icon

Pomoc od svokry

pericolosa
12. mar 2022

Ahojte, mame s manzelom tri deti a nie priliš najlepsi vztah so svokrovcami.Mali sme tazky zaciatok, svokra si nas zivot predstavovala inak ako sme ho zili a mali sme preto vela nezhod. Este sa to zhorsilo po tom co sa nam narodil prvy syn. Nebudem rozvadzat podrobnosti.Nastavovanie hranic bolo velmi tazke a bolestne.Teraz po 10 rokoch je to uz ako tak ok, hranice su nastavene a kazdy sa snazi sa v nich hybat.
To s cím prichadzam je to, že svokra sa nas z casu na cas zvykla opytat, že ako nam moze pomocť. Manžel jej povedal, že by nam pomohlo keby nám navarila, Kedze mame casto chore deti a nemaju len sopliky ale su to vaznejsie choroby. Počas choroby nestihame varit,cele noci riesime deti a sme fakt ze KO a casto to skoncí tak, že potom aj my ochorieme. Povedali sme si ze super ze nam chce pomocť ale problem je v tom, že ta pomoc neprichadza ked to potrebujeme ale ked ona ma cas. Na to som si uz aj zvykla, neriesim to, mozno to robi iba koli sebe aby mala pocit ze teda pomohla. Ale dalšia vec je ta, že toho jedla nam navari malicko. Akoze viem ze jedavame dost, a nase deti su jedaci ale niekedy sa citim velmi divne ked nam donesie nejake jedlo a neviem co si mam o tom mysliet. Nechystam jej nic povedat lebo je strasne urazliva a viem ze by sa urazila a ani manzel sa na to neciti ale napríklad dnes priniesla ryzu pre 4 osoby kedze sme 4 a 1 dieta este nepapa jedlo s nami a maska tak pocitam na 1 porciu dalo by sa povedat ze aj 2 mensie. Nastastie sme mali navarene takze obedovali sme to co sme navarili my lebo inak neviem ako by sme sa najedli vsetci. Zvykne obedovat u nas ked príde a ja jej nakladam normalnu porciu ako pre ostatnych clenov domacnosti. Nikdy mi nepovie ze obrovska porcia alebo take nieco. Chapala by som kebyze ona je malicko tak aj nam nosi malicko.
Este sa nam stala taka vec ze nas pozvali svokrovci na obed a teda podavalo sa kurca. Porcoval ho svokor a nalozil nam tak ze z jednej polovice kurcata nalozil sebe, svokre, manzelovi, mne a nasim dvom detom. Polovica kurcata ostala a teda svokra potom povedala ze nam ho zabali.
JA som z toho tak sokovana, ze neviem co mam povedat a ani ako sa tvarit. Je to normalne??
Mozno iba mne sa zda ze je to divne lebo moji rodicia totálne opacne správanie. Ked prídeme k nim na navstevu tak nas hostia ako kralov a ked prídu k nam na navstevu tak nam donesu jedla ako keby nas bolo 10 doma. S nasimi ale sa komunikovat da a stale hovorim, že nepotrebujeme tlolko toho. No so svokrou sa mi nechce otvarat spor lebo uz sme si toho zazili dost.
Ake to mate vy??

zuzanaam
13. mar 2022

@babulkomale ja síce nejem mäso už 30 rokov, ale keď som bola malá jedli sme 5-ti jedno kura dva dni. Veď 2x horné stehno, "dolné stehno", prsia, krídlo, trup s krkom. nechápem, prečo by to nemalo niekomu stačiť.

h2
13. mar 2022

@zuzanaam Oni boli šiesti, z toho 4 dospelí a jedli polovicu kuraťa. Čiže mi to vychádza menej, než ste mali vy, keď ste jedli piati (asi 2 dospelí a 3 deti) jedno kura dva dni, čiže na jeden krát tiež tú polovicu.

natalienka12
13. mar 2022

@caroline_ mozno ma autorka 150 kg a chce aby trochu schudla a nebola taka obrica pri jej synkovi 😀😀😀

eeffka
13. mar 2022

@zuzanaam humoristka ja a dcery 2 zjeme prsia muz nohu kridla, druhu nohu a trup ma na veceru.

heleninamama
13. mar 2022

@zuzanaam Nič v zlom, ale deliť jedno stehno? A koľko je už mäsa na krku a trupe, pripadne kuracom krídle? To akurát zašpiní tanier, ale určite nikoho nezasýti. My tiež pečieme vždy 2 kurčatá pre 5 ľudí. Jedno sa delí na štvrtiny, aby sa najedol každý a zvyšok dojedia deti neskôr.
My však mäso ľúbime. A teda platíme si to sami. 😂 A to je zrejme hlavný problém v tejto téme. Ak sa chce autorka s rodinou najesť do sýta, stačí nakúpiť svokrovcom mäso, dať zásoby do chladničky a má vybavené. A hlavnú a najnepríjemnejšiu robotu - varenie - nech urobí svokra. 😂

zuzanaam
13. mar 2022

@h2 áno, mali teoreticky o jednu porciu menej, nehovorím, že im nemohli dať viac. A aj oni boli s deťmi. Ale som zhrozená z komentárov typu, že 4-členná rodina má na obed celé kura. Veď jedia hádam aj nejakú prílohu, ryžu, šalát. Mimochodom, moja starká pochádzala zo šľachtickej rodiny a oni jedli ozaj mikroporcie. Vždy mi vysvetľovala, že treba jesť málo, ale zato kvalitne. Z jej strany rodiny sa takmer všetci dožili cez 90. Viem, že pradedo, keď ovdovel si brával obedy z miestnej škôlky a ešte mu z toho zvýšilo aj na večeru. Takto si niektorí ľudia "prežerú" nielen majetok, ako bolo už tu spomenuté, ale najmä zdravie.

sasa1310
13. mar 2022

@lesana25 tak troch. Ešte lepšie. Už má mať dávno všetko zmobilizované a zvládateľné pri troch deťoch.

laila22
13. mar 2022

@heleninamama ja si myslím, že ak by chcela svokra pomoct s varením, nemusí im variť zrovna sviečkovú na smotane. Pokojne môže uvariť granadír a paradajkovú polievku. Taký obed nie je vysokonakadový...

h2
13. mar 2022

@zuzanaam Ja vždy, keď varím špenát, si spomeniem, ako moja mama varila z jedného balenia (tuším málo aj vtedy 450g, ako aj teraz) a najedli sme sa z toho všetci (2 dospelí, 2 deti). Ja varím vždy z dvoch balíčkov, sme traja. 😁 Ale teda zostane mi z neho trochu aj na druhý deň.
K tomu kuraťu: ja celé kura už vôbec nepečiem, lebo my, dvaja dospelí a jedno dieťa to nevieme zjesť ani za 2 dni a potom to už nikto nechce. Keď pečené kura, tak samotné stehienka. 😋

laila22
13. mar 2022

@pericolosa ako to máme my? Ja keď som bola chra, tak, že som nevstala z postele navarila mama, švagriná, alebo exsvokra. Vždy som im bola za pomoc vďačná a rovnako uvarím aj máme, ak má zdravotný problém. Ale pravda je, že keď navarili, bolo toho dosť a varili z vlastných surovín. Ale teda toto sú ozaj Viničné prípady, ktoré sa udejú 3x za rok, možno menej.

zuzanaam
13. mar 2022

@h2 tak na tento komentár si spomeniem vždy, keď budem mať pocit, že sa "prežieram" 😀. U nás sa tiež varilo z jedného balenia pre 5-tich. A to špenát máme veľmi radi. Ale veď zemiaková kaša, vajíčko... 😉

zuzanaam
13. mar 2022

@heleninamama nemyslím si, že je to vždy o peniazoch. Ako som písala, moji prarodičia rozhodne núdzou netrpeli a oni by veru jedno kura rozdelili hádam aj pre 10-tich, teda určite. 😀
🙂

h2
13. mar 2022

@zuzanaam My mávame k špenátu chlieb vo vajíčku. Zemiaky k tomu nemám rada, tak možno preto. Jasné, že zemiaky k tomu by zasýtili viac.

laila22
13. mar 2022

@pericolosa inak autorka, ešte dobrá rada pre Teba. V mrazničke maj vždy nejaké mrazené pirohy, mäsové guľky, hranolky, a polievku v sáčku. Viem, že to nie je ideál, ale v prípade núdze máš obed uvarený za 15min. A nemusíš byť na nikoho odkázaná. Ak nechceš sackovu polievku, tak kým sa ti vyčaria pirohy, alebo upecu mäsové guličky, urobíš rýchlu paradajkovú, vajíčkovú, hraskovu polievku so smotanou. A okrem toho ste dvaja s manželom, neverím, že jeden z Vás si nenájde hodinu času, aby navaril. A ak už varí jeden z Vás, tak môže navariť hneď na 2dni.

0silvia0
13. mar 2022

@zuzanaam mali sme to tak isto. Tiez sa u nas doma stehno delilo. Ale my sme vobec neboli masove typy. Ja som jedla velmi malicko. Moj muz ma zas traumu z detstva, ze nebol dosyteny, mali vydelene rezne kazdy len 2 kusy. Ale ich bolo 7 deti a dnes ked ide do obchodu, nema mieru. Prave teraz vypraza hadam 20 ks reznov. A to nas syn je vegetarian. Zas to bude tlacit tyzden🤷‍♀️
Lebo ja jem malicko aj nadalej, ja mu s tym nepomozem. My si dame s dcerou kazda 1 rezen.
Nie kazdy je zrut. Su aj mali jedaci.

lucka114
13. mar 2022

Svokra sa možno pýta zo slušnosti a vy môžete zo slušnosti poďakovať a odmietnuť s tým, že to zvládnete.. lebo naozaj to vyzerá, že tak či tak to ofrfleš...

heidy222
13. mar 2022

Mne svokrovci tehotnej nalozili 1 zemiak. Lebo sme boli 4 tak 4 zemiaky uvarili 😂 tyzden Po porode dosla svokra na navstevu na 2 dni, nedoniesli nic, my sme im varili. Ked dojdem k mame na Svk na navstevu chodime sa najest do restauracie. Rodina je daleko, nikto Mi nic nikdy na jedlo nedoniesol ked sme s deckami chori ☹️

lujza123
13. mar 2022

Ináč naozaj môže byť problém vo financiach. Ak je svokra dôchodkyňa tak oni majú teraz sakra problém. Energie, strava šli hore, dôchodky rovnaké.
Hrdost mnohým bráni pýtať od detí, ale pravda je taká že mnoho dôchodcov žije na hranici chudoby.

sasa1310
13. mar 2022

@caroline_ úplne normálne, že jej to vadí? kks mne sa asi sníva. Autorka má ruky zdravé aj nohy. Snáď sa ešte k sporáku na polhodinu dokáže postaviť, aby navarila sebe a vlastným deťom. Inak je to jedna neschopná žena

namornicka
13. mar 2022

Baby, autorka sa podla mna skor chcela zlahka postazovat, ze svokra sa jej pytala ako moze pomoct, ona jej povedala co by potrebovala, ale svokra jej v podstate velmi nepomohla. Nejde o nic vazne, ani nikto nie je na to odkazany.

majla87
13. mar 2022

@namornicka tiez som to tak pochopila… vobec nerozumiem tym nenavistnym komentarom.

bmuller
13. mar 2022

@majla87
@namornicka akurat, ze sa autorka vyjadruje, ze deti maju chore casto... tak z toho mi vyplyva, ze to nie je pomoc raz za rok... a to sa uz moze odzrkadlit na financiach za potraviny, energie a case svokry. a nepise nic blizsie, ci je svokra zamestnana alebo v dochodku, ci nema nejake zdravotne problemy - v jednom pripade moze byt problem cas a v druhom peniaze. alebo svokra nema odhad a autorka za tym vidi ktovieco. no nememu dietatu ani vlastna matka nerozumie - ked chcu uvarit, nech nakupia a dovezu svokre suroviny a poziadaju "uvar to a to". inak sa autorka spoliehat na svokru sice nemoze, ale ani to vycitat svokre, ze jej neplni sny 🙄

slniecko66
13. mar 2022

@pericolosa nic v zlom ale kedy stihas ine veci. Napriklad upratat, vyprat, nakupit a pod..? Ked nestihas navarit za 10 minut nejake rychle jedlo.. a to ste dvaja.

slniecko66
13. mar 2022

@namornicka mne to skor prislo tak, ze svokru moc nemusi, ma ju v zaludku a musi riesit taketo veci. Skor chce pomoct aj pomohla. Ved im navarila, ponukla jedlo a aj tak je to malo.

mimisikum
13. mar 2022

A svokre na tú stravu aj nejako prispievate? Svokrovci sú pracujúci, alebo už na dôchodku? Ja si neviem predstaviť, žeby moja svokra, keďže sú obaja už na dôchodku, mala okrem svojich výdavkov kŕmiť ešte 4 člennú rodinu. Možno myslela svokra pomoc v zmysle ako píšu baby, postrážiť deti, aby si si mohla prípadne navariť, oddýchnuť a pod.

mimikarol
13. mar 2022

Ani som to nedocitala. Preboha si dospelá, matka. Ak sa nezvládas starať o deti a domácnosť nemala si si ich robiť. Ja by som v živote nechcela ani od vlastnej mami aby mi varila. Radšej by som jedla na obed praženicu 🤦

orangiiina
13. mar 2022

Svokra vám vari jedlo? To je masaker. Tohto sa ja nikdy nedožijem, či od mamy alebo svokry. A ty mas oboje a ešte sa sťažuješ, že je moc alebo malo 😂 nemôžem uveriť tomu, ako niektorí mate tri deti a problem navarit.

ukulela
13. mar 2022

Ci ste protivne. Ak mi niekto aktivne ponukne pomoc a povie, ze navari, tak asi navari tak, aby to pomohlo. Ja svokru neprosim. Ked ponukne sama pomoc, prijmem. Ked povie, ze upecie makovnik, posle dva cele, nie 4 kusky. Ak som chora a ponukne, ze mi posle polievku, tak 2litre, nie horcicak. Ja autorku chapem. A teda tiez, ked je mladsi chory, tak si nemam kedy umyt vlasy. Ktora take dieta nemate, nepochopite. Tak ju nehejtujte.

caroline_
13. mar 2022

@sasa1310 ano,lenze ked uz svokra chce akoze pomoct,nech navari normalne

caroline_
13. mar 2022

@ukulela suhlasim