icon

Pomohli by ste?

26. dec 2021

Mám o 6 rokov staršiu sestru, vždy bola miláčikom rodičov, tá lepšia, krajšia, šikovnejšia, múdrejšia, doma nič nemusela robiť, ja som sa mohla aj rozkrájať a nikdy ma nepochválili. Sestra žila ešte s frajerom u našich rodičov, ale želali si, aby sa už osamostatnili, preto im ako svadobný dar kúpili dom. Lenže sa sestra vydávala už ako tehotná a zostali aj po svadbe bývať u rodičov, že vraj do pôrodu a na prvé mesiace, aby jej mama pomohla s malou. Obaja rodičia chodia ešte do práce, náš otec robieva nočné, 12ky aj dlhšie služby, keď im doma plakalo bábo, tak sa vôbec nevyspal, bol nervózny a chodil do práce unavený. Mama chodila do práce, doma sestre aj švagrovi varila, nakupovala, upratovala, prala, strážila dieťa. Dom majú malý a všade majú neporiadok a navyťahované hračky, vidím že ich to ako starších ľudí hnevá a už nie sú na to zvyknutí, ale sestre nič nepovedali. Ona v práci sľúbila šéfovi, že po materskej nastúpi a už druhé mať nebudú. Chodila do práce necelé 2 mesiace a zase otehotnela a nechala sa vypísať na rizikové, aby ju šéf nevyhodil. Malú dala do škôlky a naša mama ju tam musela ešte vodiť a vyzdvihovať, a keď nestíhala z práce, tak mala problémy s učiteľkami a malej hrozilo vylúčenie za neskoré odchody, ale sestra sedela doma na zadku a po dieťa si neprišla. Naša mama už nie je najmladšia a bola na nej celá domácnosť, ešte na ňu sestra so švagrom útočili, keď náhodou nestihla navariť, že oni si kvôli tomu museli objednať donášku. Teraz pred Vianocami už to nezvládala keď sa starala o 2 rodiny, musela pre všetkých napiecť a darčeky nakúpiť, gruntovala domácnosť, do toho stále v práci a keď bola doma, tak mala malú na krku, ale nič nepovedala a nepožiadala o pomoc a tak si prepínala sily, že nakoniec skončila v nemocnici, lebo skolabovala a objavili jej ďalšie zdravotné problémy a nechali si ju tam. Ja som odišla z domu veľmi skoro, lebo kým som tam bývala, tak som tiež makala ako fretka na druhých a nemala som žiadny život. Vydala som sa a mám prácu a dieťa, bývali sme po všelijakých podnájmoch, kým sme si vzali hypotéku na dom, hlavne že sestra dostala dom ako svadobný dar a doteraz je prázdny. Včera večer mi volal otec s plačom, aby som prišla domov na pár týždňov im pomáhať, lebo nevedia koľko mama bude v nemocnici a bude sa musieť niekto o ňu starať, doma nemajú navarené, nakúpené ani upratané, on nemá čisté veci do práce a malá je hrozne zlá, hádže sa o zem, vrieska a kazí hračky a uteká z domu a sestra to má na saláme, lebo ona je v siedmom mesiaci a my máme skákať okolo nej a nie ona okolo nás. Ja neviem čo mám urobiť, lebo si nemôžem zobrať voľno z práce a nechcem nechať muža a syna samých, ale predsa je to moja rodina, otca som ešte nikdy nepočula takého zúfalého. Sestra to že je lenivá ako hnida a ani nevyperie stále ospravedlňuje tehotenstvom a hrá všetkým na city, že dieťa bude postihnuté alebo potratí, keď sa nebudeme o ňu starať alebo vydiera, že pôjde žobrať navarené jedlo od susedy, keď sa ja ako najbližšia rodina nepostarám a narobí nám hanbu. Je mi ľúto otca, že práve cez sviatky sa toto stalo, ale v kútiku duše chcem, aby si to vyžrali za to ako celý život upredňostňovali sestru a ako si ju rozmaznali a ja som si musela všetko vybojovať a nepáči sa mi, že si na mňa spomenuli až teraz keď sa niečo stalo a potrebujú ma, ja už mám svoj život a vlastnú rodinu a ktovie koľko by ma tam vlastne využívali, keby súhlasím a prídem, najskôr kým mamu pustia, potom kým sa zotaví, potom kým sestra porodí, kým dieťa podrastie...Tieto ich praktiky už dobre poznám, keď však pomoc odmietnem, tak zase budem za najhoršiu, raz som im niečo odmietla a otec mi vykričal, že ma vydedí, ale ja som vtedy vážne nemohla. Išli by ste im pomáhať a za akých podmienok?

Strana
z7
draik
26. dec 2021

Ak to nie je vymyslená téma, tak presťahujte otca k sebe. Ostatné si musia vyriešiť Vaši rodičia s druhou dcérou a spol.

sasanka605
26. dec 2021

Fuuuuu, nie nepomohla by som. Ak mas možnosť aby otec prišiel ku vam zatial, tak by som to riešila takto. Su to dospeli ludia (sestra a švagor) a vedia sa snad postarať o seba a svoje dieťa.

mata1001
26. dec 2021

Nie, neišla...

majka1921
26. dec 2021

Ako daleko byvas? Ak v rovnakom meste, pripadne nedaleko, zober otca na cas kym je mama v nemocnici k sebe.

mata1001
26. dec 2021

Este možno by si pomohla tak, ze by ti otec priniesol SVOJE spinave pradlo a oper mu ho, vyžehli...

mirkasmile
26. dec 2021

Akurát som šla napísať,ale predbehol ma.....otca si nasťahujte na určitú dobu teda k sebe.
Alebo jednoducho povedať nie 🙃 alebo nech otec ide do prázdneho domu, a nech si tam sestra gazduje ako chce.
Skôr by som úprimne volila druhú možnosť...

petamich
26. dec 2021

nie, nepomohla by som, maximalne by som si vzala otca k sebe

evkano1402
26. dec 2021

Ak ta otec vydedi, tak co? Stane sa nieco? Si na to odkazana?
Lebo ak ma otec tu druhu dceru oblubenu, tak sa casto stava, ze prave tej oblubenej pripadne cely majetok bez ohladu kolko sa namakala ta neoblubena.
Vies, potom by si nebola vydieratelna.
Nie nesla by som.

luccija
26. dec 2021

V žiadnom prípade.Tvoja sestra je prípad pre psychiatra a tvoji rodičia majú na tom veľký podiel viny ako sa sprava.To, ak by nebolo rodičov sestra zahynie?dúfam , že si všetci vstúpia do svedomia aj mama, že sa prepína a ničí si zdravie a hlavne sestra.A vzťahy nevztahy ja by som jej povedala svoje má svoj dom dieťa, ďalšie na ceste tak nech sa už starajú o seba.Tvoja sestra ich zničí tým manipulovanim a vydieraním.Otca buď ber k sebe, alebo navar, ale žiadne staranie sa.Sestra nemá svokru, muža??tvoja mama bude mať na krku celý život balvany ...chudá.

hrabovo
26. dec 2021

No ja by som na otcovom mieste zrušila mladým trvalý pobyt, ak tam dáky majú a sup do domu, neexist, aby mi takto rozmatnana ženská s mužom skákali po hlave, keď tam ma dom kúpený. A ze ta otec vydedi? Nech, keď mu to dobre padne na úžitok, paci sa....

sasanka605
26. dec 2021

Vydedit svoje dieťa nie je take jednoduché.

monuska1234
26. dec 2021

Presne ako sa pise vyssie,nesla by som,bolo by to presne ako si opisala,kym sa vrati z nemocnice,kym sa zotavi,atd...nakoniec by si este vychovavala sestrine deti,a keby si chcela odist,stale by si bola ta zla a nevdacna...pomohla by som nanajvys tym,ze by som otcovi oprala,pozvala na obed/veceru...este by ma zaujimalo,ako si vychadzala so sestrou?Pravdepodobne asi nie moc dobre,ale tak radsej sa pytam...

mpg
26. dec 2021

Ja by som tiež nešla, však keď je sestra v druhom stave môže za niekoľko mesiacov zabezpečovať domácnosť jej muž.

buzby
26. dec 2021

Ja by som šla pomôcť, ale len otcovi. Oprať mu, navariť mu. O sestru a jej bordel by som ani nezakopla, veď má i muža, tak nech sa stará.

sense
26. dec 2021

Otca ak chce vezmi k sebe ale o zdravú sestru a jej muža by som sa starať nešla..

deginko
26. dec 2021

Presne som išla napísať toto isté čo ostatní,nepomohla by som im...ale vzala by som rodičov k sebe na nejaký cas

fiafia
26. dec 2021

Nešla. Švagor má ruky a nohy, sestra pokiaľ nieje na rizikovom môže tiež priložiť ruky k dielu a postarať sa o vlastné dieťa a otcovi zaplatim denné menu nech mu vozia, oprať raz za týždeň. Rodina ,nerodina keby na mňa niekto roky kašle tak bohužiaľ... A mohol by ma kľudne aj vydedit

asia83
26. dec 2021

Pomôžte im. Žite pre prítomnosť, nie pre minulosť.

mogaa
26. dec 2021

Navar pre otca, oper otcovi...sestra s mužom nech sa o svoje decko postarajú sami....

babajaga
26. dec 2021

na vydedenie musia byt vazne dovody,a to viest nemravny zivot napriklad....otca by som zobrala k sebe,potom aj mamu,sestra nech sa stara

tosomja
26. dec 2021

Moja mama tiež uprednostňuje sestry, ja sa cítim ako čierna ovca, vždy mi vykricia, že tam nejdem, že mi muž zakazuje. Pritom je to moja voľba, lebo sa tam necitim dobre. Ale vždy som hovorila, že keď máme sa dačo stane, budem to ja, ktorá sa o ňu postará.
A k téme. Tvoj otec snáď vie hodiť veci do práčky. A vie aj niečo navariť. A sestra má muža, ktorý hádam tiež nemá krivé ruky a sestra nie je postihnutá, len tehotná. Nie nepomohla by som takým štýlom, že by som odišla od rodiny sa starať tam. Môžeš im navariť a odniesť, alebo ešte lepšie, nech švagor sadne do auta, autobusu, vlaku, neviem kde bývate a nech si príde pre obed. Ale nech to nie je pravidlom. Ako chceli, tak majú. Rodičov nezmeniš, ale sestru rozmaznávať nemusíš.
A buď hrdá na seba, že si nepotrebovala nič od rodičov ale všetko si získala sama.

katkami123
26. dec 2021

Oni len ako rodičia teraz žnú všetko, čo zasialo. Ty si od nich nedostala nič a nakoniec sestra bude mať dva domy, aj co dostala aj ten rodičivský a tebe pošle na starosť chorú mamu a aj otca, lebo sa nedokáže postarať ani o vlastne dieťa. Stanov si hranice. Aj tak budeš pravdepodobne za tu zlu, takze ti to môže byť jedno. Ako si oni urobili, tak majú. Aby tvoja súčasná rodina netrpela kvôli tým lajdákom. Mozes oprat, ozehlit a tým to končí. Lebo bez pevných hraníc tam budeš mat nastahovani za chvíľu aj chorú mamu aj otca a manzel sa naserie a odide. Nenechaj si hrať na city. A ty nie si spasiteľ sveta, aby si zachraňovala cely svet. Povedz otcovi, ze tebe so synom tiež nikto nepomahal, a zvládla si, nikto ti netváril, nikto ti nežehlíl a nemôžeš si dovoliť prísť o prácu, lebo ty si na rozdiel od sestry nedostala dom ako svadobný dar, ale musíš splácať hypotéku. Tvoja mama je zdravotne vyradená z hry, tak hľadajú druhého blbečka, ktorý bude okolo nič podobne tancovať.

ysseba
26. dec 2021

Uff, ťažko uveriteľna téma a ak je to pravda, tak mi spadla sánka 😳😓 co by som robila? Tak v prvom rade by som rodicom pripomenula tu krivdu co ti sposobili, to co si tu napisala nam. Ze cely zivot uprednostnovali sestru, ze ona dostala dom a ani v nom nebyva. Ze na teba si spomenuli az ked je treba pomoct, ze ked si ty potrebovala pomoc, tak tu pre teba nebili. No proste to vsetko co si napisala sem. A na tvoju hlavnu otazku? Nie, sestre by som nepomomohla. Nie v tom zmysle, ze tam prides robit sluzku teraz namiesto mami ty. Vziat otca k sebe je dobry napad. Alebo teda nech si neni uplne za krkavciu sestru, tak by som povedala, ze nedelny obed navaris aj im, ze malu prides zobrat vtedy a vtedy von, alebo ju niekedy vezmes ku vam na vikend. Ale to, ze tam prides a budes im vsetkym prat, varit, upratovat, decko vyzdvihovat, tak to rozhodne NIE! Ak to spravne chapem, tak tehotenstvo ma rizikove kvoli tomu, aby ju nevyhodili, nie je naozaj rizikova ze by musela 24/7 lezat, ci? Ak ak ano, tak ma manzela 🤷🏼‍♀️ P.s: z toho, ze zehotna navarila obed este ziadne dieta neodtalo postihnute jej odkaz 🤦🏼‍♀️ To je krava 😂

annamalaga
26. dec 2021

Nie nešla , mali ťa za Hondou, nech sa starajú , ďalšia vec, čo tvoj otec je nemohúci, že nevie zapnúť pracku ??? Oprať , vyvešat prádlo , navarit základne jedla ? Nie , tak nech sa stará , mali vyhodiť sestru so zaťom do ich domu a vybavené.!

autor
26. dec 2021

U nás bolo vždy všetko na mame, otec sa nevie o seba vôbec postarať, ale je to môj rodič nech je aký je, bývame však ďaleko a on by potom nemohol chodiť do práce ani za mamou, keby si ho vezmeme k sebe. On bol zvyknutý na svoj štandard a musela by som sa o neho starať ako o ďalšie dieťa. S tým vydedením, on je špecifická povaha a keď nie je po jeho, tak sa rýchlo naštve a raz mi volal, aby som v lete prišla makať do záhrady, lebo on musí mať nasadené, ale všetko nechá na druhých a hlavne na mame a ja som vtedy mala 3 mesačného syna a odmietla som mu cez celé Slovensko prísť muklovať na záhradu, z ktorej nič nemám a on z toho skoro dostal záchvat, aká som nevďačná zlá dcéra.

sofia1
26. dec 2021

No mam dosť....bila by som takú sestru...určite tam nechod nie si slúžka. Švagor nech teraz maká aj ona.ked tak, tak otca zober k sebe.Je to hanba ,ale nie tvoja

katkami123
26. dec 2021

@babajaga
Určite nie. Nech vezme jedine po dohode s manzelom. Ak to ohrozí jej manželstvo, tak bohužiaľ, o druhu dcéru bolo cely život starane, musí to vrátiť. Ak sa vždy nájde nejaký hlupák, ktorý tieto veci bude robiť za ňu, nič sa nezmení, iba autorka dopadne za pár rokov ako jej matka. Skolabovana v nemocnici. Alebo nech ma zábezpeku a dom prepisu na ňu. A potom nech sa stara. Co ona skončí nakoniec bez prace s hypo pod mostom a sestra s 2 domami a život Gombička? Aj autorka si musí šupnúť nohou. Aj tak, keby im modré z neba uniesla, aj tak by bolo malo a ešte by sa zle starala. A otec, keď nemá nejaké zdravotne ťažkosti, ukazat mu, ako sa pracka zapína, napísať manuál. Ovládať pracku zvladne každý blbec, toľko 2 gombíky zvladne zmacknut. A kopu ľudí už v dnešnej dobe nežehlím vôbec. Tu skôr ide o to, ze lajdaci boli zvyknutí, ze okolo nič cely život niekto tancoval a do zadku im fúkal. A oni len hľadajú ďalšiu náhradu, namiesto toho, aby sa konečne osamostatnili a naučili sa o seba postarať. Majú len to, čo si zaslúžia.

januska20
26. dec 2021

Ťažká situácia,ale určite tam nechoď pomáhať.
Aký názor má na túto situáciu tvoj manžel?

dzejn80
26. dec 2021

Ak je vsetko pravda, ako si napisala, tak nie, nesla by som. Chcela som ti napisat, zober otca k sebe, ale po poslednych prispevkoch uz ani to nie. Je tam v dome dost vela dospelych ludi, nech sa staraju.

sasa1310
26. dec 2021

nie, nepomohla. Nakoľko ďalšou pomocou sa nič nevyrieši a bude to ešte horšie.
A že ťa vydedia? No nech, nech prepíšu aj ten svoj dom na dcéru a potom len zistí, čo je jeho druhá dcéra zač. Každý si je strojcom svojho šťastia. Tak nech si rodičia to šťastie teraz užijú plnými dúškami.
Teraz pomôžeš, a pomoc budú pýtať furt a nikdy nebudeš tá dobrá a zodpovedná dcéra. Stále budeš za zlú, či prídeš pomôcť alebo nie.

Strana
z7