icon

Pomáhajú vám svokry a matky s deťmi?

27. jan 2025

Ahojte , neberte to v zlom . Chcem sa len spýtať ako je to u Vás . Či Vám pomáhajú svokry alebo matky s deťmi . Len v skratke , mám 2 ročného syna a dvojmesačné bábätko . S našim prvorodeným to bol extrém, mal koliky a ťažký reflux , pri ktorom sa každý deň dusil , nevedel sa nadýchnuť aj sme skončili v nemocnici . Po sekcii to bolo ťažké sa hneď starať . Malý je odmalička extrémne náročný , mal poruchy spánku , extrémne hyperaktívny nedá sa nijak vybiť doslova . Nikto nám niekdy fyzicky nepomahal . Moja matka sa rozhodla že jediná dcéra ju nezaujíma , a ani jej jedine vnúčatá .. takže ona ani nevie ako sa majú a vyzerajú - tak logicky nechodí k nám , proste žiadny kontakt. Ale to je jej rozhodnutie , kde sa stalo kopa iných problémov ktoré mi spôsobila .. ale to nejdeme riesit tu.. Ale .. moja svokra vie aká je situácia a pred pôrodom druhého bábätka mi povedala že pomáhať majú matky od dcéry . Je podľa Vás toto tvrdenie správne ? Keď vie akú máme situáciu od mojej matky plus nevieme sa ani na sekundu zastaviť pri deťoch s mužom . Nejde o lutovanie len ma zaujíma Vás názor že či matka od syna nemá pomáhať varovať vnúčatá . Takže nepomáha nie len moja matka ale nikdy ani ťuk svokra .
Ďakujem . Prosím poste úprimne 🙂😃

13uzivatelka11
27. jan 2025

Našťastie sme pomoc nejako nikdy zatiaľ nepotrebovali a svokrovci sú tiež pracujúci ľudia a moja mama býva 200km od nás a tiež pracuje, ale syna zbožňujú, u svokrovcov bol syn skoro celé prázdniny, keďže svokra je učiteľka v škôlke a mala voľno tiež, občas ho zobrali na výlet, syn je s nimi rad a moja mama keď príde na víkend k nám, syn o nás s mužom ani nemusí vedieť že existujeme, sú nerozlucna dvojka s mojou mamou.

janettdamian
27. jan 2025

Ja som mamu nemala, svokra pomáhala, keď chcela. To čo tvrdí tvoja svokra nie je žiadne pravidlo ani zaužívaný zvyk. Asi nezvláda tvojho náročného syna a nechce si to priznať, záleží aj od toho koľko má svokra rokov, či pracuje, ako je na tom zdravotne. Bohužiaľ ak pomáhať nechce, tak ste mali prehodnotiť rozhodnutie mať tak skoro druhé dieťa. To už nijako nezmeníš, musíte to z mužom zvládnuť. Ja som mala prvé dve deti s takým rozdielom ako vy a prvé bolo tiež náročné (nie až taký extrém ako tvoje) a zvládli sme. Teraz som už babka 50+ a poviem ti úprimne, že aj keď som realtívne zdravá, tak také malé tornádo by som nedávala ľavou zadnou.

mamutka
27. jan 2025

Nikto nám napomáhal, pretože sme nechceli nikoho zaťažovať. Bolo jasne, že keď nastúpim do prace a prídu choroby, bude treba občas k nám prísť a postrážiť a tak aj bolo.
Prvého som mala veľmi náročného a mal veľké problémy so spánkom, plus reflux. Ja som mala roky po porode zdravotne problémy. Preto sme mali druhé dieťa oveľa neskôr. Aby sme to zvládali. Ved sme na to dvaja. Ak ste si urobili druhé dieťa tak skoro, tak ste to asi nemali tak strasne náročné a vedeli ste, že dve deti zvládnete.

tilonka
27. jan 2025

Klasicky problem dnesnej doby s babkami, ale normalne to nie je, hoci ta o tom poniektore budu presviedcat ...

dadka1997
27. jan 2025

Nie je to ich povinnosť, ale to čo povedala, je hovadina, ak chcem pomôžem, ak nechcem mam 1000 vyhovoriek

autor
27. jan 2025

@mamutka robiť deti ? To je čo za úbohý komentár pani .. ste pri zmysloch ?! My sme prvých roky nemohli mať deti . Riešili sme samé vyšetrenie , zákroky a podobne . Tieto vaše reči si nechajte a salaš ! A druhé sa podarilo taktiež ako zázrak . Láskavo nepíšte kto to mal ako náročné keď viete nič o nás .. a určite Vám tak isto môžem povedať JA , tiež Vám neverím že ste to mali náročné . My sme neboli prípad ako VY , že hop idem si urobiť dieťa ako ste sa vyjadrila a podarí sa na prvý krát evidentne ako Vám ! Držte ústa keď väčšina žien nemá decko ako si VY že idem si urobiť dieťa ! Žijeme v dobe keď väčšina žien ma problémy a chodí po ivf , ktoré stoja nie malé peniaze , psychické a zdravie !!! Podľa vašich primitívnych komentov nie ste “z tých žien “ ktoré majú problém otehotnieť

jana_eyre_2
27. jan 2025

Toto je tiež téma ktorá mám dojem sa opakuje so železnou pravidelnostou..

Nie, nepomáhal mi nikto a podľa mňa je najlepšie keď si systém spolu s deťmi nastavia len primárne rodičia a spoliehajú sa sami na seba.. vždy sa všetko dá vymyslieť len treba komunikovať a dohodnúť sa s mužom.. mám tri deti narodené v priebehu 4rokov a vždy sme všetko mrnezovali s mužom my dvaja..

Moja mama už nežije a svokra pomáha dcéram.. neviem či pre podobne tvrdenie ako povedala tvoja svokra, skôr preto, že sú si bližšie a jej dcéry jej pomoc stále vyhľadávajú.. my sme si to zariadili inak a som rada..

katesocka
27. jan 2025

Svokra aj svokor pomáhali, koľko mohli, kým žili. Moja mama žiaľ zomrela ešte predtým, ako som otehotnela. Teraz si pomáhame so sestrami keď vieme, aj keď to často nejde.

diewcatqoo
27. jan 2025

Nie, nepomahal nam nikto. Sme od akejkolvek rodiny daleko, takze sa spoliehame iba sami na seba. Prve dieta sme mali tiez narocne, vlastne, este aj teraz je narocne, je tam podozrenie na aspergera. Druhe je zlaticko, ale zladit novorodenca a starsie dieta, je mega, takze viem, ako sa citis. Ale vedeli sme do coho ideme pri druhom, takze zvladame to. Vy ste tiez vedeli. Chapem, ze ti je smutno a ze si unavena a ubolena po porode, ale pozornost sa neda vynutit. Ak by babka chcela, tak pomoze, ale ocividne nechce. Cim skor sa s tym zmieris, tym lepsie. Bude dobre, zvladnete to aj sami, neboj.

simona1306
27. jan 2025

ja neviem ako to presne popisat ... ja v tom style, ze by som zavolala svokre alebo mame ze pocuj, chcem si upratat, alebo oddychnut , toto nie ... Ak som musela ist do prace, a krizilo sa to s manzelovou pracou a nemohol si vziat volno tak som poprosila svokru nech postrazi malu tu hodinku kym pride muz z roboty .. ale na druhej strane ,svokrovci aj moji rodicia si beru vnucku zo svojej iniciativy , aj prespat vela krat , cize to volno mam... a za to som im velmi vdacna ze prejavuju zaujem o malu a buduju si snou vztah ... ja napriklad som so svokrovcami nemala absolutne dobre vztahy, nevidali sme sa, dokonca by som povedala ze neboli velmi spokojny so mnou, ako s manzelkou ich syna ... Ale, po narodeni malej som sa nad to vsetko nejak povzniesla a zabudla som na krivdy, a oni ocividne tiez prehodnotili svoj nazor na mna a teraz mame taky neutralny vztah ... ale vnucku zboznuju , a ja im nebranim v tom, aby snou travili cas

tilonka
27. jan 2025

Autorka, ja chapem ze by si potrebovala pomoct, je to normalne pri takych malych detoch a potesila by si sa laskyplnemu zaujmu od starych rodicov. Stari rodicia su odchov socializmu, zrejme aj ten ovplyvnil to, ze mnohym babkam sa nechce, su zamerane na seba a svoje pohodlie, nechapu alebo im je lahostajna narocnost dnesnej doby, chyba im zaujem o clenov rodiny, mat tuzbu byt uzitocny a vytvarat si laskave vztahy s vnucatami. Cest vynimkam. Ja si nemyslim, ze stari rodicia sa maju odstrihnut a ignorovat potreby rodiny. Nikto od nich nechce, aby sa isli pretrhnut, ale cas od casu v ramci ich schopnosti podat pomocnu ruku rodine.
Zaroven sa tu rozvinul akysi cudesny jav v spolocnosti, ze deti si robia rodicia a teda nemaju od nikoho nic chciet. Ale to je vypocitave myslenie. Zakladom rodinnych vztahov ma byt laska a z nej tuzba si vzajomne pomahat a babky by z toho nemali byt vyjmute, deti sa tak ucia, rozvijaju a nemali by byt odstrihnute od dalsich rodinnych vztahov pre ich vyvoj. Niektori stari rodicia v tomto zlyhali. Doba im poskytla aj v starobe relativne bezpecne prostredie, dochodok, byvanie, kde v podstate nikoho nepotrebuju.
Tlacit starych rodicov, aby sa zaujimali nie je idealne. Nenechaj sa znechutit, radsej sa zameraj na pozehnania, ktore mas a snaz sa urobit si den krajsim, aj v malickostiach, nenechaj sa pohltit starostami 🙂 a ja ako veriaca radim zamerat mysel na Pana Jezisa.

fantaghiro21
27. jan 2025

Mam 3 deti,moj muž dávno rodičov nemá ,a moja matka pri 3 vnúčatach ani raz neprišla pomôcť,či len sa potešiť,či pokocikovat.Sama od seba že by prišla.nic.
Otec (zomrel minulý rok)by aj ale všetko matka zatrhla....
Takže nikdy ,nikdy som nemala pomoc....

0silvia0
27. jan 2025

Svokrovcov som nepoznala, moji rodičia boli pracujúci, keď som mala malé deti. Muž na týždňovkách. Keď som niečo súrne potrebovala, napríklad som musela ísť k lekárovi, tak otec prišiel, postrážil, alebo postrážil v čakárni, mohol sa z práce uvoľniť. Poprípade raz do týždňa prišli vnúčence pozrieť, ale nie štýlom, že ja si mám nejako relaxovať, nakupovať, prišli na návštevu a spolu sme trávili tú hodinku. Čiže nejaké pravidelné pomáhačky neboli, cez týždeň som to zvládala sama, cez víkend prišiel muž a riešili sme deti spolu.

mateson2004
27. jan 2025

@tilonka čo má s tým spoločné socializmus 🤦 ja som vyrástla v socializme a naše starenky sa o nás starali strasne veľa. Ja som práve presvedčená, že vtedy starí rodičia fungovali oveľa viac,pretože išli oveľa skôr do dôchodku .

tilonka
27. jan 2025

@mateson2004 hovorim ze prispel. A starenky tej doby neboli odchovane socializmom, napis mi ich rocnik...

diaszoky
27. jan 2025

Takto. Mne velmi tiez nepomahaju ak uz mama(mimochodom opatruje babku takze to ani ncakam), sa viac zlutuje tiez dcerka mala reflux dusila sa mlieckom a vystrasena som volala matke ta hned prisla ked islo k dalsiemu krmeniiu reku budeme aspon dve. Svokra ak popytam ze mi trreba k dr ci postrazi malu ano postrazi ale tiez raz isla vyjednavat ci nemozem zrusit termin to som ju po roku a nieco pytala druhykrat v zivote. A to je ona o desat rokov mladsia od mojej mamy. Neopatruje nikoho nema robity doma pole atd, chodi menej kvazi pomaha menej a iba ak ju popytam. Ak nie a prideme k nej venuje sa malej aj ju nakrmi prebali hra sa snou aj kupi ale donas mechodi velmi a pomoc ze dat pozor na pol dna kym si ja mozem ist k dr iba ak sa popytam sama to nenavrhne.

luccija
27. jan 2025

@mateson2004 tiež si myslim, že stari rodičia mali voľakedy väčšiu ochotu tráviť s vnúčatami čas.Dnes je každý individualista kurzy, cestovanie, pozerám seriál, alebo rovno povedia nie.Časy aj ľudia sa menia.

diaszoky
27. jan 2025

@luccija a su na mobiloch este horsie ako mlady

diaszoky
27. jan 2025

@0silvia0 presne aj kumne ked raz za cas dojde svokra sme spolu tie dve hodinky neze ty si uwar poprac a ja idem s malou von. Pomhat budu ked uz deti odrastu a to mi uz bude prd platne

mateson2004
27. jan 2025

@tilonka ako prosím ťa?

mamutka
27. jan 2025

Dievča ukľudni sa. Ja som mala prvé dieťa ako 31 ročná, viem čo sú problémy. A urobiť si dieťa, to je normálny výraz, neviem čo vyskakuješ. My sme si s mužom prešli vecami, že sme sa obaja zhodli, že druhé dieťa mať po dvoch rokoch, to neexistuje, keď sa niekto fakt vytrapi. Keď po ľuďoch bežne takto stekás, možno babky radšej nechodia aj kvôli tomu.
Je tu už veľa diskusii na tuto tému a vždy je tam kopa názorov, že sa dvaja majú starať sami, keď si urobili deti. Ja som ti napísala moju skúsenosť slušne, ale očividne si z toho úplne mimo.
Nepíš mi láskavo, že mám držať ústa a mám primitívne komentáre. Nauč sa v diskusii akceptovať rôzne názory.

tilonka
27. jan 2025

@luccija tak ale je generacia, ktoru vychovali rodicia, ktori zazili vonu, potom prislo povojnove obdobie a zaciatky sociku. Neskorsi socik a zaciatky demokracie, to je ta generacia, ktoru myslim. Doba vplyva na cloveka, ale nie je to vsetko samozrejme.

alan1234
27. jan 2025

mne mama pomaha velmi byva daleko takze je to skor narazova pomoc. Svokrovci byvaju cc10 km a tiez ich nezaujima ako to zvladame a to mame 4 male deti. Pridu ked ich chcu vidiet. Teraz bol manzel na sluzobke, mama nemohla prist lebo je po operacii kolena a svokrovci samozrejme poznaju situaciu ale nezaujimalo ich nic. myslim ze keby som odisla ja a ich syn ostal doma tak by u nas boli kazdy den. Asi ja im vadim.

autor
27. jan 2025

@mamutka jediný primitívny komentár je od Vás pani MAMUTKA . Ostatné sú normálne k veci . Bez urážok .
Ako Váš úbohý že robiť deti . Ja nie som dievča milá pani . Ale zrejme podľa Vás som mala ísť na potrat , potom sa modliť že po potrate aby som zostala tehotná keď to budem plánovať po XY rokoch ? Alebo mám používať ochranu neboj s vlastným mužom ? Zobuďte sa a neriešte kto mal kedy dieťa alebo kedy by mal mať . Evidentne vaše IQ je natoľko nízke , že neviete asi čítať. Pýtala som sa zo zaujímavosti ako to majú iné ženy .
Láskavo mi netykajte.

autor
27. jan 2025

Baby a Vám ostatným ďakujem krásne za všetky komentáre a Vaše osobné skúsenosti 🤍

0silvia0
27. jan 2025

@tilonka socik vplyval na babky mozno takym sposobom, ze isli skoro do dochodku, vo veku 53+ rokov, dnesna babka robi este 10 rokov navyse a do dochodku ide unavena a znicena.
Dalej neboli kablovky a telenovely, neboli internety, cize jedine zahnanie nudy bolo strazenie vnuceniec.
Ja mam 50 rokov, vnucence zatial nemam, ale ked som bola ja dieta, babky nas strazili iba cez letne prazdniny. Take ze strazit chore deti, nosenie do skolky, to neexistovalo, toto si zabezpecovali moji rodicia. Tak isto mne nikto nestrazil chore deti, iba nejake nudzove zalezitosti. A take ze chod si upratat, postrazim ti dieta to ani nepoznam.

vilma7
27. jan 2025

Sme v zahraničí, takže sme na deti sami. A našťastie sme nemali náročné dieťa. Otázne je, čo je náročné....
Neostáva nič, len vydržať a dúfať ze bude lepšie.

katulienkax
27. jan 2025

@luccija nemali vacsiu ochodu, v minulosti to bolo tak, ze vnucata sa dali babke do domu, babka si riesila svoje veci a deti sa nejak premotali pripadne babka ani nevedela kde sa vnucata flakaju. Mate velmi romanticke predstavy o babkach v minulosti. A uz vobec babky nerobili animatorov, nevodili po kruzkoch ale deti sa popri babkach nejak premotali

0silvia0
27. jan 2025

@katulienkax presne, kto chcel postrážiť, vozili sa deti k babke, babky boli nepojazdné, ak teda nebývali v jednej dedine spolu s mladými. U nás babky strážili len cez letné prázdniny a presne ako hovoríš, deti sa nosili k babkám a deti sa motali po dvore. V živote sa nám babka nevenovala, keď som nemala čo robiť, tak som sa nudila a hrala sa so psom a mačkami

katulienkax
27. jan 2025

Moja mama rada spomina na prazdniny u svojej babky, ale ta sa o nu skoro vobec nestarala, nehrala sa s nou, ale samozrejme navarila, postrazila. V jednej veci chodila oblecena tyzden u babky, nikde nesli na vylet atd. Napriek tomu ma dobre spomienky, lebo behali po uliciach, nasla kamaratky a tak to bolo