icon

Porušenie prísľubu a platnosť manželstva

mojita100
22. dec 2016

ahojte. chcem sa poradit, ci tu nie je nahodou niekto s rovnakym problemom, ktory riesil... S manzelom tvorime zmiesane manzelstvo, Ja som katolicka a manzel je evanjelik. Rozhodli sme sa sobasit v katolickom kostole (moje prianie). Podmienkou nasho zosobasenia v katolickom kostole bolo, ze sme museli obaja prislubit na fare (myslim, ze sme to aj podpisali), ze nase deti budu pokrstene aj vychovavane v katolickej viere. Manzel to podpisal, aby sme sa mohli zosobasit v katolickom kostole, ale hned potom, ako sme odisli od knaza, povedal, ze to aj tak nedodrzi a nase deti budu pokrstene v evanjelickom kostole, lebo on s katolikmi vo viacerych zalezitostiach nesuhlasi. Nasledne sme sa zosobasili v katolickom kostole...po narodeni dietata, bolo pokrstene v evanjelickom kostole, ako si prial manzel. Myslite, ze je nase manzelstvo platne? Zazil niekto podobnu situaciu? Dakujem pekne za nazory.

mijo53
22. dec 2016

@guinevre
no vidíš, ste spoločenstvo minimálne Vás dvoch a dodržiavaš pravidla

matolka
22. dec 2016

Prepacte, ale ja najviac lutujem to dieta ...Ak jeho rodičia toto riešia v 21 storoci

mijo53
22. dec 2016

@matolka aký vplyv má 21. storočie na riešenie problémov, veď toto storočie je úplne na hlavu postavené

matolka
22. dec 2016

@mijo53ano máš pravdu. Toto storočie je naozaj na hlavu. Je mi veľmi ľúto v akej dobe budú žiť naše deti, ale toto čo tu rieši táto mamička, či dieťa je tak ,alebo tak pokrstene, tak to je podľa mňa úplne na hlavu. Už len to, že museli dať prísľub, splniť podmienky... K cirkvi sa radšej evyjadrumem. Cirkev a viera sú podľa mňa dve diametrálne odlišné veci

mijo53
22. dec 2016

@matolka nemuseli dať prísľub, nikto ich k tomu nemôže donútiť, tú ide skôr o to, že ho dali a nedodržali

dasenka26
22. dec 2016

@mijo53 Nemusis mi nic hovorit, bola som v katolickych kostoloch starych aj novsich, vy mate len svoju pravdu, tak naco sa pytas na evanjelikov..🙂 za katolicku cirkev hovoria škandály a temna história, nastuduj si ak ti to uniklo a oni boli ti co prenasledovali luteránov..pozlatko je pekne ale treba vidiet pod povrch a pravda je ze vela veriacich odislo od katolikov, to je fakt

hefo
22. dec 2016

Je naozaj potrebné aj v tejto téme vyťahovať všetky krivdy sveta, ktoré údajne spáchala katolícka cirkev?

Zjavne zakladateľke na týchto veciach záleží, tak kto to považuje za hlúposti, nech si k tomu otvorí vlastnú tému "Škandály a temno katolíckej cirkvi" a do tejto témy sa nemieša...

slimstar
22. dec 2016

a nakoniec sa " dieťa " rozhodne, že nebude ani tak, ani onak. Zbytočné problémy, ja by som to vôbec neriešila.

sardinka336
22. dec 2016

@matolka ak chceš byt členom nejakej organizácie, zdruzenia, spolku, klubu alebo neviem akej inštitucie, tak zvyčajne pristupuješ na ich podmienky nie? Tak neviem čo je na tom nepochopitelne...kazde nabozenstvo má tie ,,svoje,, podmienky...a komu sa nepáči, tak nikto mu nedrží pištol pri hlave, ze sa tam musi trepat...nemusi, ale asi chce, tak musi akceptovat to čo vyzaduju. Je sloboda vyberu. Chceš mat krst katolicky? Tak podmienky su taketo...chceš mat krst neviem aky baptisticky? Tak podmienky su taketo...atd...

kexik218
22. dec 2016

Matka zem, preco by nemalo byt platne? Ved papiere idu na matriku 😀 A ak myslis pred Panbozkom tak ja si myslim ze ak sa dvaja miluju mozu mat svadbu aj na urade alebo nech ich sobasi aj elvis v las vegas a u neho je to pravoplatne.

sardinka336
22. dec 2016

@simsalabim prepáč ale to su dovody....krstit dieta u katolikov lebo babka na kolenách hysákuje...Vianočny čas nevianočny...toto je hlavny problém katolickej cirvi. Kvantita...ale nie kvalita. O sviatosti maju ziadat tí ktorí o ne maju uprimny zaujem, a nie tí ktorí chcu vyhoviet babke, svokre, mame, mužovi...a pritom o to nemaju zaujem a je im to jedno. A farari to vidia a aj tak krstia...nepochopitelne. V tomto ma RKC bordel. Inak mne sa učenie ECAV v mnohom ,,páči,, resp. je mi blizke a take prijatelnejšie pre realny zivot.

tatianamaria
22. dec 2016

Mam známych, ktorý robia na cirkevnom súde. Tak sa Ti na to opytam, ale až po Vianociach.

natalka13
22. dec 2016

@stellina1982
Manzelstvo platne je, pretoze ho ziaden sud v tejto republike zatial nerozviedol. Nic s tym cirkev nema.
Z toho ostatneho sa vyspovedaju a dostanu par zdravasov a ide sa dalej.

marrie5385
23. dec 2016

Opytaj sa knaza pri spovedi.

lucka8787
23. dec 2016

Tak tak...najlepsie sa opytat knaza...apropo, ak by manzelstvo malo byt neplatne kvoli tomu ze nebol dodrzany tento prislub, vies kolko manzelstiev by bolo neplatnych kvoli nevere a podobnych zalezitostiach? Ved si slubuju ze budu spolu v dobrom aj zlom a ak sa druhy rozhodne inak tak potom sa musis vlacit po cirkevnych sudoch ak sa chces druhykrat vydavat v kat. kostole, a aj tak to manzelstvo neuznaju ako neplatne, lebo je milion dovodov preco manzelstvo platne je.to ze ta ten druhy klamal to dostatocny dovod nie je. tomto by som ti vedela rozpravat....a som evanjelicka a nikto mi to ani len trochu nevedel zjednodusit

petatrubicka
23. dec 2016

Ja som rímskokatolícka a manžel je gréckokatolíckej vieri keď sme chodili na nauku pred svadbou kňaz nám povedal že dieťa bude sa brať ako greko lebo ju dedí po otcovi tak aj máme deti prstene v gréckokatolíckej cirkvi aj S birmovkou a do kostola chodime u nas do rímskokatolíckeho kostola 😉

lucka8787
23. dec 2016

@petatrubicka lenze evanjelici sa pri katolickom sobasi beru ako nepokrsteni ..mozno vy ako zmiesane manzelstvo rimsko-grecko ste mali ine podmienky...ale ved je to jedno cele aj tak..ja sice chodim do kat. kostola kvoli priatelovi ale inak som z ich podmienok a "pravidiel" sklamana a znechutena do konca zivota...ale to uz je o inom..

patamato
23. dec 2016

Ja som katolicka,manzel evanjelik a deti su krstene v evanjelickom kostole,svadbu sme mali tiez v evanjelickom kostole.Ja som tak chcela,bolo to jednoduchsie ,mali sme len jedno stretnutie ohladom sobasa.

catherinah
23. dec 2016

Ja by som toto riesila rovno s cirkevnym pravnikom. Z akej si diecezy?

natalka13
23. dec 2016

@petatrubicka greko a rimo je uplne nieco ine ako evanjelici, u nas napriklad v rodine,maju deti krstene na preskacku, prve greko, druho rimo, trrtie greko a stvrte bude rimo. Tak sa dohodli rodicia.

simsalabim
23. dec 2016

@sardinka336 @mijo53 krst je krst, nemala som dovod manzelovej babke sposobovat dalsi zial, ked uz jej vnuk odmietol svadbu v katolickom kostole. Myslela som si - a spravne - ze sa v podstate dalej nebude angazovat. A bolo to tak, do kostola chodila nasa mala katolicka prevazne so mnou a mojou mamou (do evanjelickeho), v skole sme ju sice dali na katolicke nabozenstvo a ma aj prve svate prijimanie ( lebo sa robilo spolocne v skole), v podstate do katolickeho kostola nechodi. Babka, ked bola este na zive, chodila do kostola niekolkokrat do tyzdna, no nikdy sa neponukla, ze dceru vezme so sebou (byvame v tom istom meste a zomrela, ked mala starsia 15). Takze stale celkom nerozumiem tomu, preco tak riesila jej krst. Dcera uz bude mat 18 a hlada svoju cestu. Cita knizky o roznych nabozenstvach, do kostola - evanjelickeho - chodi zriedka, ale ked ide, ide preto, lebo ona chce.

@lucka8787 tomuto nerozumiem - naozaj - kedze katolicka cirkev podpisala dohodu s evanjelickou cirkvou o vzajomnom uznavani krstu, preco sa evanjelici beru pri katolickom sobasi ako nepokrsteni? Nemali by sa brat, je to ciste manipulacia a svojvola daneho katolickeho farara. A to ma hneva. Namiesto vzajomnej ucty a tolerancie sa tu vnasa svar.
https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-v...

mijo53
23. dec 2016

@patamato a to Vám to jedno stretnutie stačilo? Určite nie, na každú školu sa pripravujeme veľmi dlho, len na školu života nemáme čas a stačí nám jedno stretnutie, smutné, že si tak katolíci dajú zneužívať svoje dedičstvo otcov

mijo53
23. dec 2016

@simsalabim ja si myslím, že sa berú ako pokrstení, len evanjelici neberú manželstvo ako sviatostné, číže u nich to nie je jedna zo 7 sviatosti a ak sa berie nepokrstení napr. s katoličkou, v kostole, to manželstvo tiež ne je sviatostné, sú také svadobné obrady, ak sa dá dodatočne pokrstiť nie na silu ale z vlastnej vôle, automaticky sa manželstvo berie ako sviatosť

sardinka336
23. dec 2016

@mijo53 máš pravdu...na vykon povolania sa ludia pripravuju aj 5 rokov .....a na to najdolezitejšie ako byt manzelom, rodičom to si myslia, ze im padne ,,z neba,, ...potom pridu problémi a idu od seba lebo ich nevedia riešiť. Myslím take bezné veci ako je stereotyp, nuda vo vztahu, nejake nevykomunikovane veci....

jessennykvet
23. dec 2016

Tak pri oltari slubujes napriklad aj vernosť a keď to nedodrzis, to nie je dôvod nato, aby ste viac manzelia neboli...

sardinka336
23. dec 2016

@jessennykvet ale ak by cirkevny sud preukazal, ze muz vstupoval do manzelstva s tým ze verný nebude, nechce byt tak manzelstvo je neplatné.

jessennykvet
23. dec 2016

@sardinka336 ja by som to tak jednostranne nevidela. Ako ona dokaze ze to povedal uz pred svadbou? Ono to zas s tou neplatnostou nie je take ľahké

sardinka336
23. dec 2016

@jessennykvet ved to je predmetom skumania cirkevneho sudu - dokazat to alebo vyvratit, predvolava svedkov a počuva ich to nie je len o tom ze ako to ona dokaze, niekedy to ten človek aj sam prizna ze vstupoval do manzelstva tak a tak, ...ved ja nehovorím, ze to je lahké ale iste to nie je nemozné.

ejlin123
23. dec 2016

@mojita100 Vase manzelstvo je jednoznacne platne...

natalka13
23. dec 2016

@sardinka336 a co uz tych mladych farar na tom uceni o manzelstve nauci? ved 99% z nich uz maju "vsetko" za sebou.