Potrebujem počuť slová útechy
Ahojte žienky, potrebujem sa vyrozprávať a nemám komu. Neviem, či sa mi uľaví , či nájdem niekoho, kto mi poradí , či len potrebujem počuť slová útechy, neviem... len mám potrebu to napísať a možno si prečítať pár riadkov, že sú aj horšie veci prípadne nie som v tom sama. Som psychicky ale aj fyzicky vyčerpaná.Neviem čo sa mi stalo, ale nie som to ja. Bola som veselá, milovala som svoju prácu, školu a užívala som si život každou minútou napriek tomu, že prišiel Covid. Dokonca sa mi podarilo minulý rok kúpiť byt na hypotéku, jednoducho bola som na seba nesmierne pyšná ako som zvládla rok 2020 avšak na záver roka prišlo vyčerpanie... Povedala som si, že aj mne treba oddych a snažila som sa riadne si oddýchnuť, veď išli Vianoce, tešila som sa na sviatky. Cez sviatky som si však vôbec neoddýchla, trápila ma choroba a myslím si , že aj depresia alebo syndróm vyhorenia. Strávila som 3 týždne pod perinou, žila som v bublinke a nič neriešila len oddychovala, potrebovala som to ako soľ. No prišiel čas vytriezvenie, nával povinností a zodpovednosti. Spamatala som sa vlastne akosik až teraz , že sa život nezastavil a už musím ,,žiť,, ale ja nevládzem. Želaný efekt sa nedostavil. V práci som dala začiatkom roka výpoveď resp. viac menej sme sa tak dohodli so šéfom. Mala som dohodnuté nové zamestnanie, ktoré žiaľ vďaka Covidu padlo.... Ďalej som študentkou posledného ročníka na vysokej škole ( bc/denná ) momentálne ma čaká odovzdanie bc práce, ktorú nemám. Mala som niečo napísané ale školiteľke sa to nepáčilo ( dala som do tej práce všetok zbytok mojej voľnej energie ale zbytočne a od toho momentu som nemala chuť ju ani ďalej riešiť) a tak som prácu odsunula nabok....No teraz prišli výčitky, čo ďalej... 2 roky ťažkého štúdia som zvládla a koniec už neviem dobojovať.... Stojím na prahu rozhodovania, čo ďalej.....Mala by som začať makať, rýchlo sa zamestnať pretože finančná rezerva sa míňa a ja sa neviem ,,pohnuť,,. Mám pocit viny pred manželom, že som neschopná. Ako tak zvládam domácnosť, no aj to sa musím nútiť najradšej by som spala. Snaží sa mi pomôcť v domácnosti ale viac menej je v práci.... Mám chuť sa celej školy vzdať, lebo jednoducho neviem pozbierať energiu a makať ako som bola zvyknutá. Treba mi spraviť ešte 4 skúšky a napísať vlastne celú prácu a nájsť si novú robotu a ja neviem čo skôr. Rodičom som zatajila, že nemám dokončené skúšky a ako som dopadla s prácou, dokonca ani že som dala výpoveď.....Veľmi ma zožiera pocit viny, že som zlyhala. Je toho veľa času málo a vo mne prevláda panika a pocit zlyhania, že to nezvládnem a, že už je neskoro....
@katarina0123 mne to príde ako syndróm vyhorenia. Možno netreba rovno antidepresíva alebo lieky, ale odborný pohľad a dozor nie je naškodu.
ahoj Katka, ja som vo velmi podobnej situacii len mam uz dve deti, citim sa frustrovana a vyhoreta od rana do vecera beham za detmi upratujem, varim, nakupy proste okolo domu vsetko a manzel si to vobec nevsima som tu doma asi neviditelna, som tu vlastne na fore oficialne prvy krat mozno som si mala vytvorit vlastne forum ale este neviem ako to tu chodi, lieky na kradsy cas by si mohla skusit ale to neriesi celkove problemy pisem preto lebo lieky sama beriem mam diagnozu, psychologa vyskusaj aj ta korona je to teraz pre vsetkych tazke , dufam ze som nepisala prilis z cesty , z tvojho fora som citila podobnost z mojim pripadom preto som napisala dakujem pa pa a drzkaj sa..
@katarina0123 no najprv sa rieši so psychológom. Ak nedôjde k progresu, tak psychiater a liečba. Moja učiteľka na strednej to dotiahla tak ďaleko, že sa liečila na syndróm vyhorenia v liečebni a potom doma. Na PN bola vyše pol roka. Určite to netreba podceňovať.
Skúste sa pozrieť na tento článok https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/syn...
Prípadne na nete o tom nájdete celé romány
@susana777 ďakujem, nevadí mi to som rada, že mi tu niekto odpovie. Držkaj sa aj ty!
@raddkka :O už som ho čítala pred pár hodinami, stále som tu. PRiklonila som sa, že trpím syndrómom vyhorenia a k tomu možno aj depresia, chvala bohu spím dobre aj mi chutí jesť len nevládzem stále.
@katarina0123 tak ono tie problémy asi nepadnú na Vás hneď naraz všetky, vďakabohu. Dôležité je, že si uvedomujete, že niečo nie je ok a chcete s tým niečo robiť. Držím palce, nech to odoznie, čo najskôr
@katarina0123 nebuď zúfalá, nezlyhala si. Je to len zhoda náhod, čo sa ti deje, príliš veľa negatívnych vecí naraz, do toho choroba, tá ťa oslabila... Keď je telo slabé, aj duša trpí, sú slabá a tak vnímaš všetko hrozne negatívne... Vymenovala si problémy ktoré ťa trápia, všetko to môžeš vyriešiť iba ty sama, buď rada... Si silná žena a to že nevladzes už pár dní neznamená, že zajtra alebo o týždeň to bude rovnaké... Predstav si, že by si mala problémy, ktoré vyriešiť nedokážeš, nemôžeš, ani keby si bola zdravá a fit, napr smrť blízkeho, ťažká choroba a podobne... Máš v mužovi oporu, váž si to, že ťa neudupáva, neuráža, neobvinuje, Nepoznám presne tvoju situáciu, ale naozaj choď zajtra von, sama, na hodinu, na prechádzku. A pozajtra tiež. Porozmýšľaj, čím začneš... Kedy máš možnosť dorobiť skúšky? Ja by som začala asi tým. Pekne jednu po druhej, prihlásiť sa na termín, učiť sa, vetrať si hlavu medzi tým. Keď sa ti podarí spraviť prvú skúšku, uvidíš ako ťa to vzpruží. Čo sa týka bakalárky, kontaktuj vedúcu práce, v kľude s ňou preber situáciu, nech ťa na kopne, nech ťa nasmeruje, aj keď by si prácu neodovzdala, aspoň skús, a hlavne tie skúšky, aspon jednu dve... Veď môžeš semester aj zopakovať, veď je to úplne bežné.... Prácu si nájdeš, o to sa neboj, možno o mesiac, možno o 5 mesiacov, ale do smrti bez práce nebudeš, ver mi. Len to nevzdavaj, život máš pred sebou a to že práve teraz to nejde všetko tak ako si mala naplánované neznamená koniec sveta... Zameraj sa prioritne na to, čo dokážeš vyriešiť..... Držím ti palce.
@11mirka22 ďakujem, toto som potrebovala počuť.... Skúšky mám tušim do 10teh februara, tento týždeň mám posledné termíny na 2skusky. A bc ani neviem poriadne asi na konci februara už musí byť v systéme.
Mila autorka,priklad z mojho zivota: studovala som a randila. Skoncila komplet skolu,nie Bc..az tak som sa vydala.Ty to robis akosi vsetko dokopy a vydledok sa dostavil.Neda sa byt 100% student,partner a gazdina v domacnosti...nie neda,ubrali si na skole...tvojou prioritou je nieco ine ako skola.Tak sa ba Bc vyprdni,aj tak to nic neznamena.
@malva123 blbosť. A ona písala, že končí pri Bc? Teraz to má zahodiť, keď do toho investovala čas, atď.? Veď tá škola sa dá dokončiť aj neskôr, predsa...aj keby ostala zatiaľ len pri Bc. To , čo jej radíš je blbosť.
To, že ty si to tak mala je tvoja vec. To bolo asi tvoje maximum. Každý pozná sám seba a koľko dokáže. Prepáč, ale štúdium+randenie vôbec nie je extra výkon, takže sa ani nečudujem, čo radiš autorke. Sama by si viac nezvladla.
Ja som mala dieťa, pracovala som a ešte aj študovala externe, áno, nebolo to ľahké obdobie, ale neubudlo zo mňa. A stíhala som...
@malva123 neviem či sa dá písať o randení s manželom sme spoku 11 rokov, ja nemám 20dsať.... Na školu sa nevyprdnem, pretože som do toho dala už príliš veľa nielen energie ale aj financií aby som to len tak 2 roky zahodila
@katarina0123 ak nemáš momentálne prácu skús sa pozviechať a dokončí tu školu. Veď teraz máš na to čas a ako vravíš stalo ta to dva roky tak sa nakopnú a venuj tomu mesiac. Ja som tak písala diplomovku. Do konca marca alebo apríla sme mali odovzdať už si nepamätám a prvého v mesiaci som nemala ani čiarku. Sadla som si k tomu a každý deň mimo prechádzok zo psikom a večerných 2 hodinových oddychov som strávila cely mesiac pri tom. Bola som na rizikovom a dvojičkami v tom case.stihla som to fakt o chlp ale stihla. Školitelka mi dala E a oponent A. Úplne neuveriteľný rozpor.
Skus si doplniť magnézium, vitamín C a D, možno železo pripadne nejaký komplex, zdravo jedz, veľa ovocia, zeleniny, zdravých tukov, proteínu, chod na dlhé prechádzky do prírody a zhlboka dýchaj, skus tam nad všetkým popremyslat, sprav si plán učenia a písania záverečnej práce, aby si začala mať pocit, že sa to dá zvládnuť a všetko bude v poriadku. Máš oporu manžela a to je super, veľa ho objímaj a poďakuj mu a prácu teraz nerieš, až po skole. Držím palce. 😊
@katarina0123 super postoj, tak vidíš....prinajhoršom stratíš rok v škole, čo je ten najhorší scenár, kým sa zase dostaneš do pohody. Ale to si ty musíš zvoliť, čo obetuješ, prípadne koľko toho zvládneš...ja som tiež po bc.potrebovala oddych...je toho oveľa na človeka...ale netreba sa vzdávať...
@gionella no pocitala som to ak by sa mi podrilo urobit skusky tak mi ostane cca 2tyzdne na bc.
@dee01 veru, netreba sa vzdávať, snažím sa bojovať len je toho moc na mňa.
@teleskop nevyvraciam psychologa ale pomáha mi aj takáto podpora hlavne si uvedomiť sama v sebe, že som len človek a , že nik ma nezabije a ak sa mi niečo nepodarí...
Ja si myslim, ze tieto nalady robi aj toto pocasie. Aj ze je tma zavcasu.
Takyto stav mavaju aj ludia, ktori pridu z dovolenky. Nie a nie sa zaradit 🙂
Ja sa moc nevyznam v cajoch, ale isto existuje nejaky na vrtulu 😃
No tak si nemala spravne napisanu bakalarku. Ved sa svet nezruti. Este mas cas. Sup sup pisat. Nemas niekoho kto by ti s tym pomohol? Ratuj sa dievca, si v cielovej rovinke. Nemas cas na depku. Ked budes mat hotovo tak potom si uz zase oddychnes.
Kamosky co na to?
Kolac si upec fajny.
@katarina0123 pozri, ako som písala vyššie, ak si to odložíš na další rok, myslím, že sa svet nezrúti, je to bežná vec...každopádne si utried myšlienky, urči si priority aj oddychovať treba, nie je to nič neobvyklé, čo zažívaš. A ako ti už baby radili, ber nejaké vitamíny, magnezium, Bčko sú veľmi dobré na nervy, stres....
@katarina0123 prave som si na teba spomenula ci si uz bola na prechadzke🙂A nemas dostat menzes?vtedy som taka trudnomyselna
Na bc prácu na Slovensku netreba ani 2 týždňe... Pochybujem, že sa za tie roky niečo na tomto zmenilo...
@evica01 nemám moc kamošiek ( aspoň nie takých čo by som si takto pustila k telu), a ani súrodenca, a rodičov mám už staručkých takže takýmito vecami ich nechcem zaťažovať.
@dee01 bola som dnes nakúpiť zásobu vitamínov, aj ovocia a zeleniny a vlastne až dnes som si uvedomila, že za posledné mesiace som mala biednu stravu dokonca aj počas choroby ... musím uznať, že mi je už o kúsok lepšie aj keď sa stále desím tých povinností . No podarilo sa mi dnes upratať, nakúpiť, vybaviť banku, prejsť sa, dokonca som sa aj zo 1-2 učila resp. si čítala podklady na skúšku, čo považujem za nesmierny úspech.
@bluka2 tak, možno preto mi to je ľúto, že ja nepatrím k flákačom a podobne tak ako vykonávam svoju profesiu, myslím prácu tak je to aj v škole. Jednoducho to neviem ,, odfláknuť,, buď som s výsledkom spokojná alebo nie je žiadny a to je v dnešnej dobe ťažké...asi aj preto ma takto vyplo a ja nevidím východisko lebo na moju ,,dokonalosť,, už nie je čas.
@luccija to je milé, potešila si ma veľmi.... áno bola som , dokonca dnes som sa aj dobre nakopla. Viď vyššie, síce sa stále sítim ako keby ma niečo prešlo, som apatická a extrémne unavená ale dnes ma práca tešila.

@dee01 dik, samozrejme spätne sa na to pozerá ľahšie. A takéto krízy ešte posilnia v hesle - čo ťa nezabije, ...