icon

Pomoc rodičom okolo domu

dennynkoo13
27. feb 2022

Ahojte. Doteraz sme bývali blízko mojich rodičov cca 2 km od nich od Novembra sme sa presťahovali a bývame cca 95 km od nich. Kým sme bývali blízko často som mame pomáhala s nákupom a domácimi prácami tak isto aj ona mne aj muž pomáhal občas pokosil, drevo narubal také práce vonku. No odkedy bývame ďalej snažíme sa k nim chodiť aspoň na víkendy kvôli deťom avšak mam pocit že mama si myslí že prídu vnúčatá a dvaja sluhovia. V piatok sme sem prišli na týždeň však deti majú prázdniny pôjdeme na výlety s babkou a dedkom a tak. Hneď pri príchode mi mama splechla do očí že si mám povysavat a upratať izbu kde spávame že tri týždne sme tu neboli a ona sa toho ani nedotkla že si mám dať oprať a prevliect periny utrieť prach a dlážky umyť to by bol najmenší problém ale hneď vyletela z plánom na celý týždeň že chce aby sme im išli spraviť veľký nákup umyť okná, vymaľovať, drevo narúbať a uložiť, že bude rada ak budem cely týždeň variť všetko upratať vyumyvat aj zelinu v skalke vytrhať posadiť do sklenika no neskutočne veľa veci keď som ju stopla že okej veď variť môžem aj upratať ale že sme chceli ísť aj z deťmi na výlety tak sa urazila že oni ako starý rodičia pôjdu s deťmi na výlety a my môžme robiť čo treba. Nechcela aby sme sa sťahovali tak ďaleko už keď sme jej to oznámili tak bola nešťastná že zostanú na všetko sami aj keď sme sem prišli napríklad na vianoce na víkend tak nás zahrnula robotou. Nehovorím nemám problém pomôcť s varením upratovaním alebo aj niečo vonku porobiť ale vždy si vymysli toľko roboty že je to na celé dni a keď sa ohradim že sme ich prišli pozrieť tak sa urazí že či ich chcem nechať všetko robiť a nepomôcť. Naozaj dnes sme tu tretí deň a už je mama nervózna že ako to stihneme keď není spravená ani polovica jej zoznamu. Minule keď sme prišli na víkend hneď zahlásila že vôbec neupratovala lebo rátala s tým že to spravím ani riad nebola schopná dať do umývačky.. celá kuchyňa bola zapratana minimálne 3 dni starým riadom a čakala kedy to naložim do umývačky a dám umyť. Stále naráža na to že keď sme bývali tu stihala toho viac. Myslíte že to je nejaká forma trucu s jej strany? Dá sa to nejako normálne vysvetliť bez hádok?

heni79
27. feb 2022

@dennynkoo13 Inak takto si pamätám moje detstvo. Každý víkend sme s mamou cestovali k jej rodičom. Nečakala nás milujúca domácnosť. Neporiadok, prievan, stres (treba sa rýchlo prezliecť a robiť!). TV zakázaná. Upratať stôl od raňajok - áno, prišli sme okolo desiatej, ale na stole boli zvyšky raňajok. Minimálne z dvoch dní. Starkého nie, iba starej matere. A muklovalo sa celý víkend. Pranie kobercov na dvore, umývanie okien, rezanie a čistenie hydiny, ručné pranie a niekoľkonásobné pláchanie bielizne (vrátane posteľnej!) na dvore, hoci v dome bola automatická práčka (aby sa nezničila). Vysávanie, utieranie prachu, žehlenie boli bežné veci. Všetko dirigovala stará mati. A mama nás tam z nutnosti dávala aj na prázdniny. Nespomínam si na to rada. Svetlý bod bol starký. Ten nás, deti, občas vzal na výlet. Alebo so sebou do práce, kam unikal pred ňou. Moja mama bola na všetky vnúčatá úplne iná. A áno, očakávala pomoc od nás, dospelých detí, ale nevynucovavala si ju. Skôr to bola automatika z našej strany. Ale vždy podľa priorít. Napr. sme síce prišli k nej, ale šli sme s deťmi na kúpalisko. Záhradu sme večer poliali, okolo domu trochu porobili a ráno napr. pokosili a opäť na kúpalisko. Ale už aj s ňou. (To bolo v časoch, kedy už bola vdova a vládala okolo domu menej.)

dennynkoo13
autor
27. feb 2022

@heidy222 žili sme pár km od seba ja som občas pomohla mame občas ona mne ale väčšinou sme sa každá starala o svoju domácnosť sama

dennynkoo13
autor
27. feb 2022

@0silvia0 určite vyskúšam ďakujeme

dennynkoo13
autor
27. feb 2022

@heni79 u nás to tak nikdy nebolo ani keď som bola mladá pomáhala som doma ale nie nejako extra myslím si že mama odkedy nechodí do roboty zlenivela a čaká že všetci sa o ňu budú starať ako o kráľovnú

marca12
27. feb 2022

@dennynkoo13 tak ak je toto forma trucu,moja mama trucuje asi cely zivot. Ocakava,ze my deti budeme vsetko robit. Minule pridem k nej na navstevu a zacne vyplakavat ako musi prat. V zlosti som sa jej opytala,ci chodi do potoka prat. Chodime jej pomahat so vsetkym a ona ma asi taku chorobu,ze neexistuje,aby nieco spravila sama. Odmalicka,co si pamatam,sme pri vsetkom museli byt s nou,inak bol ohen na streche a to sme si vypoculi,ake sme detiska. Moja mama neuznava chodenie po vyletoch. Cez dovolenku aa ma robit a len robit,kto to kedy videl tarat sa kade tade.... Nebude aj tvoja mama taka?

marca12
27. feb 2022

@dennynkoo13 moja mama to iste a babka bola taka ista,ta si po sebe uz ani tanier neodkladala. Ocakavaju,ze deti sa maju starat o rodicov. Dufam,ze ja nebudem takato

elizabet173
27. feb 2022

@dennynkoo13 mama nechodí do roboty a nestíha? To nemyslíš vážne! A ty jej nevieš šplechnúť do tváre, že ty máš deti, chodíš do práce a kým u nej mukluješ, u vás doma nie je slúžka?! Keby mala 75 rokov, alebo zdravotné problémy, nepoviem ani slovo. Mama si k tebe dovolí toľko, koľko jej dovolíš ty.

dennynkoo13
autor
27. feb 2022

@marca12 práveže doteraz taka nebola vždy si rada všetko robila sama len odkedy sme sa presťahovali tak začala robiť takéto scény

dennynkoo13
autor
27. feb 2022

@elizabet173 viac krát som sa na to ohradila ale využíva citové vydieranie

mariejenka
27. feb 2022

Cakal som vek okolo 68 a vyssie ale, 57 a uz je na dôchodku? Invalidnom? Preco uz nepracuje?
Pokiaľ mama nemá nejaký zdr.problem absolútne by som jej vyuzivanie mojej pomoci netolerovala... nabudúce buď nepovedať ze prídete,ked je doma nebude to problém,ze sa "dovalite" bez predošleho oznamu. Alebo len deti prispieť a otocka domov. Vnúčatá hádam chcú vidieť, povenovať sa im.

elizabet173
27. feb 2022

@dennynkoo13 prečo sa dáš citovo vydierať? Veď jej rovno povedz, že teba citovo vydierať nebude. Prečo si nezostala s deťmi cez prázdniny doma a nechodili ste na výlety z domu a neprišli k nim len na víkend, keď vieš, aká je? Prečo neprídu oni, aby si vnúčatá užili? Ako si to urobíš, tak máš, nikto iný to nezmení len ty

0silvia0
27. feb 2022

@dennynkoo13 ak tieto citove vydieracky stopnes, co dufam ze stopnes, pocitaj s tym, ze budes najhorsia dcera. Neboj sa byt najhorsia dcera, skus si to "uzit", uzi si tu slobodu a volnost aj za tuto cenu. Ak budes nadalej skakat okolo mladej, zdravej, ale lenivej matky, nerozhybes jej lenivost, ale budes ju v lenivosti podporovat. Chces jej pomoct? Chces, ale pomoz jej zbavit sa pohodlnosti a lenivosti.

mimi3008
27. feb 2022

@dennynkoo13 strasne ma vie vytocit take spravanie starych rodicov, ze obi budu s detmi...toto, co ty pises:
oni ako starý rodičia pôjdu s deťmi na výlety a my môžme robiť čo treba...
Tak predpokladam, ze vam bejde len o to, aby niekto spravil detom program, ale ze si chcete ten cas uzit spolu s detmi. Su to predsa vase deti. Ja by som tam na tak dlho nechodila, 95 km nie je daleko, sla by som tam raz za 2 tyzdne na 1 noc cez vikend. Napr. od piatka poobedia, do soboty poobedia, alebo od soboty do nedele. Pomahat rodicom je pekne, aj sa to ma, no nie nechat sa zneuzivat. Mas svoju rodinu, muza a deti, ste jeden samostatny celok, v prvom rade si zodpovedna za svoju domacnost.

dennynkoo13
autor
27. feb 2022

@mariejenka nepracuje lebo mala zdravotné problémy z vyparov v robote a operovali jej karpalny tunel tak odišla samozrejme keď som sa tam par krát zastavila bez ohlásenia bolo všade čisto

andreakg
27. feb 2022

@dennynkoo13 fúha, koľko má mama rokov?Mne to nepríde normálne, nepoviem,niečo ťažšie im občas pomôcť,ale vysávať,riad dať do umývačky,to je úplne zneužívanie z jej strany.Treba jej ukázať,že nie si slúžka.

dennynkoo13
autor
27. feb 2022

@elizabet173 rátala som s tým že keď prídeme na viac ako na víkend tak bude chcieť spraviť len toľko ako keby sme tam na víkend a týždeň si užijeme spolu.. No mýlila som sa určite to budem musieť stopnúť

dennynkoo13
autor
27. feb 2022

@0silvia0 je mi to jasne brat je v Holandsku doma sa ukáže raz za rok na víkend a je to najlepší syn na svete takže ak sa teraz proti nej postavím budem určite tá najhoršia

dennynkoo13
autor
27. feb 2022

@mimi3008 tak my sme mysleli že to bude týždenný program v rodinnom kruhu chceli sme ísť na túru kúpať sa niekde a tak lebo deti boli zvyknuté tráviť čas u babky a dedka tak sa tam často pýtajú. Nešlo nám o to aby im robili program ale aby sme ho mali spolu

mimi3008
27. feb 2022

@dennynkoo13 ano chapem. Asi to ma kazdy inak. My sme skor nastaveni tak, ze si najradsej uzivame cas my dvaja a deti. Navsteva alebo prechadzka alebo 3 hodinovy vyletik so starymi rodicmi je pre nas OK, ale napr. nesla by som takto spolocne na ziadnu dovolenku, chatu, ani predlzeny vikend. Ale ma to svoje dovody, niekomu to vadit nemusi

elizabet173
27. feb 2022

@dennynkoo13 sadni si s ňou ku káve a porozprávaj sa s ňou. Snaž sa stručne a jasne, keď nepomôže a zase bude operovať zoznamom, ktorý si napísala a z ktorého ste málo porobili, povedz jej, že ty nie si jej zamestnanec, ale dcéra. Si ochotná pomôcť, ale nie si ochotná chodiť na návštevy, kde ťa čaká zoznam toho, čo máš porobiť a ona je celé dni doma. Zbaľ sa a odíď, aby pochopila, že to myslíš vážne

sindyem
27. feb 2022

@dennynkoo13 Lutujem ta, ze mas takuto mamu, a nechapem, ze si toto nechas...raz ste sa odstahovali, osamostatnili..mas vlastnu rodinu, deti, domacnost, o ktoru sa staras...ty si zena v inej domacnosti, tej svojej, a teda sa mas starat o chod a cistotu tejto domacnosti. Tvoja mama, ak je vladna dost na vylety s vnucatami, bude vladna aj na chod domacnosti...a tam ma byt gazdina ona. Jej domacnost, jej starost. Ak tam pridete na navstevu, je normalne pomoct s varenim, upratanim po obede, pripadne daco, co sami nevladzu...ale luxovanie celeho domu?? Ved vy tam uz nechodite domov, ale na nastevu s detmi. Uzit si ich pritomnost...nie otrocit. Akoze keby mi moja mama podala metlu medzi dverami a zoznam prac, otocim sa na pate so slovami : "Dakujem, takeho mam doma dost." Ty tam ides za rodicmi aj s detmi.. a v konecnom dosledku ich ani nevidis, podla toho co pises...

dennynkoo13
autor
27. feb 2022

@mimi3008 asi áno my sme napríklad často chodili aj s rodičmi aj so svokrovcami ešte pár rokov dozadu na chatu alebo na víkend niekde

dennynkoo13
autor
27. feb 2022

@elizabet173 zajtra sa na to chystám pôjdeme na výlet a ak bude zle tak nás balím a pôjdeme prázdninovat radšej domov a po výletoch sami bez nich

anne_mary2
27. feb 2022

@dennynkoo13 chapem, ze ked mate inak dobre vztahy, ze si to clovek nechce pokazit, alebo niekto je taka povaha…
ale to mi pride uz moc aj ked ide o mamu…
Neviem asi by som poucena z tychto prazdnin nechodila kazdy tyzden ked vies co ta caka.. predpokladam ze vlastna domacnost s detmi sa tiez nestara o seba sama ci ste c dome alebo v byte… po celom tyzdni v robote chce clovek aj oddych, lebo ved tyzden v jednom kolotoci.. sobotu si mozes doma porobit a venovat sa sebe detom manzelovi.. v nedelu detto…
Je fajn, ze decka maju radi starych rodicov, aj ze im to nechces brat. ale zase…
Hlavne ucis vasich podla mna velmi zlemu zvyku ze ste tam kazdy vikend.. deti podrastu budu mat kamaratov, inak chciet travit cas, rodicia budu starsi.. ak sa zoberiete dvaja s muzom potom ok ak vam to nebude vadit.. ale teraz co budes to robit 20 rokov vikend co vikend s manzelom??Raz neprides potom a bude vojna.. pamataj na to, vsetkeho vela skodi.. aj tohto. Ste prec od novembra, nastav si to nejako skor nez bude neskoro..
Za chvilu je teplo leto cas kupania vyletov len takeho flakania, predpokladam ze ho netuzis stravit cele pod maminou taktovkou uloh s casovym harmonogramom co sa nestihlo …
nemas nic z oddychu .vikendov, a este to cloveka mrzi 🤷🏼‍♀️. Takto to dlho nevydrzite, a neverim ze manzela to nezacne stvat ak este nezacalo

dennynkoo13
autor
27. feb 2022

@sindyem jasne ze vládze len nechce nemám problém pomôcť ale odkiaľ pokiaľ aj som jej dnes hovorila ze keď ona k nám príde nechcem aby mi pomáhala niečo robiť len vždy začne že či pre mňa v detstve nespravila dosť a takéto hranie na city presne ako píšeš deti vidím málokedy väčšinou len večer

dennynkoo13
autor
27. feb 2022

@anne_mary2 manžel je ešte celkom v pohode lebo podobne práce ako robí tu robí aj doma on sa vždy s ocom vypari niekde von a tam pri dreve sa rozprávaju otec vôbec nieje taky ako mama že len robiť robiť niekedy sa aj ja za nimi takto výparim oddýchnuť práve preto že ide leto to chcem riešiť už sme návštevy obmedzili teraz sme tu po 3 týždňoch ale ešte zo začiatku sme riešili veľa vecí okolo sťahovania tak sme tu boli častejšie. Dnes som aj s mamou mala debatu že mám sama veľký dom a dvor deti psov a nemôžem robiť tu aj doma klasicky sa urazila to je jediné čo vie spraviť keď otvorím túto tému. Riešim to preto ze naozaj sme mali dobre vzťahy doteraz a nebol nikdy problém

elizabet173
27. feb 2022

@dennynkoo13 ona ťa mala dobrovoľne, ty si sa na svet nepýtala, bolo jej povinnosťou sa postarať o teba

0silvia0
27. feb 2022

@dennynkoo13 strasne by mi liezla s tym urazanim na nervy, ved je ako male decko. Moja mama je tiez komplikovano-zlozita, ale toto by si nedovolila.

anne_mary2
27. feb 2022

@dennynkoo13 no ked ste v dome tak to vas obdivujem este viac,my mame pri svojom co robit kazdy vikend keby sme chceli od jari do jesene, ako vsetci no 🙂
Fuu no tak to ozaj, jeden vikend v mesiaci vy, jeden oni ku vam a zvysok si robte kazdy svoje 😅. Proste treba tomu najst nejaky rezim, system…
lebo za chvilu budes mat sama pred sebou vycitky ze ste nesli a robite nieco ine 🤨🤯..

andreakotesova
27. feb 2022

@dennynkoo13 na výlet chod zo svojho domu a nie z domu rodičov vzdialeného 95 km od vášho 😉