snazit mojmu dietatu raz tiez financne pomahat. A ze proste nevidim na tom nic zle, ked rodicia kupia dietatu aj byt, ked na to maju. Podla mna by to spravil kazdy rodic, ktory by na to mal. Lebo peniaze na ucte iba stracaju hodnotu a nie je nic lepsie ako investovat do nehnutelnosti. Lenze ja v tych prispevkoch citim neskutocnu nenavist a zavist, ze proste niekto moze dietatu kupit byt. Preto je to dieta automaticky neschopne, v zivote sa o seba nebude schopne starat samo a spravne je jedine byt zadlzeny na 30 rokov, aby sme mali dobry pocit, ze sme to ziskali sami..

najk
9. okt 2018

@kapustovafliacka99 zopakujem otazku. Ak by si mala 100tis na ucte, ktore nepotrebujes a tri deti, ktore sa osamostatnuju, co urobis? Peniaze rozflakas, alebo ich nechas stracat hodnotu na ucte a budes pozerat ako sa deti musia nehorazne zadlzit, alebo si nechas dost na slusny zivot a peniazmi detom pomozes? Spravi to z nich hned slabsich jedincov? Stanu sa z nich neschopaci, lebo im niekto pomohol v starte do zivota? Kazdy kto tu moznost ma, detom pomoze. Lenze mne to tu pride, ze pre vacsinu ludi je naozaj scifi, ze niekto moze mat niekolko desiatok tisic eur na ucte, ktore nema do coho investovat, tak pomoze detom.. A co je na tom usmevne, ked niekto napise, ze rodicia pomahaju platit ucty a ja sa obranim, ze si naozaj ucty platim sama. Nie, necakam za to ovacie, iba netreba prenahat, ze ked mi rodicia pred x rokmi pomohli a teraz obcas daju nejake peniaze k narodkam, alebo Vianociam namiesto kupovania hovadin, mi automaticky platia cast uctov..

najk
9. okt 2018

@sisaka znova zopakujem to, ze info, ze si platim sama ucty bola ako obrana k tomu, ze mi niekto predtym napisal, ze mi rodicia musia platit cast uctov. Takze sa branim, ze si dlhe roky uz ucty platim sama. Nie je to nieco, za co ocakavam chvalu, beriem to ako normalny fakt, tak z toho nerobte nieco co som vyzdvihla ako chvalyhodne.. NO strasnu nenavist a zavist vidim z tejto diskusie. Ked ma rodic peniaze a dokaze pomoct svojim detom, tak je asi uplne mimo. Proste moj tato mal nechat niekolko desiatok tisic eur hnit na ucte, alebo prechlastat, rozflakat, pregamblovat, prefajcit, len aby preboha nepomohol svojim trom detom, lebo hned su z nich slabosi a boja sa hypoteky.. Naozaj smutna diskusia. Musim sa svojim rodicom znova velmi podakovat, lebo tato diskusia ma utvrdila v tom, ze su naozaj vynimocni a mam za co im byt vdacna.. Takze utesujte sa tu vsetci aki ste super, ze mate hypoteky a pozicky.. Ja sa asi radsej zaobidem :D

sisaka
9. okt 2018

@najk prosím ta, kto ma nepotrebných 100 000 EUR na účte a nevie, čo s nimi? Mas pravdu, je to sci fi, tym sa asi ukludnuješ, že si tie peniaze zobrala, však rodičia aj tak nevedia, co s nimi, nebyť teba tak ich ako sama píšeš prechlascu a pregambluju? zaujímaví rodičia... majú asi milióny a prave 100 000 im len zavadzia na účte. No to ti určite verim 🙃 Ty jednoducho nechceš pochopiť, že tu nejde o závisť, ale o princíp. Ja mojim deťom verim, že sú schopne a šikovne a budú sa vedieť o seba v dospelosti postarat a nebudem ich urážať mojimi finančnými darmi, akoby boli nejaký losers, co su odkázaní na peniaze svojich rodičov. Neuveríš, sú aj ľudia, ktori majú peniaze/byty a darovať ich svojim deťom nemienia napríklad aj koli tomuto. Áno, patrím k ním - chcem, aby sa deti vypracovali samé, aby si kúpili byty z vlastných peňazí, aby zažili ten pocit, že sú úspešní, že su samostatní a nezávislí na svojich rodičoch. Ja im tie byty nedám nie preto, že ich nemám, alebo že im nechcem dopriať, ale z principu. Ja nepotrebujem, aby mi deti do smrti bozkávali od vďaky nohy za to, že som ich odbremenila od hypotéky. Verim, že moje deti vyrastú v schopných mladých ľudí, ktorí nebudú rozmýšľať nad tým, koľko ich rodičia majú peňazí na účte a či vedia, čo s nimi. Ja už mám dospelú dcéru a veru by si nedovolila navrhnúť, že mi pomôže odbremeniť ma od mojich peňazí na učte. S manželom sme do našich deti investovali dosť peňazí, dcéra môže študovať vďaka nám na univerzite bez toho, aby si zobrala pôžičku, pretože sme jej chceli zabezpečiť najlepšie vzdelanie, čím jej umožňujeme, aby mohla samostatne žiť a vlastnou prácou si zarábať na živobytie a nebyť odkázaná na finančnú pomoc rodičov, to iste spravíme aj pre syna a jeho vzdelanie bude naša posledná investícia. Jediná výnimka bude, ak by sa niektorému niečo stalo a nebol by schopný sa o seba postarať, ale to je už celkom iný príbeh...

lula313
10. okt 2018

@sisaka ono sa na takýto prístup k životu treba pozriet aj inak. Deti, ktoré nemajú peniaze na bývanie, poväčšine berú hypotéku. Ok, môže ich to motivovať, aby na sebe pracovali, ale môže ich to motivovať robit podvody, brat úplatky, spravat sa rôzne nečestne, aby rýchlo zarobili, nabrať si pôžičky od nebankoviek, prepadnúť gemblerstvu a to je jedno, aku mali výchovu, ide o povahu. Píšeš, že im platíš štúdium, že sa o nič nemusia starat. A to má aku logiku, keď ich systematicky nepripravuje na zivot a potom im z jedného dňa na druhý zavries kohútik? Samozrejme, keď má človek hypotéku a je zodpovedný, nebude si chcieť založiť rodinu, kym bude mat našetrené a potom tu tvoja dcéra bude vyplakávať, že v 35tke nemôže otehotnieť.. proste treba rozumne decka vychovávať a v rámci možnosti ich finančne podporiť.. a to, že vyštudujú, ešte veľké nic znamená. Keď som si s dvoma úspešne ukončeným vysokými školami a praxou počas studia hľadala robotu, tak sa moc o mna(môj zivotopis) netrhali, lebo aj tie najlepšie miesta sú po známostiach a nezostalo mi nič iné, ako ist robit do korporatu..

sisaka
10. okt 2018

@lula313 odkiaľ si ty zobrala, že ja dieťa nepripravujem systematicky na finančnú nezávislosť? Neviem, kde som písala, že moje dieťa sa nemusí o nič starať. Napísala som, že jej platím univerzitu, nikde nepíšem, že niekomu náhle utiahnem kohútik a pôjde zo 100 na 0. Ja som dcére (syn ma len 10) utahovala pomyselný kohútik postupne a na nezávislý a samostatný život pripravovala od mala. V 15 už chodila niekoľko krat do týždňa do prace, i keď finacne na to odkázaná nebola, ale je to dobrá lekcia do života, ktorá ma niekoľko výchovných momentov, hradila si z toho veci, ktoré strašne “musela” mat, ale v podstate nepotrebovala, v súčasnosti ma 20 rokov, nezivim ju, lebo je dospela a ani s nami už nebýva, platím jej ako som už napísala veci spojené zo školou. Moja dcéra nečaká na somarik otras sa, jej život je v jej rukách a bude záležať na jej šikovnosti ako sa jej bude dariť

terezka1947
10. okt 2018

@najk myslim,ze tu vobec nejde o to,ci rodicia maju pomoct,ci nemaju....ked pomozu,preco nie,ved kto pomoze,ked nie rodic
Skor ide o to,ze clovek,kt.ma taku pomoc na starte je niekde uplne inde ako clovek,kt.musi zacat od nuly....
Lebo v dnesnej dobe sa poukazuje na to,co sme dosiahli,nie na to ako sme to dosiahli...a casto ludia chvália,co dosiahli,najma ako nie je problem ku comukoľvek prist vlstnym usilim,ats,atd....ale vravia to prave ti,co mali dobry financny start,teda nie z nuly....a to dost zaboli
Dost zaboli,ked ked niekto napise,ze treba v zivote riskovat,napise ako co robit,lebo,lebo,lebo....zivotny nadhlad,ale uz nenapise,ze za chrbtom ma ridicov,kdyby neco....
Taky clovek casto dava rady do zivota pozicie toho uspesnejsieho,ale zabuda na to,ze keby sam pomic na zaciatku nemal,bol by tam,kde mnohi ini....
Mozno prave tu v tejto teme ide prave o to.....byt vdacny,za to,co sme dosiai prave kvoli takej nenapadnej pomoci rodicov a nevraveli ostatnym,ze co vsetko sa da a co sa ma....lebo potom take rady do zivota nemaju vahu
Cest tym,co sa v zivote max snazia,no a neberu pomoc ridicov ako samozrejmost,uvedomuju si ju a uvedomuju si aj to,ze bez nich by neboli,kde su

najk
10. okt 2018

@sisaka boze, Ty fakt nevies citat. Nepisala som, ze by ich pregamblovali, ale ci ich radsej mali pregamblovat, alebo prefajcit, ako to v inych rodinach chodi. A ano, otec zarobil slusne peniaze, tak povedz, co s nimi mal spravit? Nechat ich lezat na ucte a pozerat ako sa tri deti zadlzia? Proste vsetkym nam trom detom financne pomohol.. Fakt odsudeniahodne. Opakujem, ze v zivote som si od rodicov nevypytala ani euro (ak neratam financovanie kym som studovala) Inak naozaj je vyhodnejsie 5 rokov platit dietatu podnajom na vysokej, ako kupit byt, ked na to mam, ubytovat tam aj jeho spoluziakov a este na tom zarabat.. Ludia si fakt nevedia zratat dve a dve.. Uz chapem, preco je tu tolko exekucii. Rada raz kupim synovi byt ak na to budem mat a ak nebudem, tak mu aspon prispejem kolko budem moct. My s manzelom sme zatial dokazali usetrit cca 90tis ked to pocitam, ktore sme zatial museli investovat do byvania a auta. Ale este je tak 20 rokov prace pred nami, tak naozaj verim, ze dokazeme nasetrit dost, aby sme mohli synovi financne pomoct. A neocakavam ziadne bozkavanie noh. Iba uplne normalnu vdacnost, aku pocitujem voci svojim rodicom.. Asi tazke pochopit, ked to tahas do takych extremov ako bozkavanie noh..

najk
10. okt 2018

@terezka1947 s tym co si napisala plne suhlasim. Iba nechapem, preco tu mnohi tak zasadne odsudzuju to, ze rodicia pomozu. Z niekoho prijem penazi od rodicov spravi lenocha. Mna to naopak strasne nastartovalo, lebo som videla, ze je super mat peniaze a ze chcem v zivote mat peniaze. TAkze sa snazim setrit, nevyhadzovat peniaze za blbosti a ono to ide 🙂 Ja ked vidim vo svojom okoli ludi, ktori peniaze nemaju, tak vacsinou aj presne viem, preco ich nemaju - cigarety, dovolenky, super oblecenie. Moze chodit zarabat aj do zahranicia, ale ked to proste stiha vsetko rozflakat, tak tie peniaze mat v zivote ani nebude. Lenze ti ludia to nevidia. A preto tu mnohym asi pride scifi, ze niekoho rodicia nasetrili nejake peniaze a pomohli nam detom. A mne su tym vzorom a chcem pomoct rovnako svojim detom aj ja..

terezka1947
10. okt 2018

@najk no,nie kazdy,kt.ma s peniazmi problem je hned neschopak....
Pozri,mne otec zomrel pocas vysky,mala som.vselijake plany,lenze bol este brat,mama chora,musela som do prace....uplne inde ako som VS smerovala,ale ok....prezili sme,VS som zvladla,ale usetrila som mininum v praci,hoci zarobok zly nebol....vsetko islo na choroby,lekarov a cely ten kolotoc,na brata,atd,atd...kto to zazil,vie,co pisem....
Teraz mam rodinu....darmo,ze mame VS,darmo,ze ozaj s manzelom sa snazime,sporenie ide,ale zase je to o tom,ze deti male,jeden musi byt viac s nimi,cize.....aj prijem je aky je,takze opat cakat,do hypo ist nechceme,lebo co ak.....atd,atd,atd....a 20r uz nemame
Rodicov nemame....takze ani k detom pomoc nijaka...co bybtiez dost pomohlo aspon nejake prazdniny vykryt,ci PNku....
Nestazujem sa
Len zase je vidim.okolo seba zienky,kt.ukazuju ako co dosiahli vlastnymi silami a rozdavaju rady do zivota,no....sami ani netusia,co zivot je
Ide o to,ze kazdy vidi ciel.....ale nie kazdy sa k tomu cielu distane lahko
Uz napr.taka skola,niekto si ju oddrie,brigaduje,po nociach nespi....a niekto s rukou hote,sejahoj....ard,atd
Zivot mame kazda iny,to je aj dobre....ale skusme byt empatickejsie...este nue kazdy,co ma hypo je automaticky nejaky luzer len preto,ze k tomu byvaniu neprišiel sikovnejsie,mudrejsie....teda,bez hypo....
Zivot je vrtkavy....co je dnes samozrejmost,zajtra nemusi....

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
10. okt 2018

@sisaka osobne poznam takych, co keby im rodicia nepomahali, tak nemaju nic. Pritom su obaja zdravi, obaja maju pracu, ale jednoducho-pokazi sa im nejaky spotrebic, idu za rodicmi/svokrovcami a otrcaju ruku, lebo si nemaju z coho kupit novy. Nechapem to, ale uz radsej ani nekomentujem, lebo vzdy sa dozviem, ze maju tazky zivot a ja to vraj nemam sancu pochopit, lebo my vsetko mame (jasne, ze mame, ale pekne odmakane). Rozhodne by som vsak takyto priklad svojim detom nechcela dat, lebo tak ako oni teraz otrcaju ruku, tak raz budu ich deti a som velmi zvedava, ked teraz nemaju z coho vyzit, z coho budu potom tym svojim detom pomahat. No, mozno nieco zdedia🙊

janette321
10. okt 2018

@najk nie ja som nepisala ze vam konkretne platia ucty . Pisala som to vseobecne k tym komentom co tu su a pisu co im vselico rodicia platia , aj ucty ... ja s vami samozrejme s tym setrenim suhlasim . Ja som sama s malym postihnutym v trojizbovom byte a mesacne este odlozim 500 , aj viac . Nefajcim nepijem a nic co nepotrebujeme nekupujem . Ja som komentovala len to co mi tu prislo nerealne , ako ta obhajoba ze rodicia dali a pomahaju mne a ja dam to iste mojim detom . Nepatrilo to na vsetkych samozrejme , len tym co im rodicia este so vsetkym pomahaju tak si neviem predstavit z coho to pre tie deti kupia . Byty a auta . A este na to ako tu odsudzuju tych s hypo . a pritom ti co dostali od rodiny niektori by ani tu hypo mozno nemali z coho platit ...

basska_b
10. okt 2018

@sisaka To môj dedko tak zmýšľa, že hypoteka je čert. "Bože, prečo si ten vnuk bral hypotéku, veď pozri, koľko za 30 rokov zaplatí na úrokoch, ja by som mu pomohol, keby mi povedal..." Potom mu pomohol,.
Dal mu bezúročnu pôžičku zo svojich úspor vo výške 8500 :D pomôže, ale na hypotéku nestačí.

"Prečo to nedal na mimoriadnu splátku?! Oni z toho kúpili skrine" 😂

Môj manžel hovoril, že so starými ľuďmi sa nedá o kúpe bytu rozprávať, lebo oni stále majú ceny a situáciu na trhu zapamätane ako pred 40 rokmi.

V každom prípade, poznám len prípady, kedy rodičia pomohli ČASŤOU úspor, aby hypo nebola taká vysoká a skôr ju mladí splatili. Celé auto alebo byt môžu kúpiť jedináčikovi, ak nevedia, čo s peniazmi. Celkovo je lepšie, keď si mladí kúpia sami

beky1813
10. okt 2018

Toto je fakt chore, co sa tu predvadza, preco tie, co nic nedostali, napadaju a robia neschopakov z ludi, ktori dostali start do zivota? Nie je podstatne, ako clovek zacal, ale ako pokracuje v zivote dalej.

terezka1947
10. okt 2018

@beky1813 kde to kto napisal,ze ti co nieco.dostali robia neschopakov z tych,co od rodicov nieco dostali???????aspon ja teda nie
Opakujem...lahsi štart a aj pokracovanie a napredovanie maju ti,co pomoc od rodicov maju
Hadam trosku empatie....lebo potom to tu pojde do extremov ozaj
Zivot je o niečom inom....a kazdy si v zivote zije svoj pribeh,ci lahsi,ci tazsi....ide o to ako sa so zivotom popasuje,najma ten,co v zivote ozaj riesi vazne zivotne problemy....take dotahovacky tu su nezmyselne
Staci jedna choroba,ci smrt.....a vsetko je zrazu ine

beky1813
10. okt 2018

@terezka1947 no napr.aj ty si pisala v podobnom duchu

z1984
10. okt 2018

Moji rodicia mi davaju peniaze ale to len na meniny ci narodeniny a ja si vzdy kupim nieco do domu.ale vzdy ked idem knim na navstevu odchadzam ako keby idem z lidla z nakupu. Byvame u svokrovcov a tiez nam pomahaju ake ze by nam postavili dom alebo kupili auto to nie . Snqzime sa zvladnut to sami

sense
10. okt 2018

Nepomaha mi mama po financnej stranke.ani.som nedostala xiadne "startovne".... ani vodicak k 18 ci auto za maturitu ako podakt spoluziaci vtedy, ...osobne priznavam chvilu v tej puberte ma to "sra.o", ale....nie az tak zeby som to vyhadzovala niekomu na oci a zavidela, po skole som zbalika par svestiek a sla som "do sveta", a kym spoluziaci dostudovali tak som mala nadetrene na bytsom aj auto bez hypoteky a uveru... a vsetko co mam som.zvladla sama, .....a nechvalim.sa tym ani nezhadzujem tych kt mali "lahsi start", poznam takych pre ktto bol ozaj len start a dalej uz sli ako samostatbe jednotky,vypracovali sa a sami pomahaju teraz rodicom a poznam takych kt. To nepomohlo a napriek vs a "fin.ijekcii" na zaciatok si stale "odkazani" na pomoc...

...aeste jedna vec viem ze keby mama mala tak by adi dala, lebo rax som len medzi recou spomenuls ze sa mi vyskytli nepredv vys.vydavky,tak mi povedala ze nema vela ale to co ms mi da ak bude treba....a uprimne je to urcity pocit istoty, ked vieteze je tu niekto ,kto vas nenecha v "sr...ach"....aj ked viete ze to zvladnete sami

elizita
10. okt 2018

@sisaka predstav si, ze aj taki existuju a ani na Slovensku ich nie je malo, ze maju dost penazi pre seba aj pre deti a nebudu ich susit na ucte.. ja ked svojim detom dam, tak to nebude preto, ze si myslim, ze su neschopaci, ale preto ze chcem, aby sa vdaka tomu, co sme s manzelom v zivote dosiahli mali financne lahsie... my sme dostali pri starte velku pomoc a sorry,ale ja sa necitim byt odkazana na peniaze od rodicov.. mame vlastny zivot, vlastne kariery rovnako ako ti, co nedostali... ti, co sme dostali, sme vdacni a silne motivovani sa aspon priblizit k financnej zabezpecenosti nasich rodicov... dali mi, co chceli a ja som im za to vdacna.. vdaka nim nie sme zatazeni pozickou ani poistkami... keby nam na zaciatku nepomohli, mali by sme plnu hypo ako ostatni a osekali by sme zo svojich narokov, ale zili by sme si v pohode.. a prave za ten pokojny spanok sme im najviac vdacni...