Pomoc rodičom
Ahojte. Mam nasledovny problem: S manzelom sme svoji 4 roky a byvame spolu s mojimi rodicmi v dvojgeneracnom dome kde mame samostatny vchod a svoju vlastnu domacnost. Dom patri mojim rodicom ale samozrejme ze sa delime o platenie uctov a pod. Problem je v tom ze moji rodicia nas dvoch nevnimaju ako samostatnu rodinu so svojou domacnostou ale ako dve soplave deti (obaja mame 28 r.) ktore ziju pod ich strechou a ktore oni živia (ako som uz pisala sme samostatni takze nas nezivia, obaja sme zamestnani a zivime sa sami) a ktore im musia neustale o vsetkom pomahat. Ja som bola vychovavana k ucte k rodicom rovnako ako moj manzel, a je nam jasne ze rodicom sa ma pomahat ale nie je mi jasne do akej miery. Uvediem priklad: Ked ideme s manzelom do obchodu je uz takmer nasou povinnostou za nimi priliest a opytat sa ci im nieco nemame kupit ak tak nespravime hned su urazeni, pri tom si nespominam ze by sa v rovnakej situacii niekedy pytali oni nas ci nieco nepotrebujeme z obchodu. Nasi vlastnia aj chalupu na vidieku ktora sa nedavno prerabala takze samozrejme bolo nasou povinnostou kazdy vikend pricupkat na chalupu a robit to co nam bolo kazane, Argumenty typu: ved ale my mame aj vlastny program na vikend nezaberali vzdy sme boli za hajzlov lenivych. 🙂.Pokial niekam spolocne cestujeme vzdy ideme len nasim autom, mama ma vodicak aj auto ale ak chce ist do mesta vzdy zavola manzela aby ju siel odviest.Viem ze rodicom treba byt vdacni a pomahat im len ja mam pocit ze uz fungujem v dvoch domacnostiach. Ked pridem skor z prace ako mama a musim hned utekat do jej kuchyne a umyt jej riad inak bude zas urazena ze ona pride unavena z prace a musi ešte upratovat,lebo ja nepridem unavena z prace 🙂.Neustale mam pocit ako keby od nas ocakavali ze budeme robit v dome vsetko, ci uz v nasej casti domu, ich alebo zahrade, ked odmietneme nieco spravit tak ako chcu oni a kedy to chcu oni donutia nas citit sa ako nevdacných smradov.Skuste mi napisat vas nazor na toto lebo ja uz neviem. nechcem byt nevdacna dcera ktora nepomaha rodicom ale zas mam pocit ze to tí nasi uz trochu prehanaju. Ešte uvediem ze moji rodicia maju obaja tesne pred 50-tkou.🙂
tvoji rodičia ťa využívajú a ty si hlúpa,že sa necháš....tiež pomáham mojim rodičom,ale majú skoro 80siat a každý 10 diagnóz...a pomáham koľko vládzem aj na úkor svojho voľna a svojej energie a to rada...mám 50+ a nechcem sa tu "chváliť" čo všetko stíham popri mojej náročnej práci.,takže aby jedna 50tnička doma nevládala umyť riad? ...takže si konečne začni žiť svoj život po svojom /ak to inak nepôjde,tak aj iekde v podnájme/ a pomáhať im začni tak o 20 rokov...
@elisa171 ty si majiteľ toho domu??? alebo si minimálne majiteľom určitého podielu domu??? figuruješ na liste vlastníctva a reálne si si kupila dom resp. jeho podiel??? nie????
😅 😅 tak máš smolu, kým budeš žiť v dome rodičov, budu platiť ich pravidlá a ty možes tak akurat držať usta a krok. 😀 ťažké pochopiť, čo? 😅 vždy je totiž na výber....
@katarinamarkova plus zafinancovali prerabku domu, ktory im ani podielovo nepatri - este k tomu cez pozciku
@elisa171 mam len o par rokov menej ako tvoji rodicia, takze zasnem nad touto pohodlnostou. moji rodicia maju 70 a ziju sami, robia si veci sami a sami sa staraju o obrovsku zahradu, ziju pomerne daleko
@katarinamarkova plus zafinancovali prerabku domu, ktory im ani podielovo nepatri - este k tomu cez pozicku.
@elisa171 ja by som sa vykaslala na to co mi daju nepriamo nejak najavo... ich to prejde, ked uvidia ze ziadny efekt... A ak by vyvadzali dlhsie, skuste sa postarat o to aby ste sa chvilu ai riadne nevideli.. chodte von, pridite neskor a rovno do postele atd. Ak pride daco, pardon uz ideme spat.. Ak mate samostatnu cast domu, vymente si zamky, alebo nechavajte kluc vo dverach aby vas len tak neprepadli (lebo to mne robili svokrovci, ti nam aj do postele vlezu :D o 5 tej rano...)... hadam im zacne aj vnuca chybat a budu sa musiet zamysliet a nieco riesit. Ja mozem s mojimi rodicmi byvat aj vedla seba a aj tak ich uvidm sporadicky (51-52r.) nie to este aby im daco bolo treba :D max. raz za uhorsky rok postrazit psa, doniest nieco z prace.. skor oni pomozu mne ked je mala chora, treba mi nieco kupit...
@elisa171 nuž, kvalitne si ťa vycvičili... Keď toto robia vo veku cca 50 rokov ako pracujúci ľudia, neviem si predstaviť, čo budú robiť o 15-20 rokov ako dôchodci, to si budú vyžadovať oveľa viac! Myslím, že je načase, aby si sa naučila nenechať sa vydierať a manipulovať. Päťdesiatnici sú predsa mladí ľudia, pri sile, pri rozume, ktorí sú absolútne sebestační (ak nemajú nejaké diagnózy samozrejme) a žiadne obskakovanie nepotrebujú!
@elisa171 asi je na case naucit sa povedat NIE, aj za cenu, ze sa druha strana urazi.
@elisa171 Nechali ste sa do toho moc vtiahnuť, ale asi by si mala začať situaciu raznejšie riešiť, tvojou povinnostou je tvoje dieta a manzel. To ze byvate blizko ma aj vyhody aj nevyhody, ale toto je uz trochu aj vyuzivanie, ale kedze ste pod ich strechou platia ich pravidla.
Dohodni sa s manzelom, spravte si riadny harmonogram taky aby ste sa zamestnali a mali plany, aj ked pojdete s malym niekam do parku, kupat sa ..... da sa vymysliet milion aktivit a venovat sa mu a v podstate to nemusí ani nič stáť. Maleho mas vo veku kedy sa mu treba venovat kolko to ide, ved investicia do dietata sa ti vrati.
Hadam nechces maleho zanedbavat len koli tomu ze tam skaces ako oni piskaju a tebe z dietata vyrastie hlupy umasteny pubertiak zavislý na tablete, telefone ..... a podobne.
Pretoze takymto systemom si o to priam koledujes.
Mi osobne auto nemame, rodicov a svokrovcov mame na dedine. Ak potrebujem auto poziciam si od zamestnavatela, ten s tym problem nema, ale v skotocnosti ho moc nepotrebujem, lebo vsetko mam 3 minuty pesi. Ale na svokrovcov som manzelku naucil pouzivat klasicke vyhovorky, nemam auto, mala je soplava, ja som v praci, tiez nie som blbec aby som aj tu trochu casu co mi ostala venoval praci na rolach a okolo ich zadku. Ja od nich nic neziadam, sem tam prideme na zdvorilostnu navstevu a o par hodin odchod.
Ak sa da splatte to co tam mate a odchod inde. Samostatny zivot stoji sice viac usilia, penazi ale si sama sebe panom a nie otrokom niekoho druheho.
@elisa171 tiež by som začala s tým, že im cez víkend pomôcť nemôžete, lebo idete preč. Keď sa po príchode spýtajú, kde ste boli, povedzte, že ste boli pozrieť nejaké byty, lebo uvažuje o odsťahovaní sa. Možno vypukne tretia svetová, možno sa zdujú a nebudú hovoriť nič, ale určite im to bude v hlavách šrotovať. Možno sa však dostanete k dialógu, kde sa nebude na nič hrať a navzájom sa obviňovať, ale jednoducho si poviete na rovinu, že ich nepovažujete za natoľko starých, ani nevládnych, aby ste im museli byť stále po ruke a ešte počúvať akí ste leniví a nevďační, ak im nepomáhate v prácach, ktoré si vymysleli, len aby mohli vami manipulovať. Mrzí vás, že vás neberú ako samostatnú rodinu, ktorá má právo na svoj život, svoj kľud, svoj program. Keby ste žili v Austrálii, tiež by nejako museli fungovať, či? Preto zvažujete odsťahovanie sa, aj keď máte pôžičku, obaja pracujete a miesto pomoci im, môžete robiť niečo za peniaze, ale vtedy, keď vy budete chcieť a bude vám to vyhovovať. Nie si nevďačná, si obeťou manipulátorov.
Niektory rodicia to beru tak ze ked dieta zostane byvat u nich aj s partnerom tak rezim co bol predtym funguje aj teraz. Skratka my sme rodicia a vy ste nase deti a vasou ulohou je prejavovat nam uctu a pocuvat nas. Svadba pre nich nieje ziadny zlomovy bod ze sa treba zacat chovat inak. Stale budete pre nich deti. Takto to fungovalo kedysi ked byvalo v dome aj viac generacii proste nebolo zvykom ze aj ked niekomu nechali cast domu tak mu to dava pravo nezucastnovat sa na pracach okolo domu a na poliach. To ze uz je ina doba a ze domacnosti prinasate hodnotu tym ze ste cely den v praci a potom chcete mat klud nevysvetlite nikomu. Ale obrovsku chybu robia aj deti ktore nevedia ukazat svoju nezavislost. Tazko moze niekto kto chodi s rodicmi po vyletikoch este v 20 a so vsetkym sa musi radit s mamickou potom ocakavat ze bude respektovany ako dospely clovek ked doteraz sa tak nechcel spravat koli svojej pohodlnosti.
@elisa171 My sme ten isty pripad ako vy - tiez sme s muzom z kategorie naivnych, co si na naliehanie rodicov, pozicali a nasledne prerobili podkrovie v ICH dome. Kopec slubov napriklad o pomoci s detmi - realita je zial ina. Vysledok? Tento rok sa stahujeme do vlastneho - domu, zadlzeni sme az po usi na dva zivoty a to este budeme splacat aj pozicku na tento byt tu v rodicovskom dome. No ale co narobis, za sprostost sa plati. Tiez sa po xy rokoch vztahy zmenili a rodinni prislusnici vyfarbili v skutocnych farbach. Jedine, co Ti chcem poradit je, aby ste odisli, lebo toto zneuzivanie z ich strany sa bude tym, ako budu rodicia starnut, len a len zhorsovat...zblaznis sa tam. Ja sa uz tesim do noveho a hlavne NASHO. 🙂
@sardinka32 no ved aj my uz planujeme, lebo nas nebavi sa vzdy citit ako nevdacne sivne ked im sem tam z dacim odmietneme pomoct s tym ze mame vlastny program
@sardinka32 dobre ste urobili, viem si predstaviť, ako sa tešíš 🙂 aká bola ich reakcia na to, že odchádzate?
@elisa171 jednoznacne vas rodicia zneuzivaju, manipuluju a vydieraju.
Zial zvykli si na to, lebo ste im to dovolili. Ak chcete z toho von, musite v prvom rade tahat vy dvaja za 1 koniec. Musite si sadnut najprv vy dvaja a dohodnut sa ci ste pripraveni po financnej stranke zariadit si byvanie na novom mieste. Ak na to mate, a s te pripraveni odist, budete mat volnejsie ruky v komunikacii s rodicmi. Musite si s nimi sadnut, verbalizovat svoje pocity a ziadat zmenu. Podla toho ako opisujes rodicov rataj s tym, ze sa strasne urazia akokolvek sa budes snazit komunikovat to citlivo. Ak odmietnu zobrat do uvahy co im hovorite, je to jasne zdvihnete kotvy a zacnete pripravy na stahovanie. Musis pocitat s burkou, vsetko zle sa na vas znesie. Rodicia sa vyzuria a ked pochopia, ze neustupite zacnu s vami vyjednavat. Postupne si uvedomia, ze o vas naozaj mozu prist a az niekde tu je sanca, ze budu ochotni vas pocuvat a zmenit pristup. Treba sa pripravit aj na to, ze vas zatratia a nechaju vas ist s tym, ze budu urazeni do konca zivota. To uz bude ale ich volba. Vy musite chranit v prvom rade svoju rodinu a zivotne stastie a spokojnost.
@elisa171 inak....mna tak zaujima....mate velky dom,ste na neho 4dospeli ludia....co akoze driete?na com????
mate nejaku obrovsku zahradu?mate nasadeny hektar zeleniny?alebo co to znamena vela roboty????a ze iba driete na nich
lebo my sme s manzelom tiez v obrovskom domisku sami,mame fakt obrovsku zahradu a dve male deti,manzel nonstop v praci...a sice teda makame riadne,ale dajak to ide
a vy ste 4dospeli ludia...takze neber to ako vyryvanie...ale nejako nerozumiem ake vyuzivanie myslis
@terezka1947 no mame dom kde mama stale vymysla nejake prace, raz nieco v zahrade, mame milion izieb v dome a stale treba nejaku malovat, potom mame ešte chalupu ktora na vidieku ktora sa preraba tam je stale nieco treba atd,,to sa ti zda ale moja mama je expert vzdy nieco vymysliet len aby bolo co robit, argumentuje s tym ze: vsak mame dom a na dome furt daco treba, len tí oddychuju co byvaju v byte :D
@terezka1947 a ja nehovorim len o praci okolo domu, je jasne ze ked mame dom a byvame tu tak je potrebne ho udrziavat, ja hovorim hlavne o obskakovani rodicov, o tom ze im musime chodit na nakupy, ze ich vyvazame hore dole aj ked maju auto a pod.ja nemozem ist do obchodu bez toho aby som sa nasich nespytala ci nieco nepotrebuju kupit, pritom ked idu oni raz za cas do obchodu nikdy sa ma nejdu spytat ci mi nieco netreba, maju auto ale ked chcu ist do mesta alebo na kupalisko vzdy ich vozime my a pod. ak odmietneme urazia sa. atd..je toho viac
@elisa171 chapem...ono to asi ani nie je o tej praci,vsak?
vies,byvanie s rodicmi ma vela vyhod a zaroven nevyhod...asi oni ta s manzelom beru ako deti,malicke deti...a asi im ani vobec nepride divne,ze sa spravaju ako by sa nemali,resp.ze ste uz dospeli ludia
no...skratka,chcu vam to najlepsie,asi este nevidite do buducnosti,raz si budete vazit,co teraz robia,robite....atd...a to nemyslim ironicky
pokial su to tvoji rodicia,asi by som s nimi rozhovory viedla castejsie...fakt je dost mozne,ze im to nedochadza vsetko
aj ked odidete....budete mat v niecom slobodu,v niecom zase nie...vsetko nieco stoji
uz vy si musite zvazit,co budet mat pre vas viac pozitiv....lebo z tvojho prispevku ide zufaly vykrik o pomoc,vypocutie,riesenie....ale iba ty vvies,co stratis a co ziskas odstahovanim,ci zotrvanim
ja uz rodicov nemam,manzel ma uz iba otca a aj to akoby nebol,naopak...takze sme zase na vsetko sami
vies,niekedy je to super....ale zase,my by sme aj uvitali nejaku pomoc za "odmenu" vo forme mozneho citoveho vydierania...takze to je pohlad z inej strany
ono sa to lahko "frajersky od pc" povie,osamostatnite sa....mate na to pravo,rodicia na tamto pravi nemaju....ale ste rodina,mate nejake vztahy...a nie su predsa o parvach a povinnostiach
urcite sa rozhodnete spravane,ked to zacnete riesit a zacnete rozoberat rozne pohlady na sucasnu situaciu
drzim palce,aby to vsetko dobre dopadlo
@terezka1947 vies len to nie je len o tej praci, mama ma tendenciu sa do nas neustale montovat, ked si muz zajde raz za pol roka na pivo a ona si to vsimne hned uteka zamnoz ze akotoze mu to dovolim, a co ma co chodit do krciem a podobne, stale mi hovori kedy mam co robit, kedy mi treba okna umyvat, kedy mi treba dlazku umyvat akoby som bola 10 rocne soplave decko, potom ja vyzeram ze som uplne neschopna a pod.
@elisa171 tvoja mama ti skrátka chce riadiť absolútne život 😒 . Čo keby si nejaký čas skúsila na ňu - mami, som dospelá, viem, čo mám robiť a úsmev. Keď to zopakuješ dvadsať krát, možno pochopí. A nič ďalej nevysvetľuj. Nehovor to arogantne, s jedom, ale úplne normálne, s úsmevom. Koncom týždňa - štvrtok, piatok sa spýtajte, aké majú plány na víkend. Ak na vás vychrlia - je treba natierať plot, vytrhať burinu.....povedz, OK, pomôžeme vám, ale budúce dva víkendy máme program. A neustúp, ani keby začali škridlu na streche meniť. Frfľanie jedným uchom dnu druhým von. Mne osobne by nevadilo, keby idem do obchodu, zastaviť sa u nich, či niečo nepotrebujú, ale chápem, že v tvojej situácii si už alergická na všetko. Mali sme v rodine, stoplo sa to až odsťahovaním mladých. Nikto by neveril, koľko práce je okolo jedného rodinného domu s malým pozemkom 😀 😀 😀 😀 , teda koľko sa dá povymýšľať 😠 😠 😠 😠 😠 , lebo obloky sa dajú umývať aj tri krát do roka, aj každé dva týždne....Vy im musíte dať STOP, aj keby ste sa rozhodli odsťahovať (čo by bolo najlepšie), ale nebude to zajtra, tak si treba udržať aspoň akú takú pohodu. Držím palce!
@timea7 Vraj uz nieco tusili...takze ziadna drama nebola nakoniec. Mozno sa aj im ulavi, ze vypadneme. 😀
@sardinka32 uľaví sa najmä vám

@elisa171.......... kde mame samostatny vchod a svoju vlastnu domacnost. Dom patri mojim rodicom ale samozrejme ze sa delime o platenie uctov a pod. Problem je v tom ze moji rodicia nas dvoch nevnimaju ako samostatnu rodinu so svojou domacnostou.........
opravím ťa: nemáte samostatnú domácnosť!
- bývate v dome rodičov, nie vo svojom
- delíte sa o platenie účtov
- o chalupu sa staráte spoločne s rodičmi
- automaticky umývaš riad v oboch kuchyniach
- nákupy podľa všetkého riešite pre obe časti domácnosti naraz
- spoločná záhrada o kt. sa spoločne staráte
vlastnú domácnosť nerobí vlastný vchod.
prečo, keď obaja zarábate a tvrdíš, že nie ste malé deti, ktoré treba živiť si nenájdete vlastné bývanie? čo vám v tom bráni? nehovor, že financie, lebo tvrdíš, že vás živiť netreba.....