Poraďte ohľadom vymáhania výživného
Ahojte ,chcela by som poradit,ohladne vyzivneho .Jedna sa o moju sestru,ktora sa rozviedla pred styrmi mesiacmi a jej exmanzelovi bolo sudom nariadene vyzivne na dve deti.Prvy mesiac zaplatil,ale potom uz nie,vyhovara sa nato,ze este nemaju poriesene BSM,takze ma pouzivat uspory,akoze je to od neho to vyzivne.Jedna sa o stavebne sporenie,ktore bolo na deti,ze to ma zrusit a z toho zit.Setra to nechce zrusit,predsa je to nejaka financna rezerva a setrili to detom.On ma mesacne vysluhovy dochodok,kedze je policajt vo vysluhovom dochodku.Vie ,ze az po troch mesiacoch neplatenia vyzivneho moze nieco podniknut,ale je tu este jedna moznost a to exekutor,ak s tym ma niekto skusenosti,budem rada za kazdu radu, dakujem.
@janaochi to nahradne vyzivne je svinstvo, ja este vraciam kym nedorovnam do 100 eur za nejake obdobie. Urad mi zobral takmer vsetko vyzivne co bolo splacanie dlhu na vyzivnom od narodenia. V roku 2014 to si pamatam, otec poslal po 2 rokoch sumu 350 eur, 332,87 eur mi urad ZOBRAL aj ked na tieto peniaze nemali ziadny narok. Exekutor odratal pekne z dlhu, peniaze zobral urad, co mame dieta a ja? Figu borovu 🙄. Nahradne som zacala poberat o rok a pol neskor od urcenia sudom tak neviem akym pravom zobrali vsetko ked v tom case mi ani oni tolko nevyplatili. Teraz bude klud uz, 3 x po sebe prisla zrazka od exekutora. Uz skumat nebudu (pokial bude riadne chodit)
@janaochi @red_cat @mimiqa Ahojte, inak neviem preco to vyplatene nevymahaju, nepytaju vratit od otca,ktory je dlzny. Vzdy vracia matka, to je na hlavu. Otec syna ma dlh na vyzivom od narodenia 2000 eur, v ramci trestneho stihania je iba 400 eur (co on udajne zaplati). To nikoho nezaujima? Urady uz vobec nie. Chodi mi zrazka 61,85 eur= 60 eur bezne vyzivne + 1,85 eur splatka dlhu (ano toho 2000 euroveho...) To 1,85 eur si urad pyta vratit, ze je to navyse. A dlh co od narodenia (2011) ? Ten nikdy nedostaneme?
@maruskabel tak to neviem, tomu "mojmu" zraza z invalidneho dochodku. Podat navrh na vykonanie exekucie. Zrazky sice nebudu chodit hned no ked exekutor vyda rozkaz socialna poistovna, ktora zrazky poukazuje na ucet exekutora ich bude zrazat a posielat okolo 23.-25. v mesiaci
@janaochi
Zodpovednosť za dieťa majú v prvom rade rodičia a tí medzi sebou vzájomne zodpovednosť za výber partnera, s ktorým budú mať dieťa. Nikto Vás nenúti ani poberať náhradné výživné, ale môžte si vymáhať výživné iba od otca dieťaťa.
Preto by som bol opatrný s tak vulgárnymi vyjadreniami na systém.
@draik ja to tak cítim a viem prečo, môj ex začal hrať vo veľkom automaty, my sme sa zobrali v 2001 roku, to automaty ešte neboli, začalo to neskôr, nikto nemohol dopredu predpokladať, že to tak dopadne. V skratke predal dva byty a peniaze prehral, trvalé bydlisko má v resocii a pracuje v Čechách, kde je na ubytovni, s deťmi sa nikdy nestýkal, výživné neplatil, dokedy žila svokra, tak platila za neho, keď zomrela, neplatil, dala som ho na súd, tak mu dali podmienku do 6 mesiacov doplatiť výživné, neplatil aj tak, vyhlásili po ňom patranie potom a nič nerobili...ešte ja som chodila vyšetrovateľke hovoriť, kde sa zdržiava...to je na dlhé rozprávanie...záver je taký, že mi vyšetrovateľka povedala, že dokedy sa tým chcem zaoberať, nech to nechám konečne tak....neuveriteľné, ale pravdivé bohužiaľ, tak som podala návrh na náhradné výživné a to poberám už len na dcéru a to 43E mesačne, syn je už dospelý. Dokladujem príjem každého pol roka a mám povinnosť pri každej zmene nahlásiť zmenu pomerov. Ex akurát na to sa zmohol, že keď som raz bola v práci, tak zvonil deťom pod vchodom, dcéra zišla dole a on sa jej akurát spýtal, či nemá nejaké drobné......
inak, dcéra bude mať 20 a nastupuje na výšku do Prahy, tak to bude riadny záhul pre mňa.
Zobrali sme sa v 1991 roku, riadne som sa sekla🙄, syn sa narodil v 1992 a dcéra 1997.
@lenicka6697 moja cele na hlavu postavene...ja som podala uz tri krat...neplatit v den pojednavania zaplatil jeho otec daco....chudacik poserme sa zneho...teraz neplati a este podal znizenie.....chore..tu nieje vobec to dieta chranene...
@janaochi s exekútorom by som nič nevyriešila, keďže nič nevlastní a vodičák mu netreba, nemá auto, jednoducho nemá nič, len dlhy a ja dodnes nechápem ako sa mu to prepieklo a že od neho nikto nič nevymáha......ešte aj na psychiatrii je raz do roka hospitalizovaný kvôli dôchodku, čo si dobavil na akože depresiu, je to typický psychopat, ktorý zblbne koho sa mu zachce, inak veľmi inteligentný a sčítaný človek, len sa vydal zlou cestou.
@janaochi
"Systém" nemôže za to, ako sa zachová rodič. Štát by vlastne ani nemusel vyplácať náhradné výživné, napriek tomu sú dookola na to sťažnosti, že len do určitého príjmu, že je potrebné vrátiť a podobne. Nerád sa bavím iba o "systémových veciach", ale bol by som zvedavý na debatu, ak by inštitút náhradného výživného neexistoval.
@janaochi lenze realne stat nemoze za nespravny vyber rodica a neschopnost ho zivit, je rovnako vela rodin, kde a snazia zarobit dvaja a tiez im to nestaci, za to moze rovnako stat, stat moze za vsetko u nas, ale ked sa odrbava, vid predlzene rodicaky a decku prd makovy je, to je fajn, ze sa sedi doma na zadku tri roky a stat plati, to je tiez fajn, ze sa vela zien hodi na retazovku je tiez fajn, netreba vkuse dristat na system, ale aj rozmyslat obcas, tiez som rozvedena aj moj druhy muz, tiez som si presla na sudoch kadecim, ale posledne co by som ziadala je nahradne vyzivne, to uz musi byt zena fakt zufala a bez penazi a otec absolutny niemand. Ja si myslim, ze je fakt smutne, ze to funguje s vyzivnym ako funguje, ze je to tazke, ale realne za vsetko nemoze stat. Rodiny co maju tazko postihnute deti, vies ako ziju a ake dostavaju prispevky? Fuuuuu, A ked uz sme pri AT, ked je tamvsetko tak ruzove, hranice su otvorene.....
@maciatkolulu ja nehovorím, že za všetko môže štát, ale mal by mať tak nastavený systém, aby sa človek mohol dovolať spravodlivosti a nie, že sa ti ex škerí do ksichtu. Keď vy ste spokojná s terajším systémom u nás, tak klobúk dole, ja mám nejaké výhrady a za tým si stojím. V AT som pracovala 5 rokov presne kvôli tomu, aby som finančne utiahla deti a nie, nerobila som opatrovateľku, pracovala som normálne v nemocnici a viem ako to tam funguje u rozvedených párov a ako štát dokáže pritlačiť rodiča, aby na to dieťa platil.
@maciatkolulu ale ako som si všimla, vy ste dosť uštipačná aj v iných témach....keby som napísala, že máme skvelý a spravodlivý sociálny systém , tak by ste mi tiež oponovali. Nevadí.🙂
@janaochi isteze je system nie dokonaly, ale rozhodne sa neda vsetko zvalovat len nanho.... Ex si ozu realne robit, pokial nemaju prijem co len chcu a cerit sa, ale ruku na srdce, co robia matky? Samozrejme nie vsetky...Brania otcovi v styku s dietatom, psychicky je skoro kazda tyrana a pod.... Staci si mrknut tie temy tu. A otcovia, ktori by chceli byt dobrym rodicom po rozvode proste nemozu, tiez mozu nadavat na system
@janaochi inak dakujem za hodnotenie a citanie mojich prispevkov😉
@maciatkolulu ale mňa sa to netýka, ja som to posudzovala individuálne len v svojom prípade, nedá sa paušalizovať. Ja som pracovala stále, syn mal tri mesiace, dcéra rok a pol a ja už v robote, po rozvode som mala aj dve práce a na deti som bola sama, bývame v mojom byte, čiže nie u rodičov a pomoc som nemala žiadnu, nakoľko mama je už roky chorá, chodí len s rolátorom po CMP a otec mi zomrel, keď som mala 10 rokov, mama mi nemohla nikdy pomôcť ani finančne, nakoľko sme boli 3 súrodenci a tí majú sami dosť svojeho, takže tak. Ale načo to tu vlastne píšem, aj tak má každý človek iný názor a má na to aj právo, ja sa nehnevám, ale aj ja mám ten svoj.
@janaochi akoby si pisala o chlapovi, ktory splodil mojho syna, nepisem, ze je to jeho otec lebo sa tak nechova. Tiez bol nie raz na psychiatri, vodicak nema, ani auto. Exekutor mi mesacne posiela vyzivne z jeho invalidneho dochodku co ma na SR.
@janaochi mozem sa Ta spytat odkial je ten pako chlap? Dufam, ze nepiseme o tom istom lebo akoby si pisala presne o ..
@lenicka6697 písala som ti IP.
@janaochi odpisala som

@mimiqa je tam limit okolo 823E, povedali mi to na ÚP, 2,2 násobok životného minima, dokladuješ prijmy každého pol roka.
Poznám to, ja beriem náhradné výživné vlastne takmer od začiatku.....a súhlasím, sk.rvene Slovensko., som maximálne sklamaná a znechutená...😔
@red_cat je to tak