icon

Požiadali by ste rodičov o založenie rodičovskej nehnuteľnosti?

Včera o 08:52

Ahojte, mam otazku, co by ste robili v tejto situacii, ako by ste sa zariadili?
Predstavte si, ze mate cerstvych 25 rokov aj s partnerom, ste novomanzelia, pracujete obaja asi cca 3 roky ako predavaci a zijete v podnajme v BA. Takze uspory nic moc a do toho sa postasti babatko.. Chcete uz v takejto situacii ist do svojho, ale nie su financie ani podmienky na ziskanie hypoteky (300tis.€). Isli by ste v tomto pripade za rodicmi - svojimi, alebo partnerovmi a poprosili ich o pomoc - financnu, konkretne zalozenie rodicovskeho domu? Vy ako rodicia, urobilo by ste toto pre svoje deti? Nie je to podla vas uplne od veci poziadavka?
Dakujem.

anonym_c2fd9b
Včera o 11:34
@anonym_9e2796

@anonym_c2fd9b čo nie je? Však si to aj sama napísala, kym nesplatíte čiastku čo chýbala. Takže logicky je blbosť čo si napísala. Najprv musíš splatiť a až potom vyňať záložné právo.

@anonym_9e2796 tak sme sa nepochopili, myslel som to tak, že ta rodičovská nebude založená počas 30 rokov splácania, ale len zlomok času, kým splatime ten zvysok

slavomira236
Včera o 11:34

@anonym_autor nie nezalozila by som svoj dom. Ja som nikdy ziadny uver nemala a isto by som nerucila nikomu inemu

kitycat
Včera o 11:35

Preco ste pocas toho snazenia a davno predtym uz nesetrili?

som_realistka
Včera o 11:42

@anonym_autor neviem aky he "plat predavaca" ale uz ste mali sedenie s fin poradcom alebo v banke? Lebo podla mojich pislednych skusenosti so ziadostou o hypo, dve dospele osoby z toho jedna tehotna, co by si mal povedat aspon svojmu poradcovi, plat predavaca , o jeden o chvilu pridete bude sice materska ale iba kratko, tak hypo vo vyske 300k ani nedostanete, a zakladat rodicovsku nehnutelnost v takomto pripade je nezodpovednost. A odpoved na otazku, nie, nezalozila by som rodicovsku nehnutelnost. Nue malo ludi na to uz doplatilo.

svetlonos
Včera o 11:51

@anonym_autor
nie ja nikdy! Z jedne partnera sa moze vyklubat kreten alebo sa nieco stane, uraz dlhodoba pn a rodicom zostanu oci pre plac!
Chces ist do svojho za 300k 🫣🤯? Pritrafilo sa babo? Tak treba zvazit priority! Bud strata rodiny na dobu urcitu - praca v zahranici alebo jold najom a rodina
Ale to akoby rodicia k tomu prisli na stare kolena? Nie, nikdy neviem co ba sa mbe mohlo stat a rodicom to vezmu v najhorsom, neexistuje. A ani by som z rovnakeho dovodu nebola ochotna poskytnut.

anonym_409634
Včera o 11:56

Z čoho chcece platiť tú hypotéku, keď ty budeš brat 6 mesiacov materskú ( asi nič moc z platu predavačky) a potom rodičák? Z 1 platu predavača dokážete platit elektriku, vodu, kurenie v novom byte, uživiť 2 dospelych a dieťa a platit rodičom hypoteku?

svetlonos
Včera o 12:02

Vy sa momentalne po ziadnych bytoch neobzerajte! Pockajte 3 roky, ty do prace a potom rieste casom hypo. Aj lacnejsie bytu su nad vas rozpocet! A ver mi, nechces fungovat z 30e na mesiac ked poplatis nutne mesacne naklady. Viem o com pisem, mam to za sebou. Ale bola som slobodna BEZDETNA! A taj som odisla do zahranicia, splacat dom na ktory som ostala sama. Mat k tomu dieta, no neexist. A teda to tiez vie vztahom riadne zamavat, budete mat co robit aj s tym. Nie este hypo riesit.

anonym_e72ce0
Včera o 12:22
@letfenixa

@katica06 sa vyučuje. Rovnako ako gramatika, máš pocit, že celý národ ju ovláda? Rovnako ako hlavné mestá, nasobilka, sexuálna výchova,...

@letfenixa v ktorom ročníku? Že som sa s tým nestretla...

3009
Včera o 12:40

@anonym_autor určite nie

anonym_cac6a4
Včera o 13:06

Nie, mate neperspektivnu pracu a rozum na urovni 18rocnych…. Ani to nie, lebo zakladna matematika nula bodov a nacasovanie asi to najhlupejsie co sa da. 300K 🤦🏻‍♀️ a zit budete z lasky. Radsej nech buduci otecko zamaka aj s brigadami a po narodeni dietata nech ide na turnus do zahranicia a ty k rodicom, aby ste usetrili na vyssi zaklad na hypo. Na novostavbu nemate, hladajte nieco, co zvladnete…. Nesla by som nad 180k V Lidli alebo v nejakom retazci mozete pracoat aj v mensom meste, kde je byvanie lacnejsie. Byt moja dcera: syn tak vas poslem kade lahsie. Pomoc ano … ale na dom mi nikto nesiahne. Skor ako si zacnete stavat vzdusne zamky, navstivte par bank a poradcov

anonym_6566ce
Včera o 13:15
@anonym_52f473

Neviem koľko zarobíte ako predavači, ale kamoš má len na províziách mesačne okolo 1000 - 1200 eur netto. Teraz mi vravel, že bude mať 1700 + základná mzda + príplatky za víkend. K bytu. Kúpiš ak do 200 000, a na začiatok nepotrebujete 3i, keď už. Ak ste dieťa plánovali, tak 20% cash určite máte ušetrené.

@anonym_52f473 super, v akom obchode robi kamos? Tam sa budem hlasit, lebo tolkoto zarobim ako team lead v korporate a 2 cudzimi jazykmi na C1 urovni. Pred rokmi som robila predavacku a kludne sa k nej vratim, ked vyhorim

anonym_52f473
Včera o 13:18
@anonym_6566ce

@anonym_52f473 super, v akom obchode robi kamos? Tam sa budem hlasit, lebo tolkoto zarobim ako team lead v korporate a 2 cudzimi jazykmi na C1 urovni. Pred rokmi som robila predavacku a kludne sa k nej vratim, ked vyhorim

@anonym_6566ce robí v Nay predajni a nerobí ani v BA, ale na východe. Je šikovný, vie predať, pôsobí nenásilne.

anonym_b75421
Včera o 13:25

My traja surodenci sme vsetci zalozili rodicovsky fom. Rodicia nam to sami navrhli. Bolo to samozrejme len na cca 2 roky kym sme si to neprehodili na svoju nehnutelnost

anonym_9d6009
Včera o 13:44
@anonym_autor

Ok.. dakujem pekne vsetkym za nazory, poobzerame sa po inych lacnejsich moznostiach..

@anonym_autor Prepac, ale co so cakala? Ze ti napiseme-wow, super napad, rodicia budu nadseni? Musite mat novostavbu? A vilu pod Slavinom by ste nechceli?

ivicatolic
Včera o 14:03

@anonym_autor jedine chorý človek podpíše svoj dom

anonym_69cb7e
Včera o 14:24
@sasa1310

@anonym_69cb7e pred 20 rokmi sa dávalo 100 % hypotéky. A mama ručila aj ako ručiteľka?

@sasa1310 nedali nam 100 percent, ved viem, co sme brali, museli sme brat aj spotrebny uver, mama nie je rucitelka, ked zakladas nehnutelnost, rucitel nie je potrebny, je to uz pomaly splatene

timinochka_95
Včera o 14:34
@anonym_6566ce

@anonym_6566ce Prepáč ale koho zaujíma koľko máš jazykov a skúseností ? Si myslíš že niekto bude zo seba robiť šaška krátky-dlhý, občas dlhý a dlhši, za 800€ mesačne? 😂 Predavači, aj v OC vedia veľmi dobre zarobiť keď majú spravodlivý systém odmien za predaj, + robia 2 víkendy v mesiaci za ktoré majú príplatky, a väčšinou ťahajú 12stky. Takže tvoje ironické komenty sú trápne.

anonym_a67d47
Včera o 14:35
@anonym_52f473

@anonym_6566ce robí v Nay predajni a nerobí ani v BA, ale na východe. Je šikovný, vie predať, pôsobí nenásilne.

@anonym_52f473 a normalne zarobi kolko??lebo vies,boli Vianoce a ludia kupuju spotrebice,aj my z alzy sme kupili plynovu varnu dosku a sporak.Ale zvecsa do elektra malo ludi ide a kupy.Kupy takto cez net.To sa ho potom spytaj,nie 1 vyplatou.Aj ja som doniesla tento mesiac 2332eur a k tomu rodicak,no mat taky plat kazducky mesiac som vysmiata na svet,ale realita je ze priemer mam 1660eur v cistom takze niekedy je to mensia suma od priemeru,niekedy je to taka suma ako som pisala,ale hypo splatka rovnaky mesiac a musi sa stale platit.
To si treba uvedomit.

petamich
Včera o 15:02

@anonym_autor nie, nikdy by som to od svojich rodicov neziadala a rovnako by som s tym nesuhlasila, ak by za mnou prislo moje dieta

A uprimne uz duplom nie, ak by moje dieta a jeho partner boli bez uspor, zarabali minimalnu mzdu a jeden z nich sa chysta na matersku/rodicovsku.

petamich
Včera o 15:03
@som_realistka

@anonym_autor neviem aky he "plat predavaca" ale uz ste mali sedenie s fin poradcom alebo v banke? Lebo podla mojich pislednych skusenosti so ziadostou o hypo, dve dospele osoby z toho jedna tehotna, co by si mal povedat aspon svojmu poradcovi, plat predavaca , o jeden o chvilu pridete bude sice materska ale iba kratko, tak hypo vo vyske 300k ani nedostanete, a zakladat rodicovsku nehnutelnost v takomto pripade je nezodpovednost. A odpoved na otazku, nie, nezalozila by som rodicovsku nehnutelnost. Nue malo ludi na to uz doplatilo.

@som_realistka jasne, ze nedostanu, platy blizke mininalnej mzde, zena na materskej = odpocita sa este zivotne minimum na manzelku a dieta, nevyjde im pomaly "ziadna" hypoteka a nie 300 tis.

bambulkaaskatulka
Včera o 15:43

Ale ak ozaj nie si troll...dostala si tú jednu ozaj dobrú radu, aj keď bude ťažká...ty k rodičom a muž na čas makať do zahraničia. Ani potom nebudete mať na novostavbu trojizbak v centre Bratislavy... Ale aspoň na čosi bude

letfenixa
Včera o 16:52
@anonym_e72ce0

@letfenixa v ktorom ročníku? Že som sa s tým nestretla...

@anonym_e72ce0 v hociktorom. Ja učím 2. stupeň a v každom ročníku sa tomu venujem.

majkakvet
Včera o 17:51

@anonym_autor ano, spravila som to, rovnako ako moja uz neboha svokra pre nas. Ceny bytov v Ba su sialene. Inac neviem pomoc dcere.

anonym_db7801
Včera o 17:57

@anonym_autor tiez som brala s manzelom hypo na novostavbu a moji rodicia nam zalozili dom, hned nato som otehotnela a po narodeni dietata sme ziadali o znizenie splatok na polovicu aby sme prezili obdobie RD.. ale brali sme "iba" 150k a uroky boli 1%... Teraz by som do toho asi nesla... Kazdopadne mame obaja poistky keby sa nam nieco stalo tak sa hypo vyplati z poistky a rodicovsky dom nebude ohrozeny...a ak by sme nedajboze nemali na splatky, tak predame dom a pojdeme byvat k nasim..

anonym_6566ce
Včera o 17:59
@timinochka_95

@anonym_6566ce Prepáč ale koho zaujíma koľko máš jazykov a skúseností ? Si myslíš že niekto bude zo seba robiť šaška krátky-dlhý, občas dlhý a dlhši, za 800€ mesačne? 😂 Predavači, aj v OC vedia veľmi dobre zarobiť keď majú spravodlivý systém odmien za predaj, + robia 2 víkendy v mesiaci za ktoré majú príplatky, a väčšinou ťahajú 12stky. Takže tvoje ironické komenty sú trápne.

@timinochka_95 ake ironicke? Ja som sa pytala uplne vazne! Robila som predavacku na plny uvazok v Lara Bags, ano presne, kratky-dlhy dvanastky. A teda, bohuzial, ani som sa nepriblizila k 1000 v cistom. Ja absolutne doprajem dostojny plat vsetkym a preto som chcela vediet, ktory obchodny retazec ferovo hodnoti zamestnanckv tak, ze to povazujem za dostojny plat. Nemam predstavu, preco si na mna tak vyletela. Uplne seriozne by som radsej teraz po rokoch sla robit do obchodu, hlavne ak by ma nezabrzdil plat... a kedze teraz sa dozvedam, ze vie byt rovnaky ako mam v korporate, tak by bolo asi fajn sa teda skusim nahlasit k tymto ferovejsim zamestnavatelom.... neda sa ani korporat robit vecne. A to, ze nepozuijem jazyky v obchode, to je jasne. To nebola kritika na predavacov, ale na moju vlastbu firmu, ze chcu xyz a moc nezaplatia. Tak oreco sa neposunut teda inam... a orave k manualne ma teraz viac taha. Tak asi sme sa nepochopili....

anonym_6566ce
Včera o 18:03
@anonym_52f473

@anonym_52f473 super, to je dobre vediet, ze su aj zamestnavatelia, co vedia ferovejsie ohodnotit. Urcite vie kamos aj dobre poradit zakaznikom produkty, tam by som sa ja musela dovzdelavat. Dakujem pekne, Nay mam v meste, tak ak by na to raz prislo, aspon viem, ako sa pri sikovnosti da zarobit. Kamosovi vsetko dobre a tebe dakujem za odpoved, skutocne som otazku nemyslela zle (tuto niekto iny ma napadol, ako keby som nejake urazky napisala alebo co ale naopak, ja fandim tvojmu kamosovi a praveze kritizujem moju firmu)

katulienkax
Včera o 19:23

Autorka keď robíte obaja len predavačov, kľudne môžte odísť do lacnejšieho regiónu Slovenska , kde bude nehnuteľnosť o tretinu lacnejšia a ako predavači budete mat na to to splácať bez založenia rodičovskej nehnuteľnosti

anonym_2ffd8b
Včera o 19:24
@anonym_autor

Ok.. dakujem pekne vsetkym za nazory, poobzerame sa po inych lacnejsich moznostiach..

@anonym_autor my sme v prenajme tiez s dvoma detmi muž szco ja rd a dalsi rok ideme skúsiť hypo. No dávno som sa rozlúčila s 300tisicovym bytom. Hľadáme v ba max 250 a ked nam nedajú taku vysokú tak aj menší trojizbak vezmeme aj nezariadeny a časom to nejak urobíme. Ja budem kludne rok aj na matraci spávať ale nechcem muža zaťažiť aby robil ako otrok. Takze choďte do banky co vam daju bez rodičovského bytu a podla toho sa odpichnite. Musíte rátať aj s rezervou po zaplatení splatky

sense
Včera o 19:26

Nie nepoziadala by som, a nie dietatu by som tymto sposobom nepomohla.

zuzana76
Včera o 19:31
@anonym_autor

@anonym_523544 ale to nebolo myslene, ze sa postastilo nahodou.. ale po dvoch rokoch snazenia a navstevach lekarov sa podarilo.
@pribinak kde prosim? Vacsinou novostavby 3iubaky vsetko okolo 300 ide..

@anonym_autor mate 25, nemate vlastne a snazili ste sa o dieta a teraz chcete, aby rodicia zalozili dom, ci byt, nezodpovedne, nepremyslene, neurobila by som to, maximalne zavolala dieta, nech byva u nas nejaky cas.