Povera - havran na okne

weronika171717
28. júl 2017

Ahojte, prosím, verí niekto na povery? Dnes ráno nám v bytovke na okne sedel havran a nedal sa odplašiť. Nevletel dovnútra, len sedel na parapetnej doske. Myslíte, že to môže znamenať niečo zlé? Máte nejaké skúsenosti? Neviem či sa mám báť alebo je to len náhoda. Manžel práve cestuje na týždeň do Nemecka, tak preto je to o to horšie. Ďakujem za každú odpoveď.

bona_dea
28. júl 2017

to snáď nemôže byť ani pravda, takáto otázka :D
havran tam sedel, lebo tam doletel a proste si niekde sadol, a potom zas išiel o dům dál :D :D :D

pillipilli
28. júl 2017

Ku nam chodi kazdy vecer na macacie granule okrem vsetkych maciek z okolia aj parik jezov. Na to neni povera?

bona_dea
28. júl 2017

@pillipilli narastú vám pichliače do troch dní celej rodine pokiaľ nevypijete odvar z krtkovho chvosta. Krtka ale musíte zohnať za úplného mesačného splnu a presne o 00:17.... :D

pillipilli
28. júl 2017

@bona_dea pocuj pred voma tyzdnami sa nam preryl do sachty krtko,uz som ho vypustila susedovi do zahrady. Bouzial mat tuto informaciu,tak by bol odvar.

weronika171717
autor
28. júl 2017

@bona_dea
@pillipilli
žienky, ja si fakt nerobím srandu, len som o tom čítala a chcela som zistiť či to môže znamenať niečo zlé, to je všetko......

malinkaaninka
28. júl 2017

nám pred domom sedávajú sýkorky na drôtoch.samozrejme,že to niečo znamená:večne osrate auto.

bona_dea
28. júl 2017

😅

0silvia0
28. júl 2017

@pillipilli aj k nám chodí na granule jeden ježko, jedna straka a kopa drozdov. Sedia na miske a vyhadzujú všetky granule a hľadajú naspodku misky tie najmenšie kúsky granúl. Čiže po nálete drozdov je miska prázdna, granule všade naokolo a náš pes sa na to len kuká a nevadí mu to.

pillipilli
28. júl 2017

@weronika171717 zle to znamena pre tych co na to veria. Ako napr. niektori ludia veria na duchov, mimozemstanov.... hlavne nestresuj,ja viem ze na cestatch sa stava vela zla ,ale to je zivot. Kazdemu hori sviecka a ked ma zhasnut tak zhasne. Ak to pomoze daj vysvetit auto.

bona_dea
28. júl 2017

@weronika171717
trošku logiky do toho života. Si myslíš, že ten havran si ťa pozná a má nejaké superschopnosti a vie, že keď si k vám sadne, tak sa vám automaticky stane niečo zlé?
bože... to je fakt sila, ale dobre ma to pobavilo :D

0silvia0
28. júl 2017

@weronika171717 nečítaj sprostosti a never somarinám. Chudák havran, čo mu pripisuješ také nesympatické vlastnosti že nosí nešťastie? Ako k tomu príde úbohý vták? Keď sa budeš vŕtať v takýchto veciach, zbytočne budeš v sebe vyvolávať strach a obavy a takto to budeš vlastne privolávať... Môj manžel chodí celé roky na týždňovky do Nemecka, mám si ísť dať predpísať psychofarmaká a sledovať všetky čierne tvory v okolí kto nám sadne na okno, prebehne cez cestu atď. Všetko je v našich hlavách a záleží len na nás čomu sa otvoríme 😉

tomiholjubavi
28. júl 2017

@weronika171717 havran je vtak velmi oblubeny v mytologiach celeho sveta. Najdeme ho v greckej, skandinavskej, slovanskej, indickej, indianskej..dokonca v Biblii.
v kazdej z tychto mytologii ma iny vyznam, casto uplne odlisny.
U nas sa spaja so zimou, smrtou, nestastim, ale v inych kulturach prinasa stastie, peniaze, duchovnu moc...

V nasich koncinach prameni zle meno havrana z dvoch veci - z Biblie, lebo ked Noe pri potope vypustil havrana, nech preskuma, ci uz je niekde sucho, vtak sa nevratil. Co symbolicky znamena, ze dal prednost akoze svetskemu zivotu a hriechu. Tymto si pokazil povest, stal sa odpadlik a zacali sa mu pripisovat a vselijake zle vlastnosti vo vacsine europskych povier 🙂

Druha vyznamna vec bola, ze v Europe ho vacsinou ludia vidavali v zime - obdobi hladu, chorob, skoreho zotmievania sa..a tiez, kedze je vsezravec a nepohrdne ani zdochlinou, vyskytoval sa pri sibeniciach a popraviskach, v ktorych mal stredoveky lud morbidnu zalubu. Rovnako sa spaja havran s vojnami, pretoze tie po sebe zanechavali vela "potravy". Havran bol aj domacim zvieratkom slovanskej bohyne smrti Moreny, co mu u slovanskych pohanov tiez na popularite nepridalo. A hoci uz pohanstvo davno nepraktizujeme, povery sa veselo siria dalej. (napr. aj o svetlonosovi, zmokovi, paromovi a kopu kopu dalsich)

Ty mas teraz dve moznosti - bud sa bat povedaciek nasich predkov, alebo radsej vyskusat grecku mytologiu, kde sa veri, ze havran prinasa radost. Alebo skus povery vikingov, tam sa zase veri, ze havrany su poslovia hlavneho boha, ktori pre neho spehuju a ked im povies zelanie, odnesu ho do usi Odina a ten ti ho potom splni...

PS - na tvojom mieste by som ale nepanikarila. podla mojho nazoru to bol len vtak na okne. 🙂 Inak ja som predvcerom prvy krat videla velmi z blizka čajku. taki ludia ju chytili do klietky a odviedli k veterinarovi, lebo mala zlomene kridlo. My sme tam akurat cakali s nasim psikom...tak som sa naklonila nech lepsie vidim a taku špricu som zchytala, ze az...normalne na mna vysr*la asi tyzdnovy obed 😀 ...toto je jedine nestastie, ktore ti moze vtak priniest 😀 A ironicky, podla povedaciek to znamena stastie 😀

pillipilli
28. júl 2017

Ak zbadáte havrana... vyslovte želanie
Pôvod: V gréckej mytológii nachádzame havrana ako spoločníka Apolóna. Keď mu oznámil, že nymfa, do ktorej bol zamilovaný, ochorela, boh zmenil jeho farbu z bielej na čiernu.
Povera: Vidieť havrana vo svadobný deň je predzvesťou rozvodu. Ale môže priniesť aj šťastie. Ak zbadáte havrana, vyslovte želanie. Vraví sa, že ak nezatrepe krídlami než sa stratí z dohľadu, želanie sa splní.
Keď vták zaťuká na okno... prichádza smrť a hrôza
Pôvod: Vták je poslom mŕtvych. Babylončania, Egypťania, ale aj kresťania ich obdivovali kvôli ich schopnosti doletieť až k nebu a vrátiť sa späť. Preto boli považovaní za poslov mŕtvych.
Povera: Keď vták zaťuká na okno, alebo vstúpi do domu, údajne si smrť príde po ducha niektorého z obyvateľov.

weronika171717
autor
28. júl 2017

@tomiholjubavi ty si proste úžasná, ďakujem Ti veľmi pekne. 🙂 Ďakujem aj Vám dievčatá za všetky ostatné komentáre @pillipilli @0silvia0 @bona_dea @malinkaaninka 🙂

cacianka
28. júl 2017

@tomiholjubavi veľmi pekná písačka, ten posledný odsek je naj👍

0silvia0
28. júl 2017

@tomiholjubavi ďakujem za poučenie, doteraz som si myslela, že Noe vypustil len holubicu...😕

tomiholjubavi
28. júl 2017

@0silvia0 potom poslal holubicku, lebo havran sa ukazal ako nespolahlivy 😂 asi mal svoje plany 🙂 tusim to bolo tak, ze on ho niekolko dni za sebou vypustal a on sa furt vracal, co bolo znamenie, ze nenasiel zem. ale raz ho vypustil a on vzal roha 😀 cize noe predpokladal, ze uz nasiel zem, tak skusil s holubickou a fakt.

tomiholjubavi
28. júl 2017

@cacianka ten posledny odsek ... vtacie h*vno ozaj prinieslo radost, ale len mojmu muzovi, doktorovi a tym, co cajku doniesli. ti sa smiali vsetci jak blazni 😀 ja uz som mala radosti pomenej 😀

cacianka
28. júl 2017

@tomiholjubavi to hovno ti prinesie šťastie, ani nevieš aké veľké 💎🍀

moonlight1210
28. júl 2017

@weronika171717 ja som zas videla havrana svetobeznika. Vykracoval si po kolajnici na bratislavskej stanici smerom od Vinohradov a zmizol smerom na Kuty.
Pekne popred peron, ludia mu vôbec nevadili.
Preto sa zrejme ani ten tvoj nedal odplasit.
Havran je inak velmi inteligentny vtak. Takze myslim, ze chapal, ze mu od teba nic nehrozi, a preto sa neobtazoval odletiet, kedze si tam chcel posediet a oddychnut.
Aj ked pre cloveka je to take prekvapujuce az znepokojive chovanie, kedze bezne su zvierata plache a radsej sa snazia dostat z dosahu.

heni79
28. júl 2017

@tomiholjubavi Však ale ak sa havran na archu nevrátil, našiel zem. Čiže potopa skončila. Noe to nepochopil? 😀 Lebo aj tak sa to dá vysvetliť. 🙂
A s čajkami sa asi kamošiť nebudeš, hm? 😀

cacianka
31. júl 2017

@tomiholjubavi pusti na ňu Gorička, nech je vytmaví čo sa sluší a čo nie...

tomiholjubavi
31. júl 2017

@cacianka Gori je taky posero, ten sa mi schova pod nohy a kuka inym smerom, akoze nič 😀 ...on je bitkar, len ked ide okolo velky pes, proti ktoremu nema sancu...vtedy steka jak najvacsi pitbul 😀 hlavne ked je v bezpeči paničkinho naručia 😀

cacianka
31. júl 2017

@tomiholjubavi maska je to, alebo pes ochranár - ochráni až ked ho roztočíš na vodítku ako laso ....
prepáč za tvrdý humor...
no je maznací, čo viac chceš ! nemôžeš mať všetko

stastenka42
6. aug 2017

😂😂😂 som sa pobavila!!!!

henamichal
15. aug 2017

Už uplynulo veľa dní odkedy sa ti zjavil havran na parapetnej doske. Stalo sa niečo? Manžel sa vrátil v poriadku z Nemecka?

bluka2
15. aug 2017

😂 😀

staroverec
12. nov 2023

@weronika171717 Odpovedám Vám po 6 rokoch,lebo dnes sa mi stalo to isté:havran mi behá po parapete,klopká naň aj na okno a ozýva sa.Mám veľmi kritické životné obdobie,preto aj toho havrana beriem ako nie náhodu a preto dnes aj ja lovím info na nete.Žiaľ,dnes už nie je doba,kedy sa tieto ,,povery" berú vážne ako kedysi.A tak moja odpoveď znie: žiaľ,neviem,hoci aj mňa zaujíma presne to,čo Vás.Čo sa dá vyzistiť na nete-zhruba: havran=symbol smrti,ale aj duchovnej,nielen fyzickej,čiže smrť starého a zrodenie nového.Plus spojenie s mŕvymi predkami. Mimochodom,píšete presne v deň mojich narodenín.

walentina7
12. nov 2023

Isto to bol havran? Mozno sa ti zdalo. Mohol to byt aj rumburak alebo pani černá. 🤔