icon

Porušenie prísľubu a platnosť manželstva

mojita100
22. dec 2016

ahojte. chcem sa poradit, ci tu nie je nahodou niekto s rovnakym problemom, ktory riesil... S manzelom tvorime zmiesane manzelstvo, Ja som katolicka a manzel je evanjelik. Rozhodli sme sa sobasit v katolickom kostole (moje prianie). Podmienkou nasho zosobasenia v katolickom kostole bolo, ze sme museli obaja prislubit na fare (myslim, ze sme to aj podpisali), ze nase deti budu pokrstene aj vychovavane v katolickej viere. Manzel to podpisal, aby sme sa mohli zosobasit v katolickom kostole, ale hned potom, ako sme odisli od knaza, povedal, ze to aj tak nedodrzi a nase deti budu pokrstene v evanjelickom kostole, lebo on s katolikmi vo viacerych zalezitostiach nesuhlasi. Nasledne sme sa zosobasili v katolickom kostole...po narodeni dietata, bolo pokrstene v evanjelickom kostole, ako si prial manzel. Myslite, ze je nase manzelstvo platne? Zazil niekto podobnu situaciu? Dakujem pekne za nazory.

Strana
z5
natalka13
23. dec 2016

@mijo53 nemusi sa vobec davat dodatocne pokrstit. Moze mat aj nepokrsteny sobas v kostole, doprevadza svoju nastavajucu k sobasu,alebo naopak. Musia vsak poziadat o dispenz na farskom urade. Absolvuju aj manzelsku vychovu.

mijo53
23. dec 2016

@natalka13 presne ako hovoríš, len ak jeden je nepokrstený a druhý je katolík manželstvo nie je sviatostné, ak chcú, aby bolo sviatostné, musí sa dať pokrstiť - siedma sviatosť je manželstvo

sardinka336
23. dec 2016

@natalka13 tak áno...ak uz ziju par rokov v spoločnej domacnosti...no..čo uz. Kazdopadne poznám jeden manželsky pár, ktorí pripravuje snubencov a je to celkom inšpiratívne, mozno sa tam človek dozvie zase niečo nové o sebe, o partnerovi, preberu sa tam nejake temy...ja tu pripravu nevidim tak zbytočne ako som uz spominala na povolanie sa pripravujeme roky a na suzitie s niekým na cely zivot sa nepripravime? Nehovorim ze na všetko čo zivot prinesie sa da pripravit...ale ten zaklad na ktorom to bude stat a ktory sa nezruti ked tie problémy pridu sa da vybudovat.

natalka13
23. dec 2016

@sardinka336 nooo ja ked na svadbach pocuvam tie bludy co farar hovori snubencom, nechcem pocut co rozprava na tej priprave.
Fakt neverim,ze farar ich na nieco do spolocneho spoluzitia pripravi. Neverim, nevie o to. spolocnom zivote zhola nic. velku nulu.

sardinka336
23. dec 2016

@natalka13 tu v BA to nerobia zväčša farari ale manzelske páry, ktoré uz maju niečo odzité, vychovali uz nejake deti, prekonali nejake prekazky atd... a teda mozu radit...taky skor 40plus...Na dedinách som aj ja kade čo počula, ale ,,tu u nás,, su normalny knazi, ved aj oni zili v rodinách tak niečo tiez vedia o zivote. Ved ja nehovorím ze maju patent na zivot - to asi nema nikto, a tiez nesuhlasim do bodky so všetkých čo RKC hlasa...napr. o antikoncepcii - to maju rozumnejšie evanjelici. Svagor sa zenil a on mal takeho knaza ze parada...rozhladeny človek, s kazdým si vedel pokecat či starý, či mladý...nič nevyčítal, nič nenanucoval. Aj takí sú...tiez neverím ze evanjelici a protestanti su vzdy tí úžasní a nenajde sa tam aj na prd farar, pastor...všade je niečo. Len RKC je najviac na očiach...

gabriellka
Autor odpoveď zmazal
mijo53
24. dec 2016

@natalka13 ešte som nebola na svadbe, kde by kňaz /nie farár/, sobášiť môže aj kaplán a ten nie je farár, farár je správca farnosti, je vidieť, že tomu veľmi nerozumieš, kázal novomanželom reči s prepáčením na prd. Káže ako sa majú mať radi, úctu k sebe, tolerovať sa, prijať deti a pod. A čo im môže povedať? veľa, veď žil v rodine a nežije na marse, spovedá ľudí a pozná z manželstva aj dobré aj zlé a nakoniec iba rímsko katolickí kňazi nemajú manželky, grécko katolickí, pravoslavní majú, v našom meste čo boli napr. grécko katolícki mali od 3 až 5 deti

laurika1517
3. jan 2017

@natalka13 tak tiez si myslim ze farar ked nie je zenaty tak je to len teoria

lulila20
3. jan 2017

Moja kamoska tiez budu mat tento rok svadbu a jej buduci MM nema prijmanie..a musi si to vybavit..

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
natalka13
5. jan 2017

@lulila20 iba ak chce prijimat sviatosti v buducnosti inak nemusi. moze iba doprevadzat nevestu k sobasu a vtedy nemusi byt ani krsteny.

veronika293
3. aug 2023

@mojita100 ako to celé dopadlo? Práve riešim rovnakú situáciu. Priateľ je katolík ja evanjelička. Svadbu chceme mať v kostole a deti evanjelikov. Je to teda možné?

kinus
21. nov 2023

Prepacte, mozete mi vysvetlit jednu vec, prosim? Ked je napriklad nevesta veriaca a zenich ateista alebo ineho vyznania, pripadne len pokrsteny bez prijimania, tak manzelstvo je nesviatostne? To co je? Mne to pride, ze je to to iste ako na urade?

plamienka555
14. apr 2024

@mojita100 keby si manžel vydobil sobáš v evanjelickom kostole, tiež by ste museli sľubovať, že deti budú krstené v tejto viere. Ak by ani jeden z vás nesúhlasil, ostal by vám iba civilný obrad alebo ukončenie vzťahu.

Nerozumiem kresťanom. Boha máte toho istého, ale dogmaticky si presadzujete tú jedinú cestu k nemu.

Strana
z5