icon

Porušenie prísľubu a platnosť manželstva

mojita100
22. dec 2016

ahojte. chcem sa poradit, ci tu nie je nahodou niekto s rovnakym problemom, ktory riesil... S manzelom tvorime zmiesane manzelstvo, Ja som katolicka a manzel je evanjelik. Rozhodli sme sa sobasit v katolickom kostole (moje prianie). Podmienkou nasho zosobasenia v katolickom kostole bolo, ze sme museli obaja prislubit na fare (myslim, ze sme to aj podpisali), ze nase deti budu pokrstene aj vychovavane v katolickej viere. Manzel to podpisal, aby sme sa mohli zosobasit v katolickom kostole, ale hned potom, ako sme odisli od knaza, povedal, ze to aj tak nedodrzi a nase deti budu pokrstene v evanjelickom kostole, lebo on s katolikmi vo viacerych zalezitostiach nesuhlasi. Nasledne sme sa zosobasili v katolickom kostole...po narodeni dietata, bolo pokrstene v evanjelickom kostole, ako si prial manzel. Myslite, ze je nase manzelstvo platne? Zazil niekto podobnu situaciu? Dakujem pekne za nazory.

mojita100
autor
22. dec 2016

@zuzuliatko18 ano... co bolo v mojich silach pri tomto prislube je jedna vec, no druheho uz ja neovplyvnim, kazdy ma slobodnu volu a ja nasilu nutit nemozem, aby uribil to alebo ono.

mima4
22. dec 2016

@mojita100
no ak sa pytas na biblicky pohlad, tak manzelmi ste, ste manzelmi podla Boha.

ak sa pytas na nejake vymysli ludi v RKC, tak mozno nie ste....

a teraz sa spytaj, ci ta zaujima postoj farara a rkc alebo postoj Boha.

som rada, ze som oslobodena od tohto!!

marylis
22. dec 2016

Samozrejme, ze je platne, ved ste podpisali zmluvu. To, ze to bolo v kostole nic neznamena. To je len forma uzavretia manzelstva. Myslim, ze stat absolutne nezaujima ci veris alebo neveris a ci das pokrstit alebo nedas pokrstit. Ked sa budes rozvadzat, nebude ta rozvadzat farar, ale sud.

sardinka336
22. dec 2016

@mojita100 alebo sa skus pozriet, pripadne opytat na fore kredo.sk..tam maju diskusie k roznym otazkam viery.

laurika1517
22. dec 2016

@mojita100 a keby si nahodou zistila ze manzelstvo nie je platne, co urobis?

mijo53
22. dec 2016

@mima4 ty si asi evanjelička a táto cirkev nemá žiadne výmysly

mojita100
autor
22. dec 2016

@laurika1517 ak by nebolo, tak by som chcela urobit potrebne kroky k tomu, aby platne bolo.

laurika1517
22. dec 2016

@mojita100 pred statom je platne, pred Bohom je platne tiez

laurika1517
22. dec 2016

@mijo53 to by si sa divila aky nezmyslov ma evanjelicka cirkev :D :D :D

sibalka21
22. dec 2016

@mojita100 taketo veci mas riesit s fararom, u ktoreho si podpisovala tento slub ... Je jedno ci niekto mal podobne skusenosti, to ti nijak nepomoze....

mijo53
22. dec 2016

@marylis Ty máš ku kresťanstvu asi veľmi ďaleko, to že to bolo v kostole znamená veľmi veľa, je to sviatostné manželstvo uzatvorené pred Bohom, ktoré uznáva aj štát. Keby sa rozvádzala pred svetským súdom, jej manželstvo pred Bohom naďalej platí. Cirkev status rozvodu nepozná. Z hľadiska cirkvi môže byť manželská odluka, to znamená, že nežijú spolu, môžu pristupovať k sviatosti zmierenia a eucharistii , nemôžu sa znova vydať/oženiť. Cirkev môže z veľmi závažných dôvodov manželstvo anulovať a to znamená, že manželstvo akoby nikdy nebolo, potom sa môžu tí dvaja vydať/oženiť. Autorka je katolíčka, tak Tvoj názor jej absolútne nepomôže. Na čo píšeš, ak tomu vôbec nerozumieš

mojita100
autor
22. dec 2016

@sibalka21 hm, mas pravdu... :( asi som to sem nemala davat...

marylis
22. dec 2016

@mijo53 Mas pravdu, veriaca niesom, ale uprimne... ten dovod, ktory zakladatelka udala nieje ani zdaleka na anulaciu manzelstva. Ja sa na to pozeram z pravneho hladiska a nie z cirkevneho. Poradila som, co som vedela. Z pravneho hladiska je manzelstvo platne.

maciatkolulu
22. dec 2016

@mojita100 pozri sa, nerozumiem, co riesis, ved ti muz rovno po podpise povedal, ze to tak nebude, preo to riesis az teraz, samozrejme, ze tvoje manzelstvo je platne, minimalne pravne a duchovne veci, si zial musis poriesit sama so sebou a svojim muzom... Za mna neuveritelne, pretoze niekoho silou mocou nutim, aby bola svadba v ostole, pritom to minimalne ten muz neberie vazne, tak je to o com prosim ta, o tom, ze je to pekne, honosne, ze sa cela dedina pozera? Pokrytectvo....

mijo53
22. dec 2016

@marylis ju trápi cirkevná otázka a ten jej muž nemal podpisovať, mal rovno povedať, že deti budú krstené v evanjelickom, manželstvo v kostole môže byť uzatvorené aj s nekrsteným, len nie je sviatostné a to, že klamal hneď za dverami, mala zvažovať čo ďalej už pri dverách, je to neúprimný človek,

mojita100
autor
22. dec 2016

@maciatkolulu prepac, ale nechapem na zaklade coho ma tu obvinujes z pokrytectva a inych dovodov sobasa v katolickom kostole. Ja som svojho manzela nenutila, chcel, aby bolo po mojom, aby tam bola svadba, lebo vedel, ze ma to urobi stastnou. Rozhodne to prosti svojej voli a ani nutenim nerobil.

danusskaaa
22. dec 2016

Prečo by nemal byt platný??? Ak si napríklad pokrstený alen nechodis do kostola a nie si "top krestan" tak ti krst neplatí??? Úplne zbytočné sa trápis, sobáš máš platný, taktiež môžeš ďalej prijímať eucharistiu a podobne...

maciatkolulu
22. dec 2016

@mojita100 a preto hned po podpise povedal, ze to tak nebude? To je pokrytectvo a ty si s nim suhlasila.... brala si si ho s tym vedomim, ze to podpisal iba tebe pre radost... takze o tom pisem... a na tvoju otazku opat odpovedam, tvoje manzelstvo je pravoplatne, ci cirkevne, to si musis vysporiadat ty sama so sebou a s muzom, ale pravne si zosobasena

mojita100
autor
22. dec 2016

@maciatkolulu so svadbou vzdy suhlasil, iba s krstom nie...preto by som nemiesala jablka s hruskami.

stastna17
22. dec 2016

@mojita100 no dobre a teraz akoze ked je dieta pokrstene to dieta v evanjelickom tak nemoze chodit aj do katolickeho kostola? ja mam kolegynu a ona chodi aj ja 🙂 lebo su doma aj aj 🙂 preto nechapem v com je vlastne u vas problem.

maciatkolulu
22. dec 2016

@mojita100 so svadbou suhlasil, aby ti urobil radost - pokrytectvo a na zaklade toho podpisal papier, ze deti budu krstene, aj ked s tym nesuhlasil - pokrytectvo, to nie su hrusky a jablka, ty tu tiez riesis, ci mas platne manzelstvo iba na zaklade toho, ze tvoj muz kludne klamal s krstom a to v podstate kludne ti aj pred svadbou povedal, takze ty si ta co miesa jablka s hruskami, krst vs platnost manzelstva, ci sa mylim?😉

stastna17
22. dec 2016

@mojita100 a teda mozno ked dospeje nebude vobec nikam chodit... moj brat do 15tich ministroval kazdu omsu a ma 30 a do kostola nevkroci. darmo bol od narodenia vedení k viere.

m.i.r.i
22. dec 2016

@mojita100 podla mna zbytocne riesis..akoze nerozumiem ani ze naco..ak sa nechcete rozist, tak niet co riesit vobec..a celkovo urcite mas platny sobas, to len mas nejake vycitky svedomia tak sa v tom zbytocne vrtas...naco riesit...ste sa zosobasili, hadam mas aj sobasny list a vsetko a vsetko je platne...uzivaj si krasne Vianoce a neries zbytocne veci, co netreba riesit..

mima4
22. dec 2016

@laurika1517
@mijo53 kazda cirkev ma aj nezmysli, ved je tvorena ludmi a su tam aj mocenske zaujmy. Preto by krestania mali citat Bibliu a skumat veci a nie vsetko od ludi "zozrat aj s navyjakom".

zuzuliatko18
22. dec 2016

@mojita100 manželstvo uzatvorené v katolíckej viere je sviatostné pre katolíka, ale druhý manžel, ktorý je inej viery, potrebuje len aby bolo platné podľa práva štátu, kde sa uzatvára. pre mňa ja vaše manželstvo platné... nikdy nikto nestanovil, čo znamená, že urobiť všetko, čo je v mojich silách.
http://dechtice.fara.sk/manzelstvo/kanonickepravo
http://duda.kapitula.sk/wp-content/uploads/2010...

lubkavargova1
22. dec 2016

Manzelstvo je platne. Lebo tu zapisnicu co si podpisovala pred fararom on odovzdava na matrike. Takze je to aj statne platne.

esther03
22. dec 2016

@mojita100 no z pravneho (svetskeho aj cirkevneho) hladiska manzelia ste, ale ak by si poziadala o anulaciu manzelstva tak by s velkou pravedepodobnostou manzelistvo bolo anulovane. Inak stale nechapem co robi RKC take caviky ked uz davno si s evanielickou cirkvou uznali sviatosti.

lubkavargova1
22. dec 2016

A presne toto ma aj znama. Len u nich zauradovala aj pani matka a tak sa krstilo u evanjelikov. Kazdy nad nimi kruti hlavu lebo vieme ze toto dlhu zivotnost nebude mat. Bohuzial ludia sa nemenia a ani po manzelstve....

eeffka
22. dec 2016

@esther03 nuz lebo rimokatolici sa citia vacsi krestania nez evanjelici 😉

fotoarch
22. dec 2016

Jeejda panu BOHU je jedno aky mame ritual,dogmu,zvyk.... Nie nadarmo to Jezis boril,doslova provokoval vtedajsiu spolocnost....Nad tym vsetkym totiz stoji laska a odpustenie sebe milovanym a nelriatelom. A to za hocijakych zivotnych situacii !
A teda konkretna odpoved zadavatelke.
Predstavme si surealist.obraz ako BOH pri vasom obrade si umyselne zakryje oci a usi s cielom len citit co mu a vam navzajom hovoria vase srdcia. A tu emociu chce citit aj dnes... Na litere,sposobe,rituale nezalezi....