Pomôžte mi pochopiť svokru
Ahojte,
za chvilku ideme s manzelom a 6 mesacnou dcerkou na navstevu k svokrovcom a ja uz mam teraz kamene v zaludku. Nikdy by som si nemyslela, ze so svokrou nebudem ok, pred narodenim dcerky sme mali sice skor formalnejsi, ale fajn vztah. Teraz robi veci, ktore ma stresuju a zranuju. Ked prideme k nim alebo oni k nam, ocakava, ze jej dcerku "odovzdam" a pojdem si robit svoje. My vsak mame kontaktny vztah, rada ju mam pod dohladom, aby som dokazala reagovat na jej potreby, casto sa stiskame a hladkame. Samozrejme, svokre ju rada doprajem, ale chcem mat slobodnu moznost priblizit sa k svojmu dietatu. Ked napriklad vezmem hracku a pridam sa na chvilku k nim, hned mi povie, nech odidem. Cudne sa sprava aj ked s malou nieco robim. Sleduje ma a komentuje to. Ze s nou narabam prilis citlivo, lebo s nou nehadzem v kociku, je malo oblecena, prilis oblecena a bla bla. Svokre prednedavnom umrela sestra a je z toho nestastna. Preto jej chcem vyjst v ustrety a dopriat vnucatko. Na druhej strane ma vsak dostava az do uzkosti a absolutneho diskomfortu. Ako s nou o tom hovorit? Preco jej tak vadim, ked som pri nich? Som dost empaticky clovek, ale dobtohyobsa akosi nrviem vvitit. Dakujem za kazdy vhlad 🙂.
@jankalukasova Hmmm, dobry postreh, to sa deje. Akurat ja mam pocit, ze tak akoby kontroluje, ci som tam, ci je vsetko ok a potom si zas ide svoje.
U nas je to podobne, syn ma uz 2.5 do jeho narodenia sme mali tiez super vztahy.
Dnes je situacia takato: mna neznesu v pritomnosti syna, lebo im vraj stojim za chrbtom - ja zase neznesiem ich pritomnost lebo sa nesmiem syna ani dotknut inac sa ofucia, takze sa takmer ja s nimi nevidam, a sme k sebe slusni. Oni by sa chceli s vnukom vidat dennne, ale vzhladom k vyssie napisanemu je moj strop raz za tyzden, peklo v rodine je tak ci tak, ale viac neustupim.
@dorotik vies, svokra mozno vidi vacsi rozdiel v tej hre potom. Ale tym nehovorim, ze tam nemozes byt. To mi len tak napadlo. Ale ak to je tak, tak je chyba v komunikacii... lebo nebudem Ta posielat prec ale vysvetlim, ze proste mala straca pozornost a je po hre... a nie, ze chod prec. Okrem toho neviem ako si mam "robit svoje" u svokry...
Pravdepodne ti chce len pomôcť s dcérou a poradiť lebo ťa ľutuje koľko času s ňou tráviš. Chce ti dopriať trochu voľna. Neber to ako komandovanie. Nabuduce jej vysvetli, ze to je tvoj sposob vychovy a tak to ti to vyhovuje. Bude nad tym rozmyslat a upusti z "pomoci". Možno nie hneď, ale časom určite.
Ja som tiež musela veľa krát obhajovať svoje konanie, až som si pripadala neschopná, hysterka...Časom sa ukázalo moje konanie ako správne a už sa mi do toho nikto nemontuje 🤗
@dorotik nezostáva ti nič iné len sa s ňou otvorene porozprávať, iné riešenie nevidím a potom uvidíš.
@dorotik vieš čo?nie si ani blbá ani nič podobné....len nechceš robiť peklo...preto toto všetko strpis....ja to mám podobne doma...katastrofa čistá...a tie dristy čo papkala,kedy papkala,či už papka šunku a či jej nenafuka do ušiek a či hento a tamto...nenávidím to...až tak,že ju ledva znesiem....idem sa z toho zblázniť a presne preto aby som nerobila peklo tak čusim...a vnútorné má ide roztrhnúť od jedu....a ona stále a stále a neskončí nikdy.
@dorotik akoby si o mojej svokre pisala...treba stanovit jasne hranice, ty si mama...moja svokra teraz zacala 4rocnu za mojim chrbtom nahovarat na prazdniny...ako nemam najmensi problem pustit k nej malu prazdninovat ale nech to riesi s rodicmi nie s detmi...a vsetko je takto, robi si z vnucat rukojemnikov a stavia ich doslova proti rodicom lebo ona im naslubuje, my nedovolime a potom sme najhorsi...nepochopim ju nikdy
Je úplne jedno, kto ti čo napíše. Ja neustále počúvam, ako je malý na mňa naviazaný a vždy na to reagujem, že veď som jeho mama, na koho iného by mal byť naviazaný?Nechce byť pri nikom len pri mne. Nebudem si dieťa trápiť len preto, aby boli ostatní spokojný. Keď potrebujú viac kontaktu, môžu ho mať, ale pri mne, keď to malý vyžaduje. Moje deti majú so starými rodičmi z obidvoch strán výborný vzťah, ale vždy som trvala na dodržiavaní mojich podmienok a princípov výchovy. Pri najstaršej dcérke boli trenice, ale časom pochopili, že bude pre všetkých ľahšie, keď bude vo výchove našich detí po našom s manželom.
Dobrý vzťah a rešpekt si nevybuduješ neustálym pritakávaním, ale skôr slušnou, v niektorých prípadoch aj ráznejšou komunikáciou.
Tvoje dieťa, ty určuješ pravidlá
V tychto horucavach je jedno aky cas, zbytocne sa budete dotahovat. Ano zauzivane je ze najsilnejsie slnkio je od 11 do 15tej. Ale to neznamena ze sa netraba chranit. Ja som si spiekla chrbat o 9tej rano... a vcera nohy kompletne po 18tej, za pol hodiny v zahrade.. cize je jedno comu verite neverite, na slnku sa treba chranit cije 9 rano alebo 19 vecer...
Pochopit svokru mozes jedine tak, ze sa na vec skusis kuknut jej ocami...Predstav si, ze pride tvoj syn k tebe na navstevu s jeho zenou a tvojim vnucatom. Budes chciet travit cas hlavne s vnucatom? Budes si ho chciet uzit aj sama? Alebo budes chciet nech vnuca stale vysi na tvojej neveste? Ja ked som na navsteve u mojej svokri alebo pri mojich rodicoch, tak necham vacsinu tak ako oni chcu. Zasiahnem len ked vidim vazny problem. Je to predsa len na isty cas a dalsi zivotny cas si zas zariadim po svojom ;)
Napr.nasi rodicia moji aj priatelovi maju zas respekt v tomto,nedovolia si pokial neuzname za vhodne,kedy im dat dieta do ruk a kedy zas nie,kedy potrebuju mna ci priatela,lebo rodicmi sme my dvaja😁😊
@dorotik Uprimne? Problem je v tvojej hlave. Vysvetlím. "My ale fungujeme doma tak, ze nemame uplne pevny rezim a ja tym, ze som s malou v kontakte, vninam jej aktualne potreby a snazim sa na ne vcas a vhodne reagovat." Tento spôsob ja osobne nepovažujem za úplne šťastný. Samozrejme, rodič by pri maličkom dieťati mal reagovať na jeho potreby. Je to normálne, prirodzené a robíme to z lásky k dieťatku. Ale má to svoje úskalia. Prvým je vek - u novorodencov a malinkých detí keď sa učíme zladiť s dieťatkom, potrebuje nás cítiť, papať na požiadanie atď. je to úplne v poriadku. Vekom sa to mení. Už nemusíme reagovať na každú potrebu okamžite, dieťatko spoznáva svet, ľudí okolo, učí sa zabaviť sa aj samé (áno, je to nutné pre jeho vývoj). Pri dvojročnom dieťati v období vzdoru asi nie je najvhodnejšie, aby bola splnená každá jeho potreba 😀. Druhým je, že rodič, ktorý sa takto nastaví (žiadny režim iba vnímanie potrieb dieťaťa) občas zabudne prepnúť z novorodenca na väčšie dieťatko npr. polročné. Inak aspoň čiastočný režim je fakt dobrý, lebo by si vedela, že sa blíži čas spánku, prišla k babke, povedala, že už pôjde malá spať a hotovo. Mala nebude 20 minút hystericky plakať, svokra pochopí, že ide spať, nevznikne konflikt a ty nebudeš v strese, že si prešvihla nejakú potrebu tvojho dieťaťa. A teraz k tebe. Podľa môjho názoru asi nemáš veľmi dobrý vzťah s matkou resp. ako dieťa si očakávala od nej viac emocionality, pochopenia voči tebe atd. A toto si teraz kompenzuješ na svojom dieťati.
@xxxkatka My mame rezim v postupnosti cinnosti ale v case nie. Spava rozne dlho a tomu sa prisposobujem, zatial sa to nepodarilo inak 🙂. Rovnako ako som pisala vyssie, neskacem hned ked mrnkne, ale vnimam tu mieru a viem kedy co a ako, aby sme nieco neprepiskli. Vztah s mojou mamou je velmi dobry a vzdy aj bol, takze toto ee.
Ja si myslím, že svokra si myslí, že jej nedôverujes, a preto tam sedíš ako kontrola.
@dkethe hm.. syn ma 2,5, pojde do skolky.. budu prázdniny neskor.. pokial nie si ucitelka, budes rada, ked ti ho budu moct cez prazdniny postrazit.
Ale priznam sa, aj ja som mala.problem pustit dieta s niekym.inym, ale..pustila som..nic ine mi neostávalo, prosto som sa musela naucit prijat to, ze aj ini sa on vedia postarat ( vziat ho von, postrqzit ho, kym ja idem.nieco vybavit, ci k lekarovi). Pri druhom som.to uz tak dramaticky nepocitovala.. samozrejme kazde prazdniny som v napati, ked su u nasich, ci po taboroch.. odrevala som.si ich skolkarske zaciatky (ale tak, aby ma nevideli, samozrejme).
Ale prosto to dieta treba postupne otvarat svetu, jasne, ze zo zaciatku je to najma matka,prip.otec, ale neskor nebranit kontaktu pribuznym, pokial to nie si psychicky naruseni ludia, alkoholici a pod.
Tak ako sa postupne zacne hrat aj s rovesníkmi,niektore deti skor, ine neskor..
Ok, chapem, ak ta rodina porusuje stale nieco, napr.stravovanie, tak dam len na chvilu, ale neskor by som.to uz neriesila... Tiez sa sice stvem na otca, ze by len do nich sladke pchal, ale zas oni aj poznaju mieru a je tam moja mama, ktora na to dohliada a kroti ho.. ale nenapadlo by mi kvoli tomu mu zabranot styku s nimi co beavat si och na prazdniny, naopak, som.rada, ze sa mi o ne mozu postarat, kedze 2mesiace dovolenky ai vziat nemozem..
@rora no by si sa čudovala...moja svokra mi raz tak začala uvoľňovať uvaz keď som s dcérkou hopkala na fitlopte, lebo je tam vraj napucena... Bolo to našťastie prvý a posledný krát, hneď sme si takéto praktiky vyjasnili a keď prišiel manžel a povedala som mu čo sa stalo, tak to s ňou dosť jasne prebral aj on.
Tak ako bola proti noseniu a kafrala mi do toho, musím povedať že teraz ešte aj susede čo má náročnejšie bábätko už minule hovorila, že či nechce skúsiť nosič, že jej vnucatka sú v tom spokojné 😊
Niekedy stačí rázne zakrocit hneď na začiatku a hoc sa im to nepáči, oni sami vidia, že to dieťa "netrpí" a že hádam predsa len tá matka vie najlepšie čo so svojím dieťaťom...
@siska53 moja svokra chcela.zavoest rezim v dvoch tyzdnoch..
@dominika31071987 jeeej moja od narodenia :D

@dorotik Zakladne pravidlo pre mamu: Robim to co citim!
Ak chces byt pri babatku tak budes pri babatku! Podla mna na to netreba nejaky velky rozhovor. Pri najblizsej prilezitosti, sa jednoducho uz ozvi. Posle ta svokra prec, tak je povedz ze chces ostat. Bude ti ho chciet zobrat, tak povedz ze az ked sa naje. Zacni urcovat hranice a uvidis obe budete spokojne.
A pre ostatne matky, kazda sme ina a mame ine potreby. Niekomu by to vyhovovala a inemu ani nahodou. A to ze ty to mas tak a myslis si to este neznamena ze mas univerzalnu pravdu aplikovatelnu pre vsetkych!