Pomoc rodičom okolo domu
Ahojte. Doteraz sme bývali blízko mojich rodičov cca 2 km od nich od Novembra sme sa presťahovali a bývame cca 95 km od nich. Kým sme bývali blízko často som mame pomáhala s nákupom a domácimi prácami tak isto aj ona mne aj muž pomáhal občas pokosil, drevo narubal také práce vonku. No odkedy bývame ďalej snažíme sa k nim chodiť aspoň na víkendy kvôli deťom avšak mam pocit že mama si myslí že prídu vnúčatá a dvaja sluhovia. V piatok sme sem prišli na týždeň však deti majú prázdniny pôjdeme na výlety s babkou a dedkom a tak. Hneď pri príchode mi mama splechla do očí že si mám povysavat a upratať izbu kde spávame že tri týždne sme tu neboli a ona sa toho ani nedotkla že si mám dať oprať a prevliect periny utrieť prach a dlážky umyť to by bol najmenší problém ale hneď vyletela z plánom na celý týždeň že chce aby sme im išli spraviť veľký nákup umyť okná, vymaľovať, drevo narúbať a uložiť, že bude rada ak budem cely týždeň variť všetko upratať vyumyvat aj zelinu v skalke vytrhať posadiť do sklenika no neskutočne veľa veci keď som ju stopla že okej veď variť môžem aj upratať ale že sme chceli ísť aj z deťmi na výlety tak sa urazila že oni ako starý rodičia pôjdu s deťmi na výlety a my môžme robiť čo treba. Nechcela aby sme sa sťahovali tak ďaleko už keď sme jej to oznámili tak bola nešťastná že zostanú na všetko sami aj keď sme sem prišli napríklad na vianoce na víkend tak nás zahrnula robotou. Nehovorím nemám problém pomôcť s varením upratovaním alebo aj niečo vonku porobiť ale vždy si vymysli toľko roboty že je to na celé dni a keď sa ohradim že sme ich prišli pozrieť tak sa urazí že či ich chcem nechať všetko robiť a nepomôcť. Naozaj dnes sme tu tretí deň a už je mama nervózna že ako to stihneme keď není spravená ani polovica jej zoznamu. Minule keď sme prišli na víkend hneď zahlásila že vôbec neupratovala lebo rátala s tým že to spravím ani riad nebola schopná dať do umývačky.. celá kuchyňa bola zapratana minimálne 3 dni starým riadom a čakala kedy to naložim do umývačky a dám umyť. Stále naráža na to že keď sme bývali tu stihala toho viac. Myslíte že to je nejaká forma trucu s jej strany? Dá sa to nejako normálne vysvetliť bez hádok?
@0silvia0 možno to zaberie, keď im ukážu, že voľný čas sa dá tráviť aj ináč, možno mama bude úradovať aj tam a možno nepôjdu vôbec, ani rodičia mojej kolegyne by nešli nikam, ťažko povedať, ale nápad to je dobrý a za pokus to určite stojí
@cacianka tak toto jej dám asi prečítať ono kým chodila do roboty a bývali sme blízko nikdy nechcela takéto veci a tak často ale odkedy je doma a my ďalej tak hotovo a keď sa zastavíme na jeden deň zas je zle že je málo s vnúčatámi. Vidím že zajtra budeme musieť asi nastaviť hranice inak. Ona nevie ubrať z roboty má skalku pred domom chce aj za domom skleník a kus záhrady nestačí na sadenie chce aj vyvýšené záhony aj bylinkovu záhradu všetko by chcela a potom je zle že nestíha
@dennynkoo13 chodievajte postupne menej. lebo padnete ha usta. preco chodite tak daleko kazdy vikend? tvoj muz to tiez nemusi tolerovat donekonecna. ked tam pridete,ok,upracte si izbu,pomozte,navar alebo dones navarene,kolac atd. ale nie kazdy vikend.
my tiez chodime k svokrovcom,aj buduci vikend ideme pratat drevo, ale potrebujeme aj cas pre seba.
@janetinka27 chodili sme tam hlavne preto často že sme ešte vybavovali veci okolo sťahovania teraz sme tu po 3 týždňoch určite sa to postupne obmedzí keď príde aj leto a teplejšie
@dennynkoo13 u nás foliovnik, skleník, stromy, hnojisko, chlievy popratat, povala, garáž, 7 prístreškov, v lete 300 koreňov paradajok, 150 papriky, 50 uhoriek, záhon od ulice, predzáhradka, predný dvor, dlhý dvor, pred kuchyňou záhon a vyvýšený záhon, suchý múrik, 400korenov hrozna, krumpiel sa sadilo 20 vriec vyberalo 50 a všetko vyorat, triediť, umyť, sušiť a do pivnice, repa na zimu, mak 5kg, mrkvy a petržlenu 10 bedni, 10 bedni cibule a cesnaku,
lečo 20, uhoriek 100, kapusty 30 a zmesky 30 fliaš, plus 100 kompotov....no vykašľali sme sa na to. 20 kačíc, 30 sliepok, 25 zajacov, 2 svine..... Teraz mrky a zeleru Max 2 bednicky, aby " mala", kačice sa 2x do roka kúpia od suseda, zajace dostane 2x, zo zabíjačky jej dá suseda, ktorej mama zasije košele a nohavice a tak sa hrá s 5 sliepkami.tym môj chlap miluje čistiť chliev😉😜 tak sú v milosti. Otroci a to bola, v lete kupko ?! Možno 2x, spomínam si iba na pár výletov, ale viac k lekárom. Takže zážitky z detstva skoro žiadne, viac si pamätám že sme museli každý týždeň zametať zvieraci dvor, čistiť zajačie chlievy, nosiť vozíky žihľavy, repovych listov, zalievať pomyje pre svine.nestažujem sa, ale potom som si život zariadila úplne inak, študovala som odbor v kultúre, rodičia ma podporovali, a nič nevycitali, len občas poznámka že sme dlho neboli a chýbali sme im. A čo z toho ?! Otec zomrel zodraty, na rakovinu, mama 4 operácie a ledva chodí, vykrutena ako paragraf, bolesti 20 hodín denne., Aspoň diagnózy mrte. Zodrata z družstva a domáceho hospodárstva.
Nikdy nás však nečakal špinavý riad, neupratane izby, ale navarené napečené, síce aj neja práca, ale predsa nebudeme 2.5 dňa sedieť na zadku pri káve a telke.
@dennynkoo13 akoze je v 57 uz v dôchodku? A jasne ze trucuje. Si jej jediná dcéra ci ako?
@lienka.7 Nie mam ešte brata v Holandsku domov chodí raz za rok na víkend sestru v Budapešti tí tiež moc nechodia skôr k nám len a mladšiu sestru čo študuje 300 km od nich a tiež moc domov nechodí. Odišla mama z roboty kvôli zdraviu
@cacianka čo sa týka záhrady a zvierat majú 8 sliepok a 11 moriek o to sa stará otec a veľkú rolu kde sa sadi žito tiež sa stará otec ora seje všetko mama má len dom a záhradku ma starosti pokiaľ vie ze to nikto nepríde spraviť spravi to ale vola mi aj 2 krát za deň že nevládze a stále robí ak vie ze prídeme tak to nechá na nás súrodenci chodia domov malo oni to tak nepocituju
@dennynkoo13 keď ti bude volať, že nevládze, tak jej povedz, že ani ty, že ju chápeš a zlož
@dennynkoo13 tvoja mama mi pripomína macochu z Mrázika: "Treba hydinu nakŕmiť, dobytok napojiť, narúb drevo, a pozametaj dvor!" Nečítala som všetky komentáre, ale rozhodne to treba skresať tak, aby ste to aj vy zvládali, a necítili sa ako sluhovia. S mamou sa porozprávaj aj za cenu, že sa urazí, však ona sa časom aj "odrazí".
@dennynkoo13 moja mama tiez na rohy na nohy kvanta korenov rajcin. Potom z toho vari pretlaky, nuka nam to a place, ze ved to sadi pre nas. Ale ja to nechcem, mam vlastnu zahradu s vlastnymi rajcinami. Ked jej poviem, sad menej, tak to pocut nechce.. Ok, jej volba, nech vari 2 mesiace leco a pretlak v horucavach, uparena, nech to nuka po celej rodine, ked si neda povedat, co s nou? Ale pomahat jej nechodim, mam dost roboty okolo svojej zahrady. Chodim do prace, ona je na dochodku. A nemam z toho vycitky svedomia.
@0silvia0 podobne aj u nás, 300 fliaš, ja sa snažím 99% čerstvé sezónne ovocie aj zeleninu, teraz s tým nie je taký problém ako za ich čias, keď nič nebolo tak zatvárali o dušu. Nukala, ale nemáme 7 zaludkov, tak našťastie skresala korene, aj zaváranie , ale je to jej život, keby nemala starosť, tak upadne, toto ju drží pri živote, má program. Ale aj tak vykrikuje, že čo s tou záhradou, veď tam bude burina na 10 metrov, tak drb už je tam kukurica a tekvice. Akoby to bolo bez roboty. No figu, 4 áre...
Fuha, tak ked pracovala, viac stíhala okolo domu,ako teraz ked je nezamestnaná. Buď ma miernu depresiu,alebo len sa na teba urazila,ze si si dovolila sa odsťahovať, pocitala s tým,ze budes blízko,po ruke. Nechápem ju, vyčítať dcére ze sa o ňu starala,plus ma ďalšie tri deti o ktoré sa tiež starala,ako co teraz? Každému bude vyčítať? Je to mladá zena, prepána Jána, ok...karpaly su nepríjemné,ale hýbať musí zapastiami,a to ďalšie ze mala prácu,kde jej vadilo prostredie, chápem, aj ze teraz sa ťažko nájde inde prac.miesto ale jej pobyt doma zjavne nerobí dobre, a odnasas si to ty. Keby je moja mamka doma (a to ma 62) "zozrala" by dom, záhradu,okrasnu aj úžitkovú a este by stihla navsetku kamosky,a večer omšu v kostole.
@mariejenka preto si myslím že je to z jej strany nejaká forma trucu za to že sme sa odsťahovali a že zlenivela keď zostala doma. Karpal mala operovany 3 roky dozadu ešte rok s nim pracovala nemá s tým už problém. No dnes sme už na ceste domov... Mama je urazena a my ideme tráviť prázdniny niekde na výlet radšej
@dennynkoo13 a ako ste to dnes teda odkomunikovali? Co si mame povedala?
@dennynkoo13 👍 Dobre ste urobili. Veď ona sa odrazí. A ako to prebiehalo?
@0silvia0
@h2
Hneď ráno som povedala ze ideme na blízky hrad pozrieť načo zostala mama zarazena že dnes sa mala maľovať horná izba hovorím že možno v iný deň dnes ideme na výlet samozrejme hysak plač scéna aká som zla na ňu že jej nechcem pomôcť tak hovorím že sme si sem prišli oddýchnuť a tráviť čas spolu a ak chce aby sme stále robili ideme domov samozrejme plač nervy... Tak som začala baliť a odišli sme po ceste mi 4 krát volala ze som pokazila deťom vnúčatá a nepomohla jej
@dennynkoo13 dobre ste urobili, že ste odišli. Osobne by som teraz mame dala chvíľku čas, nech sa "odrazí" a potom sa s ňou porozprávala v pokoji a nastavila si s ňou hranice. Asi by som inak to dala dopredu vedieť aj otcovi (píšeš, že on je v pohode), aby vedel, že ako to chcete nastaviť a prípadne aby ju vedel trošku aj on usmerniť. Držím palce! Určite sa nedaj(te) s mužom takto zneužívať
@dennynkoo13 Dobre si urobila. Hlavne si nič nevyčítaj, Ty si nič zlé neurobila. Mame povedz, že ak niekto pokazil deťom prázdniny, tak ona, lebo nechcela, aby išli na výlet. A pokazila ich aj vám.
@dennynkoo13 treba jej hovorit naspat, ze aj ona vam kazi dovolenku a prazdniny. Ze zoznamy s vypisom roboty nech si necha pre nejaku popolusu alebo pracovnu silu. Ty si dcera, neprisla si sa namakat. Namakas sa dost okolo vlastnej domacnosti a nie su nevladni, ze by si okolo seba nevedeli porobit. Mam 62 rocnu kolegynu, chodi do prace, ma dom a zahradu, a ziadne deti k nej nechodia na panske.
Určite s ocom som už telefonovala ten sa s ňou bude rozprávať ale teraz je len zbytočne hystericka tak sa s ňou nedá plánujem tam o týždeň ísť sama musím niečo vybaviť v meste tak by som sa u nich zastavila a skúsim sa s ňou porozprávať... Aj keď myslím že reakcia bude rovnaká
@dennynkoo13 pozrela som si tvoj.profil...mas malé bábo, a ešte dosť malé detí,a mama bez stipky hanby ta ženie do maľovania izby,a inych prác v ich dome! Niečo sa s nou deje, verim ale.ze sa pre jej dobro spamätá.
@dennynkoo13 aj ja si myslím, že reakcia bude rovnaká, urobila si dobre, že si odišla. Skúsila by som jej napísať list, kde jej napíšeš svoje pocity, svoje predstavy. A hlavne to, že nepopustíš z toho, aby ste časť pobytu u nich trávili spoločnými výletmi, aktivitami, všetci, nie oni s vnúčatami a vy muklovaním. Pripomeň jej, že sú rodičia, ktorí majú deti za oceánom, vidia ich raz do roka, možno ani to nie a zvládajú. Rada pomôžeš pri ťažších prácach - maľovanie, drevo, ale nech zabudne na to, že vy prídete a ona bude mať pre vás pripravený zoznam, čo všetko treba porobiť. Prídete aj tak, že sa nebude robiť vôbec nič, pôjdete v sobotu na výlet, večer grilovačka, v nedeľu jej maximálne pomôžeš s varením. Bude si musieť zvyknúť. Veľa šťastia
@mariejenka to som si ani nevšimla, no pri takýchto troch malých deťoch by ma ani nenapadlo, že by som išla maľovať. Ona by mala naopak pomôcť dcére, keď sa teraz sťahovali!
@elizabet173 dohodla som sa aj zo súrodencami o dva týždne prídu na víkend a pôjdeme sa tam porozprávať a vyriešiť to bez deti bez manželov len my ako ich deti. Vnúčatá im súrodenci donesú na návštevu až po dohode zatiaľ budú u nás
@dennynkoo13 ale ved pisala si, ze surodenci nemaju podobny problem, ci zle si pamatam?
@dennynkoo13 dobrý nápad, skutočne som nepozerala tvoj profil, myslela som si, že máš dvoch školákov a chodíš do práce. Toto je čisté využívanie vás ako lacnej pracovnej sily. Prečo mama vlastne nepracuje? Celé dni je doma, má more času na všetko, jasné, že s ťažkými prácami by ste pomohli, ale toto, čo robí, je choré
Je to vyslovene "trucpodnik" lebo ste sa odsťahovali proti jej vôli. Ja by som z mosta doprosta povedala, že keď bude toto vystrajat, neprídeme tam už vôbec, a nech si poradí, ako chce, zbalila by som deti a odchod. Hotovo. Bez debaty.

Je v mojom veku, a aby som sa ja správala takto k dcére, zaťovi a vnucencom, tak si drbnem takú po papuli, že by mi do vianoc brnela.
Odkedy som sa vydala, s exom sme občas chodili pomôcť, 150 km, ale nárazové práce. Rodičia mali veľký dvor a mrte zvierat, záhradu, pozemok a 2 vinohrady. Drvivú prácu si podrobili sami, tak sme pomohli s narazovymi. Poorat záhradu, okopat vinohrad, ale mali sme aj oddych a úrodu plný kufor. Postupne však uberali z práce, úplne obmedzili zvery, lebo aj my v práci a oni menej vládali. Teraz je mama sama 10rokov, má veľké zdravotné problémy, a tak si robí iba drobnosti, všetko v domácnosti si obriadi sama, ale chodíme k nej a pomáhame o dušu čo a kde sa dá. Ale nie každý víkend, moooooožno raz za mesiac a viac. Okná záclony, postele, pokosiť, obriadit kvety stromy kríky, ale aj posedíme, pokecáme a vôbec nás do roboty nenahana. Iba povie čo najviac potrebuje a nezvládne sama.
Vy sa venujte sebe, deťom a k rodičom iba na návštevu po ceste z výletu, napr v sobotu večer. V nedeľu si upraces izbu, pomôžete s obedom, muž sa pomotať so svokrom a poobede arrivederči.
Ps.Teraz ma mama 76, je vdova.