Potrat, manželské nezhody a túžba po dieťati
Ahojte viem že ma veľa mamičiek odsúdi a nemám im to vôbec za zle.
Pred troma rokmi som bola na potrate.Mali sme s manželom akurat dvojročné dieťa a začala som pracovat a tiež nejaké manželske nezhody a vôbec som sa necítila na ďalšie dieťa.Úplne som to vylúčila že ďalšie dieťa nepripadá do úvahy aj keď ho manžel veľmi chcel.Nerozprával sa so mnou dlhšiu dobu a bol veľmi sklamaný a tiež mi povedal že ďalšie dieťa už po potrate nechce nikdy viac. A ja teraz by som chcela veľmi dieťa a viem že on by už na to nepristúpil a ja to tak veľmi ľutujem čo som spravila a nemôžem vrátiť čas spať že nemôžem už na nič iné myslieť len prečo som to spravila to bolo také nezmyselne rozhodnutie v rýchlosti a nikdy si to neodpustím.Keby že sa dá vrátiť ten čas spať …
No ono to môže skončiť aj tak že ťa nechá a ty budeš zase v takej situacii že zase pôjdeš na potrat...
Toto je ta karma? Aua...no ty si tak ored pár rokmi, muž tak.
@wobka123 sorry, ale toto fakt nepochopim. Bola si sebecka a este si dokazala kvoli tvojej sebeckosti nielen ublizit svojmu muzovi, ktory by ti bol v dobrom aj zlom oporou, ale si dokazala zab.t vlastne dieta, ktore bolo splodene v manzelstve a z lasky, kde si sa mohla na svojho chlapa spolahnut, len tvoja sebecka tuzba asi po zmene, kde si potrebovala vypadnut z materskeho kolotoca, ta donutila spravit taky neospravedlnitelny krok. Prepac, ale naozaj nemas pravo ziadat teraz od tvojho muza, aby si spravil s tebou druhe dieta, len preto, ze ty to teraz chces. Vtedy si sa ho nepytala na jeho pocity a nazor, tak teraz tiez od neho nic neziadaj. Ublizila si mu. Zi si so svojim spinavym svedomim sama a nevypisuj sem. Je vela zien, ktore maju tazke zivotne osudy, ostali same a aj tak si dieta nechali, alebo ak isli na potrat, mali na to ozaj vazny dovod. Alebo je tu vela zien, co by za to mat vlastne dieta, alebo za svoje dieta, dali aj svoj zivot. Ty ale ten pripad nie si. Ak mas vycitky svedomia, navstiv psychologa/psychiatra, ten ta mozno sudit nebude, ale tu od vacsiny normalnych zien necakaj pochopenie.
@dilino a navyse to bola realne dospela zena po tridsiatke, mozno uz pred styridsiatkou!!! Nepochopim, ake bezcitne, sebecke a hlupe vedia byt niektore zeny...
Isla si na potrat to bolo tvoje rozhodnutie. Nechcem ta sudit mas na to pravo. No rovnako mà aj tvoj muz pravo teraz nechciet dalsie dieta. . Tak ako on musel prijat tvoje rozhodnutie teraz ti neostava ine ako prijat to jeho. Na potrat staci ze chce zena . Na splodenie treba dvoch. Ty jednoducho nemozes vzdy dosiahnut dvoje . Vtedy si ty mala svoje dovody Teraz mà on svoje. Niektore sance v zivote su len raz a ked ich premrhas .. cas nevratis.
Možno by niekto iný chcel ešte dieťa. Pokiaľ nezhody pokračujú a neviete už nájsť spoločnú reč
@marca12 jemu zomrelo dieťa. Dieťa nie je vec, nehodí sa, vyhodím. Teraz chcem, bude.
To čo sa stalo sa vrátiť nedá, treba sa v kľude porozprávať a ak nebude ani potom súhlasiť. Tak ti neostáva nič iné len jeho rozhodnutie akceptovať.
ja ti radim psychologa. najpr sama potom s manzelom. porad sa napr na vydumamky.sk
@zmrzlinka2021 Súhlasím s tebou, pre neho to bolo dieťa, pre ňu problém, ktorý vyriešila interupciou. Aj muži cítia (čuduj sa svete) a možno sa kvôli prežitej strate, bolesti už viac na to necíti, navyše je tu necitlivosť najhrubšieho zrna od partnerky, to sa predýchava len ťažko. Tie nezhody zrejme neboli neprekonateľné, keď sú stále spolu a autorka uvažuje o dieťati, bolo to zrejme niečo, čo sa vyskytuje sporadicky v každom manželstve/partnerstve. Práca ? - ak po dvoch rokoch na rodičovskej nastúpi rodič do novej práce, tak rozhodnutie odísť z nej by som na váhu oproti životu spoločného nenarodeného dieťaťa nikdy nedávala, to je absurdné. Paradoxne, viac chápem v tomto príbehu muža ako ženu.
@wobka123 tak vtedy si nechcela ty, spravila si si po svojom a isla si na potrat aj napriek nesuhlasu manzela,... teraz uz zasa dieta chces a muza chces donutit aby ste mali dieta i ked sa neciti uz nato... manzelovi sa necudujem, velmi si ho sklamala a mozes byt rada, ze s tebou zostal...
Minulosť nezmeníš, zbytočne sa nad tým trápiť
Sústrediť sa treba čo je teraz
S manželom vám to asi dosť naštrbilo vzťah Treba začať tam ;)
@zmrzlinka2021 nezomrelo mu dieťa lebo žiadne dieťa nebolo.
Mali ste s muzom nezhody v tom case ked si zvolila potrat nemozes tie svoje dovody teraz bagatelizovat za malicherne. A len sa teraz utapat v tuzbe po niecom co zrazu chces no nemozes mat. Nieco vo vasom vztahu bolo zle pred 3r a stale tam je nieco zle. Ono celkom chapem tvojho muza ze nechce teraz dalsie dieta s tebou ked tebe to teraz vyhovuje. Nie len ze si ho v tom sklamala zranila . To by sa dalo odpustit no on ti aj zamerne oponuje uz len z principu ze si ignorovala jeho zelanie teraz ti ukazuje ake to je mat vsetku moc. Vo vasom vztahu nieco dolezite nefunguje. Empatia laska .. obaja ste zamerany na seba a svoje potreby. A ty Mozno ani nechces dalsie dieta len podvedome si myslis ze by si nim zlepila zachranila vas vztah . Mozno len lutujes svoje rozhodnutie a chces to dalsim dietatom “ napravit.” Ale vas vztah na dalsie dieta nie je pripraveny. Aj ked je to tazke Skus na chvilku vyhodit z hlavy tu egosticku ( v tvojom pripade) tuzbu po dietati a zameraj sa na ine veci . Na vase manzelstvo. Ako vylepsit vas vztah .
@lavinis a čo by z toho zárodku bolo? Vydra? Zaujímavé, že keď niekto spontánne potratí nikto mu nepovie, ze to nebolo dieťa. Keď sa niekto rozhodne svoje dieťa zabiť, tak si utešujeme svedomie tým, že veď dieťa to ešte nebolo. Ženy svoje spontánne potraty oplakávaju, v tomto pripade muž právo nemá… 🤦🏽♀️
@wobka123 ja byt tvoj manzel,tak uz stebou asi niesom...nehnevaj sa ale len tak prenic zanic si zabila svoje dieta...ako keby to nebolo nic ..ro ked ti nebude vyhovovat ani to co ho mas tak ho das do ustavu?...ludia maju ovela vacsie problemy ako ty,su v horsich situaciach a deti vedia vychovat...ty ako matka si strasne musela tymto muza sklamat ..
@lavinis a co to bolo? Zhluk buniek ktorenu bije srdce? Tak ak si chces nieco taketo "obhajit" aby si mala mensie vycitky tak ano je to zhluk buniek. Dam otazku? Keby sa niekde vo vesmire nasli taketo " bunky so srdcom" vsetci vedci a mudri ludia by jasali ze nasli ZIVOT.
@wobka123 42 pre muža nie je veľa. Treba s ním dať reč.. muži môžu aj starší na rozdiel od žien. Držím palce!
@zmrzlinka2021 prosím vás nedramatizujte. Zhluk buniek si neuvedomuje svoju existenciu
@wobka123 ahoj. V prvom rade ti veľmi odporúčam poradňu Alexis. Okrem individuálnej konzultácie cez email či videohovor robia aj skupinové online stretnutia pre ženy po potrate. Myslím, že ti dokážu pomôcť odpustiť si. Možno aj táto pieseň by mohla pomôcť...
https://www.youtube.com/watch?v=GjcnDibL5uo
Ohľadom manželstva - rozumiem tvojmu manželovi a obdivujem, že to ustál a stále ste spolu. Skôr, než riešiť dieťa, by bolo asi dobré - ak ste to ešte neurobili - otvoriť túto ranu na vašom vzťahu a poriadne ju "vyčistiť". Jedna vec je samotný potrat, druhá je to, že v tak vážnej veci ste nekonali ako par. Pre mňa by to bolo väčšie narušenie dôvery, než nevera. Odporúčam vám film Manželstva z tlakového hrnca. https://tlakovyhrniec.sk/ofilme/
A mohol by byť nápomocny aj mediátor či manželský poradca, na tejto stránke sú skvelí https://zastolom.sk/zoznam-odporucanych-psychol....
Všetko dobré ti prajem
@morgane1975 nie, ani novorodenec si neuvedomuje svoju existenciu. Tento otec si tu existenciu však očividne uvedomoval.
@wobka123 každá minca má dve strany. Ked žena ide na potrat (nechcene dieťa, neplánovane ) premýšľa ako by to bolo keby si ho nechá.. Keď si ho nechá (nechcené neplánovane dieťa, na ktoré nebola alebo sa necítila pripravená) pri stihne sa pri myšlienkach na život pred tým a rovnako pochybuje o správnosti rozhodnutia.
To ze ste s manželom tu krízu ustáli je super ale mohlo to všetko spolu súvisieť aj to ze si nastúpila do prace.. Možno keby ostaneš doma na ďalšej materskej by ste to neustálu a bola by si buď sama s 2 deťmi alebo v disfunkcnom vzťahu nešťastná a vyhorena.. Nik neviem čoby bolo keby.. Dostala si sa na rázcestie a cestu si si vybrala.. Nedá sa vrátiť čas a ani to nechci.
Avšak si myslim ze úprimný rozhovor s manželom by vedel kadečo vyriešiť. Ak ste ustáli krízu aj potrat tak toto dáte tiež. Držím palce. Povedz mu to presne tak ako to cítiš ako si to napísala. Ako si sa cítila ze aj on bol zodpovedný za situáciu v ktorej ste sa vyskytli.
Smutné
Wobja... skus ho odprosiť... a poprosiť, aby ešte pustil semeno na úrodnú pôdu.
Sme len ľudia, robíme chyby, vraždíime... Mozno by to bolo downiatko a išlo by to aj tak do preč, možno by to bol génius, nedala si šancu, nevie sa. Tvoje partyzdnove embryo to snáď ani nebolelo, obete zo Zochovej strašne.... 🕳️
Ja poznám prípad podobný vášmu. Matka, zdravotná sestra otehotnela 3*... a tiež sa dostala do paniky. Vybavila si vyskrab, jej chlap však nevedel o ničom. Dostala sa onedlho do takej depresie, ze aj v PK boli na nu slabí. Až jej chlapovi už v koncoch prezradila vsetecna kolegyňa, co bolo vo veci. Ten sa mohol uraziť na smrť, zmlatit ju, rozviesť sa... No mal ju rad a svojim chlapskym rozumom si vyhodnotil, ze za potratene 3. ju môže vyliečiť narodené 4. Narodilo sa, vyliečila sa. Ona by možno bola spokojná pri dvoch, len neodhadla, co s nou taky zákrok spraví, aj keď to ako zdravotnácka teoreticky vedela. To sú veci medzi nebom a zemou🎇
@wobka123 Ahoj, je mi veľmi ľúto, čo si spravila, ale nesúdim ťa. Ale chcela by som ti povedať, že Ježiš ťa miluje neuveriteľnou láskou a zomrel na kríži aj za tento tvoj hriech. Ak ústami vyznáš Ježiša za svojho Spasiteľa a naozaj v srdci veríš, že zomrel na kríži aj za tvoje hriechy budeš spasená a Ježiš ti odpustí tento aj iné tvoje hriechy. Musíš ich však pred Ním vyznať a veľmi oľutovať. Potrebuješ odpustiť sama sebe a to je tiež niekedy ťažké. Ak to nevieš, popros Boha, aby ti s tým pomohol. On vie ako. A tiež potrebuješ poprosiť o odpustenie tvojho manžela a popros o odpustenie aj tvoje dieťatko, ktoré s manželom máte. Ak to dáš do rúk Boha, vylieči vaše rany a požehná vám ďalšie dieťatko. Bohu nič nie je nemožné a robí obrovské zázraky aj dnes a dáva riešenia tam, kde sa to zdá nemožné ❤️
,,Lebo tak miloval Bôh svet, že svojho jednorodeného Syna dal, aby nikto, kto verí v neho, nezahynul, ale mal večný život. 17 Lebo neposlal Bôh na svet svojho Syna, aby súdil svet, ale aby bol svet spasený skrze neho.” (Ján 3,16-17)
,,Lebo keď vyznáš Pána Ježiša svojimi ústami a uveríš vo svojom srdci, že ho Bôh vzkriesil z mŕtvych, budeš spasený. 10 Lebo srdcom sa verí na spravedlivosť, a ústami sa vyznáva na spasenie.“ (Rimanom 10,9-10)
,,Lebo ste milosťou spasení skrze vieru, a to nie zo seba, je to dar Boží, 9 nie zo skutkov, aby sa niekto nechválil.” ( Efezským 2,8-9)
,,A modlitba viery uzdraví chorého, a Pán ho pozdvihne, a jestli urobil hriechy, odpustí sa mu. 16 Teda vyznávajte si jeden druhému hriechy a modlite sa druh za druha, aby ste boli uzdravení. Mnoho vládze modlitba spravedlivého pôsobiaca.” ( Jakub 5, 15-16)

Ty si slobodne urobila rozhodnutie ísť na potrat, on sa slobodne rozhodol nemať s tebou ďalšie dieťa. Ste si kvit. Nech sú jeho dôvody akékoľvek, či vek, či nedôvera v teba, či len truc, má na svoje rozhodnutie právo. Každý žije so svojimi rozhodnutiami ďalej, ty ľutuješ potrat, on možno bude raz ľutovať rozhodne nemať ďalšie dieťa... A možno si o pár rokov spolu poviete, že dobre, že ste zostali pri jednom. Keď si sa raz zbrklo rozhodla, zbytočné nad tým teraz plakať. Už len sústrediť sa na inú budúcnosť.