icon

Pomôžu agresívnemu nervákovi antidepresíva?

nani1122
27. máj 2015

Ahojte, v skratke: muz je posledne roky neskutocny nervak, agresivny, hulvat a psychotyran. Uz mi aj letela raz jedna facka pred par rokmi, vrieska po detoch, po mne, hulvatsky mi nadava.. Trva ro roky, som na dne. Mimo tych afektov a zachvatov je relativne v pohode, da sa ist na dovolenku, vylet a pod. Dovtedy, kym mu niekto neoponuje... Su nejake lahke antidepresiva, ktore by ho netlmili velmi, ale zaroven trochu kludnili? Pocula som od jednej doktorky, ze su dnes uz aj nejake na baze vyrovnavania serotoninu, nenavykove... Neviem, ci by mu to pomohlo. Rokmi sa to len zhorsuje, tpime vsetci naokolo. Dakujem za kazdu radu....
Ps: Neradte mi, ze mam odist, aj ked by to bolo logicke... Skusim ho prehovorit este na lieky....

Strana
z2
kafedame
28. máj 2015

@nani1122 Ahoj,a ked sa mu nedarí v robote,ako píšeš..aj tam je na ludí agresívny,alebo si to zoberie domov...a odskáčete si to vy aj s detmi?

sasa1310
28. máj 2015

@nani1122 no ak on nechce, tak nezmôžeš nič. Môžeš mu pomôcť ale ty. Nabudúce ak bude nervný, nastav lavé líco, potom pravé nech si uľaví a možno bude potom kľudnejší. Nech si aj ponadáva a možno ho to prejde

malabiba
28. máj 2015

@nani1122 ako radia vyššie je potrebné urobiť vyšetrenia, no ak je cholerik, temperament človeka sa nedá zmeniť....ak máš pocit, že jeho stavy súvisia s depresiou a problémami, naozaj pomôže iba odborník...ale asi bude ťažké presvedčiť ho o návšteve lekára...rozprávajte sa o tom, poraď sa s niekým blízkym komu dôveruješ, kto ho pozná...určite sa to dá - žijem s neurotikom a máme kopu krásnych aj ťažkých chvíľ...držím palce 🙂

katarinamarkova
28. máj 2015

@nani1122 ak je skutocne taky nervak neexperimentuj s liekmi!!! moze sa velmi lahko stat, ze jeho stav a spravanie sa prudko zhorsia!
ked si tak silou mocou presvedcena, ze chlap co ti jednu struhne, huci na deti, sprava sa ako debil, ti stoji za to, aby si mu pomohla, tak ho jednoznacne dotiahni k doktorovi - psychlog, psychiater - ti nasledne urcia sposob liecby a prip. vhodne lieky.
ps: chlp-manzel, by nemal byt iba relativne v pohode a iba obcas v pohode mimo afektov.....mal by byt v pohode non-stop - no dobre.....non-stop nie 🙂 iba na takych 99,9% a aj to 0,1% maju byt mozno zla nalada, ufrflanost, nejaky ten zlozvyk, ci konstruktivna hadka.....nikdy nie bitka, vreskot, nadavky.

kiki68
1. jún 2015

da sa zmiernit aj temperament, na vsetko su lieky, z cloveka spravite za mesiac baranka. Len to treba odbornikov na to. Tiez treba ratat s tym,ze uz to nebude taka osobnost aku poznate, pretoze tie lieky tlia oba smery,cize ani prezivanie radosti nemoze byt uz intenzivne. Tie lieky prave funguju tak,ze nesmu cloveka pustit ani hore,ani dole, pretoze aj radost moze byt spustacom afektu. Potom sa nesmu kombinovat s alkoholom. A este to bude mat tu vyhodu,ze ak budes mat diagnozu na papieri od psychiatra, mozes kedykolvek ak dostne afekt volat 112 a oni ho uz musia riesit inak. Pretoze to uz je agresivny pacient nie bezny clovek. Sama mu ale nemozes nic ordinovat ani neviem kde by si take lieky zohnala. Tie sa nasadzuju podla diagnozy a casto trva aj viac mesiacov nez sa nasadia tie spravne. Je mozne,ze muz bude trosku ako taka babika. Mozu si vyziadat aj pozorovanie na psychiatrii. Kvoli diagnostike.

snezienocka100
1. jún 2015

@nani1122 myslim, ze mam muza s podobnymi problemami, ked ho nechyti zachvat zuriveho, agresivneho hnevu, niet mu poriadne, co vytknut. Ak sa rozzuri, tak je to presne tak, ako popisujes, aj s dosledkami na mna a deti. Tiez som si citala rozne dg a pasovali mi na neho, hlavne kverulantska paranoja, tiez vie poriadne ziarlit, na moju mamu, sestru, atdd. vsetko sa zhorsilo po porode druheho dietata, bola som na rizikovom a musel po psychicky narocnej praci v robote makat este so starsim dietatom. 5 dni po porode sa zrutil, bol apaticky a vyhorety. pol roka sa daval do poriadku a potom sa s nim dalo tazko vydrzat. vkuse sa hadal, zuril. vybavila som mu psychiatra, po dalsom pol roku konecne to siel s nim riesit,nasadil mu antidepresiva a povedal, ze to nie je ziadna porucha osobnosti, ale dlhodobe sa vystavovaniu nadmernemu stresu, je pravda, ze obrovske stresy zazival v robote este dlho pred nasou svadbou. Teraz uz 2 a pol roka berie lieky, je to naozaj lepsie s nim, i ked aj teraz ho to obcas chyti, hl., ked mu vytrvalo odporujem, ale je to naozaj lepsie. funguje v praci normalne, je nadalej vo svojej pozicii, nemozem povedat, ze je nejak extra utlmeny, len vplyvom liekov pribral cca 15kg, co ho trapi.

mircalla
1. jún 2015

@nani1122 Antidepresiva su na depresiu - tvoj manzel je psychopat a neurotik, to sa riesi inymi liekmi.....
Nuz vela zdraru ak si myslis, ze takehoto cloveka k psychiatrovi vobec dostanes....predpokladam, ze je to tvoj napad, o ktorom ani netusi

snezienocka100
1. jún 2015

@kiki68 ono zavisi, ako je to zavazna porucha a od schopnosti psychiatra. V pripade mojho muza to nebolo tak a mysli, ze aj v pripade nani to nebude take dramaticke.

snezienocka100
1. jún 2015

@mircalla depresia moze mat rozne priciny, je to dost siroky pojem a bezni ludia to vidia velmi zjednodusene a schematicky. Mircalla,mala by si rozlizovat medzi psychopatom, to sa neda vobec liecit a clovek sa s tym rodi a neurotikom sa clovek stava pod vplyvom roznych nepriaznivych podmienok.

mircalla
1. jún 2015

@nani1122 Otazka este je nakolko si viem on priznat pripadne si uvedomuje svoje spravanie - taketo typy vacsinou nepripustia, ze nie su v poriadku

mircalla
1. jún 2015

@snezienocka100 Ved to musi posudit lekar, co mu je.....mozno je napokon psychopat....podla prejavov to je mozne...mna skor zaujima, ako ddobrovolne nastupi k psychiatrovi, taketo typy tam vacsinou nedostanes

snezienocka100
1. jún 2015

pozri, zavisi, ako mu zalezi na rodine a nemyslim si, ze je so sebou spokojny, podla mna sa ani on neciti dobre, bude pravdepodobne frustrovany a lieky by pomohli nielen okoliu, ale predovsetkym jemu samemu. Ja osobne pochybujem, ze je to psychopat, skor poriadny nervak, co je tiez nebezpecne.Stava sa, ze muzi, co maju narocnu psychicky pracu su v dnesnej dobe castou klientelou psychiatrov. Rozhodne to treba odborne riesit a nepodcenovat!!!

mircalla
1. jún 2015

@snezienocka100 jedna vec, ako sa citi, druha vec, si to prizna pred sebou aj pred rodinou.....ak ano, to je prvy krok, ale ver tomu, ze tito si to nepriznaju ani za nic

Strana
z2