icon

Pomoc - rada ohľadom alkoholika v rodine

9. jún 2021

Ahojte,

viete mi prosim poradit pomoct? Mame v rodine alkoholika. Mlady clovek 33 vyskokoskolky vzdelany pracuje. Nikdy sa neliecil ale vsetci vieme ze ma problem. V poslednom case cca pol roka kazdy mesiac na tyzden vypne a pije doma sam. Potom ma take stavy ze zvracia ma depresie uzkosti. Dohodli sme sa ze sa zacne liecit. Mame ist s nim zajtra do takeho centra. Lenze zrovna tento tyzden ma svoj alkoholicky a zas doma pije. Telefon nezdviha len na spravy odpise. Bojime sa aby si nejak neublizil alebo sa neupil k smrti pripadne v opitosti nemal uraz.. co robit? Je sanca sa dostat do bytu a odviest ho niekam do nemocnice? Na pohotovost? Alebo co v takom pripade? Dakujem za kazdu radu

mogaa
•
9. jún 2021

proti jeho vôli nezmôžete nič...je svojprávny, ak sa liečiť nechce, tak sa liečiť nebude.....nedá sa na silu niekam zavrieť ani v prípade že by si chcel ublížiť.....mohli by ho dať na psychiatriu keby sa pokúsil si niečo urobiť, ale opäť môže podpísať reverz a ísť domov....

sona96
•
9. jún 2021

Jedine že by bol naozaj nebezpečný a niekto by naň ho zavolal policajtov. Po druhom raze mu môžu nariadiť odvykacku, ale neviem presne ako to funguje.

althejka
•
9. jún 2021

sused zaspal opity vo vani a vytopil susedov. zavolala sa sanitka, hasici aj policia, aby sa k nemu do bytu dostali,kym sa nevedelo co mu je. nastastie ho prebrali,ale on opity zacal hulakat,ze podpise papiere a nikam nejde. lenze , v stave opitosti, alebo pod vplyvom drog nema podpis ziadnu cenu a brali ho ci chcel ci nechcel. to mu tu hodinu sa snazili vsetci vysvetlit. otazka je, ako sa to robi, ked clovek tiez zavola policiu, ze sa o vasho cloveka bojite aby sa neohrozil. ci ho tiez mozu vziat proti jeho "voli"

deti95060810
•
9. jún 2021

brat ma tento problém so švagrom.... prepil všetko možné čo sa len dalo. aby nebol na ulici, tak majetok - svoj dom prepísal na svoju sestru a môjho brata... Ten keď chytí slinu, tak to je horor. Pije nie týždeň ,ale aj mesiac. bol už 3 krát na Prednej Hore - chvíľu je dobre a potom po čase zas.... Strážia ho ako malé decko, je to už chlapík po 50tke, ale roboty má s ním môj brat ako s malým deckom... Neraz ho hľadá po krčmách a ťahá k sebe domov.... prepije čo sa dá.... to sa ani vyliečiť asi nedá...

rozovykon
•
9. jún 2021

proti jeho vôli nezmôžete nič, jedine ak by bol nebezpečný pre seba alebo okolie, alebo mal delirium v takom prípade ho hospitalizujú na psychiatrii proti jeho vôli. Inak je to beh na dlhe trate....to, že súhlasil s návštevou centra je super treba v tom vytrvať a počkať keď mu prejde fáza pitia.

pribinak
•
9. jún 2021

Baby aj keď ho zoberú a hospitalizuju, vytriezve a ide domov. Nikto ho nebudú na silu držať, naše zdravotníctvo nemá na to kapacity

rikarika
•
9. jún 2021

Sam musi chciet, ak by aj dostal rozhodnutie sudom - co je vsak na dlhe dlhe lakte a ak by aj absolvoval 3-mesacne liecenie prikazom, zaruka ze po navrate nebude o par dni tam kde pred liecenim, neexistuje.

cacianka
•
9. jún 2021

Na tuto problematiku je tu na MK stovka diskusii a tisicky vysvetlení. Bud čítaj tu alebo sa obrat na psychiayrov v tomto odbore alebo priamo na centrum pre liecbu závislostí,

mirka438
•
9. jún 2021

Moj otec isiel na liecenie, podla mna chcel uz od nas mat pokoj. Nerobil to preto, ze by sam chcel. Bol a vlastne este stale je velmi tazky alkoholik a je podla mna zazrak, ze este vobec zije. Ked vidim umierat ludi na rakoviny a ine choroby si vzdy spomeniem nanho, ako si humpluje telo uz 20 rokov a stale je tu. Take sme boli stastne, velmi sme ho podporovali lebo sme si mysleli, ze sa z toho dostane. Ze mu potom pomozeme postavit sa na nohy, aj sme mu to rozpravali, ze dobre bude. Dokonca mama ho velmi podporovala aj ked uz boli rozvedeni. Po 2 tyzdnoch z liecenia utiekol a to bol moment, kedy som si uvedomila, ze co je vela to je moc a tam moja pomoc a podpora hasla. Nemalo to vyznam, snazili sme sa len my. Potom si za peniaze z predaja bytu kupil rozbity karavan, cigani ho okradli o kazde jedno euro navyse, ktore mal a naziva si momentalne ako bezdomovec, robi hanbu po celom meste ale snad je spokojny. Ma sa teraz presne tak, ako sa mat chcel. Pomoc si neprosil 🤷‍♀️

autor
•
9. jún 2021

Dakujem vsetkym za rady. Nakoniec sme boli na pohotovosti lebo mal aj ine zdravotne tazkosti suvisiace s obrovskym mnozstvom alkoholu. Ideme teda skusit to centrum.