icon

Požiadali by ste rodičov o založenie rodičovskej nehnuteľnosti?

Včera o 08:52

Ahojte, mam otazku, co by ste robili v tejto situacii, ako by ste sa zariadili?
Predstavte si, ze mate cerstvych 25 rokov aj s partnerom, ste novomanzelia, pracujete obaja asi cca 3 roky ako predavaci a zijete v podnajme v BA. Takze uspory nic moc a do toho sa postasti babatko.. Chcete uz v takejto situacii ist do svojho, ale nie su financie ani podmienky na ziskanie hypoteky (300tis.€). Isli by ste v tomto pripade za rodicmi - svojimi, alebo partnerovmi a poprosili ich o pomoc - financnu, konkretne zalozenie rodicovskeho domu? Vy ako rodicia, urobilo by ste toto pre svoje deti? Nie je to podla vas uplne od veci poziadavka?
Dakujem.

Strana
z4
zuzana76
Včera o 19:32
@anonym_e72ce0

@letfenixa v ktorom ročníku? Že som sa s tým nestretla...

@anonym_e72ce0 napriec kazdym rocnikom financna gramotnost je, aj zakomponovana do predmetov, kde sa to da.

zuzana76
Včera o 19:33
@katica06

Kedy sa konečne začne na školách vyučovať finančná gramotnosť?

@katica06 vyucuje sa, ale tak ako matematiku, ani toto mnohi nezvladaju, to ze sa nieco uci neznamena, ze ten ziak sa to aj nauci.

anonym_799a37
Včera o 19:38

Nepoziadala. Kupovali sme byt rok aj kusok po vysokej skole. Ten rok sme byvali v uplne najlacnejsich podmienkach ake sa dali, len aby sme dostatok nasetrili. Fakt sme velmi setrili, kde sa dalo. Nasetrili sme co bolo treba, mali sme obaja nizke nastupne platy. Kupili sme byt. 2izbovy, teda taky, na aky boli financie. Bol po prerabke, stacilo vymalovat.

zuzana76
Včera o 19:40
@katica06

Kedy sa konečne začne na školách vyučovať finančná gramotnosť?

@katica06 okrem toho, toto nie je len o financnej gramotnosti, ale aj o planovani, vies kolko ziakov ma ADHD a ine poruchy, kde to planovanie vobec nejde? Ked si pozries profil dospeleho ADHD, tak nevie si udrzat zamestnanie, strieda vztahy, chodi neskoro, nedokaze si upratat svoje veci a udrziavat poriadok, nedokaze planovat, takze to nie je len o financnej gramotnosti, tento problem je ovela sirsi. Autorka nemusi mat ADHD, ale su rozne ine poruchy, ci crty povahove alebo osobnostne preco sa to neda.

karolinakr
Včera o 19:49

je to trošku opovažlivosť pytať sa rodičov, lebo na 3izbak v novostavbe by ste mali mať niečo nasporene, splatky budu vysoke, ty budeš doma
na začiatok jednoizbak, ak zaplatiš 35% možno by som vam ako matka pomohla, určite nie s jednym platom 300 000hypoteku a hned ist do trojizbaku, velké oči a naroky a možnosti žiadne, keby ste robili v IT, obaja plat nad 3000, tak by mi tato vaša požiadavka prišla realnejšia ako s platom predavača čo tu nuka Terno 750 v hrubom
šialene napady mate a s dieťaťom na krku

vorkola
Včera o 19:53

@anonym_autor Nie,

zuzana76
Včera o 19:56

https://www.minedu.sk/financna-gramotnost/

https://www.minedu.sk/vyucovanie-financnej-gram...

bezne byva zakomponovana do predmetov ako matematika, etika, cudzie jazyky

zuzubb007
Včera o 19:58

Nie nikdy by som nežiadala rodičov o dačo takéto to je extrém aj celkom dobrá drzosť , a ja ako rodič by som tiež nezalozila svoju nehnuteľnosť, ani nevieš a si s holým zadkom kadečo sa deje

anonym_46cdec
Včera o 20:05

Nám tak pomohli svokrovci, stavali sme dom pred 15 rokmi. Po kolaudácii sme previedli hypotéku na náš dom. Do 40-ky sa nám podarilo hypo splatiť.

anonym_2aa822
Včera o 20:07

Ďalší, čo chcú byť dospelí a vychovávať (plánované) dieťa, ale bez pomoci maminky a tatinka si ani neprdnú…

Poviem ti tajomstvo. Bratislava nie je jediné miesto, kde sa dá žiť. Novostavba nie je jediná možnosť bývania a dokonca aj byty sa dajú kúpiť aj za menej ako 300 000€.

bosorkabb
Včera o 20:13

Nie. A keby vám aj rodičia ručili tak vám banka takú hypotéku nedá. Nemáte na to príjem.
Ako prvé zistite koľko je vám banka ochotná požičať. Kúpite za tú sumu byt v meste kde chcete? To sú základné otázky.

saxana000
Včera o 21:06

Nam rucili rodicia ale iba ich platom nie bytom.. nechcela by som to od nich a neisla by som takto rucit ani svojim detom.

darmasiswa
Včera o 21:27

V prvom rade chodte do banky a dajte si prepocitat, aku maximalnu hypoteku vam banka moze poskytnut vzhladom na vas prijem, sucasne sa pytajte na ,moznost 90% financovania. Potom podla toho hladajte byt, ktory zatazite hypotekou a ak by vam chybalo 10% , vezmete druhu hypo na 10 % aj s moznostou zalozenia rodicovskeho domu, alebo skusite v banke nakombinovat celych 100% na kupovany byt. Zaklad je vsak vas prijem,

anonym_66fdb4
Včera o 22:06

Len splátka na 300k je cca 1300-1350 €, energie, bytové družstvo či ako sa to volá ďalších minimálne 200€, poistenie hypotéky a domácnosti ďalšie € myslím že reálne na takú hypotéku vás náklady na bývanie vyjdú minimálne 1600€ a to ste nejedli, necestovali, nič nekúpili, nestarali sa o bábo a k tomu ty na materskej, celé zlé... Vo vašom prípade by som sa na hypo vykaslala a ostala v nájme, malému je to jedno kým podrastie a nad hypo by som uvažovala až keď budete zas obaja zarábať... Tiež sme tak boli, mladí nemali sme dosť našetrené, hypo nám vtedy nedali tak sme ostali v nájme a dom postavili až keď som nastúpila zas do práce... Prípadne sa odsťahovať z Bratislavy do lacnejších okresov. Predstava o vlastnom je krásna ale na tak veľký záväzok to musíte mať premyslené z každej strany, tobôž keď už budeš mať zodpovednosť aj za dieťa...

silviaab
Dnes o 03:13

@anonym_autor nebudes spávať ty ani rodicia...velmi velky risk

Strana
z4