icon

Potrat, manželské nezhody a túžba po dieťati

wobka123
26. dec 2022

Ahojte viem že ma veľa mamičiek odsúdi a nemám im to vôbec za zle.
Pred troma rokmi som bola na potrate.Mali sme s manželom akurat dvojročné dieťa a začala som pracovat a tiež nejaké manželske nezhody a vôbec som sa necítila na ďalšie dieťa.Úplne som to vylúčila že ďalšie dieťa nepripadá do úvahy aj keď ho manžel veľmi chcel.Nerozprával sa so mnou dlhšiu dobu a bol veľmi sklamaný a tiež mi povedal že ďalšie dieťa už po potrate nechce nikdy viac. A ja teraz by som chcela veľmi dieťa a viem že on by už na to nepristúpil a ja to tak veľmi ľutujem čo som spravila a nemôžem vrátiť čas spať že nemôžem už na nič iné myslieť len prečo som to spravila to bolo také nezmyselne rozhodnutie v rýchlosti a nikdy si to neodpustím.Keby že sa dá vrátiť ten čas spať …

foxyfox
27. dec 2022

A čo ti on chce vyčítať? Dal ti stabilitu, lásku, istotu, že môžete mať druhé dieťa? Zjavne nie, keď píšeš o nezhodách... Urobila si zodpovedne rozhodnutie, lebo si nechcela priviesť dieťa do situácie, v ktorej si sama trpela.

ouwecka
27. dec 2022

@wobka123 je mi to ľúto..smer psycholog..vie co ma robit.. nie je na tom nic zle a nenormálne...

daniela1911
27. dec 2022

Taktiež nechápem ten linč na autorku. Cely MK hrozných príbehov a v každom sa objaví “prečo ste si robili druhé dieťa keď ste mali problémy ?!”
Asi ten vzťah nebol ideálny, možno chýbali peniaze keď autorka spomína prácu… rozhodla sa, do takého prostredia nemať dlhšie dieťa. Podľa mna správne rozhodnutie. Smaozrejme poznáme len autorkinu verziu.
Terajšiu situáciu nevyriešiš, povedz mužovi svoju túžbu, nech odpovie čokoľvek, rešpektuj to.

tianna
27. dec 2022

@wobka123 ako prepáč, ale hold už máš skrátka smolu.. mala si vtedy inak rozmýšľať.. práca mohla počkať, nezhody sa v manželstve vždy nejaké vyskytnú a dieťa si si mala nechať. Teraz to už nechaj tak a váž si že po tomto všetkom vôbec s tebou ostal..

renyga
27. dec 2022

@wobka123 Je potrebné sa z toho vyspovedať, neviem či chodíš do kostola. Spolu s manželom komunikovať...

poohie
27. dec 2022

Oslov poradnu Alexis - pomozu ti vyrovnat sa so stratou babatka. Az potom uvazuj, co dalej.
To, ze si uvedomujes, ze to bolo zle rozhodnutie, je prvy krok. Prajem ti, aby si si to dokazala raz odpustit. Aj tvoj manzel.

nnnuuunnn
27. dec 2022

Pre mňa si vrahyňa, čo môže byť horšie ako vrahyňa svojho vlastného dieťaťa. Ako muž by som Ťa opustila.

ahhola
27. dec 2022

@nnnuuunnn no ty si to zaklincovala... Na dávaš tak aj svojej matke? V jej časoch sa chodilo na upt ako na klavír, sa jej opýtaj, koľko súrodencov ti zavraždila👣👣👣👣

nnnuuunnn
27. dec 2022

@ahhola áno povedala by som rovnako aj svojej matke.

makodob
27. dec 2022

@nnnuuunnn hoď kameňom, keď si bez hriechu. Aj slovami vieš zabiť človeka.

miadi
27. dec 2022

@nnnuuunnn svedomie ju trapi dost aj bez tvojho hnusneho odsudenia. Kopnut do cloveka ked je na dne tiez nie je nic chvalihodne.

lienka.7
27. dec 2022

@wobka123 vyzerá to tak, ze tie nezhody pravdepodobne stále pokracuju...
Jasne ti vtedy povedal, ze on to dieta chce, ty si si šla svoje a hľadala si len trápne vyhovorky. Tak teraz si ide svoje on.

mamatroch
27. dec 2022

@lavinis ja by som len rada vedela od zien, ktore tvrdia, ze "to" este nebolo dieta, len zhluk buniek, ci sa ony same v zaciatkoch svojho tehotenstva pytali svojho gynekologa: "Ako sa ma moj zhluk buniek? Vyvija sa moj zhluk buniek dobre?" ...alebo to uz nie? To uz nebol zhluk buniek, to uz zrazu bolo dieta, lebo ZENA sa rozhodla? Ale no... To ako vazne?
A druha vec, na zamyslenie, ked sa o potrate hovori ako o umelom PRERUSENI tehotenstva, v com je teraz problem? Ved co raz bolo prerusene, moze znovu pokracovat, nie? Nam bola vcera PRERUSENA dodavka elektriny. A vecer jej dodavka bola obnovena a POKRACOVALA a tak sme uz veselo pouzivali elektricku ruru. Autorka teda moze po prerusenom tehotenstve v nom teraz pokracovat, ci? To len na margo toho, ake klamne a zavadzajuce su tie slova. Potrat je UKONCENIE tehotenstva. Aj keby autorka otehotnela hned zajtra, uz to nebude to iste dieta.
A autorke: Tvoje rozhodnutie sice neschvalujem, ale sudit Ta nemozem a ani nechcem, na to nema pravo nikto z nas, lebo sme neboli v Tvojej situacii. Tvoje vycitky su tym, co zaziva vela zien po potrate... Naozaj Ti odporucam sa obratit na poradnu Alexis. Nebudu Ti nic vycitat, ani Ta neodsudia. Pomozu Ti sa so stratou babatka vyrovnat. Ich poradenstvo je anonymne a bezplatne.

nnnuuunnn
28. dec 2022

@ahhola
@makodob
@miadi
Veď to isté slovo "vraždíme" použila @ahhola. Vrahovia vraždia. Je úplne jedno ako to vysklonujeme a zrazu som ja tá zla? Ja som nikoho nezabila.
Ale ok, ignorujme môj komentár, nemusíte so mnou súhlasiť, ale ja by som takého nebola schopná, navyše jej muž dieťa chcel, ale ani ak by bola na dieťa sama, nemusela to riešiť hneď tak radikálne. Čo už stalo sa, ale neviem či by takejto žene malo byť dopriate ďalšie dieťatko, mozno áno, možno mu to az chorobne vynahradí láskou, ale to zase tiež nie je dobre... Príde mi to, že chce ďalšie dieťa ako náplasť za to, ktoré dala preč... Svojmu dieťaťu nedala šancu na život a teraz chce sama seba zanáplastovať ďalšou dušičkou.

sofia1979
28. dec 2022

@wobka123 no čas už nevrátis v každom prípade ste si vtedy mali dávať pozor, nechápem keď ste mali nezhody. No nieje to moja vec. Musíte určite sa o tom pobaviť ten hnev ho možno už aj prešiel. Aj keď úplne chápem že to nechce

sa3ka
28. dec 2022

@wobka123 niektore zeny ste tu totalne blbky. Co uz jej len pomozu vase imbecilne obvinovania a vety typu mozes si za to Sama,ja by som ta nechala. Ako naozaj? Hlavu hore wobka,daj rec s manzelom,vysvetli Mu Ako to citis a Ako si to cistila vtedy. Ludia robia chyby,vacsie ci mensie,Ale zivot ide dalej. Ja by som mozno skusila pre manzela vymysliez nejake gesto,dar..Ako ospravedlnenie a aby pochopil,ze ta zo mrzi,Ale ze cas uz nevratis spät,tak nech ti odpusti. Drzim moc palce, aby sa vas vztah napravil a pokusili sa o dalsie babatko❤️

ahhola
28. dec 2022

@nnnuuunnn ooooooó... ďakujem ti za citáciu, chcela som napísať prerusujeme😪😪😪

lacibo
28. dec 2022

@zmrzlinka2021 trefne napísané..mňa osobne to dost bolí, ak sa s detmi a luďmi všeobecne zaobchádza a kalkuluje ako s vecami.. bohužiaĺ žijeme v takej spoločnosti a dobe, kde sa na to hĺadí pomaly ako na normálne..tak autorku ani nemožem odsudzovať, ona sa len prisposobila nejakemu trendu, ktory sa jej podsúval a neuvedomila si, že nejde o kolektívnu vinu, ale že ju osobne to bude raz velmi trápiť..naše deti celkovo v spoločnosti by mali byt vychovávané tak, aby raz takéto nieco nemuseli prežívať oni a vsetci by sme mali pre to nieco robit..to je taky trochu širši kontext autorkinho problému

hellka001
28. dec 2022

Ťažko sa na toto odpovedá, niektoré ženy by dali všetko aby mohli otehotnieť....až mi z toho ostalo smutno. Takým určite srdce puka keď toto čítajú. Žiaľ, musela si počítať aj s nepríjemnými komentármi, keď si to sem písala. Klobúk dole pred tvojim mužom, ja by som toto nedala na jeho mieste. Očividne vaše nezhody vtedajšie prehrmeli, keď chceš dieťa. Držím palce. Od súdenia tu my ľudia nie sme.

makodob
28. dec 2022

@nnnuuunnn tu nejde o ňu, ale o tvoj sposob komunikácie. Tým, že takéto slová špľuchneš niekomu do tváre a seba považuješ za lepšieho človeka, len preto, že si niečo také neurobila je úbohé. Ľudia robia chyby a hrešia denno denne a mnohí to ani neoľutujú. Táto žena to ľutuje. A ty absolútne nemáš poňatia čo ona prežíva, lebo nie si ona. Preto neposudzuj. Buď rada, že si nebola v takej situácii, pod tlakom okolností a panikou a strachom ľudia reagujú rozne, tým nechcem ospravedlniť to čo urobila, lebo to určite nebolo správné. Ale ty by si mala porozmýšľať o sebe, predpokladám, že dokonalá nie si. Ak už sa chceš vyjadriť, tak sa to dá povedať vhodnejšie. Ak nie, tak radšej čuš. Mlčanie je niekedy nad zlato!

nnnuuunnn
28. dec 2022

@ahhola sme len ľudia, robíme chyby, prerušujeme...? 🙂 Zaujímavá myšlienka.

nnnuuunnn
28. dec 2022

@makodob no ja viem, že som to napísala jasne, ostro, bez omáčky okolo. Ale tak to žiaľ je, predpokladám, že keď robili aj to upt, tak isli na to ostro nástrojmi, nikto to embryo nepohladkal. 🤷 Ale dobre, ja som tu zla, budem už ticho.

ysseba
28. dec 2022

Zeny su fakt nerozhodne tvory 🤷🏼‍♀️ jednej tu pisete aku chybu spravila ze isla na potrat a aka je vrahyna a druha keby napisala ze “mali sme problemy v manzelstve, otehotnela som s druhym dietatom…” tak by ste jej napisali, ze naco si robili druhe dieta ked mali nezhody, ze nezhody sa dietatom nevyriesia a bla bla 🤷🏼‍♀️

nunulik
Autor odpoveď zmazal
gabym
28. dec 2022

@wobka123 chápem tvojho muža. Toto rozhodnutie je na oboch rodičoch a to čo si urobila bolo sebecké, keďže on to dieťa veľmi chcel.. Veď predsa to bolo aj jeho dieťa! Rozhodla si za muža tak sa mu teraz nečuduj že sa k tomu stavia tak ako sa stavia. Ty nechceš dieťa tak nebude, ty chceš dieťa tak bude. A presne ako tu už niekto písal, akú má muž záruku že nepôjdeš zase na potrat? Podľa mňa nechce dieťa preto, lebo už o ďalšie nechce znova prísť ( keby tebe zas preplo v hlave)

morgane1975
28. dec 2022

@any_soj porovnávate hrušky s jablkami

lienka.7
28. dec 2022

@nunulik myslím ze ist na potrat a ospravedlňovať to tym ze vsak všetci robíme chyby je trosku cez čiaru v tomto pripade...sorry
Ked nechcela dieta, nemala sexovať bez ochrany alebo vobec, ked mali (akoze) problemy. Podla mna skor autorka vtedy dieta proste nechcela. To je všetko. Musi si zvyknúť ze svet sa netoci len podla nej.

any_soj
28. dec 2022

@morgane1975 asi mám vykojený mozog, ale nechápem. Hrušky s jablkami?

nunulik
Autor odpoveď zmazal
elisebah91
28. dec 2022

Je mi ľúto čo prežívas, vyhľadaj odbornu pomoc psychológa, naučí ťa ako rozprávať a mužom, odpustiť sebe. Ešte lepšie vyhľadať pomoc kňaza, že sa vyrozprávala....dôležité je odpustiť sebe, mužovi...rešpektuj mužove rozhodnutie, snáď sa poučia do budúcna v iných životných oblastiach, dúfam a držím palce.
Z môjho pohľadu bol potrat len tvoj rozmar. Nezhody a hádky? Ale veď to býva v každom vzťahu. Zato že človek vidí druhé páry vzdy len ok, krásne a ideálne neznamená že to tak je aj keď sa zavrú dvere domu/spálne. Ano rozmar, prečo si šla do roboty? Išlo o peniaze, teba? Ak nie k peniaze tak tebe na psychohygienu stačila brigáda...a dala by si aj druhé bábo. Vieš keď si pomyslím, žeby som rozmýšľala ako ty, rozmarne tak sme s mužom rozvedený, rozsekany a poskriepeny na smrt už po dvoch rokoch manželstva. Teraz máme 7 rokov a tri deti...a nebolo to ľahké, nieje to ľahké, vždy sú problémy, výzvy raz menšie raz také ťažké že padam ...ale vždy sa rozhodnem, že tá námaha, obeta a to že momentálne revem pre nezhody dva týždne(obrazne) má zmysel a význam.
Naozaj ti držím palce, aby si našla ešte zmysel života. Radosť a chuť.