Pomohli by ste?
Mám o 6 rokov staršiu sestru, vždy bola miláčikom rodičov, tá lepšia, krajšia, šikovnejšia, múdrejšia, doma nič nemusela robiť, ja som sa mohla aj rozkrájať a nikdy ma nepochválili. Sestra žila ešte s frajerom u našich rodičov, ale želali si, aby sa už osamostatnili, preto im ako svadobný dar kúpili dom. Lenže sa sestra vydávala už ako tehotná a zostali aj po svadbe bývať u rodičov, že vraj do pôrodu a na prvé mesiace, aby jej mama pomohla s malou. Obaja rodičia chodia ešte do práce, náš otec robieva nočné, 12ky aj dlhšie služby, keď im doma plakalo bábo, tak sa vôbec nevyspal, bol nervózny a chodil do práce unavený. Mama chodila do práce, doma sestre aj švagrovi varila, nakupovala, upratovala, prala, strážila dieťa. Dom majú malý a všade majú neporiadok a navyťahované hračky, vidím že ich to ako starších ľudí hnevá a už nie sú na to zvyknutí, ale sestre nič nepovedali. Ona v práci sľúbila šéfovi, že po materskej nastúpi a už druhé mať nebudú. Chodila do práce necelé 2 mesiace a zase otehotnela a nechala sa vypísať na rizikové, aby ju šéf nevyhodil. Malú dala do škôlky a naša mama ju tam musela ešte vodiť a vyzdvihovať, a keď nestíhala z práce, tak mala problémy s učiteľkami a malej hrozilo vylúčenie za neskoré odchody, ale sestra sedela doma na zadku a po dieťa si neprišla. Naša mama už nie je najmladšia a bola na nej celá domácnosť, ešte na ňu sestra so švagrom útočili, keď náhodou nestihla navariť, že oni si kvôli tomu museli objednať donášku. Teraz pred Vianocami už to nezvládala keď sa starala o 2 rodiny, musela pre všetkých napiecť a darčeky nakúpiť, gruntovala domácnosť, do toho stále v práci a keď bola doma, tak mala malú na krku, ale nič nepovedala a nepožiadala o pomoc a tak si prepínala sily, že nakoniec skončila v nemocnici, lebo skolabovala a objavili jej ďalšie zdravotné problémy a nechali si ju tam. Ja som odišla z domu veľmi skoro, lebo kým som tam bývala, tak som tiež makala ako fretka na druhých a nemala som žiadny život. Vydala som sa a mám prácu a dieťa, bývali sme po všelijakých podnájmoch, kým sme si vzali hypotéku na dom, hlavne že sestra dostala dom ako svadobný dar a doteraz je prázdny. Včera večer mi volal otec s plačom, aby som prišla domov na pár týždňov im pomáhať, lebo nevedia koľko mama bude v nemocnici a bude sa musieť niekto o ňu starať, doma nemajú navarené, nakúpené ani upratané, on nemá čisté veci do práce a malá je hrozne zlá, hádže sa o zem, vrieska a kazí hračky a uteká z domu a sestra to má na saláme, lebo ona je v siedmom mesiaci a my máme skákať okolo nej a nie ona okolo nás. Ja neviem čo mám urobiť, lebo si nemôžem zobrať voľno z práce a nechcem nechať muža a syna samých, ale predsa je to moja rodina, otca som ešte nikdy nepočula takého zúfalého. Sestra to že je lenivá ako hnida a ani nevyperie stále ospravedlňuje tehotenstvom a hrá všetkým na city, že dieťa bude postihnuté alebo potratí, keď sa nebudeme o ňu starať alebo vydiera, že pôjde žobrať navarené jedlo od susedy, keď sa ja ako najbližšia rodina nepostarám a narobí nám hanbu. Je mi ľúto otca, že práve cez sviatky sa toto stalo, ale v kútiku duše chcem, aby si to vyžrali za to ako celý život upredňostňovali sestru a ako si ju rozmaznali a ja som si musela všetko vybojovať a nepáči sa mi, že si na mňa spomenuli až teraz keď sa niečo stalo a potrebujú ma, ja už mám svoj život a vlastnú rodinu a ktovie koľko by ma tam vlastne využívali, keby súhlasím a prídem, najskôr kým mamu pustia, potom kým sa zotaví, potom kým sestra porodí, kým dieťa podrastie...Tieto ich praktiky už dobre poznám, keď však pomoc odmietnem, tak zase budem za najhoršiu, raz som im niečo odmietla a otec mi vykričal, že ma vydedí, ale ja som vtedy vážne nemohla. Išli by ste im pomáhať a za akých podmienok?
Nevidim najmensi dovod preco by si tam mala ist im pomahat. Traja dospely zdravi ludia. To si z teba snad robia prdel. Rodicov by som nelutovala, co si vychovali to maju, to, ze si nechaju skakat po hlave od svojej rozmaznanej dcery, ich problem. To ze ju nevedia vyhodit z domu aby oni mali svoj klud, ich problem. Co si navarali nech si aj spapkaju. Uz by som sa s nimi ani nebavila.
Pomohla by som...sestre spakovať veci a presťahovať ju a mame po návrate z nemocnice prišla uvariť a oprať..nech ti ani nenapadne robiť slúžku ešte aj sestrinmu mužovi
@karolinakr áno som spokojný. Rum Zacapa a zvyšok je vo fáze objednávky. No a ako ty?
Ináč k tomu vydedeniu to vôbec nieje také ľahké ako si dotyčný pan otec myslí, za jedno by s tým musela súhlasiť aj jeho žena a za druhe by musela ich dcéra spáchať nejaký trestný čin aby im to súd uznal....
To ze dcéra odmietne cestovať 100 km aby oprala tatíčkove špinavé trencle rozhodne nieje dôvod na vydedenie....
@lujza123 ale zas 'vydedit' sa da aj tak, ze za zivota vsetko prepise na druhu dceru. Podla situacie, aku tam maju, to urobi aj tak, minimalne preto, ze nebude predsa dom, v ktorom dceruska s detmi byvaju, davat druhej dcere, aby ju nahodou nevystahovala. A co na tom, ze aj druhy dom uz je davno napisany na nu.
Vlastne áno, autorka, aký dôvod udá tvoj otec na vydedenie? že si nenechala maloletého syna a neutekala ocovi oprať trenky? hehe
Fu, úplne ta chápem, a máš pravdu vo všetkom.
Ja by som im pomohla, hlavne otcovi. A keď sa tvojej mamine polepsi treba konať a otvoriť už im oči, nech bývajú oni sami. Byt na mieste tvojho otca by som šla bývať do toho domu a oni v druhom nech ostávajú. Tvoja sestra už by sa mala začať starať sa o seba a o svoju rodinu.
Nešla by som. A nevadilo by mi keby sa nahneval. Ponúkla by som pomoc nech príde, ak sa mu nedá bohužiaľ. Druha varianta odomna by bola ponuka pomoci ked sestra s mužom a dieťaťom odídu z domu do svojho, tak budem chodiť pomáhať kym je mama v nemocnici. Nie full servis. Ak by ani toto neprešlo a nestačilo, dovidenia... Nerobila by som zo seba kravu
Ahoj, ako nakoniec celá situácia dopadla? Bola si pomôcť? A mama je už v poriadku? či sa všetko vrátilo do starých koľají ?
@karolinakr nechcela som to tu veľmi písať, lebo to nedopadlo vôbec podľa mojich predstáv. Keď mamu prepustili z nemocnice, tak som mala prísť po dohode na jeden víkend skontrolovať situáciu a porozprávať sa s nimi. Mama je už našťastie v poriadku, ale začali ma presviedčať, aby som tam zostala dlhšie, lebo sa niekto musí o ňu prvé dni starať a zastúpiť ju v domácnosti, ja som si nevzala ani voľno z práce a začali na mňa tlačiť a manipulovať, sestra hysterické scény, ako tehotná nič nemôže, otec ako ma vychoval a staral sa o mňa a mala by som to vrátiť. Mne praskli nervy, vykričala som im ako sa 3 dospelí ľudia nevedia o seba postarať a aj ten darovaný prázdny dom, mne nikto nič v živote nedal a tehotná som sa tiež musela starať aj o domácnosť a narozdiel od sestry aj pracovať a nech sa láskavo osamostatní, zdula sa na mňa ona aj švagor, otec za to, že som sa nechcela zostať o mamu starať a nechcel pochopiť, že tam jednoducho nemôžem zostať, lebo aj ja mám prácu, rodinu a povinnosti. Po hádke som odišla rovno domov a odvtedy nie sme v kontakte, dokonca ani mama mi nezdvíha vôbec telefón a neviem ani ako sa má a či sa poučila, že nemôže byť všetko iba na jej pleciach.
No autorka. Držím palce. Sú to dospeli ľudia , veď im nemôžeš byť stále za zadkom.
Jé, si zlatá, že si sa ozvala. No na jednej strane mi je ľúto, že mama sa nahnevala, na druhej strane je dobre, že si povedala, čo si cítila a ťažilo ťa dlhé roky. Vieš, chce to od nich veľkú dávku pokory a sebareflexie si priznať, že ti ublížili, takto sa stále budú máchať v tom, že im máš byť stále po ruke a nápomocná, bez uvedomenia si, že sestra je maznáčik a vdaka ich výchove nezvláda veci. Takže dopadlo to dobre aj zle nakoniec. Možno ked vychladnú časom , si ich dcéra a ak ťa maju aspoň trošku radi, sa rodičia schladia a zavolajú ti...Nezavrhnú ťa len skrz pečenie a upratovanie (verím tomu)
to je rodina darecek...myslim ze rodicia si uz celkom uvedomuju, v akej su situacii..ale je tazke pre nich si to priznat...segra ich za tie roky tak zagorila, ze aj ked im spoluzitie nevyhovuje, je proste jednoduchšie povedat ze ty si ta zla...
Dobre si urobila, môže ti byt úplne jedno ako to zobrali, keby boli normálny, tak by od teba v živote take veci nepožadovali aké požadovali, takze nečakaj, ze si vstúpia do svedomia, lebo ich ego, ktoré je podľa nich bezchybne, nepustí. Tu ide teraz o teba, ze ty si zo seba dostala všetku tu krivdu von a pekne im to chrstla do tvare. Už ťa to nebude vnútorne zožierať. Čo iné dokazu po tom, ako im povieš pravdu, ľudia bez charakteru? No jedine sa uraziť, že si si otvorila ústa na “vase grófstvo.” Nemáš za čím banovat, neboj, oni sa ozvú opäť, keď im budeš dobrá a budú potrebovať pomoc. A ešte sa budú tváriť akoby sa nič nedialo. Dokonale poznám takýchto toxických ľudí. Od nich len co najväčší odstup a žiaden kontakt. O mamu sa neboj, je to dospelý človek, ktorý rozhoduje sám za seba. Ak sa rozhodla im opäť robiť slúžku opäť a ešte sa postavila na ich stranu, neriešila by som ju viac. Každý si je v živote zodpovedný sám za seba a za svoje činy a skutky, aj pred Bohom. Ty nemôžeš za to v akej sú situácii aj v akej situácii je tvoja mama, ona sa tak rozhodla žiť, mohla sa rozviesť, odísť, osamostatniť,… po pravde by mi takí ľudia ani nechýbali. Takí, pre ktorých som dobrá iba vtedy, keď zo mna majú úžitok je zo 10 ľudí za každým rohom.
@karolinakr
Bohužiaľ, takíto ľudia si chybu nikdy nepriznajú. Jeden známy chodil ku psychologičke kvôli svojmu otcovi, ktorý ho ako dieťa bil, len tak, keď mal zlý deň. Psychologička mu poradila všetko spísať na papier, keď mu to nedokáže povedať a poslat poštou. Poslal list, prečítal, prečítala aj jeho žena a myslíš, ze nastala zmena alebo nejaké ospravedlnenie? Ešte sa urobil, ze on nič, on muzikant, nebolo to take ako opisoval a podobne. Pravda je taka, ze nie všetci ľudia majú normálne a dobre zmýšľanie na tejto zemi. Sú aj ľudia, ktorí nemajú city k vlastnej krvi. Aj autorkin prípad mne jej tatko príde akoby trpel narcistickou poruchou osobnosti a vychoval si z jej sestry tiež len narcisa, ktorá bola tzv.”zlate dieťa” a každý jej úspech sa 1000x zvelicil a na autorku už otcovskej lásky veľa neostalo. Preto som sa jej aj pýtala či sa jej otec vôbec opýtal na jej deti a ako sa má ona. Lebo narcisov to nezaujíma. Oni vidia iba seba a svoje potreby, potreby druhých sú im ukradnuté.
A keby bol otec charakter, prečo si on to volno v praci nevybavil? Veď sa jeho žena o neho cely život starala, obskakovala ho, to jej tu snahu nemôže vrátiť aspoň na pár dni spat? Však všade zo zákona sa ma manzel postarať o svoju manželku alebo manželka o manžela v prvom rade. Ja tiež dávam do domova dôchodcov vždy výmer na konci roku zo SP, koľko má babka dôchodok na mesiac - aj babkin, aj dedkov, lebo keby jej dôchodok nepokryl služby, automaticky by sa nedoplatok mal stiahnuť z dedkovho dôchodku ako jej manžela. Tak isto vdovske by za tvoju matku potom dostával tvoj otec, nie ty, to on sa ma starať ako manzel. Takisto aj pri rozvodoch, často krát manzel platí výživné okrem deti aj výživné na svoju manželku, aj ma financne problémy. On nemá malé deti, ako máš ty, ze si matka a musíš byť v prvom rade pri nich. Tu vidíš ten jeho charakter.
Po tom všetkom naozaj nemaj výčitky a ani ich neprijmi od nich, aby sa nevedeli 4 dospelí ľudia postarať sami o seba a jedno malé decko, je nonsens, nie tvoj problém ani starosť. Odstrihni sa úplne, nech ti takíto toxicki ľudia neničia rodinu a život. Drž sa a vydrž.
PS. Daj vedieť ako to pokračuje
Ved to dopadlo dobre. Konecne vidia ze s tebou nemozu orat. 👍 ....a hadam 3 zdravi dospeli ludia neumru v hlade a spine len preto ze ty sa nepostaras a mama je po operacii. Sak to by bolo na hanbu.
A este poznamka... vobec by som sa necudovala keby si z toho celeho zapamatali ze si to urobila len kvoli tomu domu a ze si mrcha chamtiva ktora sa kvoli majetku nepostara o vlastnu mamu.
Dobre si urobila. Ty máš svoju rodinu, dieťa, svoju zodpovednosť. Mysli na seba, nenechaj sa zneužívať. V žiadnom prípade sa neospravedlňuj za pravdu, ktorú si im povedala.
Bohužiaľ si myslím, že katkami123 ma pravdu, pretože to vyzerá na narcisticku poruchu osobnosti u tvojho otca, a v tom prípade nemozes cakat normálne reakcie. Radšej si o tom niečo precitaj, zistíš, ako na nich reagovať, nastaviť si hranice a nenechať sa zneužívať. Pomôže ti to aj v iných vzťahoch.
V podstate to dopadlo dobre, aj ked to mozno este teraz tak uplne nevnimas. Ale myslim, ze sa ti aj muselo ulavit, ze si dala zo seba von, co ta tazilo 😉. Mrzi ma, ze mama ti nedviha, ale musis to pochopit, ona v tom zije cely zivot, nie je lahke pre nu prehodit vyhybku, aj ked mozno by chcela. To je ako stokholmsky syndrom. Spravila si spravnu vec, postavila si sa sama za seba, za svoj zivot. Nemusi ti byt nic luto. Nechaj ich tak, v ich ociach si bola aj dalej budes nepodarena dcera, takze tu sa nic nezmeni. Prajem ti vela stastia a pohody v zivote bez toxickej rodiny. Rodinu si nevyberame, nastastie si mozme vybrat priatelov a tiez sposob vlasneho zivota.
Tiež si myslím,že lepšie si urobiť nemohla! Teraz doma nadávajú na teba(určite sa ti štikúta😉), ale o pár dní zistia,že robota sa sama neurobí a niekto bude musieť pohnúť zadkom! Teraz ich nechaj uvedomiť si,koľko si toho robila a už nebudeš! Klobúk dole,si ,,frajerka"!!!

@brembo a čo si dostal pod stromček vlastne ty? spokojný? 🙂