Posielanie peňazí starkej
Minule som mala s mužom takú trošku výmenu názorov. Stará mama je už sama, vdova má 68rokov,dôchodok otrasný 450eur, všetko šlo hore raz sa mi tak zdôverila že ledva utiahne dom, potraviny a lieky... Býva sama v dome ktory s dedkom postavili už len na spodnom podlaží, nerozhadzuje je taká prirodzene šetrna ale väčšina starých mám tej generácie,, je mi to veľmi ľúto ze cely život robila a teraz má ledva na teplú vodu 😭😭😭 začala som jej mesačne posielať 80eur som jediná vnúčka, zopár eur pridaju este aj moji rodicia... Muzovi sa go nepáči kasu mame spoločnú platy priemerne , argumentuje ze nech ide babka do menšieho byti(haló cely život prežívla v tom domw, sama ho s dedom postabila 😔 mne to príde ľúto predať a z úcty k babke jej to ani nenavrhem) ďalší argument je nech si najde brigádu.... Babka ma 68 preboha!! Robila celý život 😭😭 je mi velmi smutno z tejto krajiny ze ľudia cely život funguju a potom nemaju ani slušný dôchodok, je mi ľúto aj muža a jeho postoja
No ja neviem....moja mama ma 73 rokov, dochodok taky isty, lieky neskutocne drahe a vie si usetrit aj na drevo, ani nic nepestuje. Pred 3r mala este brigadu.
Je velmi pekne, ze pomahas, ale ja chapem aj tvojho muza.
Vymenit muza pretoze az pridu deti bude mu vadit ze kupujes detom hadam aj plienky.
Este to vy nebolo teby mi nejaky chlap hovoril ci mam alebo nemam pomoct v nudzi
@jania023 prepac, ale porovnavat deti s babkou je riadne ,,cez".
@simca06022011 nerozumiem.ako kuri celu dedinu? Moja babka ma malu chladnicku,mraziak,a televizorik. V zime kuri drevom.ak sa jej v noci uz nechce zapne elektricku piecku,ktora sa cez "špičku" sama vypne. Nam to prosto nejde do hlavy tie šialene učty. To je nenormalne vela penazi.
Mama ma 71 robila 40 rokov..dochod 320€... a dom by z toho neutiahla urcite. Nexh sa tvoj muz spamata...
@marsmykkok presne tak. Suhlasim.
Mimochodom...ja som.babke velakrat robila nakupy... zarabam slusne..kym som chodila do skoly odkladala mi 50€ mesacne, tak preco nepomoct... tvoj muz to prilis preziva ak vam tie peniazky nechybaju 🙂 a ci citam v prispevku vyssie
Tak dnes chovat napr.hydinu je kataatrofa..pozri sa na metrak psenice aku ma cenu ..chovali sme doma a veru neoplatilo sa...ved tie kurky nevychovas len na trave...
@dadka_bb to bude tou pieckou. Lebo spotrebujeega vela elektriky na to, aby sa nahriala, potom sa vypina a zase nahrieva... Okrem toho moze byt tarifa, ze musis minut urcite mnozstvo energie (minimalnr pri plyne to tak bolo)
@filipka250 to teda nieje!! Ak chlap nema empatiu tak ju nebude mat nikdy. To ze su to jeho deti,mama ci ktokolvek nieje pre neho podstatne pokial to on nepovazuje za dolezite.
Potom tu pisu baby ze muz mi vydeluje peniaze a uz rok som si nic nekupila lebo vsetko ide na deti. Zial presne tak to zacina a konci tym ze chlap si na svoje konicky peniaze najde ale pre zenu napr kadernik su uz peniaze navyse ktore vraj chudatko nema ale v zapeti si kupi napr novy iphone
Ale keby babka dava peniaze vnucke, by uz muzovi urcite nevadilo. Tiez by som pomahala babke, ak by bolo treba.
Ahoj, necitala som diskusiu dievcat. Skus sa ale s manzelom pozhovarat, co by pre vas bola schodna cesta. Platit babicke napr obedy? Maju v dedine skolu/skolku kde sa vari? Kupila by som jej obedar, zaplatila kazdy mesiac obedy, 2x mesacne spravila vacsi nakup. Vacsinou na dedinach byvaju zdruzeni starsi ludia v Jednote dochodcov Slovenska a myslim, ze by sa tam mohla angazovat, ak je mobilna. Dohodni sa s rodicmi, ako by ste jej este mohli pomoct, aby dom nemal take vydavky. K sviatku sa zlozit na nejake ekologickejsie moznosti udrzby, napriklad. Plus, moj ocko bude mat 70 rokov, je po operacii chrbtice, funguje s titanovymi srobmi. Moja maminka je vo veku tvojej babicky, ma dost zdravotnych problemov, ale je mobilna. Ma vlastnu zahradu, plus od druzstva dostala 3 riadky role, kde si vela veci dopestuje. Ak tvoja babickaa zahradu, ale nevie ju obrabat, mozno by som hladala moznosti ako jej najst pomoc za mensi peniaz (polievanie napriklad, vykopavanie zemiakov..). Sadit mozete cela rodina spolu, ked sa dohodnete. Moznosti je naozaj vela, ako jej pomoct a manzela to bude stat menej v konecnom dosledku. Pozhovarajte sa
Normalne nechápem čo tu píšete niektoré... 😢 Aj mi posielame synovej babke a dedkovi ( rodičia môjho ex) každý mesiac po 100 €. Dôvod?!? Celý život obaja pracovali na družstve a dôchodok dokopy na zaplakanie. Na to, že im treba pomôcť sme došli náhodou ( syn si všimol ako babka neje lieky), hrdosť nepustila priznať, že nemajú na lieky. Keď sme si s ex u nich sadli, že ako ďalej nas len prosili, ako nechcú predať ten dom kde celý život byvali, dedko sa na ňom nadrel a v byte by sa utrápili ( to viem). Babka, že radšej pôjde na brigádu ale to som nemohla dovoliť. Obaja podlomené zdravie tak nech sa šetria, dohodli sme im obedy s obce, ja aj ex posielame po 100 €. Veľa krát povedia uz skoro dospelému vnukovi, že coho sa dožili ako deti musia pomáhať rodičom ale toto je najmenej čo sme im mi dlžný za to ako nas rodičia, starý rodičia a prastarý rodičia vychovali 🥰
@dadka_bb ja pisem o tom susedovi, ze kuri celu ulicu (nezatepleny, neudrziavany dom, okna... ) . A urcite nieco používa na elektriku lebo by takéto ucty nemala. To 3 spotrebice neurobia urcite, ale elektricke piecky a ine ohrievace su riadni zruti ee.
Slachetne pomahat babke, ale budes to vladat platit, aj ked budes na materskej, ked budes mat deti? A keby si aj vladala, nebudu ti tie peniaze chybat na investovanie ci sporenie na vlastny dochodok napriklad - aby si tiez na stare kolena nedopadla financne ako babka? Mate vytvorenu dostatocnu vlastnu rezervu, pre pripad, zeby u vas nastal vypadok prijmov, ked uz rozdavas inym? Treba trochu aj zdravy rozum zapojit. Urcite predat dom, ist do lacnejsieho maleho bytiku a z toho.rozdielu pokojne zit. Elegantne riesenie. Preco jej to ani nenavrhnes, ked je to logicke? Ako uz dakto spominal, toto lipnutie na domoch za kazdu cenu je fakt chore, zaostala slovenska sedliacka specialitka, toto zmyslanie... Chapem aj spomienky aj nostalgiu, ale halo!!! Zakladne pravidlo financnej gramotnosti - prikrikryvam sa perinou na aku mam, to uz aj male deti vedia. A ked nemam co do ust, nebudem byvat sam vo velkom.dome. Neskutocne idu hore energie, ked pride babke nedoplatok tisic € po zime, co bude robit? Ked bude byvat v jednoizbaku a nebudu jej stacit peniazky aj tak, dala by som jej aj posledne, jasne. Ale takto?
@h2 ja by som to muzovi asi tiez tak argumentovala,
@zoro9836 on ale neprejavuje iba svoj nazor zial. Bolo by ine ze povie nepaci sa mi to a potom uz viac neriesi ako doslova zakazat. Myslim ze kazdy si moze cast svojich penazi pouzit nato co sam chce bez toho aby ho ten druhy bombardoval nazormi. Niekedy spolocne ucty urobia vic neplechy ako dobra.
Tiez mam spolocny ucet s manzelom ale nedovolil by si mi zakazat ci vycifat ak by som niekomu pomohla financne
Mozno blbé,ale ja som tiež toho názoru. Načo jej je taký dom,keď to má problém uplatniť,ja si tiež nekúpim auto ktoré má cca 20L spotrebu keď na to nemám. A ďalšia vec,rovnako ako babka ani to nepotrebujem. Ale ak budeš dediť dom,tak by som sa o dom asi aj staral,keď by bolo treba niečo opraviť. A to že je starý,to je taký argument...či by si bola ochotná mi ho darovať,keď že už je starý?
@luuubik to vystihla dokonale a absolútne vsetky uhly pohľadu.
Slachetnost a chuť pomahat je jedna vec, zdravý rozum a 'starka' bývajúca v obrovskom dome, ktorý nevie využiť ani zaplatiť, vec druhá. V tomto stojím na strane manžela. Som za pomahanie bliznym ked potrebujú, ale vy zas na rozhadzovanie podla mna nemate natolko, aby ste živili tak velky dom zbytočne.
Vek 'starkej' ani nehodnotím, nakolko moji rodičia maju viac, su plne vitalni a sebestacni (samozrejme s nejakymi podchytenymi chorobami), ale pokiaľ nemá nejaké extrémne diagnózy, kvoli ktorym nevládze, robíš z nej väčšieho invalida ako je....
bohuzial, kopec babiciek, dedkov bolo nutenych dom predat a ist do mensieho. Postavili, nepostavili naco jej to bude a komu( no vypocitavcom sa to zide ake chovat babku, dedka nebude nik, kazdy zabudne ze aj lna ich chovala)) kto bude za nou behat, ked kazdy ,,pracuje, nema cas, byva daleko,,?Nezvlada to, musi sa posunut dalej, nas caka to iste, nikto nas nebude u seba chovat, zial realita je ina.
@euka210 my veruže platime 150 za elektriku, ale aj kurime v zime a všetky spotrebiče 2x,lebo dvojdom, takže 7ludi. Preto ja tvrdím, že tam niečo nie je dobre nastavene v tých platbach. A to nehovorím, že plyn ešte ďalších 130€/to zas kúria svokrovci, aj varia na plyne/.
@ivitom suhlasim, ze ist z domu na byt je velka zmena, ale zit sama vo velkom dome, kde do vacsinu izieb nevyuziva, a platit energie, je luxus, ktory pri dnesnych cenach si nemoze dovolit ani pracujuci clovek a nie dochodca.
Babke to treba rozumne vysvetlit, nie je male dieta.
Kolegyna riesila to iste s mamkou.
Dom predali, kupili mali byt blizko pri sebe. Po robote sa vzdy u nej zastavila, nakupila, isli na prechadzku… travili spolu ovela viac casu, ako ked byvala dalej od mesta.
@danielahamar zalezi na tom kde zijes, ako dlho trva zima, ci mas slnecny pozemok, ako je postaveny dom, ci je zatepleny, ake ma okna a dvere, aka je strecha, cim sa kuri, na aku teplotu sa vykuruje …
jeden pan par rokov dozadu mi hovoril, ze byvaju v Starej Lubovni v dome pod hradom (pod kopcom) blizko rieky Poprad. Nekuria 1-2 mes v roku. Lebo niekedy aj cez leto je tam chladno a treba trosku zakurit. Je to rozdiel oproti byvaniu v Komarne ci Hurbanove.
Svokra ma zasa 30r dom a 2 kotle - na plyn a na tuhe palivo. Oba su stare a ich efektivnost je nizsia. Nove nechce kupit, lebo je to investicia, ale usetrila by na kazdomesacnych vydavkoch. Chce ich mat kym funguju. A tak investuje do oprav. Stale castejsie.
Tazko povedat kde idu peniaze autorkinej babky. Kym si na to nesadnu a nezistia, tak nebudu vediet, ci sa neda usetrit inak.

Ak si to mozete financne dovolit, nevidim problem jej prispiet. A musi o tom muz vediet? Pokial to nenabura vas rozpocet, so svojou castou prijmu si mozes robit co chces. 80€ je naozaj v pohode suma, vas nezrujnuje, babke velmi pomoze