Porušenie prísľubu a platnosť manželstva
ahojte. chcem sa poradit, ci tu nie je nahodou niekto s rovnakym problemom, ktory riesil... S manzelom tvorime zmiesane manzelstvo, Ja som katolicka a manzel je evanjelik. Rozhodli sme sa sobasit v katolickom kostole (moje prianie). Podmienkou nasho zosobasenia v katolickom kostole bolo, ze sme museli obaja prislubit na fare (myslim, ze sme to aj podpisali), ze nase deti budu pokrstene aj vychovavane v katolickej viere. Manzel to podpisal, aby sme sa mohli zosobasit v katolickom kostole, ale hned potom, ako sme odisli od knaza, povedal, ze to aj tak nedodrzi a nase deti budu pokrstene v evanjelickom kostole, lebo on s katolikmi vo viacerych zalezitostiach nesuhlasi. Nasledne sme sa zosobasili v katolickom kostole...po narodeni dietata, bolo pokrstene v evanjelickom kostole, ako si prial manzel. Myslite, ze je nase manzelstvo platne? Zazil niekto podobnu situaciu? Dakujem pekne za nazory.
@mojita100 Podľa toho čo píšeš "vedel že ma to urobí sťastnou" to urobil len pre teba a vnútorne s tým nebol ztotožnený. Preto potom toto nastalo..sú veci u katolíkov s ktorými evanjelik nemôže súhlasit, su postavené na hlavu,,no pre tých ktorí su v tejto viere vychovavaní odmalička su sväté. Pekný den
@sardinka336 manzel nemal kudlu na krku, ani som na neho nenaliehala, nikdy mi ani nenavrhol, ze by si prial sobas inde a ze s tymto nesuhlasi. Iba my vieme, aka bola situacia, nedomyslajte si ju sama. A uz sa k tomu nebudem radsej vyjadrovat. Ak mate pocit, ze chcete niekoho urazat, pripadne inak sa ho dotknut, tak si prosim posluzte niekde inde a nie tu takym sarkastickym sposobom, nie je to pekne. dakujem
@mojita100 ja by som na tvojom mieste to tu uz neriesila. nikam to nevedie. ak chces dieta vychovavat v katolickej viere, tak by som ti skor radila, aby si sa poradila niekde na fare, ak ti tvoj knaz nevie odpovedat, mozno by som isla niekam inam, mozno do vacsieho mesta alebo niekde, kde ti budu vediet poradit, co robit, aby bolo dobre.
alebo sa s manzelom dohodnut ako dalej, verim, ze si porozumiete a vijdete si v ustrety 🙂 drzim palce
Vies kolko ludi pri sobasi slubuje v kostole ze bude deti viest k viere ? 100% a z nich 80% nasledne do kostola ani nepachnu, pokrstia deti lebo sa to patri a babky chcu a deti zasa chodia len na nabozko v skole, prve sv.prijimanie a nic viac.
a sobase su platne o to sa neboj.
@mojita100 pekne nie je ani klamat fararovi..takze mi tu nekáž o tom čo je pekne a čo nie, ked máš sama za ušami a pred sobašom si vedela,ze snubenec neuprimne pristupuje k sobašnej priprave a bola si ticho, nechala si to tak.
@natalka13 hlavne to neriešia...takze sobaše su platne.
Zaujimave ako doktrina a ritualy vymyslene ludmi dokazu skomplikovat niekomu zivot az tak, ze o tom zaklada temy na konovi a je z toho nestastny...nabozenstvo ma predsa povznasat...a vdaka nemu sa rodina dotahuje
@sardinka336 ano ved u nas ide hlavne o sobas civilny-pravny, tie cirkevne ich vobec netrapia, pri rozvodoch je to tiez sumafuk co sa cirkevneho sobasa tyka.
@mojita100 ak ti ide len fakt o to ci vas cirkevny sobas je platny,tak to si uprac v hlave, vedela si ze tvojmnastavajuci to nemieni dodrzat,vtedy si sa mala pytat na fare. Rozvedeni tum,ze ste deti nepokrtili v kat.kostole nieste.
@mojita100 ahoj, skus napísať na adam.miroslav@gmail.com Je to cirkevný právnik v Ríme.
@shee11 a co sa ho opyta? Ci je ok, ze vedela, ze muz klame a klame a klame priamo pred bohom a v kostole, potom si tak spokojne nazivali a vzapati po rokoch ju zacalo trapit, ze huuups, nieco asi nie je ok? To je normalne az smiesne.... A ked napise, ze to ok nie je, tak co? Rozvedu sa, nebudu mat platne manzelstvo... ach jaj
@maciatkolulu opýta sa ho presno to čo sa pýta tu. určite jej dá fundovanú odpoveď na rozdiel od nás všetkých.
@mijo53 napr evanjelicki farari a farsky nemusia dodrziavat celibat, zeny mozu byt fararky ( moju mladsiu krstila fararka), aj mamu mi pochovala...nemodli sa k panne Marii, ta sa uznava len ako matka Jezisa, spoved ako taka je tiez ina... Inak moja mladsia ma 1 krstneho rodica katolika, jedneho evanjelika a nebol s tym najmensi problem. Evanjelicka fararka ai okom nemihla, len povedala, ze vsetci, aj katolici, su krestania. Viem si predstavit, ze katolicky farar by s tym mal problem.
@shee11 srandujes? Ty si realne myslis, ze moze byt neplatne manzelstvo? To snad nie... A najma to mala autorka riesit na zaciatku a nie po roku, ci viac.... A kebyze je niekto "fundovany" povie, ze je cirkevne neplatne, bude akoze rozbijat rodinu? Ja vobec, ale ze vobec nerozumiem, co chce tymto autorka docielit, hryzie ju svedomie asi...
Manzelstvo platne je kedze ste neporusili nic co sa tyka oblasti manzelstva.porusili ste dohodu ktoru ste podpisali ohladom krstu a vychovy vasich buducich deti.skor by som sa zamyslala ci je platny krst.ale tu tiez si myslim ze krst je platny lebo nebolo porusene nic co sa tyka krstu.proste sa rozhodli.jedine co bolo porusene je spominana a podpisana dohoda.Tento Vas "priestupok"sa v katolickej cirkvi moze vnimat ako "hriech" -proste zhresila si voci jednemu z prikazani -klamstvom.resp.nedodrzanie dohody.zmluvy.a pod.
@mijo53 Ešte možno doplniť, že neuznavajú modly, sošky, preto v evanjelickom kostole nie su prakticky sochy len obraz vpredu na oltári, celkovo vyzerá zariadenie jednoduchšie, nie prezdobené ako v katolíckom, nebozkavajú sa sochy, obrazy, farari su ovela stastnejší lebo môzu mať rodinu, preto v ich radoch nie je tolko pedofilov a uchylakov..
Idu Vianoce...drahy pan manzel asi zacal hundrat co-ako-kolko a plus vytasil tromfi ze deti su ponom krstene...ze?
Nechat si urcovat cirkev aby mi urcovala ako muz a ja budeme zit (ktora btw. je znama po tom, ze ju cele storocia zaujimaju vylucne bohatstvo a moc - bola si niekedy vo Vatikane? Chod tam, a bude ti jasne o com je cirkev vseobecne) radsej sa nebudem vyjadrovat k tejto teme 😅
@dasenka26 no takto Ti poviem, rímsko katolické kostoly, zvlášť nové sú veľmi jednoduché, aj kňazi majú jednoduchšie rúcha ako evanjelickí, lebo oni majú okolo krku čipkové mašle a na druhej strane východné cirkvi , napr. grécko katolická a pravoslavná majú bohatú výzdobu cerkvi a aj kňazi majú bohaté výzdoby na ruchu a zasa sa ženia, majú rodiny, malo z nich je neženatých a tí sú väčšinou v misijných radoch, u evanjelikov sú aj ženy farárky, pričom prvým učiteľom kresťanov bol Ježiš - muž. Katolici neuznávajú modly , majú obrazy svätých alebo ich sochy, modla je podľa mňa napr. teľa a obrazy - fotky si určite robia aj evanjelickí veriaci
@simsalabim prečo hned katolikom prisudzuješ ze by s tym mali problém....nechapem, a čo keby nemali? Koho chcelba jes, toho piesen spievaj...kazda organizacia nech je to banka, zdruzenie, neviem kto...ma svoje pravidla ktore bezne ludia akceptuju ak od nich niečo chcu alebo chcu byt členmi..len v cirkvi si kazdy mysli ze sa bude prisposobovat tomu čo aktuálne ludia chcu - teda zit na ,,psí knižku,, a podobne...napriklad.
Co bude tvrdit fararka na krste pred rodinou a znamimi ? Bude tam ohne duchat? No asi nebude...zase budme objektívny aspon ako tak. Nič nie je čierne alebo biele.
@mojita100 keby malo byť neplatné každé manželstvo, kde jeden druhému zaklame, alebo poruší sľub, tak by tu bolo určite minimálne 50% neplatných manželstiev. Ak sa nechcete rozchádzať, tak to pitveš úplne zbytočne. Skúste sa nejak normálne dohodnúť. Boh aj tak nerozlišuje medzi katolíkom, evanjelikom, alebo židom. Upínaš sa na nepodstatné a uniká ti podstatné.
@sardinka336 nechcem tu rozduchavat ohne, naozaj, hlavne v tomto vianocnom case. Krestania by mali drzat spolu, vzdy, a to sebou prinasa otvorenu mysel, vzajomnu toleranciu a dodrziavanie dohod. Krst s fararkou sme dohadovali dopredu, takze fararka mohla "ohne duchat" predomnou. Neurobila to. A- kedze moj manzel JE katolik ( taky papierovy) a prva dcera je pokrstena ako katolicka, viem z prvej ruky o postoji katolickych fararov. Boli sme s manzelom za viacerymi. Mali problem so mnou - som evanjelicka - s nasou svadbou - v evanjelickom kostole. Darmo som sa branila vzajomnym uznavanim krstu, svadby....ktore podpisala aj katolicka cirkev. Mam sa pokrstit, prestupit, opat sa vydat v katolickom kostole! Az ked som sa u toho tretieho zdvihla, ze teda ok, pokrstime ju u evanjelikov, tak sa zrazu dalo dohodnut. A ak by si chcela vediet PRECO sme ju chceli pokrstit u katolikov - no preto, ze manzelova babka plakala a na kolenach manzela prosila, aby sme dieta pokrstili u katolikov. Manzelovi to bolo jedno, vieru nepraktizuje, a ja som nemala vyhrady, len som babke rovno povedala, ze druhe bude evanjelik.
@simsalabim no ak je nepraktizujúci katolík, tak tomu je ozaj jedno, ja jedno som zatiaľ nepochopila, čo tie babky, mamy chcú od detí, ak ich vychovali tak, že nepraktizujú svoju vieru, neboli príkladom vo viere pre svoje deti, hlavne otcovia? neviem

@mojita100 prepáč a nie je to pokrytectvo? citujem: Ja som svojho manzela nenutila, chcel, aby bolo po mojom...nie, ty si ho nenutila len mal kudlu na krku ze ked nebude po tvojom tak neviem...budeš nešťastna, chudatenko.
citujem dalej : Rozhodne to prosti svojej voli a ani nutenim nerobil. - čize on to robil hlavne na tvoje naliehanie či mal na vyber? bud svadba v RKC alebo nešťastna snubenica ...čo uz, bude sa hadat pred svadbou?
No tak oklamal farara a ozenil sa...
Krst uznavaju aj evanjelici katolikom tam sa jasne hovori o vychove v katolickom duchu. Ale o tom tiez pomlčať lebo tu na SK je to skor tradicia...len čo vychladne kava na stole na oslave po krste tak uz je zabudnute všetko čo tam kto nasluboval a dalej ich farar uvidi az na prvom svätom prijimani, potom sobaš a pohreb - kolečkári.