Potrebujem počuť slová útechy
Ahojte žienky, potrebujem sa vyrozprávať a nemám komu. Neviem, či sa mi uľaví , či nájdem niekoho, kto mi poradí , či len potrebujem počuť slová útechy, neviem... len mám potrebu to napísať a možno si prečítať pár riadkov, že sú aj horšie veci prípadne nie som v tom sama. Som psychicky ale aj fyzicky vyčerpaná.Neviem čo sa mi stalo, ale nie som to ja. Bola som veselá, milovala som svoju prácu, školu a užívala som si život každou minútou napriek tomu, že prišiel Covid. Dokonca sa mi podarilo minulý rok kúpiť byt na hypotéku, jednoducho bola som na seba nesmierne pyšná ako som zvládla rok 2020 avšak na záver roka prišlo vyčerpanie... Povedala som si, že aj mne treba oddych a snažila som sa riadne si oddýchnuť, veď išli Vianoce, tešila som sa na sviatky. Cez sviatky som si však vôbec neoddýchla, trápila ma choroba a myslím si , že aj depresia alebo syndróm vyhorenia. Strávila som 3 týždne pod perinou, žila som v bublinke a nič neriešila len oddychovala, potrebovala som to ako soľ. No prišiel čas vytriezvenie, nával povinností a zodpovednosti. Spamatala som sa vlastne akosik až teraz , že sa život nezastavil a už musím ,,žiť,, ale ja nevládzem. Želaný efekt sa nedostavil. V práci som dala začiatkom roka výpoveď resp. viac menej sme sa tak dohodli so šéfom. Mala som dohodnuté nové zamestnanie, ktoré žiaľ vďaka Covidu padlo.... Ďalej som študentkou posledného ročníka na vysokej škole ( bc/denná ) momentálne ma čaká odovzdanie bc práce, ktorú nemám. Mala som niečo napísané ale školiteľke sa to nepáčilo ( dala som do tej práce všetok zbytok mojej voľnej energie ale zbytočne a od toho momentu som nemala chuť ju ani ďalej riešiť) a tak som prácu odsunula nabok....No teraz prišli výčitky, čo ďalej... 2 roky ťažkého štúdia som zvládla a koniec už neviem dobojovať.... Stojím na prahu rozhodovania, čo ďalej.....Mala by som začať makať, rýchlo sa zamestnať pretože finančná rezerva sa míňa a ja sa neviem ,,pohnuť,,. Mám pocit viny pred manželom, že som neschopná. Ako tak zvládam domácnosť, no aj to sa musím nútiť najradšej by som spala. Snaží sa mi pomôcť v domácnosti ale viac menej je v práci.... Mám chuť sa celej školy vzdať, lebo jednoducho neviem pozbierať energiu a makať ako som bola zvyknutá. Treba mi spraviť ešte 4 skúšky a napísať vlastne celú prácu a nájsť si novú robotu a ja neviem čo skôr. Rodičom som zatajila, že nemám dokončené skúšky a ako som dopadla s prácou, dokonca ani že som dala výpoveď.....Veľmi ma zožiera pocit viny, že som zlyhala. Je toho veľa času málo a vo mne prevláda panika a pocit zlyhania, že to nezvládnem a, že už je neskoro....
@pribinak asi si myslela psychiatra ten len môže predpísať antidepresíva ak ma vedomosti neklamú, pravda šport mi veľmi pomáhal na dobitie bateriek ale som pochorobe, ešte beriem poslednú krabičku antibiotík takže asi až neskôr...
@pribinak ked je človek v depresii s nevie pomaly vykonavat základné veci v domacnosti, tak mu slová 'zacni cvičiť' nijak nepomôžu. Tam treba psychológa ak nie rovno psychiatra a hlavne podporu manzela.
@katarina0123 manzel o týchto tvojich stavoch vie ci to pred nim zatiaľ úspešne kamuflujes? Viem, ze to bude náročné, ale zdover sa mu... Budes potrebovať jeho veľkú oporu.... Musi ta nutit do aktivít do ktorých sa ti nechce. Musí ta denne vytiahnuť von aj ked v duchu budes naňho nadavat. Skutocne potrebuješ čerstvý vzduch, dostať sa z tej bludnej bubliny v ktorej si.
Viem, ze aktuálne ti pripadá vsetko stratené... Ano.. Je naprd ze si prišla o prácu keď akurát ste začali splácať hypo a je naprd, ze v poslednom rocniku Bc sa ti skola rúca.... Na školu sa teraz vyprdni, skus sa s nimi dohodnut o predĺženie o rok. Ta neujde.
Ak sa da, vybav si podporu v nezamestnanosti a vyuzi ten cas nato, aby si sa dala dokopy. Ale sama to nedáš.... Potrebuješ min. psychológa ak nie psychiatra a hlavne manzelovu podporu. Ja verim, ze to zvladnes. Aj ked viem, ze momentálne su to pre teba prázdne slova... Drz sa!
@ckocka myslíš, žeby mi štítna urobila takúto paseku? nikdy som štítu neriešila u lekára, vlastne nemala som dôvod.
@karelova manžel o tom vie ale len tak zľahka, moc som ho tým nechcela zaťažovať, doteraz som to pripisovala chorobe ( chrípka, laryngitída, nízky tlak.. ) no teraz už som precitla a nezdá sa mi, žeby to bolo až tak z choroby. A žeby som bola tak dlho vyčerpaná mi tiež nepríde normálne. Manžel ma pozná ako energickú , samostatnú workoholičku, sama neviem čo mi je len viem, že toto nie som ja :(
@katarina0123 dlhé prechádzky absolvovať môžeš, nemusíš ísť hneď behať dlhé trate
@pribinak je pravda, že som viac menej päty z domu nevytiahla od Vianoc iba čo sa týka nútených vecí nákup do domácnosti, vysypanie smetí ....
žienky a kde, teraz ( v tejto situácií Covidovej) na rýchlo vybaviť psychológa resp. psychiatra ak ho potrebujem? Predpokladám, že potrebujem výmenný lístok od obvodného a potom sa objednať? neviem si predstaviť, že ma nechajú čakať 2 mesiace na termín... :/ Keď ja potrebujem fungovať teraz už
@katarina0123 k psychiatrovi nepotrebujes odporucenie
Nechcem zlahcovat tvoj stav, ale mozes byt unavena oslabena po chorobe dlho si isla na plny plyn a teraz si zvolnila a ...skus si sily rozdelit a dat plan ako a cim zacnes.Hlavne workoholici a ludia prisni na seba a vykon zvyknu takto vyhoriet.Vela ludi sa teraz tak citi ja som mesiac PN a tiez sa neviem nastartovat.Ty vies ako to je vazne....preco si odisla z prace?
@luccija nikdy som takto dlho oslabená nebola preto sa toho desím...áno to som presne ja , že idem na plný plyn a som prísna na seba preto to teraz tak bolí :( Je ťažká doba v ktorej sa treba obracať a mám pocit, že nemám nárok na oddych . Chcela som zmenu kým nemám deti a možem si to dovoliť , ale asi to bol zlý krok vpred...
@katarina0123 nezlyhala si, nie je neskoro, tlacis na seba a z toho si nervozna a frustrovana.Zajtra si daj rano poriadnu prechadzku a porozmyslaj muz co navrhuje?
Tu novu pracu si mala iba prislubenu alebo podpisanu pracovnu zmluvu? Nechapem, preco si inak dobrovolne ukoncila predoslu pracu. Tvoje plany sa tym zacali rucat ako domcek z kariet, ale zacat kvoli tomu brat antidepresiva?
@katarina0123 no ved hovorim tlacis na seba nedovolis si oddych a to je zle.Citis sa plnohodnotna a, ze za nieco stojis iba, ked makas.Ja by som na tvojom mieste nasla psychologa.Je logicke, ked si 3 t lezala a bola chora, ze nevladzes.Iste, ze tam moze by mierna depresia zmena prace, zodpovednost za skolu, financie...len pozor na ten perfekcionizmus a vykon, lebo nebudes davat do seba AD, aby si zvladala vysoke tempo ake si si zvolila.Ved to je klamanie samej seba.Ked ten tlak nezvladas nieco robis zle.Unavila si sa fyzicky psychicky viem ake to je🙂
@katarina0123 v prvom rade chod kazdy den von na hodinu.Cez koronu nebolo dobre menit pracu, ale si mlada sikovna hlavu hore.Skolu by som dorobila.Len ty popracuj s psychologickou na tom, ze nemusis byt vzdy 100℅ dovol si zlyhat, spomalit si len clovek
@katarina0123 presne toto som citila co ty ked som mala obdobie bakalarky, skusok, predavala som zabehnute podnikanie...daj si pohar vina, dobry sex s manzelom...teplucko sa oblecte a chdte sa poprechadzat...povedz mu co ta trapi, je to tvoj manzel pochopi ta a na druhy den si daj zavezok napisat jednu stranu z bakalarky a uvidis ako ta to nakopne... nepotrebujes lieky a si psychicky uplne ok...len je toho teraz vela tak zacni z drobnostou a na ostatne nemysli...vsetko pride
@katarina0123 kašli na lieky, psychologa a podobe... začni riešit, krok za krokom.zajtra zavolaj byvalemu šefovi a povedz že by si sa vratila... uvidis, z pohľadu zamestnavatela radsej vezme teba ako cudzieho... a bakalarska praca - daš ju, začni ju menit podľa predstav a musíš čakat ze tam dostaneš zdrb za zdrbom... bože či som o nervy prišla keď som toto pisala. A popri praci a dietati. Takze je to naročne ale zajtra je začiatok tyždna.. rob tak aby si v piatok mala dobry pocit.Na napisanie bc a skušky mas teraz čas _ ber to ako pozitivum.. a medzitym poriešiš pracu. Nerozmyšlaj nad tym ze teraz je to celeeee zle, mysli na to , že to bude dobre, len pomaličky poriešiš...
@luccija povedal mi ,ze o pracu sa nemam starat,ze si mam dokoncit skolu,ked som uz tolko do toho dala a ak nevladzem,ze mam oddychovat. Viac sme sa o tom nebavili akosik sa hanbim...
@kitycat ja nevravim,ze ich začnem uzivat ja tu hladam pomoc, nazor . No hold smola, zmenila som a neur9bila som dobre.
@katarina0123 skuste si v skole rozlozit rocnik, poziadat o zopakovanie rocnika ....treba zistit na studijnom, ake su moznosti
ak ste nestihli spravit skusku a bakalarku, tak nejake skusky buduci rok budete mat z tohto roka, zvysok dorobite buduci rok....ale urcite sa nato nevykaslat
drzim palceky🍀
@zuank och, ďakujem. Je to ťažké a škola ma hrozne trápi ...asi viac ako práca. Len neviem ako ďalej a bojím sa zlyhania resp. Asi už prišlo..
@katarina0123 može byť štítna žľaza, ako píšu baby, ani ja som o tom nevedela, kým mi na to náhodou pri vyšetrení neprišli
@katarina0123 ale takych zlyhani este pride...Muz Ta podrzal uz iba sama sebe odpusti🙂
Počuj, mne sa stalo niečo podobné s prácou v marci, v starej som podpísala dohodu o ukončení a nová kvôli covidu sa pol roka posúval začiatok, až padla. PhD dokončujem už 5 rokov aspoň, už pomaly ani neviem o čom 🤣 Aaale....teraz som si našla ešte lepšiu prácu než tá čo padla. Ja verím, že tieto krízy sú potrebné, aby potom to šťastie, čo ta čaká, sme ho prežili naplno a ešte viac 😃
Myslím, že to dáš. Kašľať na psychiatrov, silu nájdi v sebe. A dodrzuj na začiatok základné pravidlá: dosť spánku, veľa pohybu na čerstvom vzduchu, vždy na slnko, keď je, kvalitná strava a robiť veci, čo ti robia radosť. Staraj sa o seba, to je teraz priorita, aby si sa cítila lepšie. Keď sa budeš lepšie cítiť, čo týmto nastane, potom si spravíš nové priority a plán a vyhrabes sa krok za krokom z toho sama. Držím palce
PS: psychológa kľudne vyskúšaj, každá pomoc sa cení, ale nejaké lieky, to by som rozhodne vyskúšala až po tomto

Chod k psychologické nech ti dá antidepresíva. Začni cvičiť nech sa rozhybes