Povýšenecký manžel
Čaute baby, som tu už s vami dlho ale musela som si spraviť novy nick lebo veľa známich ma tu pozná a viete ako to na dedine chodí....
Potrebujem od vás radu, ale poďme po poriadku....
Som maminou dvoch maličkých princezien, som doma na materskej `dovolenke`. Som tri roky vydatá a mám manžela a skoro 10 rokov starsieho. A tu je problem!!!! Zacal so mnou opovrhovat. Moje slovo nema ziaden vyznam ze ja nic neviem a mam byt ticho. Do nicoho sa nemam starat a do vsetkeho ma vraj nic!
Priklad: Ja netusim kolko penazi mame do konca mesiaca lebo on chodi do roboty a to su jeho peniaze a mna do toho nic. Vraj na co on chce na to peniaze ma. Super! A co je horsie tak este aj moj rodicak chodi na jeho ucet lebo vtedy tvrdil ze na co nam budu dva ucty dokonca aj moja vyplata chodila na jeho ucet, ale vtedy vzdy isiel a vybral mi celu moju vyplatu a dal mi ju. A teraz? Ked potrebujem nieco z obchodu tak musim od neho zobrat a dokonca mu povedat co idem kupit a da mi presne len tolko kolko budem potrebovat plus minus €. Casto ked on je v praci a neocakavane musim s detmi k lekarke tak si musim ist k mame vypytat, pozicat peniaze. Jeho odpoved na toto ved ma ti kdo pozicat ja jej to potom vratim.
Dalsia vec byt je JEHO, bral si nanho hypoteku este za slobodna. A tak sa aj sprava! Ked treba nieco opravit, ziarovku vymenit tak mi na to povie ze on to spravi kedy on bude chciet je to jeho byt a mna do toho nic!!!!
Jeho oblubena veta pouzivana niekolko krat denne JAA SI BUDEM ROBIT CO JA CHCEM A KEDY CHCEM A TEBA DO TOHO NIC. JA MAM BYT A TY MAS CO? JA SOM STARSI A CO SI TY PREZILA? Jak keby neviem co prezil, nic zvlastne.
Baby co mam robit? Ako s tohoto bludneho kruhu von?
PS: teraz bude mat narodeniny jeho kladena otazka kazdy den je co mi kupis? A za co by som mu mala nieco kupit ked peniaze nemam lebo mi nic nedava? A inac aj tak neviem ci mu chcem nieco kupit.
@mima4 ziadna zmluva, slovensky pravny poriadok predmanzelske zmluvy nepozna.
Pozri, ja nechapem, preco tu pisete ze ta zena je na tom skratka.... skratka su tie, co ziju v partnerstve, ale v manzelstve ani nie.
preco???
pretoze chlap ma byt... . plati si svoju VLASTNU hypoteku.... plati 300 eur mesacne... cize de facto zene setri mesaic co mesaic do ponozky v pripade rozvodu 150 eur (lebo preukazatelne sa JEHO hypoteka plati pocas manzelstva a ak pride k rozvodu, sa to MUSI zohladnit).
takze mame situaciu, kedy -- chlap kupi byt za 50 tisic eur... vsetko na hypo, ale dajme tomu ze 10 tisic splati este pred manzelstvom a zostatok ku dnu sobasu je cca 40 tisic eur.
zoberu sa
platba 40 tisic zodpoveda platbe pri aktualnych urokoch asi 250 euram mesacne.... cize rocne je to 3 tisic eur.
su spolu 5 rokov.
rozvedu sa.
Pocas manzelstva sa preukazatelne urhadi na hypoteke 15 tisic eur --- cize manzelka dostane 7500 eur. Len tak.
druhy priklad:
vezmu sa, zoberu si SPOLOCNU hypoteku v manzelstve 40 tisic eur, za tkoru kupia byt....
tiez platia 250 eur mesacne.
po 5 rokoch sa rozvedu ---- hodnota bytu dajme tomu ze stupla o 5 tisic eur (postupne upravovali byt z penazi, co prave zarobili, alebo sa im byt podari o 5 tisic predat drahsie)
pocas tych 5 rokov splatili na ISTINE hypoteky nieco okolo 6600 eur ( pri uvere 40 tisic eur je zo splatky 250 eur mesacne asi 110 splatka istiny, 140 su uroky).
cize manzelia maju zostatok hypoteky 40 tisic minus 6600 ---- 33.400 eur.
predaju byt za 45.000 eur ---- ostane im po vyplateni hypo teda 11.600 eur. Manzelke patri z toho polovica - 5.800 eur
ktora manzelka je na tom lepsie????? ta, co dostane 7500 eur, alebo ta, co dostane 5800 ????
a to este ta, co dostane 5800 rata, ze byt preda o 12,5 % drahsie, ako ho kupila!!!!!
velmi, ale naozaj velmi dolezita je vec, ZA KOLKO kupili ten trojizbovy byt.
presne preto, ako pise @maminuska.
ak totiz ten 2izbak predali za 50 tisic, a kupili ten 3izbovy za 49.999 eur, ten byt je JEHO !!! aj keby na katastri bolo napisane vlastnictvo na manzelov v pomere 1:1... Tuto ide o jasnu transformaciu financnych prostriedkov -- jeho vylucne prostriedky ziskane za predaj 2 izboveho bytu sa pretransformovali do 3 izboveho bytu.
ALE ak 3 izbak kupili za 55 tisic eur, cize 5 tisic doplacali zo SPOLOCNEHO MAJETKU MANZELOV, tak potom cely tento byt spada do BSM.
otazka BSM je velmi siroka a ma vela zakuti, zalezi na kazdom jednom detaile a preto bez miliona otazok a odpovedi sa kvalifikovane poradit proste neda.
@lblb poraď sa s právnikom, myslím, že je to ta ako písala @jolinka - máš právo na polovicu z ceny bytu po odrátaní toho, čo do neho vložil manžel. Dieťa máš už väčšie, máš nárok na výživné naň, možno by pomohla nejaká brigáda k platu, keď len upratovanie kancelárií na tri hodiny a pod., alebo sa spojiť s mamičkou s podobným problémom a prenajať si malý bytík spoločne, aj by ste si deti postrážili.Držím ti palce.
@kaktusik007 ale ty stale uvazujes tak ze ON v manzelstve plati vlastnu hypoteku to je jedno kolko 300 ci 250... a zena z toho po rozvode dostane LEN TAK {akoby nezasluzene 😒 } polovicu.
ved to nie je "len tak" oni tu hypoteku platia spolocne , o tom su prijmy v manzelstve..a ze on zaraba viac a ona menej ...tak opat on zaraba vdaka svojej zene, ktora mu robi zazemie, a vzda sa svojho zarobku aby mohla naplnit nejake ciele manzelstva {ine ako financne} napr. vychovat deti a pod.. 😉
@jolinka ano, ano, ano.... ja v tomto s tebou suhlasim a prave preto, ze ona mu vytvara zazemie, ma narok na tu polovicu co on pocas manzesltva si plati svoju vlastnu hypoteku.
to, ako som to formulovala, bol priklad, aby to bolo exaktne --- pretoze ON si plati svoju hypoteku z penazi patriacich do BSM --- cize nie z jeho vlastnych penazi.
hovorim to iste, len v ruzovom, asi sa nechapeme 🙂
@kaktusik007 tu ide skôr o to že sa chce aby byt ktorý sa kúpil v manželstve vždy a za každých okolností išiel na polovicu bez ohľadu z akých PP bol financovaný.
A to sa mi zdá absolútne nespravodlivé. Pretože ak ja predám svoj byt za 50 tis a na zvyšných 10 tis si vezmeme hypotéku , tak v prípade rozvodu by som / by som mala vyplatiť pa1/2 t.j parrtnerovi 30 tis EUR. Mne zostane 30 tis EUR. čistá strata 25 tis.
Tak už zrovna pre toto by som sa nevydávala a majetok nadobudla do podielu.
@maminuska jasne ze je to hlupost, len preto ze ja predam vylucny majetok pocas manzelstva....
ale aj tak paradoxne ten chlap, tym, ze predal svoj vylucny majetok, taha za kratsi koniec -- a tiez neviem ci si to tu baby uvedomuju.
a ja osobne, tym ze mam hypo na byt, ktory uz mam a nie som vydata, ak by som sa neikedy vydavala --- no pre toto by som trvala na zruseni bsm, alebo by som sa uz nevydala -- a bezne platby za byt platila zo spolocneho uctu, ako aj potraviny, ale sakra by som si dala pozor, aby moja hypoteka odchadzzala z uctu, na ktorom budu moje vylucne prostriedky --- aby niekedy nahodou mojho dalsieho ex nenapadlo si narokovat za splatky hypoteky pocas nasho vztahu.
cele je to komplikovane, osobne @lblb moze byt rada ze jej manzel svoj byt predal a kupili spolocny -- to hra dost v jej prospech.
a moze sa stat, ze dostane nakoniec polovicu bytu - zalezi o pravnom povedomi jej manzela, ci si vobec svoj vylucny majetok bude narokovat zapocitat -- pretoze to, ze na to ma narok, neznamena, ze to urobi....
u ttvojho pripadu --- ak ma byt novy hodnotu 60 tisic, ty mas naork na svjich 50 tisic a tych 10 je majetok v BSM - cize pol na pol... takze tychto 60 tisic sa deli 55 tebe a 5 partnerovi.
ALE -- tu do toho vstupuju uvery... a tie to dost komplikuju.
pretoze on si bral pred manzelstvom hypo, ktoru splacal v manzelstve a aj splatil asi v manzelstve.... potom sa bral 3 izbak, asi nie v hotovosti, ale opat tam bol asi uver.... no a bez toho, aby sme odratali uvery, nie je sanca napisat na kolko ma narok z toho bytu....
@maminuska , my s mužom nie sme zobratí a je pravda, že na začiatku som tiež neuvažovala veľmi finančne zrelo, čo sa mi mohlo vypomstiť (v prípade, žeby to v tom čase chcel môj muž zneužiť) , našťastie k tomu nedošlo a dnes máme financie myslím si spravodlivo vysporiadané.
môj muž bol totiž v čase, keď sme sa zoznámili, vlastníkom 2i bytu, ktorý mu ale na jeho meno kúpila jeho staršia sestra a oni sa dohodli, že on jej to neskôr splatí, ale len v nominálnej (kúpnej hodnote), kt. v tom čase bola smiešnych 60000,- sk (bol to byt po neplatičovi). Ja som tiež bola vlastníkom časti bytu, i keď papierovo bol napísaný celý na mňa. Ja som z tohto bytu bola vyrovnaná (tiež len v nominálnej hodnote) a z týchto peňazí som vyrovnala mužov dlh za byt aj za auto (čo mu tiež prispela sestra). A tu som sa chvíľu ocitla vo finančnom vákuu, lebo svoje peniaze som vložila do čohosi, čo ešte nebolo mojím majetkom. 🤐
Neskôr ale priateľ tento byt predal (za oveľa vyššiu cenu , cca 700.000sk) a kúpili sme si spolu trochu väčší, zobrali spolu menšiu hypotéku a nový byt je napísaný na oboch - každý vlastníme polovicu. Ja som do neho vložila financie, on dá sa povedať nepeňažný vklad (lebo už v tom čase, keď sme sa poznali, mal byt oveľa väčšiu hodnotu ako 60.000,- a ja by som ho od "cudzieho" za takúto cenu určite nekúpila 🙂.
Dobre, spravim priklad ako to je s delenim BSM v tomto pripade. Sumy berte ako orientacne.
Manzel mal nasporene 13.000 eur, kupil si byt, splacal hypoteku...
zobrali sa a splacali jeho hypoteku pocas manzelstva 24 mesiacov po 150 eur --- cize splatili 3.600 eur.
vyplatili manzelovu hypoteku na tento byt - zostatok na nej bol 19.000 eur.
manzel tento byt predal za 39.000 eur.
z tohto bytu je majetok v BSM nasledovny:
Manzelov zaplati z 39.000 eur 19.000 eur hypoteku, a ostane mu 20.000 eur. z tohto je povinny vratit manzelke peniaze, kedze z manzelstva sli na splatky JEHO hypoteky spolocne peniaze.. Takze jej musi dat 1.800 eur.
Ostava mu 18.200 eur.
kupii 3 izbovy byt. Mali hotovost 20 tisic (za predaj 2izbaku), zobrali si spolocny uver, splacaju spolocnu hypoteku.
Pride ku dnu rozvodu. Byt ma hodnotu 60 tisic eur. zostatok na hypoteke je 18.000 eur.
zostatok hodnoty bytu po odratani uveru je 41.800 eur.
z tejto hodnoty je manzelov vylucny majetok 18.200 eur a manzelkin 1.800 eur (dovod vid 2izbovy byt).
takze 41.800 minus 18.200 a minus 1800 --- rovna sa 21.800 - toto je hodnota 3 izboveho bytu spadajuca do BSM
kazdy ma narok na polovicu z nej, cize po 10.900 eur.
cize ak predaju 3 izbovy byt za tych 60 tisic eur, tie peniaze sa rozdelia nasledovne:
18.000 eur splatenie spolocnej hypoteky
29.100 eur manzel -- 18.200 za jeho dvojizbovy byt a 10.900 za spolocny trojizbovy
12.700 eur manzelka - 1.800 ma narok za splacanie JEHO hypoteky pocas manzelstva , 10.900 za spolocny trojizbovy
kontrola spravnosti --- 18.000 plus 29.100 plus 12.700 --- 59.800 eur... takze je tam chyba aniekde mi leita 200 eur, ale dufam ze to chapete aj bez toho aby som tu chybu musela hladat 😀 😀 😀 😀
tak chybu som nasla 😀
zostatok hodnoty bytu po odratani uveru NIE JE 41.800 eur, ale rovnych 42.000 eur. takze kazdy ma narok nie na 10.900 eur, ale rovnych 11.000 eur.
no a potom to uz sedi 🙂
@kaktusik007 , super, len ja mám čísel a účtovníctva v robote dosť. Takže sa mi nad tými číslami nechce rozmýšľať. Radšej nám povedz slovný záver k tomu, že čo z toho vyplýva 😉 😀 😀 😀 .
môj názor - či už ideš do manželstva s holou riťou, či nie, aj tak môžeš na to doplatiť 😒 .
takže ak manželka ide do manželstva bez majetku, je riziko, že hoci bude mať na časť majetku pravdepodobne nárok, je to stále málo na to, aby si vedela zabezpečiť samostatné bývanie v prípade rozvodu.
Ten čo zas prišiel do manželstva s majetkom, o časť svojho majetku príde.
záver: brať by sa mali 2 rovnako majetní alebo 2 holoriťní 😀
OK baby, berem vase argumenty, tak teda jedinou radou pre zenu v danom pripade (este pred vstupom do manzelstva) je vysvetlit nastavajucemu, ze si budu musiet pockat 10 rokov, kym aj ona nasetri na byt, aby sli fifty fifty a mohli si tak potom zalozit rodinu...
@mamavera
no proste cele to je riziko pre zenu. Tym ze zena dobrovolne ide do zvazku s takym clovekom a venuje sa rodine, za par rokov si on najde frajerku, tak je nahrana.. a ak nema kde byvat, lebo prisla s holou ritou do manzelstva, tak on sa moze postarat aj o to, aby jej vzali deti.. pricom ona mozno 10 rokov stravila doma a on mohol makat na svojej kariere...a teraz je hrdina..a jej ostali oci pre plac...
@mima4 tu podľa mňa nie je jediná rada ale rôzne riešenie:
1. vziať sa a zmieriť sa s možným rizikom ktoré vyplýva z nerovnakého materiálneho statusu partnerov
2. rozisť sa nájst si každý primeraného partnera
3. zostat spolu a aj napriek existenci jedného bytu si kupit spoločný , ktorý sa bude splácat hypotékou. Predchádzajuci byt prenajat ( prenájom už patrí do BSM ) a splácat nou hypotéku.
4. prepísať pol bytu partnerovi a v prípade rozvodu si trieskať hlavu o stenu ako ja .
@mima4 preco?
ved je to jedno... ako pisem, v nevyhode je zena, ktora sa nastahuje do manzelovho bytu a ten nie je na hypoteku -- taka by mala silno zvazit setrenie do ponozky pre strycka prihodu.
a tiez v nevyhode je zena, ktora nie je manzelka.
ale ak jeden ma hypoteku na byt pred manzelstvom - ved to je v pohode... ved ta zena pri rozvode na tom az tak zle nebude 🙂
@maminuska
myslim ze ta tretia moznost je najrozumnejsia.
@kaktusik007
setrenie, to je fajn napad, ale zasa realita slovenskych rodin. Tym aku mame tu "kulturu" zena je roky doma s detmi, cize nema z coho setrit "do ponozky" a ked sa zamestna, tak bere obycajne podradnejsiu pracu za malo penazi, aby chlap sa mohol realizovat...zaraba malo..proste zacarovany kruh. To čo je podla mna nefer je to, ze kvoli nemu sa ona vzdava moznosti nejakej realizacie v profesii, lepsich prijmoch, mozneho lepsieho financneho zabezpecenia aj do buducnosti... a vlastne na to doplati, nie je nijak chranena.
@kaktusik007 podla mna je aj v značnej nevýhode žena ktorá sa nastahuje do spoločného bytu, ktorý bol vo velkej časti financovaný predajom iného bytu ktorý bol vo výlučnom vlastníctve manžela a splatený
@mima4 a to jej este stat rata opatrovanie deti ked je s nimi na RD do dochodku ani nie polovicou priemernej mzdy.... ani minimalna to nie je 😀DDD to len ze aby si mala o dovod viac nadavat na stat 😉
@maminuska ano.
vyhra je v pripade moznosti 3 - ze ten vylucny byt sa prenajme a z toho sa plati hypo. Ale realita slovenskych rodin -- komu schvalia dve hypoteky????
takze asi 90% pripadov to bude riesit predajom povodneho bytu a kupou noveho....
ale uplne najviac v piiip je zena, ktora aj ked kupi spolocne byt s manzelom, z predaja jeho bytu, ak ten novy byt stoji papierovo menej ako ich spolocny...
pretoze ona je v tom, ze byt je aj jej.... a potom uuuuuuups, nema nic. NIC !!!!
@kaktusik007
no len dochodok daleko, a deti treba vychovavat, starat sa, krmit... teraz :-/
@mima4 aj ja si myslím, že tretia možnosť je najrozumnejšia. V dnešnej dobe si treba akýkoľvek životný krok dobre premyslieť, môže byť človek akokoľvek zamilovaný, treba myslieť na to, že polovica manželstiev sa skrátka rozvádza. Jasné, že nikto neuzatvára manželstvo s tým, že sa po čase rozvedie, ale stať sa môže.
@mima4 dochok je blizsie ako si myslis.... mam 34 a som na dochodku.
Ahoj, prepac ale ja mam o 18 rokov starsieho manzela a takto sa nesprava!!! Vazi si ze som mu dala syna, ze sa o neho staram, ze ma vsetko prichystane, stara sa o nas po vsetkyhc strankach a za 7 rokov co sme spolu si nikdy nedovolil povedat ani nieco take ci mi sibe aj ked si to urcite velakrat myslel🙂
Je to idiot a primitiv!!!! ak ma voci tebe take spravanie. Rozhodne ist od neho!!! A velmi rychle. Ja som to uz urobila, pri prvom. Nebolo to lahke odisla som s dcerou, bez penazi a roboty ale stalo to zato. Uvedom si ze ty si jeho manzelka, ktoru si ma vazit a prejavovat uctu, vychovavas mu deti a staras sa o domacnost!!!! Odchod je ta najlepsia vec co som v zivote urobila aj ked to bolo sakra tazke.
@kaktusik007 s dôchodkom by som sa netrápila, my ich už nebudeme mať z čoho dostávať 🙂
@maria1989 hovorim, ja som sa uz dochodku dozila... 😀 😀 😀

@kaktusik007
zrejme to treba pocitat od konca...]
dajme tomu novy 3izbovy byt ma hodnotu 50 tisic eur... manzelove vylucne prostriedky vlozene do 3izb. bytu...su 400 tis sk v hotovosti 13000 eur plus cast hypoteky ktoru splatil pred manzelstvom...dajme tomu 10000 eur..
cize 50000 eur - 23000 eur rovna sa 27000 tisic eur..polovicka z toho patri manzelke ...lebo na tom uz sa podielala v rami BSM