Povýšenecký manžel
Čaute baby, som tu už s vami dlho ale musela som si spraviť novy nick lebo veľa známich ma tu pozná a viete ako to na dedine chodí....
Potrebujem od vás radu, ale poďme po poriadku....
Som maminou dvoch maličkých princezien, som doma na materskej `dovolenke`. Som tri roky vydatá a mám manžela a skoro 10 rokov starsieho. A tu je problem!!!! Zacal so mnou opovrhovat. Moje slovo nema ziaden vyznam ze ja nic neviem a mam byt ticho. Do nicoho sa nemam starat a do vsetkeho ma vraj nic!
Priklad: Ja netusim kolko penazi mame do konca mesiaca lebo on chodi do roboty a to su jeho peniaze a mna do toho nic. Vraj na co on chce na to peniaze ma. Super! A co je horsie tak este aj moj rodicak chodi na jeho ucet lebo vtedy tvrdil ze na co nam budu dva ucty dokonca aj moja vyplata chodila na jeho ucet, ale vtedy vzdy isiel a vybral mi celu moju vyplatu a dal mi ju. A teraz? Ked potrebujem nieco z obchodu tak musim od neho zobrat a dokonca mu povedat co idem kupit a da mi presne len tolko kolko budem potrebovat plus minus €. Casto ked on je v praci a neocakavane musim s detmi k lekarke tak si musim ist k mame vypytat, pozicat peniaze. Jeho odpoved na toto ved ma ti kdo pozicat ja jej to potom vratim.
Dalsia vec byt je JEHO, bral si nanho hypoteku este za slobodna. A tak sa aj sprava! Ked treba nieco opravit, ziarovku vymenit tak mi na to povie ze on to spravi kedy on bude chciet je to jeho byt a mna do toho nic!!!!
Jeho oblubena veta pouzivana niekolko krat denne JAA SI BUDEM ROBIT CO JA CHCEM A KEDY CHCEM A TEBA DO TOHO NIC. JA MAM BYT A TY MAS CO? JA SOM STARSI A CO SI TY PREZILA? Jak keby neviem co prezil, nic zvlastne.
Baby co mam robit? Ako s tohoto bludneho kruhu von?
PS: teraz bude mat narodeniny jeho kladena otazka kazdy den je co mi kupis? A za co by som mu mala nieco kupit ked peniaze nemam lebo mi nic nedava? A inac aj tak neviem ci mu chcem nieco kupit.
@lblb hm, praveze cez to BSM by mal vediet, ze si s holou ritou prisla, ale odides ako bohata pani. aj keby sa rozpucil.
BSM je vsetko co ste od dna sobasa nadobudli. takze aj tie peniaze na jeho "tajnom" ucte su tvoje. sice z nich teraz nemozes vybrat, ale pri deleni budu spadat do BSM.
toto na tom internete nezistil?
@moonlight1210 nemôžem sa dostat ani k sms notifikácii, má zaheslovaný počítač aj mobil... údajne by tam malo byť nejakých 10 - 12 000€. myslím, že mám do toho ísť????? 😲
@lblb
ale je jedno kolko z vlastnych penazi vlozis do byt - vsetko nadobudnute v manzelstve patri do BSM. On ta okasliava, lebo ta uplne za tie roky zmagoril a psychicky znicil... proste je to hovado...
Co je nadobudnute v manzelstve, patri obom manzelom rovnako. Pri rozvode ziadaj vysporiadanie, ber polovicu penazi... a nech sa aj posere..
mozno k tomuto by sa ti lepsie vedela vyjadrit @kaktusik007 ale urcite sa nevzdavaj...
@mima4 a ostatné dievčata , nemáte pravdu , ak sa aj byt kupil počas BSM a kupil sa za jeho peniaze , tak síce byt patrí do BSM ale pri delení je povinná mu vrátit peniaze ktoré do toho on výlučne dal.
Zároveň tento byt vôbe nemusí spadat do BSM ak sa kupil výlučne za jeho peniaze ide len o transformácu majetku , jeho majetku .. také su rozsudky.
A podla mna su správne, pretože sa má delit iba majetok spoločne nadobudnutý spoločnými silami .
@maminuska
nie som pravnicka ale mne to pripada ako niečo nelogicke. Si vezmi par, ktory sa vezme, su nejaky cas v podnajme a po troch rokov si kupia byt - hypoteka, ktoru bude platit iba chlap. Zena porodi za nasledujucich 12 rokov 4 detičky, pripadne bude zenou v domacnosti a tak logicky nebude financne prispeivat, ale vdaka tomu, ze ona sa stara o domacnost, uumoznuje tomu chlapovi zarabat krasne peniaze, robit karieru a jemu splacat byt.. cize čo on zarobi, vraza aj do bytu na jeho obstaranie...
To by bolo diskriminacne voci tej zene, keby jej povedal niekto, ze nakolko mala deti, venovala sa im pokryvala celu domacnost (dobre zarabajuci chlap neraz ma aj kopec sluzobiek), umoznovala muzovi zarabat tie peniaze..tak nema narok na polovicu...
Peniaze v manzelstve taktiez uz nie su delenne ale su spolocne.. bez ohladu, kolko kto zarobi... to by bolo extremne znevyhodnenie zien... za ich velky prinos do domacnosti, do rodiny... Mnoho zien si voli jednoduchsie prace s malickymi zarobkami len preto, aby obriadli domacnost, deti... lebo muz pracuje od nevidim do nevidim...
V manzelstve sa vsetky financie beru ako spolocne, nedeli sa, kto co zarobil a kolko dal. Do BSM nespada dedicstvo a dar.
@mima4 ale ano , ale toto boli peniaze pred manželstvom , to je ten problém .Jeho byt kúpený pred manželstvom, ktorý išiel na kupu bytu už v manželstve. Takže ak sa druhý byt kupil za 100% jeho výlučných prostriedkov, tak nie je v BSM.
Ale ak sa druhý byt kupil tak že on predal svoj byt a niečo doložili , byt je v BSM, ale pri delení BSM to ide na polovicu s tým že ona musá mu vrátit hodnotu jeho vloženého bytu , takže jej zostane v podstate holá rit.
BSM sa da sudom zrusit v pripade, ze jeden z mazelov podnika.
@maminuska
ak je to tak, tym padom kupovat byt v manzelstve na hypoteku, nie v hotovosti, pretoze ak muz ma nejake uspory, tak zena v pripade rozvodu odide s holou ritou...
Ale toto je odrb, pretoze toto velmi znevyhodnuje opat zeny, hlavne tie, co sa rozhodnu byt v domacnosti, starat sa o muza, deti, vyvarat, vypekat... proste mu vytvarat krasne prostredie, kym on ma umoznene robit karieru a ked ho ona omrzi, najde si milenku...tak ju posle do kelu aj s detmi - slvoenska klasika..
@mima4 ak kupuješ byt na hypotéku a on preukáže že tu hypotéku platil z vlastných prostriedkov nadobudnutých pred manželstvom - teda má osobitne peniaze , a z nich čerpá aj tak mu je to povinná vrátiť.
Iné je ak by splácali hypotéku z manželovho platu a ona na materskej to je už spoločné a ide to pol na pol.
@mima4 ako to znevýhodnuje ženy ? Však keď do manželstva nič nedonesú , tak nech si odnesu len to čo počas manžesltva nadobudli .
Nie je možné po niekom žiadať aby mi v rámci vyporiadania BSM nechal aj to čo si zarobil pred manželstvom . To jednoducho nejde.
@mima4 ale ved tie uspory nadobudol pred manželstvom nie ?Prečo by mal tej žene darovat pol z nich ? Z uspor ktoré vytvoril počas manželstva jej patrí polovička.
Si predstav že 10 rokov žiješ v zahraničí , makáš od rána do včera, potom sa vydáš a vezmeš si niekoho kto má " holý zadok " z rôznych dôvodov. Kúpite spolu byt za tvoje úspory nadobudnuté pred manželstvom a potom nadobudnete majetok počas manželstva. Tak byt zostáva tomu kto ho zapaltil z uspor pred manželstvom ( ak sa nezmení jeho trhová hodnota ) a ostatné ide na polovičku.
@maminuska
znevyhodnuje ich to v tom, ze v nasej spolconosti (a mali by jej byt aj prisposobene zakony) zeny obvykle nerobia karieru, zarabaju podstatne menej, prisposobuju sa muzovi a mali by byt v manzelstve chranene. Realne ta bezna zena taha za kratsi koniec, a ked sa proste chlapovi znudi, kopne ju do riti a zena je nahrata...
Mala by byt pravna ochrana zien, tak aby po rozvode nekoncili pomaly v azylovych domoch... a hlavne, vezmi si moznosti napr. tyranej zeny s troma detmi v pripade rozvodu v danej situacii. Jemu ostane byt, ona čo si bere a stara sa o deti skonci pod mostom...
@maminuska
OK, a ako by si to ty riesila u takej zeny? Berme fakt zenu čo robí postárku, predavačku... proste nizko platene pozicie...
Lebo tym, ze si vezme takehoto muza a porodi mu deti, vystavuje sa sama riziku, ze kebyze si jej chlap najde milenku, tak moze sa len modlit aby on nepodal ziadost o rozvod..
@mima4 len to je chyba sociálneho systému a vyzretosti tej ženy, nie chyba zákonov.
Ak by to bolo tak akosi písala že ak sa ožením / vydám tak partnerovi automaticky vznikaju práva na jeho majetok , ktorý použije v manželstve, tak počet manželstiev by rapídne klesol. No kto by sa ženil / vydával ak by som prišla o dosah nad svojim majetkom .
@mima4,
@maminuska má v tomto prípade pravdu. mnohé ženy sa potom takto cítia v manželstve bezpečné, si myslia, že manželstvo im zaručí presne polovicu z ich spoločného majetku, v skutočnosti to tak nie je. Treba rozlišovať príjmy a peniaze nadobudnuté v čase BSM (t.j. od uzavretia manželstva) a predtým.
ale aj tak by som v prípade @lblb išla z tohto nerovnocenného vzťahu von. Našla si vlastný príjem, išla do prenájmu (hoci aj napolovicu s niekým) a požiadala súd o zverenie dieťaťa do výchovy, výživné na seba do času rozvodu a výživné na dieťa. Takisto požiadať o prevedenie prídavkov na dieťa (popr. daňový bonus, ak má dostatočný príjem) na seba, takisto by som mala nárok na peniaze z toho jeho tzv. "tajného" účtu. Lebo pre banku nie je tajný a v prípade rozvodu má povinnosť banka tieto fin. prostriedky oznámiť. Ale toto je o držku a musí sa to urobiť v tajnosti a rýchlo. Lebo muž môže tieto peniaze pred tým vybrať (ťažko potom dokázovať, že ich neminul vrámci domácnosti) a ak je dostatočne prefíkaný, tak ten účet nie je na jeho meno ale napr. na jeho mamu či niekoho iného, komu dôveruje a peniaze tam vkladá v hotovosti, nie zo svojho iného účtu či priamo z výplaty..
Ja vždy hovorím, ak chce niekto niekoho obabrať o peniaze, tak má na to možnosti - manželstvo-nemanželstvo. Stačí byť dobre právne podkutý, prefíkaný a mať dostatočnú hrošiu kožu a bezohľadnosť ☹.
@maminuska
ja ti rozumiem, ale tymto sa zeny dostavaju do dost zlej pozicie, hlavne ak chcu deti... lebo tymto same seba ohrozuju. Ano, su vychcane zeny, to berem, ale je kopec zien, ktore mozno aj "vdaka" tomu ostavaju s alkolikmi, tyranmi.. lebo nemaju kam ist..doma 3-4 deti.. a muz ich ma doslova v hrsti. Proste nielen zeny ale celkovo rodic s detmi by mal byt chraneny voci partnerovi, ktory sa sprava zle (milenky, alkohol, drogy, nasilie,..).
Teraz realne zena, ktora chce odist od tyrana je proste nahrata...
@mima4 maminuska má pravdu, poznám prípad, kde súrodenci - všetci siroty dali peniaze z predaja rodičovského domu najmladšej sestre, lebo tá rodičov takmer nepoznala, ona keď sa vydala kúpili s manželom spolu byt, kde podstatnú časť peňazí dala ona z tých svojich a pri rozvode sa na to prihliadalo, lebo ona mohla ľahko zdokladovať, že väčšia časť peňazí na kúpu bytu išla z jej účtu. Bol to síce dar od súrodencov, ale nadobudnutý ešte pred uzatvorením manželstva. Inak mne by sa tiež nepáčilo, keby som (teoreticky) predala svoj byt, peniaze dala na kúpu domu, zbytok by sa platil z peňazí nás oboch a po rozvode by sa dom predal a peniaze išli na polovicu 😝 😝 😝 😝 . Že je to žena ekonomicky týraná, to je už ďalšia vec. Že žena s deťmi na SK nie je právne chránená takmer nijako a že VŽDY ťahá za kratší koniec, o nevydatej ani nehovorím je tiež ďalšia vec.Preto tu stále dookola kvákam, nech sa baby snažia trochu finančne zabezpečiť, kým vhupnú do manželstva a rodičovstva a nehrnú sa pod čepiec len za vidinou krásnej svadby a detičiek. Ďalšia vec je, nebrať prvého somára, ktorý stojí v rade, len preto, že spolužiačky sú povydávané a pri prvom náznaku, že ma chce zahnať do kúta, ho poslať do čerta.
@mima4 , napriek tomu že na manželstvo nemáme úplne rovnaké názory 😉 , myslím, že čo sa týka postavenia žien v spoločnosti, sa zhodneme. A áno - je to blbý systém a slabší na to doplácajú - či už sú v manželstve alebo nie. 🤐 .
Ono sa to ľahko povie, že predtým ako máš deti, porozmýšľaj poriadne, čo v prípade, že vzťah nevyjde, ako to s prípadnými deťmi zvládneš, ako si zachovať dôstojnosť a slobodu (aj finančnú). V reáli je to horšie, problémy nevidíme, až keď prídu. "Múdrejšie" sú väčšinou až tie ženy, ktoré sa už popálili a idú do ďalšieho vzťahu s viac otvorenými očami.
A niekto sa poučí aj na cudzích chybách. Práve pre ne majú tieto diskusie zmysel. 🙂
Ja som skôr toho názoru že do manželstva majú vstupovať ľudia vzdelanostne a ekonomicky vyrovnaní, alebo aspoň približne. Potom by nevznikali takéto situácie.
@maminuska
urcite existuje nejaka zmluva,, ktora sa da spisat medzi ludmi, ze nebude sa prihliadat na vlozene peniaze, ale nehnutelnost pojde pol na pol
@mamavera áno, máš pravdu, sama vidim, ze zeny skor uvazuju srdcom ako rozumom (cim netvrdim, ze netreba pouzivat aj srdce), len realne to nahrava tym psychopatom... Vela zien je velmi najivnych, obetuvavaju cely svoj zivot, karieru, seba na oltar rodiny... a potom padaju na hubu... ale čo s nimi potom? Odobrat zene deti lebo nevie im zabezpecit byvanie? ☹
BSM - fakty
manzel kupil byt pred manzelstvom -- hotovost 13000 eur plus uver -- (nepise kolko, dajme tomu dalsich 30 tisic eur)
zobrali sa
zili v byte.... tu manzel platil svoju VYLUCNU hypoteku z prostreidkov patriacich do BSM
predali byt
za peniaze kupili dalsi --- dalsi uver kde su uz obaja spoludlznikmi? alebo predaj bytu stacil na kupu vacsieho (lebo rekonstrukcia a dalsie sporenie???? )
aby som mohla poradit, potrebujem poznat viac faktov. na sumach nezalezi, ale pre ilustraciu a pochopenie su idealne.
a mima -- vezmi si to na seba... mas 13 tisic eur pred svadbou --- preco by si mala o tieto svoje peniaze prist vydajom???? to by sa ti akoze pacilo?????
@mima4 žiadna zmluva nesmie odporovat zákonu, inak sa jedná o neplatný právny úkon .
Ja osobne by som taku zmluvu nepodpísala. V minulosti som prepísala polovicu bytu na môjho exa, kde on nepohol ani prstom , ani korunu nevložil a vieš čo sa mi stalo ? Ostali mi deti , a prišla som o polovicu bytu , ktorý som mu vyplatila. Obratom tieto peniaze dal svojej novej manželke a nevlastnej dcére. Okradol moje deti .
Každá palica má dva konce.
@kaktusik007 , tak ja si myslím, že je nepodstatné, koľkokrát potom zobrali ďalší úver a koľkokrát kúpili byt.
delenie v prípade rozvodu by bolo zrejme takéto.
cena súčasného bytu ohodnotená znalcom (napr. 80.000) - ešte nesplatená hypotéka a úvery (dajme tomu 35000,-) čiže čistá hodnota bytu po vyrovnaní hypotéky: 45000,- z toho majetku 13.000 patrí mužovi ako vklad pred BSM (plus možno ešte nejaké drobné, splátky hypotéky pred manželstvom - napr za polroka, ak sa zobrali pol roka po zobraní hypotéky - nech bude 2000,-eur) takže z tohto bytu sa odráta celkovo 15000. Na BSM potom pripadá hodnota 30.000,- ktorá sa delí napoly, t.j. exmanželke pripadne 15.000,- ).
to je len taký môj laický prepočet 😉
@mima4 bohužiaľ áno, na SK je to tak 😝 😝 😝 😝 , je to ale spôsobené zárobkami žien na SK 😝 😝 😝 , ktoré sú voči cenám smiešne 😝 😝 😝 😝 , ďalej tým, že minimálna výška výživného je 30 eur...., vysokou nezamestnanosťou a pod. Potom ma tu dvíha z kresla otázka, či im dajú úver, alebo hypo, keď ona bude na MD, ešte je študentkou strednej školy, nerobila ani týždeň, ale deti chcú mať mladí....no tiež som toho názoru, že by sa materstvo nemalo odkladať donekonečna kvôli peniazom. Ale žena, čo vyliezla zo školy, má naozaj holú riť, nemá odrobený ani deň a ostane na MD, potom prípadne na ďalšej, je ohromným sústom pre takýchto magorov. Jemu je jasné, že nič nemá, že prípadne ani nemá kam ísť, že je na neho odkázaná, lebo bez praxe a s malým dieťaťom, alebo dvomi je pre zamestnávateľa totálne nezaujímavá...

@jolinka bodaj by si mala pravdu. na kúpnej zmluve sme vlastníkmi bymitu písaní obaja ale už pred dvomi rokmi keď u nás padlo slovo rozvod, tak si posťahoval z internetu články o BSM a oháňal sa tým, že som prišla s holou riťou a s holou aj odídem. no pojdem sa poradiť za právničkou a keď nadobnudnem viac istoty do buducna, tak konám. ja sa už nechcem nechať ponižovať ani manipulovať. syn to všetko vníma, tak ako si aj on v budúcnosti bude vážiť ženy, keď doma vidí takýto názorný príklad 😒