Pomôžte mi pochopiť svokru
Ahojte,
za chvilku ideme s manzelom a 6 mesacnou dcerkou na navstevu k svokrovcom a ja uz mam teraz kamene v zaludku. Nikdy by som si nemyslela, ze so svokrou nebudem ok, pred narodenim dcerky sme mali sice skor formalnejsi, ale fajn vztah. Teraz robi veci, ktore ma stresuju a zranuju. Ked prideme k nim alebo oni k nam, ocakava, ze jej dcerku "odovzdam" a pojdem si robit svoje. My vsak mame kontaktny vztah, rada ju mam pod dohladom, aby som dokazala reagovat na jej potreby, casto sa stiskame a hladkame. Samozrejme, svokre ju rada doprajem, ale chcem mat slobodnu moznost priblizit sa k svojmu dietatu. Ked napriklad vezmem hracku a pridam sa na chvilku k nim, hned mi povie, nech odidem. Cudne sa sprava aj ked s malou nieco robim. Sleduje ma a komentuje to. Ze s nou narabam prilis citlivo, lebo s nou nehadzem v kociku, je malo oblecena, prilis oblecena a bla bla. Svokre prednedavnom umrela sestra a je z toho nestastna. Preto jej chcem vyjst v ustrety a dopriat vnucatko. Na druhej strane ma vsak dostava az do uzkosti a absolutneho diskomfortu. Ako s nou o tom hovorit? Preco jej tak vadim, ked som pri nich? Som dost empaticky clovek, ale dobtohyobsa akosi nrviem vvitit. Dakujem za kazdy vhlad 🙂.
Ja som sa poucila, ze kto nevie/nechce pochopit mna (moze ist o nedostatok alebo chybajucu empatiu) toho nechapem ani ja. Pretoze je to zbytocne. Tato osoba stale bude posuvat latku, kolko este znesies, ale ty sa na oplatku nedockas pochopenia z jej strany prave naopak ostane ti len frustracia. Mas dieta a tes sa z neho a energiu venuj jemu (a muzovi, samozrejme) ale urcite nie takejto svokre ako ju opisujes.
@dominika31071987 tak ako prvorodicke mi to radila hyvala.zdravotna sestra, co k nam.asi tyden chodila, ukazala nam.kupanie a tak, to bolo ok, ale take, ze 10minut tahat a musi tolko tahat a ak netaha, tak do postieľky a najskor o dve-tri hodiny a nechst po plakat, tak toto som.odmietla. prijala rady pokial.ide o hygienu, kupanie, ale dojcenie a plac, tam.som.si isla intuitivne podla seba, ako som.to citila ja. Cize na poziadanie a na vacsi plac, nie mrnkanie, som uz reagovala.
" aj moja svokrusa bola taka, vzala kocik a obisla celu dedinu, kazdej kamaratke malu ukazat. Alebo ma prinutila aj do jej byvalej prace ist s nou, fotky lebo nestacia poslat"
toto je pre dobro dietata, alebo pre dobro babky?
Inac aj moja mama robi rovnako, je jej uplne jedno, ci je mala napapana a na poriadku, ale najhlavnejsie je pochvalit sa co najvacsiemu poctu susediek a kamaratiek.
nie, toto neberiem, to je pre mna sebectvo, sorry, takto sa zdravy vztah nebuduje
No nechapem. Ja ledva otvorim dvere zakricim doniesla som Vam vnuca a vylozim nohy. Boze uplne relaxujem ked mi snim niekto je
Strašne sa tu niektoré rozculujete nad tým, ako vám tie fuj zle svokry zasahujú do výchovy a ako chcú s dieťaťom robiť toto ci hento.. Bol tu ten nazor, že dobre, ved ona vychovala svoje deti, ale teraz sa to už robí INAK... Ako inak preboha? To koľko má svokra rokov? Vari 330? Ved vychovala vášho muža a to si nemyslím, že keď vy mate malé dieťa, tak on je sestdesiatnik 😑😑😑😑🙈 alebo potom nerodte deti pred 50tkou a nebudete mať problém s tým, že svokra je z doby ľadovej.... Pre pána kráľa, však ona sa o dieťa, ktoré je teraz vašim mužom starala pred 20-30 rokmi!!! Moje nervy, ved to nebolo za Márie Terézie... A akože môj pohlad - ta vaša "kontaktná výchova", to je dobrý zahul... Akože mat pri sebe decko 24/7,vkuse na prse, vkuse v satke, v nosiči, len moje dieťa, ono ma potrebuje non-stop, lebo bez vás sa snáď ani nenadychne.... Bože co je toto za chorá doba 🙈 potom tie deti vyzerajú tak ako vyzerajú. Vám to teraz príde cool, za pár rokov v tom už toľko benefitov vidiet nebudete... Mame v rodine deti, ktoré boli vychovavane takýmto spôsobom... Najstaršia ma už 15... A veru umrcanejsie, neschopnejsie a nesamostatnejsie deti som v živote nevidela... Akože--doteraz spia s rodičmi v posteli!!!! Najmladší ma 11!!!! Doteraz!!! Sa spamatajte trochu z tej vašej posadnutosti deťmi, lebo to nespraví dobre ani vám ani im. A keď vás tak hrozne poburuje to, ako vychovávala vaša svokra svoje deti (aj vášho muža), ako vychovávala vaša mama svoje deti (aj vás) - tak potom, ad 1,naco ste si tak zle vychovaneho a očividne v detstve týraného muža vzali (lebo ho predsa vychovávala svokra, ktorá sa o vnúča postarať nedokáže a robí mu samé hrozne veci) a ad 2- potom spochybňujete aj svoju vlastnú výchovu a teda sami priznavate, že asi bola na nič, lebo ju praktizovala vaša matka - áno ta, ktorá hupe dieťa v kočiari a nevlaci ho na rukách 24/7 a teda očividne ste aj vy poškodené týmto hroznym prístupom a neviete jej to odpustiť....
Akože, prečítajte si niekedy po sebe a ako sa vyjadrujete o matkach, ktoré vychovali vás a vašich manželov a možno si aj sami dáte facepalm... 🙈🙈🙈 Lebo to nie je ani možné - ja viem vychovávať najlepšie, ja som padla ucena z neba, ja mam recept na všetko, mam síce jedno dieťa, ktoré ma par mesiacov, ale pobrala som všetku výchovnu múdrosť, ale moja matka alebo matka môjho muža nič nevedia, robia deťom zle, ničia im chudiatkam psychiku, nebodaj sa opovazia mi do mojej perfektnej výchovy povedať pol slova. Alebo zobrat na chvíľu dieťa, aby ma odbremenili, lebo aj oni vedia, ako im to dobre padlo.... Nie, oni sú tie zlé, tie staré, neschopné, otrasné svokry, čo len zle chcú všetkým... Juj, keď aj vaše nevesty a zatovia budú mať k vám takú úctu, ked aj oni si budú cenit vašu výchovu tak, ako si vy teraz cenite to, čo starí rodičia chcú pre vaše deti a co spravili pre vás.. Tak až potom horko zaplacete. Ale ved... Božie mlyny melú pomaly ale isto... Ja neoponujem ani jednej mojej mame, keď mi hovorí niečo o výchove - jedna vychovala mňa a som hrdá, že tak prísne ako ma vychovala, druhá vychovala môjho muža a som šťastná, že je taký aký je. A bez jej výchovy by taky pravdepodobne nebol. A obe sa starali o deti s láskou, dali im všetko potrebné a hlavne pevné hranice, ktoré sa nesmeli prekračovať. A obe vedia, že dieťa musí spat, jest, že ho treba prebalit. A dokonca to vedia lepšie ako ja! Lebo to už majú za sebou. Ja budem len rada, keď si rodičia krpca zoberú a my si budeme môcť s mužom spraviť aj čas pre seba. Dieťa je hlavne zodpovednosť, nie vrchol existencie... To len tu na konovi sa z dieťaťa robí božstvo
@elementissa 👏 vystihla si to
@tatinka omg z teba musia mat svokrovci radost
@elementissa no nedá mi nevyjadriť sa na Tvoj “hejt”. Pokiaľ nerozumieš kontaktnej výchove, načo sa vyjadruješ? Každá matka má právo vychovávať svoje dieťa ako chce, či sa to už okoliu páči alebo nie, názor svokry je v tomto prípade úplne nepodstatný. Ak si berieš k srdcu názory svokry, či Tvojej matky, je to Tvoja vec, no niektoré sa nestotožňujeme s výchovnými metódami, ktoré boli použité na nás, takže logicky si robíme podľa seba. Čo mi má moja matka povedať k dlhodobému dojčeniu, ak dojčila týždeň? Čo mi má svokra hovoriť k spoločnému spánku s dieťaťom, ak jej deti od príchodu z pôrodnice spali samé v postielke vo svojej izbe? Trošku sa zamysli, väčšina len tak neznevažuje výchovu svojej matky ani svokry, ale ak s ňou nesúhlasí, nevidím dôvod, prečo by ju mala tolerovať.
@katkati ako neviem čo je proti starým rodičom, keď ako píšem navštevujeme sa. Pomojkaju sa s ním, ponosia, pohraju. Akorat do tých 3 rokov ho nedávam varovať ani nocovat.
Toto nie je jednostranne zameranie ale prvé roky by to dieťatko podľa môjho názoru malo byť s rodičmi a u starkých sa pohrať, popestovať, zasmiať a domov. Keď začne chodiť do škôlky vtedy začína taká ďaľšia etapa v živote, že už môže aj prespať u starkých či krstnych rodičov, poprípade ísť na vikend.
Nie jednostranne zameranie, ale normálny život pre rodičov, ktorí si chcú naplno užiť svoje deti.
Potom keď vyrastú si ich moc neuzijete popri práci.
Mám doma 12 ročného syna takže viem o čom hovorím.
@elementissa ja mám 12 ročného syna, ktorého som prvé 3 roky nedala " z ruky" od 3 rokov má vlastnú izbu v ktorej sám spí, je samostatný, výborný športovec, slušný, chodí na tabory pod stan kde si musí oprat v rukach, pomôcť navariť pre celý tábor( každý deň niekto iný) a??? Zvláda s úsmevom na tvári.
V 12 rokoch vie sám dať prať a vyvesit, veľa krát ma prekvapil keď som bola dlhsie v práci že som prišla domov a uvarene..od 10 rokov uvari!!!!!!
Popolieva celu roľu keď potrebujem, pomáha robiť drevo, ked sme v zime obaja dlho v práci tak vycisti kotol a zakuri. Navozi drevo, odhadze sneh.
Chodí s kamaratmi na bike, lyzuje, športovo plava..
Nemám pocit že by z neho vyrastol usmrkanec ktorý je len na mamke..
Ba naopak. Nenadava, v škole nikdy za 6 rokov nepatril medzi grazlov, nikdy žiaden problém som s nim nemala.ani len drzý nie je...
Takže????????
@dorotik nechce sa mi čítať všetko. ALE svokra ti zrejme chce dopriať oddych od dietata... spýtaj sa jej ake to mala ona.... možno jej nikto nepomáhal s dieťaťom a pritom to potrebovala.... tak teraz ti chce ona pomáhať... osobne si nemyslím že svokra robí niečo zle...je podľa mňa úplne normálne že chce byť s malou a budovať si vztah... A nemusíš tam byť vkuse a sledovať ju.... aj ty sa trošku ukľudni, pri svokre sa jej nič nestane.... mala sa musí naučiť byť aj bez teba chvilu....
@malasandrika jasne, však nech si každý vychováva deti ako chce... Ale chcelo by to aj trochu úcty k starším a pokory. Ale to nevylučuje to, čo som napísala vyššie -áno, ťažko sa jej bude vyjadrovať k dlhodobému kojeniu, keď kojila podľa niekoho krátko. Ale teda, keď tak strašne krátko kojila a je to také nebezoecne pre dieťa, ako to ta žena pociťuje vo svojom živote? Ze bože, mama ma kojila len pár týždňov, mam z toho doživotnú psychickú traumu? Alebo pre boha, môj muž spal v postieľke (hrozne, neľudské, doslova psychopaticky prístup, však od toho sa manželská posteľ vola manželská, lebo to tak bolo myslene, aby tam spalo dieta 🙈), takže teraz je z neho psychopat alebo je nejako inak postihnutý tým, že ubiziatko, spal vo svojej vlastnej posteli, kde mal priestor a kľud? Nerozumiem tomuto názoru, tak ako nerozumiem tejto diskusii a nerozumiem ľuďom, ktorí tak hrozne broja proti spôsobu výchovy svojich rodičov v takýchto veciach.. Nehovorím, je iné, keď ma niekto rodiča alkoholika, ktorý ho mlati, mlati aj toho druhého rodiča aj ostatné deti v rodine a panuje tam teror a dotyčný ma z toho traumu.. Tak jasne, ze TAK svoje deti nechce vychovávať... Ale by ma fakt zaujímali tie vaše hrozne traumy a ta vnútorná bolesť a to vnútorné prázdno, ktoré dodnes cítite, lebo vaše matky vás kojili napríklad iba 3 mesiace a spali ste vo vlastnej postieľke a mali ste režim... Ale to nie je len k tebe... To tak všeobecne... Ale zasa, človek nepochopí všetkých. Ani to nie je treba. Každý, nech robí to, čo chce a uzná za vhodne... Ale keby pri tom aspoň trochu používal mozog, nebolo by to úplne od veci. Ale kto je úprimne presvedčený (nie len, že je to módny trend) o tom, že spôsob starostlivosti akú aplikovali jeho rodičia na neho samého bola zlá, neprospesna, brzdila jeho vývoj, znemoznovala mu všetko možné, obrala ho o detstvo, o lásku a teda on si stojí za presným opakom starostlivosti, lebo to je pre jeho dieťa to najlepšie a keďže starí rodičia sa naozaj nevedeli postarať, tak sa nepostaraju ani teraz... Tak beriem.. Nech robia presný opak... A casom sa tiež ukážu aj ich výchovné zlyhania a možno im to deti tiež tak natru...
@marketa1111 dobre pre teba aj pre syna. Nie každý to takto vie zregulovat 😉 hovorím z mojej skúsenosti. Keď je tvoja iná, dakuj Bohu, že je to dieťa také
@elementissa skôr ide o komplikácie, príp. problémy, ktoré súvisia s rozdielnou výchovou. Nikto nezbrojí proti predošlej generácií, len táto generácia si jednoducho len chce vychovávať po svojom. Opakujem, neviem aký prínos má pre mňa moment z výchovy mojej svokry, s ktorým sa nestotožňujem. Napr - budem dojčiť len pol roka, lebo kedysi sa tak dojčilo? Budem jej dávať dieťa na víkend, lebo sa to patrí, aj keď to tak necítim? Nebuď smiešna, to že Ty sa podriaďuješ je iba Tvoj problém. Existujú aj ženy, ktoré slepo nepočúvajú a robia si podľa seba, vďaka takýmto ženám majú dnes ostatné ženy aj volebné právo, ale to už je iná téma 😉
@elementissa je to o pristupe a vychove a poznať hranice
@malasandrika nemyslím, že sa podriadujem niekomu.. Vnímam rôzne výchovné modely z dlhodobého hľadiska a vyberám si ten, ktorý mi príde najlogickejsi. Ale aby si si nemyslela - ja sa napríklad nestotoznujem s výchovou mojej mamy, čo sa týka stravovania. Ako dieťa som mala zle stravovacie návyky, dôsledkom toho, ako sa u nas jedavalo a v 13 rokoch som mala pri výške 155 cm 65 kíl 🤷♀️ uvedomila som si, že som tučná a v rodine sa zle stravujeme a zmenila som to. Keď som dospela, moja výška dosiahla 170 cm a váha sa ustálila na 53-55 kilach (podľa ročného obdobia - v lete sa mi zadržiava voda). Prešla som na čisto rastlinnú stravu a vytratili sa všetky problémy, ktoré som v detstve mala - nadváha, nedostatok železa, alergia, zlý menštruačný cyklus... Takže hej, nasla som si svoju cestu a nebudem dávať deťom mäso s ryžou ako moja mama mne, keď viem, že ja som z takéhoto typu stravy mala zdravotné problémy a keď som prešla na veganstvo, všetky sa razom vytratili... To je len príklad. Alebo iný - podľa mňa a mojho muža by malo dieťa spat samé v izbe od pol roka. Mam to otestované na viacerych známych, ktorí deti majú a zaroven aj na ňom a jeho sestre - oni tak fungovali od vždy. Moja mama ma mala v postieľke v rodičovskej izbe dlho a spomínala mi, že som bola na ňu hrozne naviazaná - nemohla ma ani jeden večer nechať doma s iným rodinným príslušníkom a ísť si vybaviť súrne veci, ktoré potrebovala, lebo som hneď začala rycat... Pričom manžel a jeho sestra, ktori spali vo vlastnej izbičke od pol roka (aj deti mojich známych, čo toto praktizujú), neboli a nie sú závislí na rodičoch a vedia spat kdekoľvek a s kýmkoľvek (ci už ide o denný alebo nočný spánok). Moja mama si sama priznala, že to robila zle a dnes by to tak nerobila. Svokrine výchovné modely sa mi páčia, sú nadčasové a platia aj dnes (lebo ano, aj dnes sú rodičia, ktorí ešte nepovysili svoje dieťa na Boha a vychovávajú s rozumom). Ale nevravím - tiež sa nas pýtala, načo nám bude prebaľovaci pult, keď ona prebalovala v pohode na stole - tak som sa zasmiala a vravím jej -ale mami, načo si komplikovať život - však nebudem si utierat stôl, brat tam všetky veci, dieťa okúpať, preniesť hole cez celý byt, tam ho prebalit a spraravat všetko zase. Načo, keď to všetko môžem mať na kope a bez námahy " jasne, ze prikývla a vraví mi - kiežby sme aj my niečo také mali.
A nebudem ani voziť svoje dieta v krabici na kolieskach, keď si môžem kúpiť pekný kočiar, čo oni až tak na výber nemali.
Ale tu sa všetci rozčuľuju, aké strašne veci ta hrozna svokra robí uboziatenku dieťaťu... A pritom zaobchádza s nim tak, ako zaobchádzala s vlastným dieťaťom. Ak to na ňom zanechalo nejaké trvalé následky, tak ani ja by som jej ho nedávala. Ale ked je jej dieťa zive a zdravé, tak neviem, čo také hrozné by mohla spraviť vnucatu. A všetko je to len o rešpekte a o tom, že mladé žaby sa nenatahuju, že sú najmúdrejšie a ich matky a svokry nevedia o starostlivosti o dieťa nič. A to neznamena, že je sú automaticky nesvojpravne a nevedia si spraviť aj podľa seba. Ale keď starší niečo radia a odporúčajú, tak je to preto, že tým sami prešli. A bud si človek tvrdohlavo stojí za svojim (co ty o tom vies), alebo si to aspoň s úctou vypočuje a pripadne vyskúša, ak mu to príde rozumne. Ja skor vidím, že tie ovlyvnene ženy bez vlastného úsudku sú tie, co svoje múdrosti zbierajú od "zaručených odborníkov na výchovu" dakde z najmamy alebo z mama a ja alebo podobných mamickovskych bulvárnych plátkov a výpovedná aj vedecká hodnota týchto múdrosti je - 100, ale však písali na internete, tak to budem robiť...
@elementissa Fuuu, vidim, ze tato tema v tebe tiez dost silno rezonuje. Suhlasim s tym, ze nase mamky maju oproti nam mnozstvo zivotnych skusenosti. Tak ako svoju mamu, aj svoju svokru velmi respektujem a mam rada. S rolou matky vsak do mojho zivota prisla obrovska vyzva, v ktorej sa snazim najst, pevne stat a byt pre moju dcerku tym naj, tak, ako vsetky mamky. Pokial ma ale moja mama a svokra v tejto pozicii nerespektuju a neustale spochybnuju to, co robim, citim sa neista a ohrozena. Viem, ze oni to myslia dobre, ale beru mi tak moj priestor na to, aby som sa stala sebaistou a dobrou mamou. Myslim, ze toto je problem mnohych medzigeneracnych bojov. My, mlade matky sme zneistene a ohrozene castym spochybnovanim nasich postupov a na druhu stranu stare matky si myslia, ze znevazujeme ich postupy, pretoze sa ich nechceme drzat. Osobne by sa mi pacilo, keby som svoje dieta mohla vychovavat tak, ako uznam za vhodne s vedomim, ze ked si nebudem vediet dat rady, stare mamky tu budu pre nas a poradia, pomozu, podporia. Nevyziadane rady totiz prijima malokto.
@evkano1402 Moja ma uz 9 rokov pomaly a ja to beriem tak, ze vtedy som bola aj ja plachejsia a nesmela zastat si samu seba... 🙂
@dorotik vies,co mi tak napadlo?mozno aj mamka a svokra su neiste v pozicii babiek,chcu poradit,aj nevedia co a ako,aj sa mozno.boja,ci to dcera,syn zvladnu..myslim,ze to je situacia tazka pre.vsetkych,asi zaklad je,ze ludia chcu spolu existovat a uz si cesticku spolocnu najdu.
@terezka1947 To je velmi zaujimava myslienka, dakujem. Svokra uz ma dvoch vnucikov, no my sme s muzom taka trosku menej konvencna dvojka, takze moze mat obavy. Moja mamina zas ma prve vnuca a je starsia, takze tiez to asi nema lahke.
@elementissa rešpekt a úcta má byť z oboch strán, nie len zo strany nevesty. 🙊
@tatinka a také, že zamknúť a neotvoriť? 😇
Ja len ze, ja som to svokre najskor naznacovala a potom otvorene vickrat natvrdo povedala lde je sever a aj tak nepochopila. Teraz tam nechodim vobec, ona k nam raz za polroka (byva o ulicu), na navstevy chodi s malou k nej iba muz raz za dva tyzdne. Myslim ze jej pomaly docvakava ;)
@dorotik lebo mna napr.velmi prekvapilo...ze mamka vzdy sa chystala na prvy kupel babatka,ked pridem z porodnice....a tu prisiel ten den...aaaa,mamka mi vravi,ze nech radsej ja,ze sa boji,aby nieco neurobila babatku....a to teda som nemamal anajmensi problem jej ho dat,aj sikovna bola,aj vsetko...ale videla som v jej ociach tiez obavy-alebo skor respekt
@nitka1157 akoze sorry,ale o 18.30 aj podla mna dietatu silovku netreba..to ze je 31st neznamena,ze slnko pecie ako na obed, to len vzduch je prehriaty.. a v tej siltovke je fakt dost teplo.... vyskysaj si.
To nechapem,rovnako ako natieranie dietata ochrannym faktorom o 18 vecer.. co casto vidim
@elementissa toto si presne vystihla úplne všetko.
Naši rodičia vychovávali generáciu starostlivých ludí ,/mali sme povinnosti a zodpovednost,/ z ktorých sú teraz dobrí rodičia.... ale mám pocit , že táto spoločnosť sa uberá zlým smerom a vychováva zo súčasných detí nesamostatné precitlivelé osoby, ktoré majú všetok servis, ale keď vyrastú , nebudú sa schopní postarať oni sami o nikoho. 🤦♀️🙈🙈
Majú toľko lásky a toľko pozornosti, ktorú sa naučili prijímať , že mám často obavy , či ju budú vedieť aj odovzdávať.. čo bolo tak strašne zlé na výchove našich rodičov????
Každá súčasná mladá Mamička je nadupaná informáciami z internetu a Myslí si že pokiaľ nepadne kvôli dieťaťu na nos a nebude ho 350 x denne hladkať, nosiť na cecku do štyroch rokov minimálne a nekrmit ho do pätnástich lyžičkou priamo do úst / nadsazka/ tak asi je neschopná a zlá matka a jej deťa bude mat v nejaké traumy,ak mu nieco zakaze, odoprie... nedajbože mu dať výchovnú po zadku nedajbože zvýšiť hlas nedajbože ho dať prespať k rodičom alebo vôbec nedajbože si vypočuť radu druhého človeka napríklad svokry alebo mamy..
Baby Buďte radi že tie Mamy a svokry máte.. česť výnimkám ale poväčšine je to naozaj pomoc a Keď zaspí budete mamy a svokry spomeňte si ako vás bude trhať pri pohľade na vašej dcéry a nevesty, keď budú robiť niečo, čo sa vám nepáči a potom si spomeňte na to aké ste boli vy.
A o tom či je táto výchova ktorá sa teraz propaguje taká úžasná sa presvedčíme tak o 20 - 30 rokov..
Osobne si myslím že až taká úžasná nie je
@dorotik preboha,ked citam o tvojej potrebe" kontaktu a reagovania na jej potreby" a ze sa citis zle,ked si od nej dalej a nemozes reagovat... hmm..sorry,ale neprehanas to trochu??? Kolko ma mala mesiacov? Na co chces stale reagovat? Odstrihni pupocnu snuru a cas ,ktory mas ,ked je so svokrou vyuzi na ine myslienky.pre seba . Daj si kavu, relaxuj...
Neupinaj sa tak chorobne na dieta.. ano chorobne... bude na skodu vam obom.. ako jej dovolis vyliezt na preliezky,atd? Ako zvladnes prechod do skolky? Zda sa ti to daleko,ale presne takto " nevinne" tp zacina... prezivas to az moc.. peecitaj si nieco o helikopterovych matkach..... aby si sa nou nestala..

Ja by som to neriesila so svokrou nejakym rozhovorom, skor vymedzenim, ze ok, teraz je 20 minut vasa, nech sa potesi s babickiu a babicka s nou. ja si zatial obzriem zahradu, umyjem vam riad alebo cokolvek ine na tych 20 min. A potom prides a vezmes si ju, jasnym, priamym pokynom, posunkom 🙂 Oni sa tie svokry a mamy nase nevedia nabazit babatka. Je to milunke, malinke, vzbudzuje v nich nehu a lasku, aku uz vo svojom veku mozno tak lahko nedostavaju od partnera a svojich deti.... deti nestiskaju svojich rodicov tak casto... a toboz nie zatovia a nevesty 🙂 Svojim vahanim davas priestor svojim cudnym pocitom. Zastan si svoje miesto nenasilne a milo a hotovka 🙂 A viem co vravim, aj moja svokrusa bola taka, vzala kocik a obisla celu dedinu, kazdej kamaratke malu ukazat. Alebo ma prinutila aj do jej byvalej prace ist s nou, fotky lebo nestacia poslat 🙂 A v roku uz chcela varovat, ze nech jej malu dame a ja idem do prace, a to ani nebyvame v rovnakom meste, to neviem, ako si predstavovala 🙂 Nebala som sa, ze by to nezvladla alebo ze by malej bolo zle. Ale nimdy som nechapala to sebectvo, ako mohla nemysliet na matku a dieta, ze sa nedokazala vcitit do role matky, ked nou sama bola. Len ono je to o tom, ze casto ani tie svokry a mamy same nedomyslia vsetko do dosledkov. Ze ked im potom kazdy vikend chodia detia a vnucata a kazde prazdniny im vsetky deti daju deti, tak uz zrazu je im vlastny volny cas vzacny. Proste sa treba na to aj z ich strany pozriet realisticky a ked to nevidia sami, tak im to pripomenut. A ver, ze bude dobre, ak malicke bude mat rado babku a doverovat jej ako tebe, lebo uvitas, aby si si sem tam oddychla a male slo k babke bez placu. Proste sa len slusne s usmevom vymedz a nerozmyslaj tolko nad vsetkym 🙂